Degradarea creierului

de | februarie 4, 2017

Cu fiecare zi tot mai mulți oameni se plâng că au probleme legate de activitatea intelectuală – distragerea atenției (nu se pot concentra, nu pot să-și adune gândurile pentru a lua o anumită decizie), dificultăți legate de memorie, incapacitatea fizică de a citi anumite texte, să nu mai vorbesc despre cărți, fie literatură artistică sau cărți de dezvoltare personală.

Și acești oameni cer să li se dea ceva pentru a-și îmbunătăți activitatea creierului în general și memoria în particular. Și, cât nu ar fi de straniu, această problemă este specifică nu doar oamenilor în etate, dar și celor de vârstă mijlocie sua chiar tineri. Mai mult ca atât, mulți nici nu se interesează de ce se întâmplă asta, dând vina automat pe oboseală, stres, ecologie proastă și chiar aceeași vârstă. Dar printre pacienții mei sunt bătrâni care au peste 70 de ani și nu au nici o problemă legată de memorie sau de activitatea creierului. Deci, care este motivul?

Iar motivul e în faptul că nimeni, dar nimeni nu vrea să se dezică de ceea ce eu numesc permanenta „conectare la informație.” Cu alte cuvinte, pierderea accelerată a funcției creierului vostru a început exact în acel moment când ați decis să fiți în continuă conexiune cu tot ce se întâmplă pe internet.

Deja în 2008 specialiștii atenționau că un utilizator al internetului citește în medie doar 20% din informație și încearcă să evite textele mari. Mai mult ca atât, cercetări speciale au demonstrat că omul care e conectat non stop la internet nici nu citește textul – el pur și simplu îl scanează ca un robot, ia bucăți de informație, sărind frecvent de la un text la altul.

Scopul acestei căutări haotice e dorința de a împărtăși informația cu cineva: „dar pot oare acest text să-l arăt și altcuiva?”. Altfel spus, paginile din internet nici nu se citesc, ci pur și simplu se urmăresc haotic, procesul luând forma unui model care seamănă cu litera ”F.” Deci cum se întâmplă: utilizatorul la început citește câteva rânduri de sus, apoi sare la mijlocul textului, citind câteva cuvinte și imediat își duce ochii la sfârșitul paginii, dorind să vadă repede cum s-a terminat totul.

Respectiv, cea mai bună metodă de a transmite informația unui utilizator este prin metoda „piramidei inverse.” Doar așa acesta poate rămâne mai mult timp pe pagină. Dacă în timp ce citește informația i se pare tot mai captivantă (cum se întâmplă în cazul acestui articol), cei care vor ajunge până la sfârșit oricum vor fi puțini de tot.

Concluzia mea personală: internetul este un adevărat drog. Dar ce este un drog? Este un lucru absolut inutil, fără de care orice persoană poate trăi bine merci până în momentul când îl încearcă. Iar de cum încearcă, dependența va fi pentru toată viața.

Trist e că de această problemă se plâng oameni de toate rangurile și de toate profesiile: de la cei înalt calificați până la un simplu spălător de vase. Și mai trist e că cele mai multe plângeri vin din partea celor din mediul academic, adică de la cei care în fiecare zi trebuie să comunice corect cu alți oameni (să învețe, să citească lecții, să primească examene.)

Marea partea a oamenilor întâmpină greutăți enorme atunci când citesc un text. Nu mai vorbesc de cărți. Chiar și postările de pe bloguri care au mai mult de 2-3 paragrafe par deja prea mari și prea grele pentru a fi citite. Se primește un cerc vicios – să scrii mult nu are sens, pentru că nimeni nu va citi asta, iar să scrii puțin duce la o îngustare a minții nu doar pentru cititor, dar și pentru cel care scrie. În rezultat ce avem – o tâmpire în masă!

Iar asta nu este tot. Din cauza conexiunii permanente la internet se înrăutățesc așa abilități umane ca: analiza informației, capacitatea de a reveni la o informație importantă, capacitatea de a conecta imaginația. Mai rău, aproximativ 80% din utilizatori pur și simplu pierd timpul navigând pe interent, citind informație care păstrează o valoare culturală nulă. Cu toate astea, marea parte din utilizatori (în special tineri), dacă cel mult o zi se detașează de rețele, simt nu doar un disconfort psihologic, echivalent cu panica, dar și o dependență fizică, asemănătoare folosirii drogurilor.

Pe scurt vorbind: nici o pastilă, nici un supliment alimentar, nici o dietă nu e în stare să oprească degradarea activității creierului. O poate face un singur lucru – încetarea de a prelucra zilnic gunoiul informațional și încercarea de a acumula informație utilă.

Să recapitulăm:

  1. Gadget-urile care vă asigură conexiune permanentă la internet vă transformă practic în niște debili, în degradați, în oameni apatici care nu sunt în stare să gândească și să analizeze. Dar, ca orice drogat, sunteți convinși de contrariu, de faptul că acest „gunoi informațional” vă face viața mai frumoasă.
  2. Ați ajuns să acumulați atâta informație fără sens, că sunteți în stare să îndepliniți doar cea mai primitivă și necalificată muncă. Nu știți să citiți corect, nu știți să prelucrați informația corect iar vocabularul vostru e plin de cuvinte parazitare.
  3. Telefoanele mobile trebuie folosite doar atunci când aveți nevoie de ele urgent și nu la fiecare cinci minute.
  4. Trebuie să învățați din nou să citiți. Cărți adevărate! La început va fi mai greu, dar merită tot efortul să încercați. Prima zi – jumătate de pagină. A doua zi – o pagină întreagă. A treia zi – două pagini. Și veți remarca diferența.

Nu permiteți acestei lumi să vă distrugă universul. Creați-vă propriul univers, plin de lucruri utile și corecte.

Articol original pe: golbis.com

Nota Redacției:

Articole tematice publicate pe fcsteaua.ro

Lasă un răspuns