Cu Dumnezeu în apărare. Apără-ne tu, Doamne, că noi n-avem fundași!

de | iulie 26, 2017

„Doamne, apără și ne păzește!” rămâne singura strategie de apărare a Stelei în încercarea disperată de a reveni în Champions League. Tragerea la sorți de vis venită de la Doamne-Doamne a fost anulată de o strategie catastrofală de transferuri făcută de oameni.

Ratarea victoriei cu Plzen este pentru steliști retrăirea unui coșmar fără sfârșit care în ultimii ani a avut arome amare de Ludogoreț, de Partizan sau, dacă vreți ceva mai tare, de Manchester City.

E inimaginabil cum oamenii responsabili cu crearea unei echipe, Meme Stoica și Dică, nu au reușit să aibă un punct de vedere ca să aducă 1-2 fundași competenți. Să trecem peste transferurile lui Budescu și Teixeira! Ei sunt oamenii aduși de Becali, fără să se consulte cu nimeni.

Oricât de simpatic ar fi Dică – mai nou, Nic – să nu aduci nimic în apărarea suferindă an de an e sabotaj împotriva clubului. Dacă ar proceda la fel la o instituție de stat, ar risca să se trezească cu DNA-ul pe cap. E și o tactică șmecherească asta prin care tu accepți acest joc la noroc că poate-poate ajungi în grupe. Evident, dacă Stelei îi reușește, Dică ar ieși triumfător, dar dacă ar apărea un nou eșec, explicația va veni la pachet, prea târziu și inutil: „Nu aveam cu cine”.

Păi trebuia să ai cu cine! Un manager ca să fie cu adevărat manager trebuie să știe să îi spună patronului său și care e cel mai slab punct al echipei sale. Poate că patronului îi scapă ceva. Trebuie să îi spună când exista ceva fără de care chiar nu se poate! Dică și Meme au ratat șansa să profite de cea mai mare deschidere la portofel a lui Becali de după criză. Tot clubul știe că nu sunt fundași, dar nimeni nu aduce!

Nu cred în cuvintele lui Dică de la finalul egalului cu Plzen că „fundașii pe care am vrut noi să îi aducem nu au vrut să vină”. Budescu și Teixeira au semnat cu Steaua după negocieri demne de Fondul Monetar, purtate nu într’o singură vară, ci în mai multe. Dar Steaua merge din vară în vară fără să se întărească în apărare, cu o continuare clasică: toate meciurile importante din Europa au fost pierdute din lipsa unor fundași. Steaua a ajuns într’o situație probabil unică în lume: să aibă mai mulți portari decât fundași centrali.

Dubla cu Plzen nu e ratată. Steaua știe să se califice și după 2-2, dar în play-off tot de problema apărării se va lovi. Pentru că Larie și Bălașa sunt doar niște jucători care pot întări o apărare, dar nu scheletul unei defensive de Champions League. Experimentul Enache ca fundaș dreapta a dat atât de multe rateuri, încât cuvintele nu mai au sens.

Însă cifrele au. În Champions League fiecare minut în aer expirat se transformă în bani. Bani mulți care te ajută să întărești echipa și mai tare, să revii în Champions League și tot așa. Fiecare milion de euro neinvestit într’un fundaș se traduce într’o sumă de 10 ori mai mare – bani pierduți pentru că nu te’ai priceput să ajungi acolo. E greu doar cu Dumnezeu în apărare.

Bogdan Hofbauer
Preluare de pe blogul personal hoffi.ro

Nota Redacției:

Principalul vinovat de dezechilibrele din lotul Stelei este Becali. El e singurul care a dat afară din lot fără să asigure înlocuitori. Principala lui preocupare și zbatere din vara asta a fost să-i aducă pe Budescu, Teixeira, Nedelcu și să-l arvunească pe mucea ăla de la Botoșani. Asta după ce tot el a lăsat echipa fără fundași prin renunțarea la Tamaș și Moke, într-un lot care deja era în deficit de fundași centrali „tituari” și în mandatul lui Reghe.

Refacerea lotului de fundași centrali era o prioritate maximă, dar a fost tratată pe plan cu totul secundar, până la nepăsare. Atacul l-a pus pe cai mari, dar riscă să ajungă pe butuci cu Alibec și Tănase ieșiți din formă și Budescu accidentat. Apărarea a lăsat-o la mila Domnului.

Ce spune „Supremul” acum după meci: „dacă n-ai fundași centrali nu poți să câștigi „. Păi, da! Doar cu rugăciuni la Dumnezeu nu ajunge!

Totuși, să nu facem o tragedie dintr-un egal. Mulți răutăcioși spun, înclusiv Mitică Dragomir, aprobat de Becali („poate a avut dreptate”), că Steaua a transferat jucători de la Astra, dar nu și antrenorul.

Hai să spunem și p’aia dreaptă! Viktoria Plzen nu e o echipă de 3 lulele, nici Steaua nu-i Barcelona!

 1. Nici Astra cu râvnitul Șumudică nu a bătut-o pe Viktoria Plzen la București, pe Arena Națională. A luat gol deși avea o apărare și o închidere beton! Astra: Lung – Săpunaru, Geraldo Alves, Oroş, Junior Morais –  Boubacar, Lovin, Seto –  Alexandru Stan, Budescu, Teixeira. Viktoria avea cam același lot de acum.
 2. Nici Petrolul cu Lucescu junior pe bancă nu a reușit acasă pe „Ilie Oană”. Ce trupă avea Petrolul: Pecanha – Alcenat, Gerardo, Gerson, Fanchone – Hoban, De Lucas – Nepomuceno, Albin, Teixeira – Tamuz. Rezerve: Bolboaşă, Beţa, Mustivar, Priso, Marinescu, Nkoyi, Mutu

Singurele lucruri deranjante în partida de aseară au fost:

 • Însistența de a-l titulariza pe Alibec, vizibil ieșit din formă, fiind în urmă cu pregătirea. Nu este nici măcar cât Iancu în vremuri proaste. Asta a dus la căutarea lui cu mingi lungi sărind construcția. Mingi aruncate fie imprecis, fie degeaba.  În „fit”-ul actual, Alibec nu avea nicio șansă în fața solizilor fundași centrali cehi.
 • Pregătirea psihologică slabă, care a făcut ca în primele 25 de minute Steaua să arate de parcă juca în deplasare.
 • Lipsa de omogenitate și o  aranjare deficitară în teren. Mai tot timpul, stelistul purtător de balon era înconjurat de 2-3 cehi, iar coechiperii roș-albastrului ii ofereau puține (spre deloc) posibilități de continuare colectivă a fazei, ci numai prin acțiuni individuale. În schimb cehii cu balonul în posesie erau mai mereu în situație de 1-1, cu spații largi si coechiperi bine plasați pentru a primi pasă și a dezvolta periculos faza.

Aseară Steaua a avut multe ocazii clare să termine învingătoare partida cu Viktoria Plzen. Să nu ne pierdem încă speranța în Dică & Co.!

X Ray 

Image result for CS U Craiova - FC Steaua

3 comentarii la „Cu Dumnezeu în apărare. Apără-ne tu, Doamne, că noi n-avem fundași!

 1. xray Autor articol

  Duckadam a analizat la Fotbal Club-Digi Sport, de ce Alibec &Co. n-au mai avut clarviziune în fața porții cehilor.
  ”Băieții au făcut un efort fantastic, au alergat 75-80 de minute după minge și asta s-a văzut mai apoi în evoluție. Am făcut aceeași greșeală ca și anul trecut, adică eram în situații în care ne apăram cu șase jucători pe linia de fund iar cei care plecau la atac nu mai aveau cui pasa.

  Mă așteptam la Morais să joace mult mai avansat față de Pintilii, pentru a ajuta la construcție. Astfel, omul cu mingea nu avea soluții de pasă, ne demarcam foarte greu”, a spus Duckadam.

  Deși Alibec nu a rezistat 90 de minute și este încă departe de forma din sezonul trecut, Duckadam nu-l vede pe atacant cel mai mare vinovat.
  ”Toată lumea dădea pe Alibec. Numai că el a fost izolat, între doi fundași agresivi și buni. Alibec nu era ajutat, plus că toată lumea aștepta ca el să-și rezolve singur toate mingiile și, eventual, să dea și gol”, a mai precizat Duckadam.

  O analiza cu care sunt total de acord, avand aceeasi opinie exprimata si in cele scrise despre acest meci.

Lasă un răspuns