Cronica „cusurgiului” la Sepsi 0-4 Steaua: „négy – nulla… adică 4-0”

de | octombrie 2, 2017

Înainte de Sepsi-Steaua, patronul covăsnenilor promisese fanilor steliști un kürtőskalács (mmm, îmi plouă-n gură…) de 15 metri (!!!), dar s-a izbit de zidul reglementărilor sanitare… Așa că… nem szabad! 

Nu știu să mai fie altundeva în lume vreo echipă de fotbal de prima ligă patronată de o brutărie. Normal, doar în România se putea așa ceva. Pentru că nou promovata Sepsi OSK e finanțată de Diószegi László, mai precis de Diószegi pékség, adică brutăria Diószegi. Mă rog, brutărie e impropriu spus, că omul are 10 cuptoare cu magazine de prezentare, iar produsele lui merg în 10 județe, ajung chiar și la București. Ba chiar și în… Anglia, unde székelyi kenyér se face lângă Londra, la Luton.

Brutăria ca brutăria, că pâinea secuiască e chiar grozavă, dar mă uitam la meciul de la Brașov cu Sepsi și mă întrebam cum au ajuns amărâții ăia în prima ligă. Că-s rudimentari rău. Și, în plus, ceea ce vedeam era o versiune upgrade, cu jucători aduși să întărească noua promovată – Pitic Petre, Herea, Oros, Fülöp sau veteranul Hadnagy, care-i mai bătrân și decât Texeira…

Meci urât, cu ai noștri scremându-se să joace împotriva unei echipe de cotonogari încurajați de o galerie pătimașă. Până la pauză a fost, totuși, 3-0, dar cum? Două penalty-uri acordate (culmea, corect!) de Colțescu (vă spune ceva numele ăsta?…) și un autogol al unui covăsnean. E drept, ușor nu era să treci de pădurea de picioare transformate în coase, dar, să fie clar, era momentul să facem scorul campionatului. După pauză, surprise-surprise, ai noștri jucau în dorul lelii, iar echipa ale cărei meciuri sunt transmise până hăăăăăt în Ungaria a prins curaj. Și-a fost cât pe-aci să ne dea și gol. Și nu doar o dată… Ar fi fost o rușine mai mare decât cea din prima repriză de la Lucerna.

Golul lui Benzar cel mic a adus scorul la 4-0, proporții ceva mai apropiate de ceea ce ar fi trebuit să arate tabela în mod normal. Continuăm să-i suflăm în ceafă Bursucului… Dar, ați ghicit, cusurgiul de mine nu e deloc mulțumit. Ba din contră, mă gândesc dacă oi mai avea norocul să prind și un meci bun până la Crăciun. Dar slabe speranțe. Să fim sinceri, treaba nu merge. O fi și Dică de vină, nu zic nu, dar nu el îi împiedică pe bramburiștii noștri să paseze ca lumea, nu el îi face să bubuie mingea-n tribune sau peste ele… Fazele de fotbal adevărat sunt rare, iar băieții ăia care ne fac să suferim par adesea că se văd pentru prima oară. Aici e buba, iar explicațiile lui mister Nick (”Dacă aveam o săptămână la dispoziție pentru fiecare meci, cred ca aveam maximum de puncte.”) sunt mai caraghioase până și decât obișnuitele comicării dinspre Groapă. Nu o săptămână i-ar  trebui la dispoziție, ci o curea. Să mi ți-i altoiască zdravăn pe indolenții ăia…

Coregrafii noștri (că avem și noi, nu?) s-au dat în stambă cu bannerul ăla adresat unora care, cică, n-ar fi acasă în România. Că or mai fi și rumâni de-ăștia colțoși e de-nțeles, dar parcă nu era locul… Mai grav mi se pare însă altceva. Am zărit prin galeria sepsilor un fel de steag pe care scria ”Székely Légió”, adică ”Legiunea secuiască”. Că echipa asta e a secuilor din România înțeleg, dar numele ales e extrem de nepotrivit, el fiind identic cu cel al unei foarte agresive grupări (paramilitare!!!) cu vise ce nu datează doar de azi, de ieri. Acum vreo 2-3 ani, Consiliul Europei a respins cererea ”catalanilor” din județele Covasna, Harghita și Mureș de proclamare a autonomiei „Ţinutului secuiesc”, drept care s-au auzit ameninţări că „lucrurile nu vor rămâne aşa” şi că „se va face dreptate”, indiferent de mijoacele la care vor apela. Cu ”legionari” de-ăștia, mai abrași decât ăi vișinii, cu nostalgia Háromszék-ului, mâine-poimâine-i vedem pe stadioane cu bannere inscripționate Nem, nem, soha! (=nu, nu, niciodată!), cu portretul lui József Attila și citate din poezia lui: Cu nobilă mânie ne vom avânta înainte / Cu cruci de sânge vom însemna hotarul / Vom călca totul în picioare!

Stați blânzi, bre… Doar n-oți lua de bună profeția lui, că ”deasupra Carpaților va sufla vânt unguresc”. Pentru că aiasta, ca să-l citez și eu pe poetul maghiar: Nem, nem, soha!

Andrei Sava
Blog  Sam Murray  – 2 Oct 2017

Nota Redacției: Din prețuire pentru Andrei Sava, colegul nostru de „suferință roș-albastră”, am decis să-i încadrăm savuroasele analize cu meciurile Stelei într-o rubrică specială intitulată Cronica „cusurgiului”, cum el însuși se autodefinește în glumă. Tot în spirit de glumă am preluat și noi ideea de la el pentru titlul rubricii. Altfel, în realitate, Andrei Sava este un om normal, echilibrat, obiectiv și un excelent condei.

Daniel Benzar, altă speranță a Stelei care urcă treptele afirmării

14 comentarii la „Cronica „cusurgiului” la Sepsi 0-4 Steaua: „négy – nulla… adică 4-0”

  1. alexandru-h

    Prefer de 1000 de ori echipe finantate de brutarii, croitorii sau macelarii private decat cele care primesc bani pe fata sau pe ascuns de la stat sau autoritatile locale. Liga I ar trebui sa fie plina de echipe precum Sepsi, nu ca cele gen Chiajna, Poli Timisoara sau CSU, lipite de interesul primariilor locale precum o ventuza.

  2. xray Autor articol

    Comunicatul Peluzei Roș-Albastre la evenimentele de duminică, dat pe pagina de facebook
    „Când tu canti intr-o limba diferită, când tu strigi numele altei tari, când tu arborezi drapelul altei tari, când la stația de amplificare anunțurile in limba romană sunt traduse in alta limba, când celor de la securitate li se pare ciudat ca se intra cu tricolorul pe stadion și au nevoie de aprobare pentru a-ti permite accesul atunci înseamnă ca România nu înseamnă acasă pentru unii!
    Nu s-au scandat trivialități la adresa altei tari!
    Deși am fost înjurați intr-o limba straina nu am răspuns!
    Deși am fost provocați nu am răspuns!”

    https://image.prntscr.com/image/vAcnWZdMSCSzyCy9KkkDmg.png

  3. naiyba

    De ceva timp se tot inoculeaza ideea de asa zis tinut blah blah si peste 10-15 ani te trezesti cu tot mai multi spalati pe creier care vor autonomii si independentze. Iar unde-s multi prostia creste.

    1. xray Autor articol

      Din păcate, după 1990, Europa e cuprinsă de febra unui puternic curent separatist reînviat, deși, chipurile, se vrea o Europă unită, fără frontiere, monedă unică, legislație unică, economie organizată „în comun”… bla, bla, bla.

      UE e o construcție artificială, un colos cu picioare de lut, care nu va avea niciodată consistența „Statelor Unite ale Americii” la care vrea să se contrapună economic, în special. Europa este plină de „rivalități” seculare naționale, etnice sau zonale de tipul „unguri vs români”, cu milioane de victime și zeci de milioane care le plâng. Toate sunt greu de șters din istorie și din memoria colectivă a celor implicați pentru că sunt tot timpul exploatate politic și economic. Practic au intrat în genele lor asociate și cu o ură empatică! Idem e și cu CSI din spațiul ex-URSS.

      Sunt convins că USA întreține underground această tendință separatistă din Europa. „Divide et impera”! Un „Statele Unite ale Europei” le-ar tăia hegemonia mondială în care americanii s-au instalat lejer după cel de-al doilea război mondial. Ungurii (Budapesta) au verde de la Casa Albă să susțină pe față acțiunile separatiștilor din România. Mai mult, aproape toate guvernele României au făcut compromisuri etnice cu UDMR-ul pentru a avea majoritatea în Parlament. Când nu o fac, vine „Mare Licurici”, vorba lui Băselu, și le spune „do it!”.:)

  4. alexandru-h

    Nationalismul e un fenomen strict de secol 19 si inceput de secol 20. Din punctul meu de vedere, dupa 1945 am asistat la incercari disperate de a-l face relevant chit ca a incetat sa fie forta conducatoare a lumii (lasand loc pe rand blocurilor ideologice si globalizarii actuale).

    Cand ajungi mai repede in Londra decat din Bucuresti pana in Maramures, cand gasesti pe internet japonezi cu care ai mai multe pasiuni in comun decat vecinii de pe strada, cand deciziile de la bursa din Shanghai sau New York sunt mai relevante decat ce iti zic guvernantii, nationalismul nu e decat o relicva a trecutului. Stiu ca prin fotbal se refugiaza multi din cei care viseaza la state protectioniste, nationaliste, unitare si un pic dictatoriale – dar nu au nicio sansa sa-si vada visul indeplinit. In epoca digitala, nu ai cum sa gandesti ca prin 1850 si sa reduci diversitatea la niste coeficienti pe care tb sa-i bifezi pentru a fi considerat „cetatean”.

  5. adrian0808

    Din pacate …. in Europa notiunea de „STAT” este strict inteleasa ca urmand niste granite, trasate de-a lungul istoriei dupa razboaie crancene si tratate care niciodata nu au multumit partile ….

    Este de neinteles atitudinea ungurilor/secuilor , astia nu respecta tara in hotarele careia traiesc ….
    Spre deosebire in USA, unde granitele intre state sunt linii drepte trasate pe harta, autonomia intre state este evidenta …. Legile, regulile difera de la stat la stat uneori foarte abrupt … Dar acolo fie ca sunt albi , hispanici sau asiatici toti respecta drapelul si constitutia USA ….
    Bineinteles este o mare diferenta intre constitutii si oamenii care au creat-o , diferenta de mentalitate, inteligenta etc ….

    Europa mai are mult pana sa ajunga la mentalitatea de peste ocean …

  6. fortuneteller

    Comentarii cam aiurea vis-a-vis de nationalism si quo vadis societatea europeana. Da, ar fi ok sa fim toti globalisti daca vocea cetateanului s-ar auzi si mai ales daca setul de valori morale ar fi acelasi peste tot. Dar nu e asa. Din pacate globalismul inseamna numai un motiv pt ca Merkel, Juncker sau frantuzul sa se fuduleasca cu ce cred ei de cuviinta (nici macar popoarele lor!), si sa lectureze „taranoii” din Romania (sau Ungaria, Polonia, etc). Nu mon cher, nu nationalismul e o problema, ci lipsa aprecierii la justa valoare a libertatilor individuale in schimbul unor „margele” oferite de unii sau altii (UE, chinezi, rusi, americani, arabi, turci). Practic pt o burta plina si ceva electronice suntem gata sa lasam naibii chestiile alea invechite numite traditii, obiceiuri si chiar istoria. E usor sa stam in turnul ala de fildes si sa ne comparam favorabil ca nea Kawasaki sau coana Frieda, decat cu amaratii de pe coclaurile noastre. Doar ca exista f multe lucruri de care putem fi si mandri ca romani, si o sumedenie de altele care pot fi mai bune. Putem invata de la altii si sa aplicam la noi ce face sens si in felul in care o vrem noi. E ceva rau? Nu cred. Nationalism? Da, o chestie buna, care ne protejeaza de chestiile nedorite. Mai vorbim de superioritatea globalismului atunci cand arabii si turcii renunta la idiotenile lor, cand chinezii renunta la ideea de a domina lumea, idem pt nemti in Europa.

    1. fortuneteller

      @alexandru-h.

      Si deci traditiile romanesti trebuie musai inlocuite de tezele marxiste emise prin bule de la Berlin si trompetate la Bruxelles? Hmmm… Pai cum demonstreaza asta superioritatea globalismului asupra nationalismului?

  7. alexandru-h

    @fortuneteller

    Poate imi explici si ce traditii romanesti inlocuiesti.

    Muzica populara? Aia provine din muzica lautarilor tigani, adaptata intai in mahalalele oraselor si apoi mutata, dupa ce acestea au fost daramate de catre comunisti, catre zona rurala.

    Costumele populare? Niciodata taranul roman nu a purtat inainte de 1800 o asemenea chestie. Costumele populare sunt o adaptare a costumelor purtate de boiernasi si jupanese la inceput de secol 19 si au fost create ce un soi de rezistenta la obiceiurile grecesti introduse de catre fanarioti. Industria textila moderna romaneasca a creat premisele pentru o productie ieftina in serie si costumele s-au raspandit in mai tot spatiul romanesc.

    Miorita? A existat un original al poemului in Ardealul secolului 18 – dar 99,9% din variantele regionale provin din poemul cult al lui Vasile Alecsandri si au fost scrise dupa ce acesta a fost raspandit in lumea rurala. Nu e un fenomen redus la spatiul romanesc – basmele fratilor Grimm sunt esentialmente repovestiri populare ale unor povestiri si basme culte. Oralitatea nu creeaza cultura adevarata decat in masura in care reuseste sa fie reprodusa in scris – altfel, se pierde sau se transforma la fiecare nou generatie (si nou povestitor).

    Traditiile religioase? La 40 de zile se recomanda a se da de pomana bere – or berea a explodat in Romania doar de la finalul secolului 19, pana atunci fiind o bautura exotica, consumata doar de strainii nemti si austrieci traitori aici.

    Eu nu spun ca nationalismul a fost rau la vremea sa. Dimpotriva – a luat o masa de oameni ignoranta si analfabeta si i-a impus niste valori civilizate. Taranul a invatat sa renunte la camasoiul murdar si unsuros morometian iar la sarbatori a inceput sa poarte o imbracaminte deosebita. Muzica populara i-a creat stimulentul creatiei intelectuale iar almanahurile ieftine au raspandit literatura culta, din care si-a extras mai apoi propriile adaptari si chiar inovatii.

    Chestia e ca acum nu mai avem acele timpuri. Sau, daca vrei, trebuie sa facem o noua alfabetizare – de data asta digitala si globalista. Avem nevoie de cetateni deschisi la noi experiente, oameni si interese – de oameni fara granita ce gandesc mai departe de propriul bordei. Or nationalismul nu e echipat pentru asta – el stie doar una si buna: „prin noi insine”, „strainii ne vor raul” etc. Nu vom ramane fara traditii ci vom face altele noi sau vom adapta din cele vechi.

    Globalismul nu e superior nationalismului ci e de nerefuzat. E ca si cum mi-ai fi zis in 1850 ca tu nu vrei nationalism ci preferi sa fii condus dupa reguli feudale. Roata istoriei nu sta locului doar pentru ca vrei sa te joci de-a Antonescu – daca nu poti merge in ritmul ei, va trece peste tine cu o absoluta indiferenta.

    PS. E ironic ca trebuie sa aduc argumentele astea pe un forum adresat celui mai globalizat sport cu putinta. Vorbim ca fani ai unei echipe ce se bate sa joace in competitii europene, ce-si aduce jucatori straini si care si-a gasit implinirea in finala unei cupe organizata tot in scopuri globaliste.

  8. fortuneteller

    @alexandru-h

    Wow! Le amesteci cum vrei, sie le intorci ca la Ploiesti. Nu mon cher, lucrurile nu stau chiar asa cum le prezinti tu. Eventual daca ai solda de la Soros via ONG poate ai un interes direct sa minimizezi istoria, personalitatea si cultura romaneasca (asa saraca si plina de bube cum e). In nici un moment nu am spus ca trebuie sa fim obtuzi si sa stam incremeniti in timp, cu exact aceleasi idei. Dar una e sa te uiti peste gard, sa vezi ceva fain, si sa adaptezi la tine in casa, si alta e sa spui ” casa mea e un rahat si tot sunt e ridicol, de acum fac numai ce face vecinul”. Vezi diferenta? Globalismul ala de „de neevitat” iti propune nu idei universale, ci idei care fac sens (poate) la Berlin si mai stiu eu unde. Doar pt ca taranoiul roman da jos camasoiul, si pune costum Versace. nu inseamna ca devine mai bun, mai integrat, si in general traieste mai bine. Vezi, abandonul total al gandirii critice in favoarea preluarii pe nemestecate a ideilor izvorate din interesele celor de la Berlin (adauga Paris, Washington, Moscova, Beijing, Istanbul, Riad, Teheran), nu aduce bunastare si dezvoltare, ci doar schimbare. Schimbare nu neaparat pozitiva. De ce e bun nationalismul? Pai macar pt ca protejeaza grupul adunat pe principii de limba, istorie si cultura impotriva ideilor create in alte parti ale lumii, si cu care majoritatea populatiei locale nu e de acord. Vezi ceva rau? Sper ca nu, pt ca altfel principiul democratiei ar fi calcal in picioare. Cam asa cum face Merkel cu cotele de islamici bagate pe gatul altora care n-au votat si n-au chemat asemenea specimene. Am spus si inainte, pt ca ideea globalista sa functioneze ar trebui ca ele sa fie inspirate de toate natiile, nu din laboratoarele politice ale tarilor puternice, si aplicate de toate. Nu-mi aduc aminte cand s-a ajuns la vreun consens in privinta dezvoltarii umane, deci ale cui idei sunt cele „globaliste”? Vrei sa incepi o globalizare? Pai incepi nene in Africa si Asia, nu in Europa. Convinge-i pe aia ca stilul european de viata e mai bun, si iti garantez ca n-am impotriva ca toti oamenii sa traiasca dupa aceleasi idei si principii. Dar deocamdata globalism nu inseamna altceva decat abandonul gandirii critice in favoarea ideilor straine, create pt interese straine, si trompetate de o propaganda mass-media care ar rusina chiar si Scanteia lui nea Nicu odiosu’.
    PS. Chestia cu fotbalul si in mod special cel romanesc este exact indicativa a problemei globaliste. In timp ce „globalismul” iti propune echipe subnutrite, de periferie, pt taranoi, pline de straini second-hand, jucatorii nascuti aici au sansa porcului de Craciun: fie joaca la o echipa de 2 lei, fara performante, fie semneaza cu echipe mai bune si freaca banca. Zici ca e chestie de calitate, aia sunt mai buni? Da, numai ca nu compari mere cu mere. Aia au 30 ani si experienta, astia locali un nevoie de meciuri. Si pt ca nu primesc sansa, ei vor muri sperante. Si apropos de globalism: ce rost mai are sportul inter-tari? Echipele „nationale” au devenit un fel echipe de club, pline de jucatori care fara privilegiul de a fi nascuti in acele tari. Mai bine se renunta, si se extinde doar fotbalul la nivel de club, corect?

Lasă un răspuns