Cifrele lui Kharja la debut

de | septembrie 24, 2015
Cifrele lui Kharja la debut: marocanul a avut cel mai slab index InStat, după Adi Popa. Cine a fost cel mai bun jucător din meciul cu Chiajna
 • Monitorizarea făcută de InStat pe meciul Steaua – Chiajna 3-1 îl dă pe marocanul Houssine Kharja drept al doilea cel mai slab jucător dintre titularii gazdelor, după Adi Popa
 • Kharja s-a remarcat doar la capitolul pase precise – 85% – însă cele mai multe pase schimbate au fost cu fundaşul Cornel Râpă

Meciul câştigat de Steaua luni seară, 3-1 pe Naţional Arena contra celor de la Concordia Chiajna, a reprezentat debutul în echipa campioană a marocanului Houssine Kharja. Fotbalist cu un CV mult peste media străinilor care ajung în Liga 1, mijlocaşul ofensiv trecut pe la Inter, Fiorentina sau AS Roma era văzut drept o soluţie de salvare pentru o ofensivă impotentă a Stelei. Din acest motiv, Kharja a fost titularizat de Mirel Rădoi contra ilfovenilor la doar câteva zile după ce a ajuns în România. Totuşi, deşi a punctat din plin la impresia artistică print-o pasă de efect la Alex Chipciu la faza în care şeptarul a obţinut un penalty, Kharja a avut o prestaţie modestă. Potrivit raportului InStat, companie care foloseşte un sistem de monitorizare a jucătorilor pe durata meciului, doar Adi Popa a avut o prestaţie mai slabă decât Houssine Kharja între titularii Stelei.

În tabelul de mai sus, cu roşu, este menţionat indexul InStat, iar Kharja are al doilea cel mai slab index dintre jucătorii de câmp trimişi pe teren de către Mirel Rădoi din primul minut. Cu 247, marocanul este mai bun doar decât Adi Popa (204) şi a fost depăşit chiar şi de către Tade (249), cel care a jucat numai 28 de minute. Kharja stă ceva mai bine la capitolul acţiuni reuşite – 82%, fiind depăşit la acest capitol doar de către Toşca şi Filip.

Marocanul a fost în top la numărul de dueluri câştigate

Între titularii Stelei, Karja este în top în ceea ce priveşte numărul de dueluri câştigate. Marocanul a fost peste adversar în 9 din 13 dueluri şi, cu un procent de 69%, a fost depăşit doar de fundaşii Guilherme (76%) şi Toşca (69%), acesta din urmă câştigând 11 din 16. Pe parcursul celor 56 de minute jucate, Kharja a încercat doar două driblinguri şi le-a reuşit pe ambele.

E Kharja pasatorul de care era nevoie? 85% – pase precise contra Chiajnei

Majoritatea suporterilor Stelei lăudau transferul lui Houssine Kharja argumentând prin faptul că echipa antrenată de Rădoi are nevoie de un fotbalist de pasă decisivă, unul care să-l poată ajuta pe Gregory Tade să îşi fructifice calităţile care l-au propulsat în topul listei cu golgheteri din Liga 1 sezonul trecut. Potrivit datelor InStat din tabelul de mai jos, mijlocaşul a avut un procent de 85% pase precise, cele mai multe dintre acestea fiind contabilizate ca pase constructive, care au contat în pregătirea fazelor de atac.

Totuşi, analiza detaliată arată faptul că Houssine Kharja a avut doi clienţi preferaţi pentru schimbul de pase, iar aceştia sunt Râpă şi Adi Popa. Cu fundaşul dreapta, noul transfer al campioanei a schimbat 20 de pase pe durata meciului (10 date, 10 primite), iar pe Adi Popa l-a servit de 10 ori.

Steaua a dominat autoritar meciul, Chipciu a fost cel mai bun jucător de pe teren

Victoria Stelei în meciul de pe Naţional Arena este cu atât mai clară dacă privim raportul InStat. Campioana a dominat echipa antrenată de Cornel Ţălnar la fiecare capitol important din statistică: posesia (64%-36%), şuturi pe poartă (10-4), atacuri poziţionale (71-63), mingi recuperate (65-57), acţiuni reuşite (815-546) sau dueluri câştigate (90-88). Potrivit indexului InStat, cel mai bun jucător de pe teren a fost Alexandru Chipciu, cel care a marcat un gol şi a obţinut lovitura de pedeapsă transformată de Nicuşor Stanciu. Şeptarul a avut un procent de 59% acţiuni reuşite, 77% pase precise şi a câştigat 28% din dueluri. Chipciu a avut trei driblinguri reuşite din cinci încercări şi a făcut două recuperări în jumătatea adversă.

Autor: Cristian Scutariu

Preluare de pe prosport.ro

 

Nota Redacției

În sfârșit un articol Prosport care miroase a fotbal. La mai multe!

7 comentarii la „Cifrele lui Kharja la debut

 1. xray Autor articol

  E o analiză interesantă. Nici mie nu mi s-a părut că a rupt gura târgului și a jucat mai mult la „alibi”, de aici și „ping-pong”-ul cu Râpă. Dar ar fi total greșit să tragem o concluzie despre un jucător venit de 3 zile la club și băgat titular 54 minute, fiind și primul lui meci oficial din acest sezon.

  În schimb, analiza ne spune adevarul despre ceilalți în acest meci. „Înjuratul” Chipciu a fost cel mai bun.

  1. vitto

   sigur, propaganda a inceput…..intai ca gica petrescu s-a oripilat cand a auzit ca este anuntat in ghencea, apoi ca mm-ul nu se pricepe la fotbal, a urmat acum „cazul kharja” …..si tot asa!
   kharja este peste toti mijlocasii pe care steaua i-a avut in ultimii ani…..pare venit din alt fotbal!

 2. empyro

  Cam ciudata analiza. Nu cred ca se imbata cineva cu APA rece, dar baiatului asta nu pare sa for certat cu mingea. So aici nu ma refer la dribbling si unu-la-unu, ci la viziune jocului si pass. In articol din cele 85% de pase reusite sunt omise diagonalele in banda perfect trasate pt Popa si Stanciu, precum si cea care a declansat faza penaltiului. Sa vedem fizic cum sta. In a doua repriza mi-a parut mai stins, in nota echipei. Din pacate, Hamroun pare tot mai iesit din joc.

 3. white-r

  kharja este peste toti mijlocasii pe care steaua i-a avut in ultimii ani, tocami de aia, e fix opusul stilului oaie si in catev a luni il vor da afara, pt ca ce conteaza valoare, trebuie creier sa o poti aprecia, important e salariul mic

  1. vitto

   aha, bine ca ne-ai lamurit….deci nu becali a platit ptr transferul lui kharja…..probabil ca steaua libera este cea care a intermediat si a preluat costurile…..becali e doar beneficiarul…..asa numitul creditor-profitor!?
   du-te bai hazardule si comenteaza pe la alte mese balivernele pe care le prezinti!

Lasă un răspuns