[Update] Avancronică PLAY-OFF: FCSB – FC Dinamo, duminică – 2 aprilie, ora 20.30

de | aprilie 1, 2017

Cronica Derby-ului de România

Etapa a 3-a din play-off programează derby-ul fotbalului românesc, FCSB – FC Dinamo, meci ajuns la cel de-al 139-lea episod în Liga 1 Orange.

„Roş-albaştrii” au pierdut precedentul joc din campionat, Viitorul – FCSB 3-1, insucces venit după o serie de șapte meciuri în Liga 1 Orange fără înfrângere, trei victorii şi patru rezultate de egalitate.

Pe teren propriu, trupa antrenată de Laurenţiu Reghecampf a suferit doar două înfrângeri în ultimele 22 de jocuri disputate pe prima scenă (22.09.2016, FCSB – CFR Cluj 1-2; 16.10.2016, FCSB – Gaz Metan Mediaş 0-1), interval în care a mai înregistrat 12 succese şi opt remize.

De partea cealaltă, de la venirea lui Cosmin Contra, vizitatorii sunt fără înfrângere în cele 5 jocuri din campionat (3 victorii – 2 remize). Totuşi, de remarcat faptul că, pe toată durata sezonului actual, gruparea „alb-roşie” a bifat doar patru succese pe teren advers, în rest au patru remize şi șase partide pierdute.

Steliştii au marcat cel puţin un gol în 24 dintre cele 28 de meciuri jucate în ediţia curentă, în timp ce dinamoviştii au înscris în 22 de partide.

La capitolul meciuri fără gol încasat, gazdele au strâns 10 jocuri pe toată durata sezonului, oaspeţii doar șapte, dintre care patru din momentul instalării actualului tehnician.

  • Vor fi faţă în faţă echipele care au marcat cele mai multe goluri în primele 30 de minute, Dinamo  – 17 reuşite, FCSB – 14 reuşite;
  • 13 goluri a încasat Dinamo în ultimele 15 minute, cele mai multe dintre toate cele 14 competitoare;
  • 7 goluri a marcat FCSB din afara careului mare, cifră depăşită doar de către cei de la FC Voluntari (9 reuşite);
  • Dinamo ocupă locul 2 în topul reuşitelor cu capul (7), capitol unde rivala a punctat doar de trei ori;
  • 17 goluri a primit Dinamo din faze fixe, cele mai multe, la egalitate cu Poli Timișoara. În schimb, FCSB a marcat de 14 ori după momente statice, ceea ce o poziţonează pe 2 în clasamentul privind astfel de reuşite.

La finalul etapei a 2-a din play-off, conform secţiunii „Liga 1 Orange live” de pe www.lpf.ro, Dinamo este echipa cu cea mai bună posesie dintre cele șase care luptă pentru titlu, cu o medie de 54,5 %. Gruparea „alb-roşie” este urmată de Astra şi FCSB, ambele cu o medie de 53,5 %. De asemenea, vizitatorii au înregistrat o medie de 10,5 ocazii/meci, cu 0,5 % peste „roş-albaştrii”, ambele fiind depăşite pe podium de Viitorul (11 ocazii / meci). Conform sursei amintite, merită notate alte două aspecte interesante:

  • Dinamo a avut în meciurile jucate până acum în play-off cele mai multe cornere, 14 lovituri de colţ (FCSB – 11);
  • FCSB a fost echipa surprinsă de cele mai multe ori în ofsaid, de 6 ori, dublu faţă de rivală.

FCSB şi Dinamo s-au mai întâlnit de 138 de ori în campionat, de 41 de ori s-au impus „roş-albaştrii”, de 47 de ori vizitatorii din această rundă, în timp ce 50 de partide s-au terminat la egalitate.

Palmares cu FCSB gazdă: 69 jocuri – 24 victorii Steaua – 26 remize – 19 victorii Dinamo.

  • Dinamo este singura echipă cu palmares pozitiv în faţa Stelei dintre toate cele întâlnite de „roş-albaştrii” în campionat cel puţin în două ediţii.
  • Întâia confruntare a avut loc pe 21 noiembrie 1948, CSCA – Dinamo 0-1, marcator Marin Apostol (minutul 42). Partida a fost condusă la centru de arbitrul Iancu Ceaureanu, aflat la singurul derby din carieră.
  • Prima remiză s-a consemnat în returul stagiunii 1948/1949, pe 29 iunie, Dinamo – FCSB 3-3. Oaspeţii au condus până în minutul 70 cu 3-1 (Drăgan, Hallasz, Serfozo, respectiv Moisescu), dar Iuliu Farkaş, cu o dublă, a stabilit scorul final.
  • Steliştii au reuşit primul succes abia în cel de-al cincilea meci direct, pe 6 mai 1951, CCA – Dinamo 2-1. Soarta jocului a fost decisă în prima jumătate de oră, atunci când Francisc Zavoda I (minutul 20) şi Nicolae Roman (minutul 25) l-au învins pe Iosif Fuleiter, reuşita lui Florian Ambru (minutul 53) fiind doar una de onoare.
  • 01.10.1951, Dinamo – CCA 6-2, CEA MAI CLARĂ VICTORIE PENTRU DINAMO! Meciul a rămas în istoria derby-ului şi ca partida cu cele mai multe goluri înscrise în Divizia A / Liga 1.
  • 06.11.1955, Dinamo – CCA 2-1, Nicolae Tătaru I a marcat în primul minut cel mai rapid gol înscris în istoria confrontărilor dintre cei doi granzi.
  • Cele mai multe goluri marcate de ”roș-albaștrii” în derby-urile din campionat: Gheorghe Constantin – 10, Ion Alecsandrescu – 9, Florea Voinea şi Ion Vlădoiu – 7;
  • Cele mai multe goluri marcate de dinamovişti în derby-urile din campionat: Dudu Georgescu, Mircea Lucescu – 9, Alexandru Ene I – 8;
  • 09.10.1957, Dinamo – CCA 3-2, primul derby pentru „Lordul” Emeric Jenei, cel care a strâns de-a lungul timpului ca jucător şi antrenor 46 de dueluri în toate competiţiile, cifră fără egal în istoria „clasicului”.

Cele mai multe meciuri jucate de ”roș-albaștrii” în campionat: Tudorel Stoica – 24 jocuri, Vasile Zavoda – 22 jocuri, Marius Lăcătuş, Emeric Jenei – 21 jocuri;

Cele mai multe meciuri jucate de dinamovişti în campionat: Cornel Dinu – 28 jocuri, Ion Nunweiller III – 23 jocuri, Ionel Dănciulescu – 21 jocuri;

  • 6 victorii consecutive în campionat au reuşit dinamoviştii în perioada 1970/71-1972/73, record rămas şi astăzi în picioare când facem referire la Liga 1.
  • 09.09.1989, FCSB – Dinamo 0-3 (Mateuţ, Timofte I, Cezar Zamfir), victoria „alb-roşilor” a oprit seria de 104 meciuri fără înfrângere înregistrată de „roş-albaştrii”, record continental.
  • 22.09.1995, Dinamo – FCSB 1-1, etapa a 7-a, primul derby pentru Dănciulescu, cel care avea să contabilizeze 36 de prezenţe în toate competiţiile (campionat: 21 Dinamo / 8 FCSB), cele mai multe dintre toţi jucătorii care au jucat un Dinamo – FCSB. El a marcat 11 goluri în campionat (6 FCSB / 5 Dinamo) şi două în cupă (ambele FCSB) – doar Florea Voinea a mai înscris 13 goluri ÎN TOATE competiţiile!
  • 04.04.1998, FCSB – Dinamo 5-0, CEA MAI MARE DIFERENŢĂ înregistrată în confruntările din campionat. Dănciulescu de două ori, Iosif Rotariu, Denis Şerban şi Cristi Ciocoiu au punctat pentru echipa antrenată la vremea respectivă de Mihai Stoichiţă.
  • 22.04.2000, Dinamo – FCSB 3-2, succes în urma căruia gruparea din „Ştefan cel Mare” a oprit o serie record de invincibilitate a rivalei de aproape nouă ani, timp în care s-au disputat 16 jocuri în campionat (opt remize) şi 19 în toate competiţiile .
  • 25.04.2011, FCSB – Dinamo 0-1, ultima victorie reuşită de dinamovişti în campionat din postura de vizitatori.
  • 03.05.2015, Dinamo – FCSB 1-3 (Elhamed / Stanciu dublă, Prepeliţă), ultima victorie din contul „roş-albaştrilor”. Au urmat 10 dueluri în toate competiţiile, patru încheiate cu victorii ale „alb-roşilor” şi șase la egalitate.

35 de jucători a utilizat FCSB în cele 28 de etape din ediţia curentă, cei mai mulţi dintre toate cele șase echipe participante în play-off. 18 dintre aceştia au marcat cel puţin un gol (este echipa cu cei mai mulţi marcatori).

Dinamo s-a bazat pe 32 de fotbalişti, dintre care 14 au debutat în sezonul actual pe prima scenă din România.

  • 29 de jucători au evoluat în derby-urile din campionat în tricoul ambelor echipe. Interesant de menţionat, în cazul în care va fi utilizat, Eddy Gnohere ar putea deveni primul străin din disputele directe din Liga 1 Orange cu minute atât pentru Dinamo, cât şi pentru FCSB.

Mediile de vârstăale celor două loturi : FCSB – 25 ani şi 3 luni; FC Dinamo – 25 ani şi 9 luni.

Cronica preluată de pe lpf.ro, site-ul oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal

FCSB (Steaua). Laurențiu Reghecampf:Cel mai important lucru sunt punctele, faptul că avem nevoie de o victorie mâine, după pasul greşit făcut la ultima partidă. Eu nu vorbesc despre arbitraj. Trebuie să ne concentrăm şi să câştigăm meciul de mâine. Va fi foarte greu. Meciurile cu Dinamo sunt speciale, cu încărcătură mare. În ultimele meciuri, cei de la Dinamo au fost mai mobilizaţi, mai motivaţi, de aceea au reuşit să şi câştige. Când ai anumite şanse, trebuie să marchezi, altfel se poate întâmpla să primeşti un gol şi să pierzi. Avem câteva probleme de lot. Tamaş e suspendat, Bălaşa e accidentat. Azi vom face un antrenament şi mâine seară probabil o să lipsească. Vedem diseară. Avem un lot bun şi cei care vor juca vor reuşi să îi înlocuiască pe ceilalţi. Nu e vorba de improviozaţie. Nu îmi fac niciun fel de griji, indiferent cine va juca acolo. Pintilii, Moke… sunt jucători profesionişti. Marko Momcilovic cred că îşi face bine meseria acolo. Dacă ne luăm după statistici, cred că e cel mai bun fundaş stânga din România. Dacă va trebui să schimbăm, probabil va juca şi în centru, dar deocamdată nu. Fiecare meci este decisiv. E normal ca atunci când faci un pas greșit, iar cei de la Viitorul câștigă, distanța se mărește și va fi greu să-i mai ajungi. Eu cred că abia după etapa a cincea se poate face o analiză. Până atunci, campionatul se joacă. Este important să nu greșești. Și un punct este bun, important este să nu pierzi. Sunt foarte multe meciuri și se pot întâmpla foarte multe lucruri. Pentru mine, întotdeauna acest derby este un meci special, dar nu putem influența foarte mult ceea ce se întâmplă pe teren. Putem să ne antrenăm, putem pregăti meciul toată săptămână„.

Antrenorul Laurențiu Reghecampf se confruntă și cu probleme importante de efectiv. Cu Tamaș suspendat pentru meciul cu Dinamo, dar și pentru cel cu Astra, de etapa viitoare, după ce-a încasat un „roșu” prostesc în deplasarea de la Viitorul, Reghe a primit ieri o veste foarte proastă din partea staffului medical al FCSB. Mihai Bălașa are probleme musculare serioase, nu s-a antrenat deloc în ultimele zile și este incert pentru „Derby de România”. În aceste condiții, Reghe va trebui să încropească o defensivă inedită contra rivalilor din Ștefan cel Mare. Fără prea multe soluții, antrenorul va începe pe dreapta cu Enache, pe care l-a făcut praf pentru greșelile repetate din meciul cu Viitorul, iar în centru cu Pintilii, reprofilat din mijlocaș, și cu Moke. Pe stânga își va păstra locul de titular Momcilovici. Sistemul va suporta și el modificări, din 4-2-3-1 transformându-se într-un 4-1-4-1, cu Muniru singurul mijlocaș, în fața lui Jakoliš, Boldrin, Ov. Popescu și Tănase, iar în față Alibec.

  • Echipa probabilă: Fl. Niţă-Enache, Pintilii, Moke, Momčilović-Muniru-Jakoliš, Boldrin, Ov. Popescu, Fl. Tănase-Alibec

Dinamo. Cosmin Contra: Un meci important mâine seară, după această eliminare din cupă greu de digerat. Ne aşteaptă un derby şi după două egaluri e clar că mâine trebuie să câştigăm, pentru a avea şanse de a ne mai lupta pentru primele locuri. A fost o săptămână grea. Încercăm să recuperăm fizic şi mental jucătorii, pentru a ne putea prezenta cât mai bine în faţa Stelei. Sperăm să ne ridicăm la înălţimea unui derby. Nu pleacă nimeni după derby. Important e ca mâine să rezolvăm această problemă, că nu marcăm gol. Am analizat foarte bine ce am făcut în meciul cu Craiova. Vom încerca să ne creăm cât mai multe ocazii. La un derby e foarte uşor pentru un antrenor să motiveze jucătorii. Oricărui jucător îi place să joace un astfel de meci. Eu nu sunt pe deplin nemulţumit de jucători. Ei şi-au dorit în fiecare meci să câştige. Relaxarea asta e normală, după tensiunea pe care am trăit-o în acele meciuri dinainte de play-off. Va fi un derby tensionat, ambele echipe vor juca la limita regulamentului. Derby va fi întotdeauna, indiferent de denumiri„.

Ionuț Nedelcearu, Alin Dudea și Patrick Petre au stat doar 4 zile la echipa a doua a lui Dinamo, ca urmare a escapadei bahice produsă în avionul echipei naționale de tineret. Mai mult, Patrick Petre a și evoluat în partida cu CS Universitatea Craiova de la mijlocul săptămânii, când a și ratat un penalty. „Toţi 3 au avut o schimbare de atitudine. De aceea a şi jucat Patrick. Eu nu sunt supărat că a ratat penalty. Mă interesează ca atitudinea lui să fie foarte bună. E un copil talentat, poate unul dintre cei mai talentaţi pe care i-a dat Dinamo în ultimul timp. Ar fi păcat să nu încerc să-l duc pe drumul cel bun. Eu voi încerca asta până în ultimul moment” a declarat Contra.

Antun Palić riscă să vadă din tribune meciul cu Steaua, din cauza unor probleme la coapsă. Croatul a prins cele mai multe meciuri din seria de 10 fără înfrângere cu rivalii. „Câinii” calculează deja o posibilă pierdere pentru partida cu Steaua de duminică, al 5-lea „Derby de România” din actuala ediție. Croatul nu a jucat la Turnu-Severin din cauza unor probleme la coapsă, iar accidentarea riscă să-l țină în tribună și la meciul din weekend. El s-a lovit la partida cu CS Universitatea Craiova (0-0) din etapa precedentă de play-off, a forțat în pregătiri și în stagiul de la Brașov, din pauza competițională, iar situația medicală a căpitanului dinamovist s-a înrăutățit. „Roș-albii” au evitat să dea un verdict final vizavi de Palić. Laurenţiu Corbu s-a operat la genunchi, într-o clinică din Istanbul, şi va fi indisponibil 6 luni. Fundaşul dreapta în vârstă de 22 de ani, a suferit o ruptură a ligamentului încrucişat anterior de la genunchiul stâng, în timpul unui antrenament de săptămâna trecută.

  • Echipa probabilă: Černiauskas-Romera, M. Popescu, Dielna, St. Filip-Bušuladžić, Nistor, Mahlangu-Hanca, Nemec, Oliva

Accidentaţi: Brănescu, L. Marić, Corbu, Bumba. Incert: Palić

Le urăm succes roș-albaștrilor!

Notă: FC Steaua București și-a schimbat numele în Fotbal Club FCSB SA, a anunțat, joi, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, la finalul ședinței Comitetului Executiv al FRF în care s-a aprobat această decizie. Fotbal Club FCSB SA va fi numele „roș-albaștrilor” în toate documentele și competițiile Federației Române de Fotbal și Ligii Profesioniste de Fotbal începând de joi.

UEFA a modificat și a pus FCSB. Istoria și palmeresul sunt din 1947-2017.

Click to zoom

3 comentarii la „[Update] Avancronică PLAY-OFF: FCSB – FC Dinamo, duminică – 2 aprilie, ora 20.30

  1. blaugrana86

    FC FCSB – FC dinamo

    Mulțumim din inimă idiotului suprem becali, mulțumim in aceași măsură si parazitilor de la conducerea csa din ultimii 20 de ani. Aici se ajunge când conduci un club de fotbal ca pe o stână de oi, unde principalul scop este profitul rapid

Lasă un răspuns