Apărarea ţării cu fumigene

de | iulie 21, 2017

Lăcătuş vrea 5 la sută din banii Armatei. Mult, dar şi când o să le dăm ruşilor în cap cu trofeul Ligii… O să le iasă un cucui!

Permalink to Apărarea ţării cu fumigene

„Cum se permite la primării să facă investiţii de 5 la sută la sport şi la Armată să nu se poată? Acolo nu sunt tot bani publici?”. Şi cu asta, Lăcătuş a tranşat ceaţa din jurul finanţării fotbalului profesionist la CSA.

Ca director tehnic la echipa MApN, fostul şeptar al Stelei are un salariu lunar de 3.000 de euro, scrie Ziare.com. Când eşti plătit mai bine decât ministrul Apărării, 2.400 euro net, lunar, conform noii grile de salarizare, ar trebui să ştii măcar de unde-ţi vin banii.CSA Steaua e finanţată direct de la bugetul de stat, nu din bugetul MApN. Chiar dacă ar fi cum crede Fiara, 5 la sută din bugetul Armatei înseamnă cam un sfert de miliard de euro. Neîndestulător. Cât dă City pe un picior de jucător.

Mercato pe lângă lege
Primăriile funcţionează după legile administraţiei publice locale. Armata intră la Legea Apărării Naţionale, nr. 45/1994. Nu scrie nimic acolo despre nevoia strategică de fundaşi centrali sau de mijlocaşi la închidere. Scrie, în schimb, că reprezintă infracţiune să nu asiguri cele „necesare apărării naționale”.

La rândul ei, CSA Steaua funcţionează după un regulament cu putere de lege. Regulamentul ăsta nu autorizează şefii CSA să cumpere jucători sau echipe întregi. Lipseşte cuvântul „transfer”. Tranzacţii de tipul celei cu Regal Sport sunt în afara regulamentului. În fine, când ai un antrenor plătit cât Şeful Statului Major General, îţi trebuie şi echipă în regim de mercenariat. Grupele de juniori de la CSA nu sunt apte pentru botezul „focului la ei”. Riscă să compromită brandul.

Bugetul de război cu Becali
Echipa lui Lăcătuş a făcut primul antrenament cu public. La banii ăştia, puteau ţine şi o mică şedinţă de Guvern, la centrul terenului. Unde o să evolueze? După ce-au oscilat între Liga a 4-a şi a 5-a, şefii CSA vorbesc despre Liga a 3-a. Până începe sezonul în fotbalul mic, e timp să ne obişnuiască şi cu Liga a 2-a.Cât cheltuie clubul militar pentru a-şi plasa avanpostul „cât mai repede în Liga 1”, cum promite Lăcătuş? Secret. Se ştie că, din mai, CSA Steaua se luptă în instanţă cu Becali, pentru plata celor 37 de milioane de euro, prejudiciu. Clubul MApN a cerut în prealabil ajutor public judiciar, pentru reducerea taxei de timbru, de la aproximativ 200.000 de euro la 100.000 de euro.

Asta, ca să ne facem o idee despre efortul financiar pe care l-a presupus bătălia pentru marcă. La cheltuielile de judecată, se adaugă costul evaluării mărcii şi a prejudiciului, în jur de 80.000 de euro. Ieftină e doar retorica şefilor CSA.Becali a folosit numele Steaua fără să aibă dreptul. E stabilit prin hotărâre judecătorească. Dar de pierdut n-a pierdut numai fotbalul de la CSA, a pierdut tot clubul, a pierdut MApN, a pierdut statul român. Prejudiciul n-ar trebui direcţionat automat spre vestiarul comandat de Lăcătuş.

Vânători de munte, ambiţii de şes
CSA Steaua anunţă investiţii în stil mare înainte de-a izbuti să ia vreun ban înapoi. Palmaresul financiar al statului, în războaiele cu Becali, rămâne pe minus. Noroc că a găsit Lăcătuş soluţia morală, 5 la sută din bugetul Armatei.

„Lucrurile astea se întâmplă”, declara ministrul Apărării după accidentul din Argeş, în care au murit trei vânători de munte. Camionul care-i transporta rula de 30 de ani. „Mai există peste 700 de camioane, cele mai multe de tipul acesta”, a spus Adrian Ţuţuianu.

„Nu avem posibilitatea de a remedia situaţia în perioada imediat următoare”. Sigur că nu. Strâmtorată de interese şi competenţe civile, Armata nu mai cumpără de mult en-gros, ci en-detail. Azi grenada, mâine cuiul.

Cum de apare la ţanc „posibilitatea”, când vine vorba de fotbal, e un mister. Dar ce are Lăcătuş pe mână nu e echipa propriu-zisă a Armatei, ci echipa care ţine loc de echipă a Armatei. Aşi de cacealma. Perdea de fum peste bani publici, camuflată printre fumigenele color ale galeriei.

Maria Andrieș
Preluare de pe blogsport.gsp.ro/andries

Nota Redacției:

Acum câteva luni, Talpan și Petrea, și Lăcătuș acum câteva zile, spuneau că banii pentru echipa de fotbal nu provin de la Armată și că  au un buget de 300.000 € din venituri proprii și sponsorizări. Azi au dat cărțile pe față. Banii sunt publici, de la MApN, iar bugetul este doar de 150.000 €.

Comandantul Clubului Sportiv al Armatei,  Cristian Petrea a anuntat într-o conferință de presă azi că CSA Steaua nu a reusit să atragă sponsori, asa că toti bani vin de la Ministerul Apărarii.

Image result for CS U Craiova - FC Steaua

10 comentarii la „Apărarea ţării cu fumigene

 1. xray Autor articol

  Nota Redacției:

  Acum câteva luni, Talpan și Petrea, și Lăcătuș acum câteva zile, spuneau că banii pentru echipa de fotbal nu provin de la Armată și că  au un buget de 300.000 € din venituri proprii și sponsorizări. Azi au dat cărțile pe față. Banii sunt publici, de la MApN, iar bugetul este doar de 150.000 €.

  Comandantul Clubului Sportiv al Armatei, Cristian Petrea a anuntat într-o conferință de presă azi că CSA Steaua nu a reusit să atragă sponsori, asa că toti bani vin de la Ministerul Apărarii.
  ==========

  Cum așa? Unde sunt masonii cu jde meleoane sponsorizări, Talpane?
  Ai mințit că ai buget de 300.000 de euro și nu din bani publici. Acum șeful tău ne spune că sunt de la MApN, dar numai 150 mii. Din ei, 36 mii/an e numai leafa lui Lăcă. 🙂

 2. vasglo

  Reiau ce am scris si pe blogul Mariei:
  „Felicitari, Maria! Rusine barbatilor acestei tari, cu aere de conducatori, care permit jaful asta ordinar din banul public. Avem o Stea in Liga 1, continuatoare incontestabila a „Unicei Steaua” (vezi: uefa.com), iar noi finantam din banii tuturor o noua echipa ce se naste in Liga…a 5-a!…..INCREDIBIL!!….”

  P.S.
  Felicitari @xray pentru promptitudinea comunicarii.

 3. mq-messi

  Mi se pare ciudat ca nimeni nu ia in calcul o singura chestie: avantajele pe care i le aduce Steaua statului Roman. Cine vine cu medalii de la olimpiade/mondiale/europene? CIne ofera copiilor bucuresteni o gama variata de sporturi? Voi sunteti atat de frustrati, ca va sta gandul doar la banii aia pe care ii da CSA echipei de fotbal. Eu zic ca CSA si-a castigat dreptul de a-si utiliza cum vrea bugetul (criterii de performanta). Nu uitati ca mereu CSA a avut viata grea cu echipele finantate puternic de la bugetele locale.
  Am mai scris aici, CSM Bucuresti cheltuia acum 2-3 ani sute de mii de euro pentru sectia de sah, formata dintr-o singura persoana. CSM Bucuresti cheltuie 10 milioane anual pe echipa de handbal feminin. ACS Recas Timisoara cheltuie 1 mil de euro anual (minim) pentru a evita retrogradarea.
  Va las pe voi sa faceti un articol, cu cate medalii aduc cluburile astea finantate puternic de primarii si cate medalii aduce CSA, Romaniei.
  Din cauza asta sunteti fc fcsb-isti, ca ati ajuns sa urati intreg clubul sportiv Steaua datorita lui gigi becali.
  PS: Scriu in speranta ca va mai treziti cativa. Ca deznodamantul il stim bine cu totii, chiar daca nu vreti sa il acceptati. Steaua a renascut si nu mai poate fi oprita.

  1. xray Autor articol

   Medaliile le obțin sportivii profesioniști care nu au nicio legătură cu armata. Nu le obțin Petrea sau Talpan.
   Contează calitatea sportivului, care performează la orice club care îi oferă condiții. Condițiile costă bani. Bani publici sau privați.
   Deci clubul doar finanțează performanța unui sportiv.

   PS
   Degeaba transferi o jucătoare campioană la tenis de masă formată de alt club, o pui să joace pentru clubul tău și apoi te lauzi cu medalia.
   Ce am scris mai sus e valabil pentru oricare club și orice sport, inclusiv fotbalul.

  2. Gosu

   Vorbesti prostii. Te lauzi cu niste performante obtinute la sporturile individuale, unde sportivii primesc salarii derizorii , dar comandantii stau cu „banutul la buzunar”.
   Ai scris tu ca CSM Bucuresti cheltuia 2-3 sute de mii de euro pentru sah. Si tu in naivitatea ta , presupun ca vei considera ca e ok asta ? Nu e deloc evident ca pe-acolo se face o sifonare de bani publici.
   Nu ne spui ceva si despre cate trofee s-au mai obtinut la sporturile pe echipe ? 🙂

   1. mq-messi

    Nu ai inteles. Tocmai, ca nu e ok. Si bugetul sectiei de sah batea spre 1 milion nu 2-3 sute de mii. Ma laudam cu sporturi individuale, dar si la restul sporturilor (de echipa) CSA are jucatori in loturile nationale. Esti tu sigur ca e sifonare de bani? Nu pot sa spun mai multe, ca nu stiu exact care e bugetul CSA-ului pe an, dar eu zic ca sunt mult mai avantajate echipele care primesc finantari de la bugetele locale. La hochei de ex, unde Brasov si Miercurea Ciuc primesc mult mai multi bani. Eu zic ca si la polo, Oradea primeste mai mult.
    La sporturile de echipa am avut o perioada neagra (din cauza conducerii), dar lucrurile par sa revina.
    Oricum, eu sustin ca banii statului sa fie impartiti echitabil la sport si doar pentru copii si juniori + infrastructura. Aici intervine si problema unor sporturi care nu pot atrage sponsori si probabil am ramane fara ele in Romania. E discutabil.
    Ca o concluzie: eu nu luam apararea implicarii statului in sport, ci doar atrageam atentia linsajul mediatic indreptat spre CSA Steaua (brusc cand se reactiveaza echipa de fotbal, ca si cum nu ar fi aceiasi bani de anul trecut sau acum 2 ani).

  3. vasglo

   @mq-messi

   Tu chiar crezi in ceea ce scrii? Daca da, e grav! S.C. FC STEAUA BUCURESTI S.A. este SINGURA PRIVATIZARE DE SUCCES din fotbalul romanesc, fost comunist. Daca nu-i asa, zi-mi tu alta! O fi Rapid, o fi Dinamo, o fi, o fi…..?!
   Ce propuneti voi este o absurditate pentru SECOLUL XXI, revenirea la Stat a singurei echipei care, an de an de la privatizarea ei, A JUCAT IN GRUPELE COMPETITIILOR EUROPENE (CL SAU EL), ducand mai departe traditia glorioasa a „UNICEI STEAUA! Si de ce faceti voi asta? Pentru a duce echipa in Liga a 5-a, hai, poate a 4-a, cu „pile”, la un buget „DE LA STAT” DE 150.000 euro pe an si pentru ca o gasca de 400-500 de „men in black” dintr-un cartier bucurestean sa juiseze de placere ca „i-o trage” astfel unui cioban! Voi sunteti sanatosi la cap??…INCREDIBIL!!!

 4. jt89

  @vasglo

  Da, ai dreptate, doar in Coreea de Nord vezi asa ceva, daca csa dinamo isi face echipa maine voi vreti sa mergeti la munca si din taxele la stat sa platiti pentru dinamo ? In Romania la unele sate nu au electricitate, nu ar fi bine ca cei 150,000 $ sa mearga acolo ? Sau la bugetul Nato ca tot urla Trump sa platim mai mult. Dar asa e cand esti selfish si te gandesti doar la placerea ta in loc sa vezi the big picture.

 5. mq-messi

  Nu stiu cum nu v-ati prins pana in 2017 ca majoritatea cluburilor sportive sunt finantate de stat. CSA de Mapn, CS Dinamo de MAI, CS Rapid de Ministerul Transporturilor, iar restul cluburilor sportive din tara de primariile locale.
  De fotbal nici nu mai vorbim: Fc Arges in liga a2-a – bani de la primarie; U Cluj Napoca – liga a 3-a: bani de la primarie. La fel si ACS Recas Timisoara, Concordia Chiajna, Voluntari, Poli Iasi, Gaz Metan, Pandurii, Tg-Mures. Continui?
  Spre deosebire de cluburile de mai sus, Steaua chiar se poate auto finanta. Dar n-aveti rabdare deloc sa vedeti ce si cum.
  PS: Ipocrizie la cote mari

 6. jt89

  Pai da sunt sustinute si asta e bine ? Si Messi se poate autofinanta si stii ce se va intampla atunci vor sari toti cu ghearele si tot la unul ca becali vom ajunge. Ce propuneti voi este o utopie va merge frumos la inceput dar cu timpul tot la coruptie se va ajunge ca asa e. Nu mai bine lucram cu ce avem si incercam sa imbunatim ce este decat sa merg in cerc ?

Lasă un răspuns