Scandal la amatori! Înscrierea echipelor Steaua Armatei, Rapidul Primăriei Sect. 1 și Dinamo lui Badea direct în Liga 4 va fi contestată în justiţie. Nu îndeplinesc criteriul meritului sportiv!

de | august 23, 2017

A şi început scandalul! Înscrierea echipelor Armatei, Primăriei Sectorului 1 şi a lui Nicolae Badea direct în Liga 4 va fi contestată în justiţie. Academia Rapid, Steaua, ACS Dinamo şi Carmen nu îndeplinesc criteriul meritului sportiv. Măsura dezavantajează rivala AFC Rapid

AMFB a ignorat dispoziţiile din trei articole din ROAF şi Statutul FRF. Criteriul sportiv guvernează fotbalul încă de la înfiinţarea acestui sport

Puterea de convingere a unor instituţii de forţă ale statului, a unor politicieni şi a unor oameni influenţi au făcut ca principiile fundamentale ale fotbalului să devină flexibile la AMFB.

Informaţiile publicate de ProSport încă de anul trecut s-au confirmat oficial marţi, la prânz: şefii Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti au înscris direct în Liga 4, fără a respecta criteriul meritelor sportive, patru echipe noi-nouţe, deşi acestea ar fi trebuit să pornească din Liga 5. Cele patru favorizate sunt CSA Steaua (echipa Armatei), Academia Rapid (echipa tutelată deocamdată neoficial de Primăria Sectorului 1), ACS FC Dinamo (echipa lui Nicolae Badea) şi FC Carmen.

Începând de astă-toamnă, de când ProSport a prezentat informaţia că se pregăteşte înscrierea CSA Steaua direct în Liga 4, sărindu-se astfel un eşalon valoric, reacţiile au fost diverse. Marian Lumânare, preşedintele AMFB, nu a negat, dar nici n-a confirmat, declarând ezitant, pentru ProSport, că urmează să se ia o decizie. Reprezentanţii celor două echipe rapidiste, AFC Rapid şi Mişcarea CFR, au luat foc şi au ameninţat că fac scandal, deoarece şi ei ceruseră acelaşi lucru anul trecut, pe vremea asta, dar AMFB i-a refuzat pe motiv că trebuie să înceapă din ultima ligă, a 5-a, conform criteriului meritului sportiv.

  • Ulterior, comandantul CSA Steaua, colonelul Cristian Petrea, a confirmat pentru publicaţia noastră că are promisiunea că echipa va fi înscrisă direct în Liga 4.
  • Apoi a apărut, din neant, o altă echipă care anunţa că va juca direct în Liga 4: Carmen Bucureşti.
  • După ce a lansat proiectul renaşterii Rapidului sub umbrela Primăriei Sectorului 1, edilul Dan Tudorache a garantat pentru ProSport, luna trecută, că echipa va începe competiţia, de asemenea, direct din Liga 4.
  • În sfârşit, pe ultima sută de metri, cu nici două săptămâni în urmă, la AMFB a depus cerere de înscriere în Liga 4 şi echipa lui Nicolae Badea, ACS FC Dinamo. Solicitarea a fost, de asemenea, aprobată.

AMFB a ignorat dispoziţiile din trei articole din ROAF şi Statutul FRF. Criteriul sportiv guvernează fotbalul încă de la înfiinţarea acestui sport

În acest moment, lucrurile sunt ambigue, iar pasul făcut de şefii AMFB este la limita legalităţii. ProSport are informaţii că s-au făcut, în ultimele luni, presiuni şi intervenţii la nivelul conducătorilor Asociaţiei, pentru ca aceştia să bage direct în Liga 4 echipele de mai sus. În ciuda încercărilor insistente ale ProSport, în ultimele zile, de a discuta şi cu Marian Lumânare, preşedintele AMFB, acesta nu a răspuns la telefon.

Operaţiunea de marţi a fost pregătită din timp. Pe 7 august, site-ul AMFB publica lista condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru ca o echipă să participe în Liga 4. Era nevoie de dovada că:

  • 1) deţine un teren de fotbal omologat cu minimum 200 de locuri,
  • 2) are contract cu un antrenor care să deţină cel puţin Licenţa C UEFA,
  • 3) nu are datorii de ordin sportiv către jucători, antrenori sau AMFB,
  • 4) depune garanţii în valoare totală de 2.000 de lei şi
  • 5) să achite anticipat, pe o lună, baremurile pentru arbitri şi observatori.

După cum se poate lesne observa, nu există pe listă tocmai criteriul prevăzut cât se poate de clar de regulamentele FRF: cel al meritului sportiv. Regula este primordială şi stă la baza fotbalului încă de la inventarea sa: dincolo de condiţiile materiale şi organizatorice, echipele trebuie să-şi obţină dreptul de a promova/câştiga trofeele pe teren, în urma rezultatelor consemnate în meciuri. Acest criteriu a fost radiat de AMFB în favoarea altora auxiliare.

Concret, conform ROAF (Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice), Articolul 4 – Principiile de promovare-retrogradare, Punctul 1, „Promovarea/retrogradarea se face potrivit dispoziţiilor art. 70 din Statutul FRF“.

Acest Articol 70 din Statutul FRF stipulează: „Principiul promovării şi retrogradării. 1. Dreptul unui club de a promova în campionatele naţionale depinde de meritul sportiv al acestuia. Un club se califică într-un campionat naţional (i) continuând să evolueze în acelaşi eşalon competiţional, sau (ii) promovând ori retrogradând la sfârşitul unui sezon“.

În plus, există şi Articolul 18 din ROAF, care completează prevederile obligatorii pentru fotbalul organizat de FRF: „Ocuparea locurilor vacante în cazul retragerii/excluderii din competiţii (nou) 1Dacă într-o ediţie de campionat rămân locuri vacante prin neînscrierea, excluderea sau retragerea unor echipe din campionatul de seniori respectiv, ori în alte situaţii similare, se va proceda astfel:

a) dacă această situaţie a intervenit înainte de începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar. Locurile care au devenit vacante în acest mod vor fi ocupate de echipele retrogradate în campionatul precedent, cel mai bine clasate. În cazul în care numărul acestora este insuficient, locurile nu se vor mai completa;

b) dacă retragerea/excluderea echipelor a intervenit după începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în conformitate cu prevederile Regulamentului Disciplinar iar locurile vacante nu se vor mai completa. În acest caz, la sfârşitul campionatului, numărul echipelor care retrogradează va fi redus în mod corespunzător“.

După cum aţi putut citi mai sus, în niciun caz nu se poate completa o divizie cu echipe înfiinţate peste noapte. În caz extrem, competiţia începe cu un număr incomplet de formaţii.

AMFB are o acoperire: este autonomă faţă de federaţie. Cel mai probabil, cazul va ajunge în contencios administrativ

Din perspectivă legală, există însă o chichiţă pe care Comitetul Executiv al AMFB a speculat-o: autonomia acordată de FRF asociaţiilor judeţene, care au dreptul să îşi elaboreze propriile regulamente. Surse FRF, bune cunoscătoare ale regulamentului, au explicat pentru ProSport că practica introducerii unor echipe noi „peste rând“ este o cutumă în rândurile AJF-urilor, care nu se încurcă prea des în principiile fondatoare ale fotbalului şi nici nu se ghidează decât facultativ după Statutul FRF şi ROAF.

  • „Cei de pe la AJF-uri au această obişnuinţă, ca acele cluburi care fac dovada unor condiţii peste cele care sunt în ultimul eşalon competiţional să fie înscrise direct în competiţia superioară. Există această practică. AJF-ul este autonom, îşi face singur regulamentele. ROAF este pentru competiţiile naţionale. În competiţiile judeţene sunt propriile regulamente. Dar acum, sigur că trebuie să respecte condiţiile minime din Statutul FRF. Dacă acolo scrie că se face pe baza criteriilor sportive… Mă rog, au această libertate de a-şi stabili propriile criterii“.

Deşi, la limită, cutuma ar putea fi favorabilă AMFB şi echipelor băgate peste rând în Liga 4, lucrurile nu sunt deloc evidente, a concluzionat expertul consultat de ProSport, care a şi indicat soluţia: Nemulţumiţii trebuie să conteste decizia Comitetului Executiv al AMFB. Dar nu la federaţie, pentru că FRF nu are calitatea să judece aceste situaţii. Trebuie să se adreseze Justiţiei, în contencios administrativ“.

Miza întregii poveşti: decizia conducerii AMFB anulează şansa AFC Rapid de a promova în Liga 3

Cel mai probabil, urmează procesele. Miza este foarte mare, pentru că AFC Rapid, echipă refuzată anul trecut, când a cerut includerea direct în Liga 4, şi promovată pe teren astă-primăvară, pierde avantajul de un sezon faţă de celelalte patru competitoare introduse acum peste rând. Fără susţinere financiară din partea vreunei instituţii sau a unui om de afaceri bogat, înglodată în datorii şi în conflict cu Primăria Sectorului 1, cu care a refuzat să se asocieze, AFC Rapid avea o singură şansă, anul acesta, să promoveze în Liga 3, înainte ca în campionat să urce (venind din Liga 5) Academia Rapid, CSA Steaua, Carmen şi ACS FC Dinamo. Prin decizia AMFB, această şansă se anulează, pentru că AFC Rapid nu are forţa să se bată cu respectivele echipe.

Un alt contestatar se anunţă Tudor Iacov, patronul echipei Progresul Bucureşti, care e deja în proces cu AMFB şi care nu şi-a înscris echipa susţinând că măsurile luate de preşedintele Lumânare şi secretarul general Baboia ar fi ilegale.

Astă-toamnă, şi reprezentanţii Mişcării CFR erau vehemenţi, cerând respectarea criteriilor sportive: „Contestăm în instanţă dreptul CSA Steaua de a juca în Liga 4! E bătaie de joc. Noi de ce am jucat un an? Să ne dea înapoi AMFB banii cheltuiţi! Lumânare şi Baboia să dea banii! Pe ei (n.r. – CSA Steaua), în ’47, i-au băgat direct în prima ligă între tur şi retur, de ce nu i-ar băga acum într-a patra? Pentru ăştia nu sunt niciodată regulamente! Doar excepţii!“.

Între timp, însă, membrii Clubului Aristocratic Rapid, care au susţinut anul trecut Mişcarea CFR, au ajuns ei înşişi în situaţia de a beneficia de excepţie. După ce s-au certat cu sindicaliştii de la Mişcarea CFR, suporterii rapidişti au aderat la proiectul Primăriei Sectorului 1, pe care îl susţin prin o nouă entitate, ACS Rapid Redivivus 2017.

Matei Udrea
Articol preluat „ad litteram” de la prosport.ro

Articol tematic postat pe fcsteaua.ro: Oficial! CSA Steaua, CS FC Dinamo, Carmen, Rapid, Sportul și Venus în aceeași serie de amatori din Liga a 4-a

Precizări legate de site-ul fcsteaua.ro (click link)

3 comentarii la „Scandal la amatori! Înscrierea echipelor Steaua Armatei, Rapidul Primăriei Sect. 1 și Dinamo lui Badea direct în Liga 4 va fi contestată în justiţie. Nu îndeplinesc criteriul meritului sportiv!

Lasă un răspuns