home
27-09-09

Interviu cu ILIE SAVU (Gsp)

Ilie Savu (89 de ani), unul dintre puţinii supravieţuitori din prima echipă a roş-albaştrilor, e pesimist: Din cauza patronului, Steaua e Î cea mai gravă criză din istorie.

Este o legendă vie printre stelişti. A jucat Î prima echipă a Armatei, Î '47, a fost antrenor al roş-albaştrilor, cu care a cÎştigat un campionat şi 4 Cupe ale României, apoi preşedinte al clubului. Ilie Savu, "nea Ilie", cum i se spune, e şi general Î rezervă. A luptat pe front Î cel de-al doilea Război Mondial, a dat mÎa cu Hitler, a lucrat cu Nicolae Ceauşescu. Acum, la aproape 90 de ani, pe care Îi va Împlini pe 9 ianuarie, bătrÎul spune că Steaua e Î mare pericol, pentru că a Îcăput pe mÎa lui Gigi Becali!

- Domunule Savu, sÎteţi la curent cu războiul dintre galerie şi Gigi Becali?

- Ce crezi, că dacă am 90 de ani m-am ramolit? Normal că ştiu ce se ÎtÎmplă şi mă doare sufletul. Steaua e copilul meu, am fost acolo de la Îceput, de cÎd s-a format echipa, de cÎd s-a pus prima cărămidă la stadion. Dar aşa ceva n-am mai trăit!

"Numai suporterii Îl pot Îdepărta!"

- Ce credeţi că se va ÎtÎmpla?

- Cred că suporterii trebuie să continue să protesteze. Să pună presiune pe Gigi Becali. Ori se potoleşte şi Îl lasă pe antrenor şi pe jucători să-şi facă treaba, ori să plece! Păcat că aşa ar putea să facă rău şi echipei. Am ajuns să cred că numai aşa Steaua poate fi salvată.

- Ce-i reproşaţi lui Gigi Becali?

- E un tip needucat, care nu are respect pentru nimeni şi nimic. Un exaltat care azi spune ceva şi mÎine cu totul altceva. Auzi, vrea să vÎdă el Steaua! Dar ce, e a lui? De unde şi pÎă unde? După ce că a spus că nici nu e stelist!

- A băgat foarte mulţi bani la echipă, a avut şi performanţe.

- Corect. La Îceput Steaua a avut nevoie de Gigi. Dar şi el de Steaua. Aşa s-a făcut cunoscut, altfel cine ştia de Gigi Becali? Dar acum a devenit un tiran. Vrea să ia el toată spuma. A dat bani? A dat ca să-şi facă firmă, nume, imagine. Iată că a ajuns europarlamentar. Dar lui nu-i pasă de istoria clubului, de blazon, de suporteri. Nu discută cu nimeni, vrea numai să fie aplaudat. A ajuns mai rău decÎt Ceauşescu!

- Apropo, Ceauşescu cum se comporta cu jucătorii?

- Ceauşescu? Dacă nu-i convenea ceva, Îi chema a doua zi după meci. Se mai lua de cÎte un fotbalist, Îi mai certa, dar nu pe tonul folosit de Gigi. Nici Ion Coman, mÎa dreaptă a Ministerului Apărării, nu Îdrăznea să intre la vestiare. GÎdiţi-vă că oamenii aia chiar conduceau România. Aveau Îsă bun-simţ. Gigi Îi distruge psihic pe jucători, de aia nu pot juca. Ä‚sta e adevărul.

- Aţi Îcercat să vorbiţi cu Gigi Becali?

- N-ai cu cine. CÎd m-a văzut o dată la stadion, deşi mă duceam la locul meu de la tribuna I, m-a Îtrebat: "Ce cauţi aici, cine te-a invitat"? Incredibil, parcă aş avea nevoie de invitaţie de la el ca să intru Î Ghencea, care e casa mea. D-aia nici n-am mai fost de aproape 3 ani. Nu-i convine că-l critic. Dar ce să fac, cÎd văd că duce Steaua de rÎpă?

- Ghionea a spus de curÎd că nu e tensiune, că Gigi Becali nu terorizează pe nimeni.

- Păi, ce să spună şi el. Doar l-a făcut de atÎtea ori praf, ştie ce-l aşteaptă. Eu mai vorbesc cu jucătorii şi ştiu ce le face. Ghionea, căpitanul echipei, n-a ripostat, a lăsat capul jos de atÎtea ori. Goian, singurul care i-a răspuns lui Gigi Becali, a fost Îdepărtat.

- Va reuşi Stoichiţă?

- În primul rÎd, Îmi pare rău de Bergodi. Ar fi făcut treabă dacă ar fi fost lăsat. Stoichiţă e şi el un antrenor bun, e stelist. Are şi diplomaţie, e un tip răbdător. Probabil va face tot ce-i cere Gigi Becali. Ce se va face Îsă dacă va avea 3-4 meciuri mai slabe? Atunci o să vină urgia! De asta mi-e teamă. Nu ştiu cine Îl mai poate opri pe Gigi!

"Ceauşescu, care a fost dictaorul României, era mic copil pe lÎgă Gigi Becali Î privinţa Stelei. Primul, dacă Îi explicai, Îţelegea şi te lăsa să-ţi faci treaba"

"Văd că de cÎd a venit Stoichiţă, Gigi a lăsat-o mai moale. Stoichiţă e diplomat, e antrenor bun. I-am spus să-l caute pe Gigi, să-i vorbească, să nu-l aştepte să vină peste el la vestiare"

GSP

CLICK AICI pentru un articol scris de Maestrul Constantin Ardeleanu despre Ilie Savu!

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE