FCSTEAUA.RO

„Zidane” în variantă roș-albastră

Ne-am temut degeaba de Trencin, de fapt de ceea ce i se poate întâmpla campioanei noastre în Slovacia după ceea ce (nu) arătase la început de vară competițională. Adversara scoasă în calea Stelei de niște sorți binevoitori s-a arătat însă prea crudă, ca să nu zicem naivă, pentru a specula până și brambureala ce s-a ivit în defensiva bucureșteană, înainte de pauză. A fost de ajuns ca Rădoi să se rățoiască la pauză în maniera îndârjitului jucător care spărgea și geamuri la mânie, s-a dovedit suficient ca antrenorul nerecunoscut oficial să-și arate știința neatestată de patalama prin schimbări riscante, dar dovedite extrem de inspirate, și iată echipa încropită în inconfundabilul stil Becali Gh. ca și calificată.

Mutarea-șoc a directorului sportiv a fost renunțarea la cel mai scump jucător, aflat în vrie fotbalistică mai ceva ca parașutistul fără control în cădere liberă, și introducerea unui abia venit la oastea comandantului din Pipera. Să fim cinstiți, ce știam despre acest Jugurtha Hamroun, mai ales în comparație cu bagajul vast de cunoștiințe legate de personajul Alexandru Mihăiță Chipciu? Nu ne sărise în ochi, nici nu prea avea cum în degringolada Oțelului, la al cărei cântec de lebădă în Liga 1 fața ne-a fost luată de Tudorie.

De calitățile francezului naturalizat despre care vorbea mai dinainte Babicu’, șeful de la Galați (Cristi Munteanu), ne-am convins abia acum, după ce și-a făcut un impresionant debut la Steaua și în ChL : la originea golului descătușării, autor al celui de al doilea. Păstrăm proporțiile, sigur, nu-l comparăm direct cu legendarul Zizou, dar neașteptata apariție decisivă a algerianului de origine e ca un punct luminos pe harta terfelită a Ligii 1. La nivelul acesteia, fie măcar pentru copilăria petrecută prin suburbii franceze, asemenea supervedetei de până mai ieri, acest Hamroun pare un mic Zidane în variantă mioritică. Îl așteptăm în continuare, că de-acum știm cam ce poate. Deocamdată, e eroul momentului, care l-a debutat fast și pe antrenorul de fapt al Stelei, care e ca și calificată. Pentru amândoi și pentru campioana toată, episodul Slovacia a fost însă doar un așternut la drum. Iar drumu-i al naibii de lung, de întortocheat, poate și de… Amorim, brazilianul de la Astra rămas în cărțile steliste.

Articol preluat de pe www.romaniansoccer.ro

Notă:

De ce am preluat acest articol despre Hamroun? Nu pentru ceea ce a facut la Trecin, ci pentru că acest Hamroun chiar este un real talent, format la un club de tradiție din Franța, și care la numai 19 ani juca titular în Play off de UEFA Europa League, după cum vom vedea mai jos.

Ca orice fotbalist algerian ajuns de la 12 ani în Franța, și eroul Stelei cu Trencin, Hamroun, il are model de urmat pe franco-algerianul Zidane, poreclit „Zizou”. Zinedine Yazid Zidane s-a născut pe 23 iunie 1972, în Marsilia, Franța. Fiul unor imigranți algerieni, Zizou a învățat să joace fotbal pe străzile din La Castellane, Marseille. După ce a jucat pentru cluburi locale de tineret, în vârstă de 14 de ani, Zidane a fost descoperit într-o tabără de antrenament a Federației   franceze de fotbal de către Jean Varraud, recrutor la AS Cannes, unde și-a petrecut următorii trei ani în echipa de tineret … etc.

Pentru Hamroun, chiar şi un meci jucat în Liga Campionilor părea un vis atunci când era copil. La doar cinci ani, a părăsit satul natal, Bouzeguene, o localitate de doar 24.000 de locuitori, aflată în munţii Atlas din  Algeria, pentru a merge cu părinţii în Franţa. Adaptarea a fost dificiă, mai ales că la 12 ani a fost nevoit să plece de la casa părinților, fiind convins să se instruiască și să joace pentru Guingamp. Ca și Zizou, și Hamroun a fost descoperit și dus într-un club profesionist să-și cizeleze și antreneze abilitățile sportive.

  • Philippe Le Maire şi Yvon Schmitt, doi dintre oamenii care se ocupă de centrul de juniori al lui Guingamp, m-au remarcat şi mi-au propus să merg acolo. Mi-a fost foarte greu la început să stau fără părinţi, la o vârstă atât de fragedă, dar m-am integrat repede şi totul a fost ok”, povestea Hamroun, într-un interviu pentru siteul dzfoot.com.

Practic, la numai 12 ani, Hamroun a dat suburbiile Parisului pe Guingamp, un oraş din Bretania, Franța, aflat la aproape 500 de kilometri distanţă de părinți!

Cine este Guingamp?

Pe scurt: clubul  profesionist „En Avant de Guingamp Côtes-d’Armor„, denumit în mod obișnuit EA Guingamp, EAG , sau pur și simplu Guingamp, a fost fondat în anul 1912,  a trecut la statutul profesionist în 1984 și în prezent joacă în Ligue 1. Un fapt interesant este că stadionul clubului (18.000 locuri) are o capacitate mai mare decât populația totală a Guingamp (8.000).

Performanțe Interne:

  • Campionatul Național: Champions (1): 1994
  • Coupe de France: Champions (2): 2009 , 2014.  Runners-up (1): 1997
  • Trofeul Campionilor:Runners-up (1): 2009 , 2014
  • Cupa Marea Britanie: Champions (2): 1975, 1979. Runners-up (2): 1947, 1952
  • Campionatul de Vest: Champions (2): 1976, 1984 [ 4 ]

Prezențe în Europa:

  • 1996 – UEFA Intertoto Cup, a câștigat-o  în ediție în care a învins și pe Dinamo (2-1)  în faza grupelor.
  • 1996/1997 – Cupa UEFA, a ieșit din primul tur învinsă de  Internazionale Milano.
  • 2003 – UEFA Intertoto Cup, a ieșit din turul 3, eliminată la 11m de FC Brno.
  • 2009/10 –  UEFA Europa League , eliminată în Play off de Hamburg.
  • 2014/15 –  UEFA Europa League, a intrat în grupe,  terminând pe 2 în grupa F cu Fiorentina, PAOK și Dinamo Minsk. În primăvara europeană a fost învinsă la limită de adversara noastră din grupe, Dinamo Kiev, cu scorul general de 3-4 (2-1, 1-3).

Hamroun nu a neglijat şcoala, deşi era considerat unul dintre cele mai mari talente ale academiei lui Guingamp. ”După ce am promovat Bacalaureatul, m-am înscris la o facultate de biologie. Dar, să fiu sincer, nu am avut timp să urmez cursurile pentru că cerinţele au fost tot mai mari la echipă, aşa că mi-am îngheţat anul”, povestea în 2009. Fotbalul a devenit, astfel, prioritate maximă pentru Hamroun.

A debutat la echipa secundă a lui Guingamp la 19 ani, însă a fost promovat la formaţia mare a clubului breton imediat! Deşi a jucat doar în ligile inferioare franceze, highlight-ul carierei a fost prezenţa în UEFA Europa League 2009/2010, unde Guingamp a jucat în play off contra lui Hamburg. Hamroun a jucat  din minutul 68 în prima manșa și a fost titular(90 min.) în manșa a doua.

În min 20:56 (3:31-clip), Hamroun-17, assist pentru Bazile-11, dar atacantul a ratat.

Deci este obișnuit cu aerul tare al UEFA încă de la 19 ani!

Cu un CV interesant, Hamroun a plecat, apoi, la Cernomoreţ Burgas, unde a stat doar un an, următoarele trei sezoane petrecându-le la Karabukspor, acolo unde a fost coleg cu Florin Cernat. 600.000 de euro a costat, atunci, Hamroun.

  • Este printre singurii străini, sub 30 de ani, ajunși în Liga I, pentru care a plătit vreun club bani pe un transfer  de-a lungul carierei lor, înainte de a ajunge în România. 

Cum a ajuns Hamroun în România? A explicat chiar jucătorul, într-un interviu pentru Sport Total FM:

  • Nu ştiam absolut nimic despre România înainte de a veni aici. Am, însă, prieteni care au jucat la voi în campionat si mi-au spus că este un nivel destul de ridicat. Aveam alte trei propuneri, însă n-am stat pe gânduri şi am ales România. Consider că aici mă pot dezvolta.”

Ovidiu Burcă, Directorul sportiv Oțelul:

  • E un jucător care poate face fata fara probleme la Steaua. Are un psihic foarte bun, tehnica foarte buna. E un jucator care pe ultimii metri ai terenului face diferenta. Il vad la Steaua! Au fost multe echipe interesate de el in Romania, m-a sunat foarte multa lume. In schimb, el mi-a zis ca nu e interesat de nicio propunere in afara uneia venite de la Steaua. Mi-a spus sa-l anunt doar daca il vrea Steaua

La finalul meciului cu Trencin, poate unul dintre cele mai bune din carieră, Jugurtha Hamroun a rămas modest:

  • Cred că trăiesc cele mai fericite zile ale vieţii de fotbalist. O să muncesc şi mai mult pentru a deveni titular”.

Nu şi-a uitat familia, mai ales de tatăl său, cel care i-a ales prenumele Jugurtha, provenit de la un rege dinaintea erei noastre din Numidia, actuala Algerie, care a rezistat în faţa romanilor în multiple războaie, dar, care, în cele din urmă, a fost capturat de romani:

  • ”M-am gândit imediat la tata, după ce am marcat, el m-a ajutat în momente grele”.

 

Să fie într-un ceas bun, Jugurtha Hamroun!

 

XRay

Exit mobile version