„Zidane” în variantă roș-albastră

de | iulie 16, 2015

Ne-am temut degeaba de Trencin, de fapt de ceea ce i se poate întâmpla campioanei noastre în Slovacia după ceea ce (nu) arătase la început de vară competițională. Adversara scoasă în calea Stelei de niște sorți binevoitori s-a arătat însă prea crudă, ca să nu zicem naivă, pentru a specula până și brambureala ce s-a ivit în defensiva bucureșteană, înainte de pauză. A fost de ajuns ca Rădoi să se rățoiască la pauză în maniera îndârjitului jucător care spărgea și geamuri la mânie, s-a dovedit suficient ca antrenorul nerecunoscut oficial să-și arate știința neatestată de patalama prin schimbări riscante, dar dovedite extrem de inspirate, și iată echipa încropită în inconfundabilul stil Becali Gh. ca și calificată.

Mutarea-șoc a directorului sportiv a fost renunțarea la cel mai scump jucător, aflat în vrie fotbalistică mai ceva ca parașutistul fără control în cădere liberă, și introducerea unui abia venit la oastea comandantului din Pipera. Să fim cinstiți, ce știam despre acest Jugurtha Hamroun, mai ales în comparație cu bagajul vast de cunoștiințe legate de personajul Alexandru Mihăiță Chipciu? Nu ne sărise în ochi, nici nu prea avea cum în degringolada Oțelului, la al cărei cântec de lebădă în Liga 1 fața ne-a fost luată de Tudorie.

De calitățile francezului naturalizat despre care vorbea mai dinainte Babicu’, șeful de la Galați (Cristi Munteanu), ne-am convins abia acum, după ce și-a făcut un impresionant debut la Steaua și în ChL : la originea golului descătușării, autor al celui de al doilea. Păstrăm proporțiile, sigur, nu-l comparăm direct cu legendarul Zizou, dar neașteptata apariție decisivă a algerianului de origine e ca un punct luminos pe harta terfelită a Ligii 1. La nivelul acesteia, fie măcar pentru copilăria petrecută prin suburbii franceze, asemenea supervedetei de până mai ieri, acest Hamroun pare un mic Zidane în variantă mioritică. Îl așteptăm în continuare, că de-acum știm cam ce poate. Deocamdată, e eroul momentului, care l-a debutat fast și pe antrenorul de fapt al Stelei, care e ca și calificată. Pentru amândoi și pentru campioana toată, episodul Slovacia a fost însă doar un așternut la drum. Iar drumu-i al naibii de lung, de întortocheat, poate și de… Amorim, brazilianul de la Astra rămas în cărțile steliste.

Articol preluat de pe www.romaniansoccer.ro

Notă:

De ce am preluat acest articol despre Hamroun? Nu pentru ceea ce a facut la Trecin, ci pentru că acest Hamroun chiar este un real talent, format la un club de tradiție din Franța, și care la numai 19 ani juca titular în Play off de UEFA Europa League, după cum vom vedea mai jos.

Ca orice fotbalist algerian ajuns de la 12 ani în Franța, și eroul Stelei cu Trencin, Hamroun, il are model de urmat pe franco-algerianul Zidane, poreclit „Zizou”. Zinedine Yazid Zidane s-a născut pe 23 iunie 1972, în Marsilia, Franța. Fiul unor imigranți algerieni, Zizou a învățat să joace fotbal pe străzile din La Castellane, Marseille. După ce a jucat pentru cluburi locale de tineret, în vârstă de 14 de ani, Zidane a fost descoperit într-o tabără de antrenament a Federației   franceze de fotbal de către Jean Varraud, recrutor la AS Cannes, unde și-a petrecut următorii trei ani în echipa de tineret … etc.

Pentru Hamroun, chiar şi un meci jucat în Liga Campionilor părea un vis atunci când era copil. La doar cinci ani, a părăsit satul natal, Bouzeguene, o localitate de doar 24.000 de locuitori, aflată în munţii Atlas din  Algeria, pentru a merge cu părinţii în Franţa. Adaptarea a fost dificiă, mai ales că la 12 ani a fost nevoit să plece de la casa părinților, fiind convins să se instruiască și să joace pentru Guingamp. Ca și Zizou, și Hamroun a fost descoperit și dus într-un club profesionist să-și cizeleze și antreneze abilitățile sportive.

  • Philippe Le Maire şi Yvon Schmitt, doi dintre oamenii care se ocupă de centrul de juniori al lui Guingamp, m-au remarcat şi mi-au propus să merg acolo. Mi-a fost foarte greu la început să stau fără părinţi, la o vârstă atât de fragedă, dar m-am integrat repede şi totul a fost ok”, povestea Hamroun, într-un interviu pentru siteul dzfoot.com.

Practic, la numai 12 ani, Hamroun a dat suburbiile Parisului pe Guingamp, un oraş din Bretania, Franța, aflat la aproape 500 de kilometri distanţă de părinți!

Cine este Guingamp?

Pe scurt: clubul  profesionist „En Avant de Guingamp Côtes-d’Armor„, denumit în mod obișnuit EA Guingamp, EAG , sau pur și simplu Guingamp, a fost fondat în anul 1912,  a trecut la statutul profesionist în 1984 și în prezent joacă în Ligue 1. Un fapt interesant este că stadionul clubului (18.000 locuri) are o capacitate mai mare decât populația totală a Guingamp (8.000).

Performanțe Interne:

  • Campionatul Național: Champions (1): 1994
  • Coupe de France: Champions (2): 2009 , 2014.  Runners-up (1): 1997
  • Trofeul Campionilor:Runners-up (1): 2009 , 2014
  • Cupa Marea Britanie: Champions (2): 1975, 1979. Runners-up (2): 1947, 1952
  • Campionatul de Vest: Champions (2): 1976, 1984 [ 4 ]

Prezențe în Europa:

  • 1996 – UEFA Intertoto Cup, a câștigat-o  în ediție în care a învins și pe Dinamo (2-1)  în faza grupelor.
  • 1996/1997 – Cupa UEFA, a ieșit din primul tur învinsă de  Internazionale Milano.
  • 2003 – UEFA Intertoto Cup, a ieșit din turul 3, eliminată la 11m de FC Brno.
  • 2009/10 –  UEFA Europa League , eliminată în Play off de Hamburg.
  • 2014/15 –  UEFA Europa League, a intrat în grupe,  terminând pe 2 în grupa F cu Fiorentina, PAOK și Dinamo Minsk. În primăvara europeană a fost învinsă la limită de adversara noastră din grupe, Dinamo Kiev, cu scorul general de 3-4 (2-1, 1-3).

Hamroun nu a neglijat şcoala, deşi era considerat unul dintre cele mai mari talente ale academiei lui Guingamp. ”După ce am promovat Bacalaureatul, m-am înscris la o facultate de biologie. Dar, să fiu sincer, nu am avut timp să urmez cursurile pentru că cerinţele au fost tot mai mari la echipă, aşa că mi-am îngheţat anul”, povestea în 2009. Fotbalul a devenit, astfel, prioritate maximă pentru Hamroun.

A debutat la echipa secundă a lui Guingamp la 19 ani, însă a fost promovat la formaţia mare a clubului breton imediat! Deşi a jucat doar în ligile inferioare franceze, highlight-ul carierei a fost prezenţa în UEFA Europa League 2009/2010, unde Guingamp a jucat în play off contra lui Hamburg. Hamroun a jucat  din minutul 68 în prima manșa și a fost titular(90 min.) în manșa a doua.

În min 20:56 (3:31-clip), Hamroun-17, assist pentru Bazile-11, dar atacantul a ratat.

Deci este obișnuit cu aerul tare al UEFA încă de la 19 ani!

Cu un CV interesant, Hamroun a plecat, apoi, la Cernomoreţ Burgas, unde a stat doar un an, următoarele trei sezoane petrecându-le la Karabukspor, acolo unde a fost coleg cu Florin Cernat. 600.000 de euro a costat, atunci, Hamroun.

  • Este printre singurii străini, sub 30 de ani, ajunși în Liga I, pentru care a plătit vreun club bani pe un transfer  de-a lungul carierei lor, înainte de a ajunge în România. 

Cum a ajuns Hamroun în România? A explicat chiar jucătorul, într-un interviu pentru Sport Total FM:

  • Nu ştiam absolut nimic despre România înainte de a veni aici. Am, însă, prieteni care au jucat la voi în campionat si mi-au spus că este un nivel destul de ridicat. Aveam alte trei propuneri, însă n-am stat pe gânduri şi am ales România. Consider că aici mă pot dezvolta.”

Ovidiu Burcă, Directorul sportiv Oțelul:

  • E un jucător care poate face fata fara probleme la Steaua. Are un psihic foarte bun, tehnica foarte buna. E un jucator care pe ultimii metri ai terenului face diferenta. Il vad la Steaua! Au fost multe echipe interesate de el in Romania, m-a sunat foarte multa lume. In schimb, el mi-a zis ca nu e interesat de nicio propunere in afara uneia venite de la Steaua. Mi-a spus sa-l anunt doar daca il vrea Steaua

La finalul meciului cu Trencin, poate unul dintre cele mai bune din carieră, Jugurtha Hamroun a rămas modest:

  • Cred că trăiesc cele mai fericite zile ale vieţii de fotbalist. O să muncesc şi mai mult pentru a deveni titular”.

Nu şi-a uitat familia, mai ales de tatăl său, cel care i-a ales prenumele Jugurtha, provenit de la un rege dinaintea erei noastre din Numidia, actuala Algerie, care a rezistat în faţa romanilor în multiple războaie, dar, care, în cele din urmă, a fost capturat de romani:

  • ”M-am gândit imediat la tata, după ce am marcat, el m-a ajutat în momente grele”.

 

Să fie într-un ceas bun, Jugurtha Hamroun!

 

XRay

19 comentarii la „„Zidane” în variantă roș-albastră

  1. empyro

    Hai sa nu-i facem apologii. E foarte greu sa tragi o concluzie pertinenta dupa un singur meci. Ceva totusi s-a intamplat din moment ce s-a pierdut pe la echipe mediocre de prin Bulgaria si Turcia, respectiv Otelul.

  2. vitto

    e un jucator interesant….. sa mai vedem!

    eu l-am urmarit in doua meciuri anul trecut: cu noi si cu asa! in ambele a jucat bine, solid si concret ….. dupa tg-mures chiar ma gandeam cum e posibil ca un jucator cu astfel de calitati sa ajunga la otelul?! asta dovedeste ca piata fotbalistica propune multe nume interesante, la preturi rezonabile …. trebuie sa te pricepi sa le cauti ….. de aceea steaua are o uriasa nevoie de MM!

  3. xray Autor articol

    @empyro
    Dacă articolul asta este o „apologie„, atunci cliseul cu „apologia” e din același film cu „FCSB nu e Steaua„.

    Articolul este o părere neutră despre Hamroun emisă de http://www.romaniansoccer.ro, urmată de o scurtă informare documentată, pentru suporterii steliști, despre trecutul lui în Europa.

    Probabil ar fi mai bine daca nu s-ar mai scrie nimic, până nu vine Messi sau Ronaldo la Steaua sau joacă numai cu Barca și Real, si am sta toti pe marginea netului cu pietre in mână asteptand … doar, doar, indrazneste sa mai spuna cineva câte ceva, ca sa avem in ce da cu pietre. Sau nu am mai scrie articole despre fotbal până nu face CSA sau Steaua Noastră / Liberă echipă de Champions League să poți scrie ceva despre ei fără să ți se dea cu parul în cap.

    PS
    Am scris in articol pentru cei care și citesc:
    De ce am preluat acest articol despre Hamroun? Nu pentru ceea ce a facut la Trecin, ci pentru că acest Hamroun chiar este un real talent, format la un club de tradiție din Franța, și care la numai 19 ani juca titular în Play off de UEFA Europa League, după cum vom vedea mai jos.

  4. empyro

    @xray, cred ca nu ai inteles o chestie. Nu conteaza gradul de subiectivism, ci nivelul de avizare al celor care scriu astfel de articole.
    Nu-mi spune ca n-ai observat ca in pseudo-presa noastra sportiva daca un jucator trage o basina, a doua zi e vedeta si incep comparatiile cu mari jucatori. Despre sursa articolului nici nu vreau sa vorbesc, sunt un site amator (sigur, la fel ca noi, dar ma gandeam ca noi poate intelegem ceva mai mult din fotbal decat ei).

    Comparatiile cu Zidane sunt de prost gust as putea spune. Totusi, pana la 26 de ani, „Zizou” al nostru a jucat 25 de meciuri pentru Guingamp (din care mai bine de jumatate – 18 – prin Ligue 2), 50 prin liga a doua turca si 14 pentru bulgarii de la Chernomorets Burgas. Cam putin si la un nivel cam slab, nu crezi ?
    Highlight-ul carierei in Europa League cum Hamburg spui tu. Pai atunci avea doar 20 de ani, ulterior a fost cam zero barat. Vom vedea ce va fi, imi doresc pt el sa reuseasca, ca pt orice alt jucator care imbraca tricoul Stelei, dar nici sa ne imbatam cu apa rece !

  5. xray Autor articol

    @Empyro

    N-am chef să bat apa in piua pe ce n-ai inteles tu. E trecut limpede în ghilimele „Zidane” si asta pt ca Hamroun a declarat ca este idolul și modelul lui.

    Pe scurt:
    1) Nici tu, nici eu nu reprezentăm vocea vreunui grup. Dacă nu-ți convine articolul dă-i ignore, dar nu distorsiona cu cliseul „apologia”.

    2) Când voi simți nevoia să-ți cer permisiunea ce să public sau nu, o voi face. Pănă atunci, dacă ai altă opinie despre Hamroun scrie-o într-un articol: „Țeapa ciobanului cu petarda Hamroun”.

    Dacă nu, comentează sau dă-i ignor, dar nu răstălmăci insidios intențiile autorilor cu aiureala „apologie”.

    2) „Meseriașii” ros-albaștrii in ale fotbalului și scrisului sunt cu pietrele, mărcile și siglele nu cu scrisul articolelor pe site.

    1. empyro

      1) Nu dau ignore. L-am citit si am dreptul sa-l critic. Accepta critica, mai ales daca e una constructiva.
      2) Faci ce vrei, dar asuma-ti si criticile, eu am comentat strict pe tema articolului. Nu am o parere despre Hamroun fiindca nu am avut timp sa mi-o formez. Teapa nu prea are cum sa fie dat fiind suma (inexistenta) de transfer, iar finantele sunt ale ciobanului, e fix problema lui.
      De aceea, cel putin partea preluata de pe romaniansoccer este PENIBILA. Citez : „De calitățile francezului naturalizat […] ne-am convins abia acum, după ce și-a făcut un impresionant debut la Steaua și în ChL”. Pe bune ? Gata dupa un meci , ne-am convins ? De asta mi-e scarba de astfel de materiale si astfel de „presa”, azi il fac vedeta, maine dupa 1-2 meciuri slabe e o trompeta.
      Asta e problema, credeam ca noi ca si suporteri suntem mai presus decat obscurii care scriu asemenea mizerii, dar poate m-am inselat.

      1. xray Autor articol

        Empyro, ai inceput sa bati si tu campii.
        1) Articolulul de fond nu este o apologie si nu l-am scris eu.
        2) Partea scrisa de mine cuprinde date biografice si declaratii, nu caracterizari de autor.
        Deci ce criticat tu? Istoria lui Hamroun? Ce critica sa-mi asum eu?Nu vezi ca ai luat-o ca voda prin loboda?

        Si cu asta an pus punct!

        1. empyro

          Nu te-a acuzat nimeni ca l-ai scris tu. Am spus ca articolul de pe romaniansoccer mi se pare penibil si este mai mult decat o apologie, facand parte din categoria „senzational !”, hai sa fabricam vedete.
          Tu esti cel care a sarit ca ars, eu ti-am indicat exact care parte e demna de critici.
          Daca maine marcheaza si Tudorie un gol, sa ma astept la articole in care se va descrie vasta cariera fotbalistica a pustiului ?

          1. xray Autor articol

            @Empyro

            E jale. De acum inainte nu mai are voie nimeni sa scrie si publice ceva de bine sau informatii despre un jucator ca vei veni tu cu apocalipsa si cenzura. Eventual pui tu o listă cu liberi la scris despre ei. Nu?
            Opreste-te!

    1. xray Autor articol

      @ FCSBvaly
      Bravo! Macar tu stii ce vrei de la viata de stelist. Sa te cheme FCSB Valy si sa ti cu Steaua care nu e si FCSB.:)

      Oricum chestia cu „Messi si Ronaldo” nu era pentru a frange inimile stelistilor nehotariti, ci barierele performantelor de necontestat.

  6. naiyba

    Bun Hamroun asta insa important este sa continue pe linia asta altfel e praf in vant. Articolele de felul acesta precum si laudele la adresa lui cred ca sunt o idee buna pentru a-i spori increderea in sine insa cu masura. Oricum e bine venita presiunea pe Chipciu.

  7. fcsbvaly

    xray
    Eu am pus numele FCSBValy din cauza Revistei FCSB dar daca te uiti ce Emblema sau Stema era pe Revista e cu totul altceva avea farmec si istorie… Acum Emblema sau Stema asta rotunda in forma unei monede si cu o Stea in opt colturi ce reprezinta pentru Club? Nu reprezinta nimic parerea mea. Din 1961 scria STEAUA BUCURESTI pana in 2015 cand peste noapte devine FCSB pare o tampenie din cauza Armatei lumea de afara ne stie de STEAUA si nu de FCSB. Cum ar fi sa se numeasca Bayern Munchen… FCBM? In plus pe Cupa Campionilor Europeni scrie STEAUA BUCURESTI nu FCSB. In plus Ghencea (templul fotbalului romanesc) este pe cale de dispatitie de ce? pentru ca asa vrea Boroi am inteles ca Becali isi va strange jucariile gen loja, tabela, nocturna si poate si incalzirea electrica deci Stadionul STEAUA e pe cale de disparitie… vezi Stadionul STEAUA cum suna nu Stadionul FCSB. Deci sus cu Boroi jos cu STEAUA.

    1. alexandru-h

      Iti citez de pe siteul oficial Bayern Munchen:

      „Kurt Landauer, one of the great German footballing pioneers, was a vastly influential figure in FCB’s first five decades.”

      “It was time we took three points,” said Arjen Robben, who set FCB on their way with the opening goal just before half-time.

      Half-a-dozen goals, Xabi Alonso’s maiden strike for FCB, Philipp Lahm’s first Bundesliga brace and Franck Ribéry’s comeback.

      Nu ma apuc acum de discutii sofisticate si aprofundate pentru ca deja le-am rostit si pentru ca auditoriul e clar incapabil sa inteleaga niste argumente foarte simple.

    2. empyro

      Mai „nea” si pana in 1961 cum a fost ? Ce treaba ai tu cu ce scrie pe sigla ? Lasa ca BVB stie toata lumea cine sunt, la fel si FCB si , mai nou, LFC (care a renuntat la „Liverpool FC” de pe sigla). Despre ce vorbim ? Ah ca e urata sigla scremuta de gigica peste noapte, asta e partea a doua. Dar te rog nu vorbi de lucruri sfinte, intra pe site-ul UEFA si vezi cine este si cum se numeste actuala echipa, indiferent de rahatul ala de emblema, schimbat si ras-schimbat de-a lungul timpului. 😉

      Aspectul numarul doi, stadionul „Steaua”. Stadionul asta de cand a bagat ciobanul bani in el acum un deceniu si pana in prezent s-a degradat in ultimul hal. Pentru conditii contemporane (atentie nu moderne, cuvantul folosit de mine se refera la actualitate nu la modernism), adica bude, grupuri sanitare, chiuvete, apa potabila, acoperis deasupra capului (deasupra spectatorilor, nu integral), stadionul TREBUIE DEMOLAT SI RECONSTRUIT. In conditiile in care ai conditii bune pe Arena Nationala, trebuie doar sa fii dement sa nu vrei sa joci acolo. Si a se slabi cu simbolistica asta, cu „templu”, lumea progreseaza, nu stam sa ne stergem la cur cu coceni si frunze de dragul nostalgiei. Au schimbat echipe mari stadioane mai incarcate de traditia decat Ghencea (vezi Highbury, Olympiastadion, Wembley), dar la noi e cu rusine, nu ? Hai sa stam in rahat atunci.

  8. fcsbvaly

    empyro
    Barcelona din 1910 se numeste CFB sau FCB deci aproape de cand a luat fiinta Clubul nu stiu daca si BVB este la fel… Dute tu la Barcelona si spune-le sa scoata mingea de fotbal de pe Emblema sau Sigla si sa puna o Stea de exemplu sa vedem renunta la minge? Iar cu Stadionul cine este de vina pentru paragina Becali sau Armata? Bani de chirie unde sunt aproximativ 7 milioane de euro in 10 ani luati de Armata care a distrus si alte Sporturi gen Hochei, Rugby, Baschet… si nu au fost in stare sa puna o ciusmea de apa pe Stadionul Ghencea nici macar un scaun. Din cate stiu Becali a vrut sa renoveze Stadionul Ghencea dar nu ia dat voie cine Armata lu peste ca ar fi fost primul Stadion renovat in Romania.

    1. empyro

      1) Stadionul „Steaua” nu poate fi renovat fiindca este practic un mal de pamant. Nu poti construi nimic peste fiindca nu ai fundatie. Astea au fost concluziile trase inca de prin 2006. cand s-a constatat ca nici macar de acoperis nu poate fi vorba.

      2) Cu cateva exceptii, am explicat de multe ori ca logo-ul/emblema este creatia fotbalului contemporan. Unele echipe aveau, altele nu. Marele Ajax castiga trei finale de CCE fara emblema pe echipament la inceputul anilor ’70, fiindca asa se purta pe-atunci. Nu prea vad eu care-i problema cu steaua in 5 colturi. In anii ’90, pe stema cu acvila abia zareai o steluta mica in 5 colturi pe centrul scutului. Dinamovistii au trecut de la litera „D” la doi caini care fac sex anal.
      Ia uite studiaza-i pe astia :
      http://fan-de-nantes.fr/wp-content/uploads/2014/05/blason-logo-fc-nantes-fcn-fcna-1960-a-2014.jpg

      Repet una-i treaba asta cu sigla actuala care e oribila si gandita dupa gusturile lui becali si alta-i ce spui tu.

  9. piece-of-mind

    Interesanta discutia despre modernizarea stadionului, in sensul de a-i mari capacitatea. Imi aduc aminte ca prin aceeasi perioada (2006) conversam pe tema asta cu un fost redactor al site-ului, „Subiectiv”, inginer de profesie, care imi spunea cam acelasi lucru (daca imi aduc bine intr), ca nu s-ar putea mari capacitatea prin adăugarea unui inel suplimentar pentru ca nu prea ai o fundatie pe care sa te bizui.
    In rest, complet de acord ca in acest moment Ghencea pare o ruină, încărcată insa de amintiri de nepretuit.

Lasă un răspuns