[Update post factum] TAS a decis: FC Steaua rămâne Vicecampioana României!

de | iulie 12, 2017

[Update post factum] Procesul s-a încheiat, e istorie, însă au rămas „lăturile” aruncate de cei care se pretind campionii „morali”.

Avocații Viitorului au invocat în timpul audierilor problemele pe care Gigi Becali le-a avut cu legea și momentul în care a criticat TAS-ul în urmă cu 5 ani. (detalii AICI)

Fostul arbitru internațional Adrian Porumboiu a criticat strategia apărării formulate la TAS de Viitorul, LPF și FRF în cazul judecării câștigătoarei titlului de campioană în Liga 1 în sezonul 2016-2017.

Pe vremea când era patron la FC Vaslui, Porumboiu era adversarul LPF și FRF, pe care le acuza că le susțin pe CFR Cluj sau pe Oțelul. Acum, omul de afaceri consideră că aducerea în discuție a declarațiilor făcute de Becali în 2012 reprezintă un gest total lipsit de eleganță și greșit direcționat.

„Ce legătură au declarațiile făcute de Gigi atunci cu speța? Mi se pare un gest total neelegant, ca să fiu blând și cred că normal era să se canalizeze doar pe regulament și pe lucrurile petrecute în această perioadă.

La TAS, cei care reprezintă FRF, LPF și Viitorul trebuiau să se ocupe doar de litigiu. Ce au făcut este pur românesc. De ce să te duci acolo să bălăcărești, să spui lucruri care nu au legătură cu subiectul.

Te abați de la subiectul principal, e lipsă de fair-play. La o masă cu etichetă nu vii să arunci cu lături”, a spus Adrian Porumboiu la TV Digi Sport.

 • Menționăm că Adrian Porumboiu a spus încă după terminarea Play off-ului că FC Steaua nu va avea nicio șansă să mai întoarcă la TAS decizia FRF & LPF și  Viitorul este campioană.
 • Chiar dacă „lăturile” erau despre Becali, ele au fost aruncate pervers într-o speță contra FC Steaua cu intenția de a discredita clubul  în fața judecătorilor. Oricum, în opinia mea, ele nu au influențat cu nimic decizia TAS.

Rușinică!

Fotografia postată de Steaua roș-albastră.

TAS a decis: FC Steaua rămâne Vicecampioana României! Decizia instanței de la Lausanne le-a fost comunicată tuturor părților implicate.

”Tribunalul de Arbitraj Sportiv confirmă clasamentul primei ligi de fotbal din România 2016/2017.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a emis propria decizie în procedura dintre SC Fotbal Club FCSB SA (FCSB; ex-Steaua București), Federația Română de Fotbal (FRF), Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) și FC Viitorul Constanța (Viitorul) privind clasamentul final pentru cele două echipe din Liga 1 din România, în sezonul 2016/2017.

TAS a respins apelul făcut de FCSB și a confirmat clasamentul ratificat de Comitetul Executiv al FRF pe 5 iunie 2017. FC Viitorul este confirmată ca echipa clasată pe primul loc și FCSB este confirmată ca echipa clasată pe locul secund”, a anunțat TAS, în comunicatul publicat pe site-ul oficial.

Asta e! Nu mai avem timp de lamentari. Nu ar mai ajuta la nimic. Campionatul 2016-2017 e istorie! Peste 3 zile incepe noul sezon.

Succes Steaua!

PS. Becali și-a recunoscut înfrângerea și a avut puterea să-i felicite pe cei de la Viitorul pentru primul titlu din istorie.

”Ce să comentez? Am cerut un arbitraj. Au dreptate ei, sunt campioni. Felicitări! I-am trimis mesaj, l-am felicitat. Am scris: ‘Felicitări, Meriți să fii campion’. Toate, cu litere mari. Ce atâta balamuc? Am cerut un simplu arbitraj. Au câștigat, felicitări! Nu contează cu ce s-au apărat.

Noi nu am pierdut nimic. Aveam locul 2. Locul 2 am rămas. Dacă era să câștigăm, eram pe locul 1. ”, a declarat Gigi Becali după aflarea deciziei de la TAS.


Zi istorică la TAS! Verdictul mâine! Justin Ștefan, LPF: „Nu pot anticipa nimic”. Viitorul s-a folosit de Becali în apărare

 • Niciodată în istoria TAS, Tribunalul nu a decis o campioană a unei țări. 
 • Juristul Justin Ștefan, secretar general LPF: ” Nu a fost nimic spectaculos la audieri și nu pot anticipa nimic”.

S-au încheiat audierile în procesul de la Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne dintre FC Steaua vs FRF&LPF, decizia urmând să fie pronunțată mâine.

Valeriu Argăseală, președintele executiv al FC Steaua, a ieșit extrem de optimist din sediul TAS, acolo unde se judecă speța legată de decernarea titlului de campioană din România:  ”S-au încheiat toate audierile, suntem optimiști și așteptăm acum decizia care se va da mâine (n.r. – joi, 13 iulie). A durat ceva pentru că absolut toate părțile implicate, noi, Viitorul, FRF și LPF au fost chestionate pe marginea acestui subiect”, a spus Argăseală.

Chestionat dacă judecătorii au fost surprinși de faptul că este pentru prima dată în istoria TAS când se judecă un astfel de caz, legat de stabilierea unei campioane, Argăseală a replicat: ”Judecătorii n-au de ce să fie surprinși, pentru că este dreptul legal al Stelei de a apela la un astfel de Tribunal. Și noi așteptăm decizia, pentru că odată cu aceasta vom vedea și cine e vinovat”.

Justin Stefan, secretar general LPF: „Cazul s-a judecat si a ramas in pronuntare. Ni s-a comunicat ca pana maine, in ora pranzului, este posibil sa avem o solutie. Nu a fost nimic spectaculos la audieri si nu pot anticipa nimic”.

Cristian Bivolaru, oficialul Viitorului: „Acum s-au terminat audierile. Am terminat totul și ne-au anunțat că mâine se va da decizia. Nu ştim la ce oră, dar sunt optimist şi cred că vom câştiga””.

 • Oficialii Viitorului au anunțat deja că vor da în judecată Liga și Federația dacă vor pierde titlul la Lausanne: „Eu zic că ar fi o mare palmă dată fotbalului românesc și cred că mulți dintre cei care au luat decizia inițială și au certificat faptul că noi suntem campioni nu mai au ce să caute în fotbalul românesc”, a declarat directorul general al clubului, Cristian Bivolaru.
 • „Eu nu am făcut nimic ilegal sau imoral. Pentru a te supăra pe cineva, trebuie ca respectivul să fi făcut ceva anormal. Am făcut eu aşa ceva? Am cerut o judecată dreaptă, spuneţi-mi ce am făcut eu rău?! A fost un moment când am vrut să renunţ la TAS, pentru că mă ruga soţia, familia, dar până la urmă am decis să continuăm”, spune Gigi Becali.

Reacție Becali, în EXCLUSIVITATE pentru Digi Sport. Care sunt argumentele pe care le-au folosit cei de la Viitorul pentru ca decizia finală să fie de partea lor.

Becali spune ca Viitorul si-a construit apararea in jurul numelui sau si a unui caz mai vechi. In trecut, Becali a refuzat sa faca o plata de 1 milion de euro catre FCM Bacau, in contul unui transfer al lui Eugen Baciu.

Așteptăm! Din ce am înțeles, cei de la Viitorul s-au folosit de mine în apărarea lor. Au amintit de episodul cu Bacău și Baciu, de Dosarul Valiza. De asemenea, au spus că Becali se laudă prin țară că o să câștige, iar jucătorii Viitorului ar fi fost afectați la ultimul lor meci de acest lucru”, a spus Gigi Becali, pentru Digi Sport.

Becali așteaptă acum să vadă de ce natură va fi decizia pe care o vor lua magistrații sportivi: ”Am vorbit cu mai mulți avocați, care mi-au spus că în litera legii nu aș avea cum să pierd, dar dacă se va judeca emoțional, probabil că ei ar fi câștigători”, a completat Becali, la Digi Sport.

Filmul evenimentelor

În jurul orei 9:00, părțile împlicate în proces au ajuns la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru cel mai important caz din Liga 1 ajuns pe masa elvețienilor. Stabilirea campioanei României. Viitorul mizează pe deciziile FRF și LPF, iar FC Steaua pe ambiguitatea regulamentului FRF.

Instanța care va decide campioana este formată din 3 judecători: unul ales de Steaua (un francez) unul ales de Viitorul (un italian), iar partea neutră e reprezentantă de un luxemburghez. Judecătorii de la TAS nu s-au mai confruntat cu o asemenea situație.

Ședința a început în jurul orei 9:30, iar în sala de judecată se aflau și reprezentanții celor două cluburi: Cristian Bivolaru pentru Viitorul, iar Valeriu Argăseală pentru FC Steaua. Ambele cluburi au o armată de avocați.

Audierile s-au prelungit, iar în primele 4 ore au fost audiate FC Steaua, FRF LPF și apoi Viitorul. Ședința s-a încheiat în jurul orei 14:00. Sentința se va da mâine, 13 iulie.

Duckadam despre procesul de la TAS:” Se poate produce un cutremur. Cei vinovati trebuie sa plece!”

https://youtu.be/Pfbl56z16pY

 

Articole înrudie publicate pe fcsteaua.ro:

 

X Ray

Image result for CS U Craiova - FC Steaua

 

 

63 de comentarii la „[Update post factum] TAS a decis: FC Steaua rămâne Vicecampioana României!

 1. xray Autor articol

  Update

  Reacție Becali.

  Becali a dezvăluit la Digisport care au fost argumentele pe care le-au folosit cei de la Viitorul pentru ca decizia finală să fie de partea lor. Acesta spune ca Viitorul si-a construit apararea in jurul numelui sau si a unui caz mai vechi. In trecut, Becali a refuzat sa faca o plata de 1 milion de euro catre FCM Bacau, in contul unui transfer al lui Eugen Baciu.

  ”Așteptăm! Din ce am înțeles, cei de la Viitorul s-au folosit de mine în apărarea lor. Au amintit de episodul cu Bacău și Baciu, de Dosarul Valiza. De asemenea, au spus că Becali se laudă prin țară că o să câștige, iar jucătorii Viitorului ar fi fost afectați la ultimul lor meci de acest lucru”, a spus Gigi Becali, pentru Digi Sport.

  Dacă e adevărat, atunci este o mizerie comisă de cei de la Viitorul! În primul rând Becali nu mai are nicio calitate oficială la club. Apoi bine că nu au luat-o cu istoria de la Burebista. 🙂

  1. cozmadinu

   e razboi, tata ! becali dixit. daca e razboi, accepta ca si viitorul va actiona ca in razboi. Deci nu-i nici o mizerie, e…razboi. pe bani multi. altfel e clar, pe regulament steaua are dreptate, e de ajuns sa te uiti ce scrie si vezi clar cine e campioana. doar ca viata e complexa si are multe aspecte :)) .

   1. xray Autor articol

    @cozmadinu.

    Război, război, dar ce relevanță au cele invocate în speță de Viitorul? Zero! S-au făcut de cacao învocând inepții în raport cu cazul.
    Steaua are treabă numai cu FRF, nu cu Viitorul. Nici nu știu ce căutau ei acolo. Nu Viitorul a făcut Regulamentul încriminat și nu furat titlul! L-a dat FRF și LPF.

    Speța se judecă numai pe litera regulamentului, nu pe chestii de etică!
    Nu e ceva de judecat etic sau emoțional, ci numai dacă scrie sau nu scrie în Regulament criteriul aplicat de FRF!

    1. cozmadinu

     cand nu ai argumente juridice le epuizezi si pe cele emotionale. „am furat , onorata instanta, dar am trei minori acasa, nu ma arestati ca raman singuri.” in sensul asta. in plus, steaua are treaba indirect si cu viitorul. si chiar si cu voluntari, ca le ia supercupa si nu mai are leasa ce atarna pe gardul vilei.

     1. xray Autor articol

      @cozmadinu.

      Păi asta e. Nu Steaua le ia titlul și Cupa, ci numai FRF-ul! Îl ia și îl dă apoi conform regulamentului (deciziei TAS).
      De aceea, în caz că Steaua câștigă, Viitorul a spus că se va război în justiție cu FRF și LPF.

  1. xray Autor articol

   Rezum:

   Daca este adevărat, e o mizerie comisă de Viitorul.
   În primul rând Becali nu mai are nicio calitate oficială la club. Apoi bine că nu au luat-o cu istoria de la Burebista. 🙂

   În al doilea rând, ce relevanță au în speță cele invocate de Viitorul? Zero! S-au făcut de cacao învocând inepții în raport cu cazul. Speța se judecă numai pe litera regulamentului, nu pe chestii de etică de la Adam și Eva!
   Nu e nimic de judecat etic sau emoțional, ci numai dacă „scrie” sau „nu scrie” în Regulament „criteriul” aplicat de FRF! Punct!

   Apoi Steaua are treabă numai cu FRF&LPF, nu cu Viitorul. Nici nu știu ce căutau ei acolo. Nu Viitorul a făcut Regulamentul încriminat și nici nu a furat titlul! Titlul i l-a dat FRF și LPF!

   Nu Steaua le ia titlul celor de la Viitorul, ci numai FRF-ul! Îl ia și îl dă apoi conform regulamentului (deciziei TAS).
   De aceea, în cazul în care Steaua câștigă, Viitorul a spus că se va război în justiție cu FRF și LPF. Măcar cu asta nu au bătut câmpii. 🙂

 2. pdawg

  da’ cu circulara, ce facem cu circulara? Babaieti, stati cuminti, oamenii de la tas rar au avut asa caz, cred ca dupa asta o sa transmita public sa nu mai vina toti samantarii sa puna in practica la ei ce au visat cu o noapte in urma.
  Oribil si dezonorant e sa nu stii sa pierzi.

  1. siegfried

   Ne ștergem cu ea la fund. Sistemul de desfășurare al campionatului și criteriie de departajare sunt stabilite prin ROAF, iar ROAF-ul e scris de comitetul executiv al FRF, nu de ligă.

 3. virgil

  Hagi nu stie sa piarda. Poate va invata sa piarda dupa decizia de la TAS.
  Federatia si Liga au mizat pe faptul ca Becali va inghiti gogoasa firbinte si se va linisti. Dar el n-a acceptat mizeria federalilor si a celor de la Liga. In fond am avut 44 de puncte, ca si Viitorul si un golaveraj superior si mai multe meciuri castigate decat ei.

 4. Cosmin Andrei

  Care e diferenta dintre Becali care s-a dus la TAS si Hagi care a folosit drept argumente cazul Valiza:)).
  Dupa ultima faza cu Voluntari, Hagi a cam cazut in disgratia multora. Probabil doar l@berii il mai sustin care in rest….
  Ce usor iti poti distruge munca de o viata.

 5. dang

  Câteva considerații juridice raportate la textele regulamentelor in vigoare:
  1. Competiția profesionistă de fotbal din România organizată de LPF se numește Campionatul național Liga I. Adică echipa profesionistă de fotbal câștigătoare a Campionatului național Liga I este campioana României la fotbal.
  Folosirea cuvântului „campionat” în denumirea competiției profesioniste de fotbal indică in mod clar faptul ca toate meciurile dintr-un an constituie campionatul.
  De unde rezultă asta? Din Statutul Ligii Profesioniste de Fotbal în care este prevăzut:
  Art. 1 – Liga Profesionistă de Fotbal denumită în cele ce urmează LPF, este structura sportivă, constituită prin asocierea cluburilor sportive de fotbal profesioniste, indiferent de forma de organizare, care participă la Campionatul național Liga I, denumite în cele ce urmează cluburile.
  CAPITOLUL III – SCOP ŞI ATRIBUȚII
  Art. 14 – LPF are ca scop organizarea, promovarea şi dezvoltarea fotbalului profesionist la nivelul Campionatului național Liga I, potrivit cu statutul şi regulamentele Federației Române de Fotbal, în condițiile legii.
  Art. 15 – Atribuţiile LPF sunt următoarele:
  a) organizează competiția oficială profesionistă de fotbal la nivelul Campionatului național Liga I, în conformitate cu hotărârile Federației Romane de Fotbal.
  2. Sistemul de desfășurare în două faze a Campionatului național Liga I este prevăzut în Măsuri pentru revitalizarea fotbalului profesionist din România, Capitolul ”Schimbarea formatului competiției Liga I”, unde LPF a prevazut:
  Faza I – Sezonul regular 
  În prima faza a competiției Liga I, denumită sezonul regular, vor evolua toate cele 14 echipe. Fiecare echipă va disputa jocuri în sistem tur-retur cu toate celelalte echipe din Liga I; La finalul sezonului regular, se vor cunoaște echipele clasate în play-off (locurile 1-6) și play-out (locurile 7-14).
  Faza a II-a – Play-off: La finalul sezonului regular, se va trece la cea de-a doua fază a competiției Liga I (play-off și playout); Echipele clasate pe locurile 1-6 la finalul sezonului regular vor fi calificate în play-off; Echipele calificate în play-off vor începe faza a II-a a competiției cu jumătate din punctele obținute în sezonul regular (sistemul belgian). Fiecare echipă calificată în play-off va disputa jocuri tur-retur cu toate celelalte echipe calificate în play-off; 
  • Atenție: în situația în care la finalul play-off-ului două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, departajarea se face în primul rând ținându-se cont dacă a fost sau nu aplicată rotunjirea cu 0,5. În caz de egalitate după aplicarea acestui criteriu, departajarea se va face conform ROAF.
  Observatii privind aspectele scrise si aprobate in Regulamentul LPF raportate la Statutul LPF si la Regulamentul de Organizare a Activității Folbalistice (ROAF) aprobat de FRF in decembrie 2016:
  1. Campionatul national Liga I este alcatuit din doua faze care se joaca tur – retur: sezonul regulat si play-off / play-out. In mod clar nu este vorba de doua campionate.
  2. In play-off / play-out, echipele vor incepe cu un numar de puncte conform prestatiei fotbalistice din sezonul regular, care se stabileste prin injumatatirea punctelor obtinute in Faza I a Campionatului national Liga I. Acest aspect confirma continuitatea Campionatului national Liga I in cele doua faze: sezon regular si play-off / play-out, indicand clar ca este vorba de aceeasi competitie anuala in urma careia se decide campiona.
  3. In caz de egalitate la finalul celor doua faze, departajarea se va face conform ROAF. Nici macar nu se indica in baza caror articole din ROAF.
  Ce se scrie si a fost aprobat in ROAF?
  Articolul 8 din ROAF – Sisteme de desfăşurare 
  Competiţiile se pot desfăşura după următoarele sisteme: 
  a) sistem campionat, în care fiecare echipă joacă, cu toţi ceilalţi adversari, o dată pe teren propriu, şi o dată în deplasare (tur – retur); 
  b) sistem turneu, în care fiecare echipă joacă cu toţi ceilalţi adversari o singură dată pe terenurile desemnate de forul organizator; 
  c) sistem eliminatoriu (numai tur sau tur-retur), în care echipele stabilite de forul organizator joacă între ele jocuri eliminatorii, învingătoarele participând în etapele următoare până la desemnarea echipei câştigătoare;
  d) sistem sezon regular urmat de faza grupelor play-off, play-out, în condiţiile stabilite de forul organizator, prin regulamentul competiţiei.
   
  Observatii: 
  Conform propriului regulament, LPF a stabilit ca sistemul de desfasurare al Campionatului national Liga I este cel în doua faze, care se circumscrie variantei de la lit. d). 
  Atentie, acestea sunt sisteme de desfasurare posibile, LPF optand pentru cel de la lit. d) alcatuit din doua faze, despre care legifereaza ca se desfasoara tur – retur. Nicaieri LPF nu spune ca sunt doua campionate, ci doua faze ale aceluiasi campionat national, fiecare desfasurandu-se tur – retur.
  Articolul 27 – Clasamente 
  1 Ierarhia valorică a echipelor participante în campionate se stabileşte prin cumularea punctelor pe toată durata desfăşurării competiţiei. La competițiile organizate în sistem play – off / play / out, calificarea echipelor în fazele următoarele se stabilește prin cumularea punctelor obținute pe toată durata desfășurării sezonului regular. La terminarea fazelor play – off / play / out ierarhia valorică a echipelor se stabilește în funcție de locul ocupat de fiecare în faza în care a participat. 
  2 Echipa care, după disputarea tuturor jocurilor prevăzute în program, a obţinut cel mai mare număr de puncte, este clasată pe primul loc în campionatul respectiv sau al seriei, dacă sunt mai multe serii. La competițiile organizate în sistem play – off / play – out câștigătoarea campionatului este echipa care a obținut cel mai mare număr de puncte la terminarea play off-ului. 
  3 Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii: 
  a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte; 
  b) golaverajul mai bun în jocurile directe; 
  c) numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe;
  d) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe; 
  e) golaverajul general mai bun (diferenţa între golurile marcate şi primite în toate jocurile din campionat); 
  f) numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat; 
  4 Dacă şi după aplicarea acestor criterii egalitatea se menţine, se vor disputa jocuri de baraj pentru a se stabili câştigătoarea titlului, promovarea, retrogradarea sau participarea în competiţiile europene. 
  5 În clasamentele intermediare, departajarea echipelor aflate la egalitate de puncte se face pe baza golaverajului general şi, respectiv, a numărului mai mare de goluri marcate. 
  6 Clasamentele finale ale competiţiilor oficiale organizate de FRF/LPF/AJF/AMFB vor fi făcute publice după aprobarea acestora de Comitetul Executiv al FRF/AJF/AMFB.
   
  Observatii:
  1. FRF foloseste sintagma de ”campionat” atat in sens de competitie fotbalistica anuala, dar și de sistem de desfasurare a competitie fotbalistice anuale. LPF nu foloseste aceiasi termeni. Daca pentru competitia fotbalistica anuala a definit termenul de Campionat national Liga I, pentru sistemul de desfasurare uziteaza sintagmele: faze si jocuri tur – retur. 
  2. Si in ROAF se vorbeste de cumularea punctelor pe toata durata competitiei. In cazul Campionatului national Liga I, cumularea se face tinand cont de punctele adunate in cele doua faze: jumatate din cele obtinute in sezonul regular si intregi in ceea ce priveste pe cele obtinute in play – off. Asta inseamna o alta prevedere regulamentara aprobata care consfinteste continuitatea celor doua faze.
  3. Punctele obtinute in play – off sunt mai valoroase pentru ca sunt obtinute in meciuri cu echipe care au dovedit ca au fost cele mai bune in sezonuil regular (locurile 1 – 6).
  4. In cazul in care doua sau mai multe echipe acumuleaza acelasi numar de puncte dupa cele doua faze ale competitiei se aplica criteriile de departajare.
  5 Primul criteriu este numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte. Nu scrie nicaieri ca jocurile directe disputate sunt numai cele din play – off.
  Tinand cont de denumirea competitiei fotbalistice profesioniste din Romania (Campionatul national Liga I) si de principiul continuitati aplicat prin cumularea punctelor obtinute in cele doua faze ale competitie, jocurile directe disputate sunt cele din ambele faze ale competitiei.
  6. Raportat la valoarea punctelor din meciurile directe sunt doua variante, ambele valabile dupa parerea mea:
  a) trei puncte la victorie si un punct la egal in toate meciurile directe din competitie, deoarece echipele au demonstrat ca sunt de aceeasi categorie fiindca s-au calificat in play – off;
  b) trei puncte la victorie si un punct la egal in meciurile directe din play – off si aplicarea regulii injumatatirii in cele obtinute similar in sezonul regular, deoarece regula este prevazuta in regulamentele LPF si FRF.
  7. În ambele variante Steaua e campioană, deoarece aplicarea in caz de o noua egalitate a urmatoarelor criterii prevazute in ROAF se raporteaza la golaveraj / numar de goluri in meciurile directe, care trebuie luate in considerare conform numarului real deoarece asa se prevede in cele doua regulamente.
  In concluzie, regulamentele prezinta deficiente de concepere, redactare si actualizare, aspecte luate in considerare la TAS in favoarea echipei care contesta si demonstreaza propria varianta.

 6. vasglo

  Este evident ca Viitorul nu poate avea castig de cauza decat dupa UN SINGUR CRITERIU, cel POLITIC/EMOTIONAL (Becali factor negativ decisiv prin inconstienta actiunilor si declaratiilor lui..), chiar daca neprevazut in ROAF. ..-:)
  Totusi, sa speram ca TAS sa-si respecte numele si menirea si sa judece dupa unicul criteriul aplicabil in speta, CRITERIUL MERITULUI SPORTIV, adica daca doua echipe se afla la egalitate de puncte la sfarsitul unei intreceri sportive UNITARE ( nu sunt doua campionate, ci unul singur, desfasurat in doua etape..) la care au participat mai multi competitori, ETIC, MORAL SI SPORTIV este ca departajarea sa se faca tinand cont de rezultatele directe dintre respectivele echipe, respectiv cf. art. 27 din ROAF-ul FRF : „Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:
  a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte;
  ……
  …….”

  1. vasglo

   P.S.

   „UPDATE 21.30 | „Asteptam sa se termine, e alba sau neagra. Mie de la inceput mi-a spus avocatul: domnule Becali, din punct de vedere juridic, aveti dreptate. Daca se judeca emotional, este posibil sa pierdem. Daca se judeca juridic castigam 100%. Maine pana in pranz se da decizia, ce conteaza ce spun eu acum, daca sunt optimist? Eu vrea sa se termine asta.

   Judecatorul i-a intrebat pe cei de la Liga daca acea circulara a fost data cu stiinta Adunarii Generale a Ligii. Si el a spus: nu, asa am interpretat eu si am dat-o. Daca era data cu hotararea Comitetului Executiv, era altceva. Daca un director de competitie interpreteaza regulamentul este altceva.

   Din punct de vedere al discutiilor, avocatii spun ca discutia ne-a fost favorabila noua” a spus Gigi Becali la Sport.ro (http://www.sport.ro/liga-1/ziua-in-care-tas-decide-campioana-romaniei-viitorul-sau-fcsb-audierile-sunt-deja-in-desfasurare-live-update.html)

   QED….

   1. sunchas3r

    Pui o insiruire de cuvinte ciobanesti si apoi QED, chiar mai au vreo valoare cuvintele prostului ala in ochii tai ?
    Vad ca deja ati inceput sa pregatiti o eventuala decizie nefavorabila ciobanului, justificand-o printr-o judecata emotionala.
    Sincer acum indiferent ce decizie se ia, pentru Steaua tot rau e.
    Daca pierde e inca un motiv de batjocura (ziceti ca nu stie Hagi sa piarda, dar prostul familiei stie ?), daca castiga, mai adaugam inca o serie de anti-stelisti la ce aveam pana acum si de x ori mai multa ura, plus un lpf/frf anti-Steaua.
    Parca si aud discutiile: ‘ia uite cum fura campionatele nenorocitii astia’.

    1. vasglo

     @sunchas3r

     Daca n-ai fi avut idei preconcepute izvorate din ura, ai fi observat ca „insiruirea de cuvinte ciobanesti” este , in mare parte, reproducerea zicerilor unor avocati!

     Iar, daca cele reproduse in paragraful al doilea din „insiruirea de cuvinte ciobanesti” sunt expresia realitatii, altii ar trebui sa fie pregatiti pentru o eventuala decizie nefavorabila lor…..

     O intrebare: cine ti se pare ca e mai sincer, mai deschis, frizand adesea chiar „prostia”, Ciobanul sau Hagi?!…

     1. sunchas3r

      Esti extrem de amuzant, mai ales cu ultima parte.
      Dupa 15 ani de cioban nu prea mai avem cum sa avem idei preconcepute despre el. Cred ca il stim cu totii exact asa cum e, neschimbat de cand a ajuns unde este, fiecare dintre noi intelege ce ii poate pielea si mai ales gura, fiecare alege daca sa il creada sau nu.
      Eu il inteleg ca si-ar dori sa castige titlul, il inteleg si pe avocat (daca o fi spus lucrurile alea), ca nu o fi tampit sa ii zica ‘Domnule Becali, e groasa, nu avem cum sa castigam’, treaba lui e sa castige speta si daca nu o castiga sa il faca pe client sa creada ca e oricum vina altcuiva.
      Asteptam decizia acum si raman la parerea mea, ca indiferent care va fi aceasta, pentru Steaua nu va fi bine.

 7. kla2005

  Ce se intampla in spatiul carpato-danubiano-pontic mi se pare ireal.
  Conform regulamentelor votate de FRF si LPF, STEAUA e campioana!!!
  In loc sa-si recunoasca prostia si sa faca totul conform legii si propriilor regulamente, mai bine s-au incapatanat in prostie si au dat titlul „pe teren” viitorului pentru ca, nu-i asa, saracu’ Gica a facut o minune la Ovidiu si merita!
  Dar Steaua?
  Steaua e deja paria campionatului?
  De ce?
  Pentru ca a jucat tot timpul la victorie? Pentru ca nu a beneficiat de arbitraje corecte? Pentru ca nu a avut adversari care sa-si bage copii si juniorii in meciul direct? De aia? Pentru ca a ajuns sa aiba buget incat sa poata plati salarii decente fotbalistilor?
  Iar acum mai apare cate un stelist sa spuna ca „Vad ca deja ati inceput sa pregatiti o eventuala decizie nefavorabila ciobanului, justificand-o printr-o judecata emotionala”
  Pai, fratele meu, cum dracu’ sa nu te pregatesti pentru asa ceva?
  Cum sa nu fii cu gandul ca numai asa se judeca? Pt ca asa am pierdut si sigla si numele!!!
  Cum sa nu fii cu gandul ca, in ciuda regulamentelor, legilor, BUNULUI SIMT, toata lumea e chitita sa te calce in picioare….pentru o singura satisfactie: sa-i inchida gura mare a ciobanului!
  E IREAL si NEDREPT!

  1. Micutul Fabian

   Nu cred ca fcsb are vreun drept sa se planga de regulamente. Cand si-a schimbat numele, a incalcat regulamentele. Pentru ca, asa cum ati spus si voi, ”Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus”, adica unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem. Din moment ce in regulament nu era specificata vreo exceptie, fcsb ar fi trebuit exclusa automat, pe motiv ca a mintit pe actul de afiliere.

   E IREAL si NEDREPT!

   E ireal si nedrept ca fcsb sa vrea sa ia titlul Viitorului, doar ca sa poata intalni adversari mai slabi in preliminariile Champions League. Si cred ca aici e alta diferenta dintre fcsb si Steaua. Steaua nu s-ar fi temut niciodata de adversari mai tari.

   1. kla2005

    Vezi ca iar ai incurcat pastilele…
    Trebuie sa ti se explice ca la clasa I…
    TOCMAI CA PREVAD CLAR REGULAMENTELE CUM SE FACE DEPARTAJAREA!

    Adica DISTING clar!

    Si nu mai prelua comparatii de cacat de la reghele Haghi, e urat sa plagiezi precum mentorul tau Puie Monta!

 8. alpopa

  Micutule Fabian, ce fumezi tu si astia care tot bateti moneda pe „schimbarea numelui”? Ai citit regulamentul?

  Ei bine, eu l-am citit. La Articolul 2 se spune:
  „1 FRF ţine evidenţa nominală a membrilor afiliaţi şi avizează schimbările denumirii acestora, astfel încât să se evite confuziile privind denumirea. Cluburile pot solicita FRF/AJF/AMFB schimbarea denumirii sub care figurează ca membri afiliaţi numai în perioada dintre două ediţii ale campionatului.”

  Sunt doua aspecte aici:

  1. „CLUBURILE POT SOLICITA” ceea ce nu se aplica in cazul Stelei. Aceasta nu a solicitat schimbarea numelui, schimbarea a fost impusa de organele judiciare, FRF trebuind sa se subscrie deciziilor acestora, ca doar nu sunt stat in stat

  2. Regulamentul nu prevede nicaieri niciun fel de masuri in situatia in care un club isi schimba denumirea in afara perioadei amintite mai sus. De fapt, un club nu-si poate schimba denumirea decat cu acordul FRF, vezi paragraful „Pentru aprobarea schimbării denumirii este necesar avizul scris prealabil al FRF sau AJF/AMFB, în caz contrar, cererea urmând a fi respinsă.”, de unde deducem ca Steaua nu avea cum sa-si schimbe numele fara acordul FRF.

  Pe scurt, sunt doua lucruri:
  – schimbarea nu a fost facuta la cererea Stelei ci a fost impusa de justitie
  – schimbarea nu se putea face fara acordul FRF; daca FRF, prin absurd (pentru ca nu se poate plasa mai sus de lege) nu era de acord, schimbarea nu se putea face
  – nu exista prevederi referitoare la schimbarea numelui fara acordul FRF / in afara perioadei / etc. pentru simplul motiv ca FRF, daca nu e de acord, nu iti da aprobarea (vezi mai sus)

  1. Micutul Fabian

   Justitia a impus deoarece fcsb folosea ilegal numele Steaua. Adica nu avea dreptul sa il foloseasca. Adica a mintit pe certificatul de afiliere. Daca mai intri pe ROAF, o sa vezi ca scrie acolo ca asa ceva nu e ok si ca duce la dezafiliere.

   De ce nu ma surprinde ca voi nu puteti sa va vedeti drept altceva decat victime? Chiar sunt curios cum ati fi reactionat daca era invers si Viitorul cerea acum titlul.

 9. mq-messi

  Fc fcsb si seria lunga de evenimente penibile. E exact acelasi lucru care s-a intamplat si cu imaginea lui gigi becali de a lungul timpul. La inceput era vazut cat de cat ok, un om „mai excentric. Acum, se poate sa ii fie pusa poza in dex la cuvantul prostie. Lejer! Asa e si cu fc fcsb. De fapt nici nu stiu de ce se chinuie cu consoanele astea. Sa ii bage direct Fc Becali Gheorghe. Nu de alta, dar gigi becali si fcsb se confunda in ziua de azi.
  Nici nu va imaginati ce noroc a avut Steaua ca scapat de acest gibon.
  PS: eu zic sa ignorati si decizia asta. Voi sunteti Steaua si sunteti campioni! Serios.. cine se cred astia cu instantele lor? Ei nu l-au citit pe siegfried? Omul chiar a demonstrat foarte clar.. sigur e mana lui Talpan.

 10. gabn

  Messi-ule, tie chiar iti trebuie urgent echipa. Asta e singura modalitate prin care mai poti scapa de obsesia pentru jj si echipa lui, dar nu garantez. Oricum, din pacate pentru amandoi/toti, la cat de bine merg lucrurile pentru posibila echipa a armatei, cred ca o sa tastezi aici si peste 5 ani.

 11. mq-messi

  Fix tupeu iti trebuie ca sa razi de fc fcsb. Si nu rad neaparat din rautate, ca nu ma intereseaza fc fcsb, dar citeam pe aici parerile fcsb-istului de rand si niciunul nu lua in calcul sa fie o decizie nefavorabila la tas. Erati toti uzi cand v-a zis pastorul de avocatul spaniol.
  V-ati pus vreunul problema, cum era daca situatia era inversata si viitorul incerca tertipul asta?
  „sunteeeem cu gigiiiiii becaliiiiii” :))

 12. kla2005

  Cum jubileaza talpanistii…identic si le tin isonul cainii!
  Ce chestie domle’!? Cum sa fie ei la fel cu acesti comunitari din Stefan cel Mare?
  Va spun atat fratilor, Dzeu e sus si el nu da cu parul!

 13. calinel

  Un mare + pentru jj. Aici a demonstrat ca apara interesul echipei (munca fotbalistilor si staffuluui, dar si banii care ies din asta) atunci cind s-a adresat la TAS impotriva nasului si familiei.
  Astept motivarea deciziei care e foarte importanta. Daca s-a luat in calcul circulara LPF, atunci se creaza un precedent si LPF va putea sa conduca treburile prin circulare indiferent de ce e scris in regulamente.

 14. biancocelesti

  S-a luat in calcul punctajul pe parcursul sezonului regulat, unde viitorul a avut mai multe puncte. Zicea unu mai devreme, fcsb si a ales ce ii convine, ba din campionat, ba din playoff si s-a dus la TAS.
  Daca era invers, babaeţ, era frumos? Sa se duca Hagi dupa ce pierde pe teren sa incerce sa speculeze o eroare de regulament? Fcsbistul nu e cea mai cerebrala fiinta, daca dupa atatea procese pierdute si minciuni becaliene, lumea încă îi da credit si se bazeaza pe vorbele lui… salivand ca o primata în fata tvului.
  A zis bine Hagi, Steaua nu ar fi facut asta niciodata!

  1. calinel

   Vom vedea in motivare. Daca „s-a luat in calcul punctajul din sezonul regulat” atunci se face un precedent si mai interesant: ai un regulament, dar stii ca el poate sa nu se aplice si ca oricind pot aparea „alte puncte” neprevazute. Atunci LPF nu va avea nevoie nici de circulare.

 15. alexutz2007

  Nu pot sa nu observ bucuria de pe fata jurnalistilor dupa ce echipa noastra nu a avut castigat de cauza. Ba mai mult observ ca au aparut prin peisaj si l@berii gen pepe,messi si altii. Singurul lucru nu inteleg de ce nu-si vad de echipa lor si ne pupa-n dos si-si baga ghiara-n gat de ciuda ca nu pot fi ca noi.
  Sunt unii care cu adevarat vor o schimbare dar sunt si unii care dor cauta can can.

  1. biancocelesti

   Alexutzule, cat timp echipa voastra nu renunta la identitatea Stelei si si-o însușesc abuziv, chiar si dupa atatea procese pierdute, vei fi nevoit sa ne suporti.
   Site ul se numeste fcsteaua, nu fcfcsb. La descriere este mentionat „site ul stelistilor”, nu vad nicaieri fcsbistilor…
   Noi ne vedem de clubul nostru, ca nu sustinem doar o echipa, ci un club.
   Si tu salivai uitandu-te la emisiuni cu gibonul? Ibarrola, argaseala cu franceza lui.. Delir
   Urmaresc discuțiile de aici de ceva vreme referitoare la marca,nume, proces la tas, ROAF, desene grafice si alte minuni.. Aveti procentaj minim la anticiparea verdictelor, nu va da de gandit?! Avocați, procurori, arbitrii tas, astia sunt nimeni pe lume pe langa fauritorii de articole prezenti pe site si bineinteles domnu’ gigi.. ca a bagat bani si face fotbal.

 16. vasglo

  Mie mi se pare o victorie „a la Pirus” pentru FRF, LPF si Viitorul. Sa asteptam motivarea. Sunt foarte curios sa vad cum au gandit acesti „experti in sport”. Cred ca pe principiul: „nu conteaza ce scrie in ROAF, ci ce zice organizatorul de competitii, trimitand cate un fax, din cand in cand, fara sa fie combatut la timp. Cu alte cuvinte TAS-ul a zis: „tineti-va prostia la voi acasa, noi nu vrem sa ne compromitem cu voi!”…

 17. alexandru-h

  L-am inteles pe Becali cu procesul asta – ca la el e clar – money talks. Daca l-ar fi castigat, ar fi bagat in buzunar mai multi bani.

  In rest, a fost o initiativa stupida la nivelul nostru. Daca l-am fi castigat, am fi luat un titlu absolut fara nicio emotie pozitiva (fara bucurie, fara trofeu, fara supercupa); daca l-am fi pierdut, am mai fi contabilizat o initiativa juridica ratata din partea managementului stralucitor al triadei Jiji-Vali-Cartonel. Da, regulamentul a fost scris cu fundul dar in niciun caz nu ai putinta sa crezi ca ne-ar fi dat dreptate fara drept de apel – dovada si decizia usoara pe care au luat-o cei de la TAS.

 18. jt89

  Becali se comporta ca un capitalist adevarat, are o afacere proprie si incearca orice sa faca mai multi bani. Si e ok.

  Pe de alta parte ai idealistii de pe Steaua Libera, tot ce spun ei suna bine in teorie: club curat, respectul legendelor, integritate si asa mai departe. In teorie suna bine … dar si teoria comunismului suna bine pe hartie dar stim ce dezastru este in practica. Si la idealisti orice dovezi le-ai arata ei intotdeauna vor spune: „Noi o vom face diferit” … yah right!

  Fiecare cu treaba lui, nu trebuie sa ne injuram intre noi. Din lista de adversari cred ca avem sanse cu Brugge si Plzen, restul cam 0.

  1. Gosu

   @jt89, vezi ca Brugge nu e echipa rea.
   In momentul de fata campionatul belgian e peste cel olandez.
   Si jucatori precum Van Rhijn, Rafaelov , Timmy Simons , Jelle Vossen sau Claudemir spun ceva in fotbalul contemporan.

   @Alexandru H, mai stupid decat sa pierzi ar fi fost sa nu incerci deloc. Presupun ca nu e cazul sa deschidem iar discutii imbecile despre „victoria de pe teren” sau „criteriile de departajare”.

 19. naiyba

  Oare cat de mult a cantarit circulara aceea in luarea deciziei?

  Oricum a avut o importanta destul de mare din moment ce Argaseala a amutit in momentul in care arbitrii l-au intrebat de ea. Un alt angajat cu prea multe responsabilitati care gafeaza la foc automat.

  Nu stiu de ce se kk g.g.ca atat pe el la TV ca sansele erau oricum 50/50 si fara circulara respectiva sau ce au spus despre el reprezentantii lpf si frf.

  Oricum imi pare mai mult un mod de a-l expune pe Burleanu. Burleanu care se ascunde in ultimul timp.

  Fara CSKA sau Ajax care pare pe o panta ascendenta.

  1. xray Autor articol

   @naiyba

   În opinia mea niciuna. Faza cu Argăseală si circulara de la TAS e folclor.
   Reprezentanții LPF au fost întrebați la audierile TAS dacă circulara aia a fost dată ca urmare a deciziei Adunării Generale LPF și au spus că nu (e relatare de la fața locului de corespondenții de presă). Deci informare/interpretare, nu modificare ROAF.

   1. Gosu

    @ marele naiyba , pai cam erau boss. Reale sau ireale presupun ca ai citit ce si cum scrie acolo la regulament,
    Ca se pricep alde FCSB-ul, sau viitorul crunt al lui Hagi, important era ce scria in regulament.
    Ai ceva sa-i reprosezi lui El Shtift , cum spui tu ? Simlul fapt ca s-a adresat si el unei instante sportive e chestie nenorocita ?

    1. naiyba

     @xray
     mersi pt explicatie. Raman totusi la parerea ca mai este nevoie de oameni in organigrama Stelei pt ca mm si Argaseala si din cauza aceasta se comit aceste mici erori umane, normale (numai cine nu munceste nu greseste). Nu in ideea de a-i inlocui pe Argaseala si mm sau de a-i blama, ci de a-i lasa sa se concentreze pe ce stiu ei sa faca foarte bine.

     @gosu

     eu chiar am sustinut ideea acestui proces la TAS (cauta in comentarii si te vei convinge), pt ca, moral ar fi fost ca conducerea Craiovei si unii jucatori ai Astrei sa trateze ambele meciuri la fel.
     A stiut la ce se inhama insa nu cred ca s-a inhamat pt Steaua, asa cum a declarat, e indirecta si a profitat de ocazie.
     Nu-i mai spun asa de cand a reusit sa-i ia pe Budescu si pe Alibec.

 20. alpopa

  Ii raspund lui biancocelesti care zice ca „Deci e normal sa se ia meciurile directe din tot sezonul și nu doar cele din playoff, dar punctele nu conteaza?”

  Nu stiu pe ce lume traiesti, dar regulamentul de desfasurarea al competitiei spune ca punctele din sezonul regulat se iau in considerare, din moment ce clasamentul in playoff incepe cu echipele avand punctajul din sezonul regulat injumatatit.

  Astept cu nerabdare motivarea. Din punctul meu de vedere mesajul este „regulamentele nu valoreaza nimic”! Chiar e de neinteles.

  1. biancocelesti

   Nu zice nimic regulamentul, fc fcsb doar a speculat o greșeală de scriere, unde in loc de campionat trebuia sa scrie playoff. Daca iei meciurile directe pe tot parcursul campionatului ca si criteriu de departajare, nu e normal ca mai întâi sa pui punctele? Unde viitorul are +2. Daca la finalul sezonului regulat erau la egalitate de puncte, atunci avea sens demersul echipei fcfcsb.
   Inca nu ai raspuns la o intrebare, tu si multi altii, daca rolurile erau inversate, si hagi se ducea la TAS, aceiași părere o aveai?

 21. vasglo

  Cel mai important este ca si TAS-ul considera intr-un document oficial, ca FCSB = Steaua Bucuresti.

  „Tribunalul de Arbitraj Sportiv a emis propria decizie în procedura dintre SC Fotbal Club FCSB SA (FCSB; ex-Steaua București),…..”

  Deci, in traducere pentru hateri, FCSB este noul nume pentru „fosta” echipa Steaua…..-:)

 22. quark

  nu m-au deranjat reciprocitatea cu Șumpanzică sau favorurile oltenilor ( chiar au venit bine , pentru a demonstra ca titlul Viitorului nu e unul imaculat ) , insa am dreptul sa contest superioritatea noii campioane cand arbitrul meciului decisiv a refuzat doua penalty-uri de manual si a viciat rezultatul … a fost un titlu obtinut intr-o maniera demna de cei de la CFR … a fost suficient ca ciobanul sa revina de la ‘studii’ ca sa presteze ca si director tehnic si am pierdut amatoristic doua campionate

Lasă un răspuns