FCSTEAUA.RO

U Cluj – Steaua 0-1! Campionii în optimile Cupei României!

Steaua București a câștigat greu pe terenul Universității Cluj și s-a calificat în optimile Cupei României. Echipa de „puşti” a „șepcilor roșii” a jucat curajos în faţa Campioanei și deținătoarei Cupei României. Stelei nu i-a fost ușor pe Cluj Arena, populată de ploaie și de circa 15.000 de spectatori care au făcut un show de zile mari!

Echipa de start a Universitatii Cluj: Niczuly – Dulap, Fl. Cordoş, R. Crişan (Cocină, 61), Hampea – Cîndea, Kovacs (Boboc, 57) – P. Popescu, Calcan, Greu (Tarcea, 76) – Schieb
Rezerve: Boboc, Daniel Cocina, Butean, Coc, Alin Mutu, Tarcea, Ticrea.

  • Andreas Calcan, mijlocașul de 21 de ani al Universității, este deținut în co-proprietate cu Steaua, care are 30% din drepturile federative ale jucătorului.

Echipa de start a Stelei: Cojocaru – Papp, Carp, Varela, Guilherme – Breeveld, Muniru (Tahar, 66) – Enceanu, Chipciu (Tudorie, 87), Ad. Popa – Tade (Hamroun, 79)
Rezerve: Nita – Hamroun, Tudorie, Mihalcea, Alcenat, Tahar, Ontel.

După ce au intrat pe vârfuri și cu nasul pe sus, roș-albaștrii au dominat fizic tânăra echipă clujeană (media de vârstă sub 20 de ani), care pe final a plătit tribut risipei de efort din prima repriză. Steaua a controlat jocul fără prea multe probleme, însă a avut puține ocazii importante de a marca. Aymen Tahar a marcat unicul gol al meciului în minutul 82, cu capul din 3 metri, dintr-o centrare a lui Adi Popa de partea dreaptă și a trimis Steaua în optimile Cupei României.

U Cluj a jucat meciul sezonului. „Studenții” au impresionat pe alocuri, iar Greu era să facă viață grea Stelei, dar s-a pierdut față în față cu Cojocaru.

Steaua a fost la fel de neinspirată pe atac pozițional în fața unei apărări surprinzător de organizată și disciplinată. Sistemul de joc neadecvat și absența unui mijlocaș ofensiv sunt evidente. Carp a părut cel mai cerebral jucător al Stelei și a oferit multe mingi în careul advers ca un mijlocaș veritabil. „Plecatul” mijlocaș Tahar a fost doar omul potrivit la locul potrivit .

Puștii lui „U” au arătat că dețin potențial și că merită sprijinul din partea suporterilor, în vreme ce Steaua mai bifează o victorie fără glorie. Dar o victorie e o victorie, iar meciurile din Cupe au și asemenea desfășurări anevoioase pe tot mapamondul.

  • În avancronică reaminteam că în 2004, Steaua, viitoarea campioană și vice-campiona en titre,  era eliminată de divizionara secundă U Cluj, printr-un gol primit  în final, minutul 85. După 11 ani, în aceleași condiții de diferență valorică și de eșalon, Steaua s-a calificat tot printr-un gol pe final, minutul 82.

Mi-a plăcut mult formularea lui Vlad Măcicăşan din Prosport:

„Uneori fotbalul înseamnă mai mult decât o luptă nebună pentru rezultate, iar de multe ori speranţa este mai puternică decât logica. Asta au dovedit cei peste 10.000 de spectatori veniţi la Cluj Arena pentru a vedea o echipă de copii a Universităţii, într-un duel care nicicum nu părea egal, cu campioana Steaua. O speranţă vecină cu nebunia i-a împins de la spate. Nu le-a păsat de faptul că nimeni nu dădea vreo şansă echipei de puşti ai lui Marius Popescu, iar atmosfera din timpul partidei i-a făcut pe jucătorii, care în urmă cu câteva luni băteau mingea în curtea şcolii, să se simtă parcă într-o altă dimensiune şi probabil l-a făcut şi pe Eros Ramazzotti, care concerta la câţiva metri de stadion, să se întrebe ce se întâmplă.

În acest context, jucătorii Universităţii au încercat imposibilul: să elimine Steaua din Cupă. Nimeni n-ar fi pariat că cei a căror medie de vârstă a fost de 20 de ani şi o lună la primul “11” aveau să domine, la capitolul ocazii de gol, campioana României, în prima parte.

Rădoi a început cu 7 jucători noi, faţă de ultimul meci din campionat şi, cu toate că a dominat, la capitolul posesie, nu le-a dat mari emoţii puştilor de la Universitatea, în prima repriză. Campioana n-a avut niciun şut pe poartă, în prima repriză, contra echipei care e pe 11 în liga secundă. Papp, cu un şut în diagonală, ce a ocolit de puţin vinclul, a avut cea mai mare ocazie a steliştilor, înainte de pauză.

În schimb, copiii Universităţii au reuşit meciul vieţii lor şi îl puteau învinge pe Cojocaru, în trei rânduri. Greu a scăpat singur cu portarul, dar s-a speriat de şansa mare de gol şi a tras slab (15), iar Kovacs l-a “deranjat” în două rânduri pe portarul Stelei (33, 41), ultima dată cu o lovitură liberă pe care Cojocaru s-a întins serios să o scoată de sub transversală.

După pauză Steaua a fost mai coerentă în atac şi a intensificat presiunea la poarta lui Niczuly. Varela a reluat cu capul peste poartă (47), iar Chipciu şi-a amintit că e jucător de echipa naţională şi a apărut la finalizare, dar Niczuly l-a blocat în două rânduri (52, 54). Steaua a continuat să preseze, profitând de faptul că puştii lui Popescu n-au mai putut ieşi din propriul teren, dar Breveld a trecut pe lângă centrarea lui centrarea lui Carp (58) şi Papp a trimis în braţele lui Niczuly (78). Presiunea creştea la poarta clujenilor, la fel şi tensiunea tribunei şi odată cu acestea şi exasperarea lui Rădoi. Acesta a scos de pe bancă ultimul şi “cartuş de lux”, Hamroun, dar n-a mai fost nevoie de acesta, pentru că Tahar a marcat din centrarea lui Adi Popa (81) şi a pus capăt agoniei steliste şi a speranţelor nebune ale unor puşti care au încă proaspătă, în memorie, amintirea majoratului.

Jucătorii Stelei rămân cu o calificare nespectaculoasă, în timp ce mulţi dintre fotbaliştii lui “U” Cluj cu amintirea primului meci important din viaţa lor.

Subscriu!

Lorant Kovacs (căpitan U Cluj): „Am făcut un joc bun, dar Steaua e Steaua. Au făcut diferența în momentele cheie. Am greșit la o singură fază și ne-au taxat. Ne-am ridicat la nivelul Stelei. În finala de anul trecut a fost diferit. Azi am jucat în fața propriului public. Am ieșit cu capul sus din această competiție. Steaua e cea mai bună echipă din România”

Andreas Calcan (mijlocaşul central): „Am sperat să-i scoatem pe Steaua. Am avut cîteva ocazii. Din punctul meu de vedere Breeveld trebuia eliminat. Steaua e o echipă de valoare, campioana României, a reușit să ne dea gol pînă la urmă. Mi-aș dori să merg la Steaua, ei dețin 30% din drepturile federative”.

Nicolae Dică: ”Am avut un meci foarte greu, cu o echipă foarte tânără, care și-a dorit foarte mult. Clujenii au încercat să speculeze la maximum fazele pe care le-au avut, s-au apărat în propria jumătate de teren și au atacat pe contraatac și prin fazele fixe. Nu cred însă că le-am dat ocazii de acest gen. Prima repriză nu a fost una bună, am intrat un pic prea relaxaţi şi am permis celor de la “U” să ne pună probleme, dar situația s-a schimbat după pauză când am avut o altă atitudine, ne-am creat ocazii, am marcat un gol și ne-am calificat”.

Antrenorul secund a spus și de ce s-a schimbat sistemul de joc, din 4-2-3-1 în 4-3-3:

”Da, într-adevăr, acesta a fost al doilea meci al nostru în 4-3-3, pentru că am considerat că trebuie să schimbăm sistemul pentru a aduce mai mulți jucători la finalizare. Aveam probleme în ultimii 25 de metri, iar acum, iată, am marcat patru goluri în ultimele două meciuri”.

  • Concluzii

Când știi că Universitarea Cluj, o echipă de tineret, are un debut neconvingător în acest sezon din Liga a 2-a (locul 11 din 14 cu doar 3 puncte și un singur gol marcat) și vezi și celelalte meciuri din această fază a Cupei României, constați cu speranță că la nivel inferior se mai face totuși și fotbal cu toate condițiile financiare extrem de vitrege. U Cluj a fost un exemplu live.

În optimile de finală s-au mai calificat echipele ASA Târgu Mureş, FC Viitorul II (Liga a III-a), Pandurii Târgu Jiu, CFR Cluj, CSMS Iaşi, ACS Poli Timişoara, FC Botoşani, FC Baia Mare (Liga a II-a), FC Braşov (Liga a II-a), Astra Giurgiu, CS Bacău (Liga a II-a), FC Viitorul, Petrolul Ploieşti, Dinamo Bucureşti şi Concordia Chiajna.

Felicitări steliștilor pentru calificare și aplauze pentru atitudinea și dăruirea tinerilor clujeni!

XRay

 

 

 

Exit mobile version