FCSTEAUA.RO

Nicușor Stanciu. Steaua norocoasă a Stelei la punctul de „erupție”

Până acum câteva seri am trăit alături de Nicușor Stanciu ca lângă cineva drag care mi-a acaparat atașamentul prin talent, dar mai ales prin modestie, atitudine și bun-șimț în declarații. Devenise un obișnuit încât îi simțeam lipsa și mă încânta prezența chiar și atunci când nu rupea pisica în două.

Însă joi m-am emoționat profund, când am „descoperit” ceea ce trebuia să știu demult, spre rușinea mea. Sau știam, dar nu am procesat acel detaliu niciodată când l-am urmărit sau am scrìs despre Stanciu. Joi am avut o revelație care l-a „dublat” în ochii mei, motiv pentru care m-am apucat să scriu despre Nicușor Stanciu.

Dintotdeauna m-au mișcat destinele celor plecați cu „handicap” din locații cu vizibilitate redusă  și care au ajuns să erupă prin forte proprii atunci când viața le-a oferit șansa să se pună în valoare. Am vorbit despre șansa și ghinion pe larg într-un articol: Șansă-ghinion, natural sau supranatural și nu mă mai repet.

Se știe că unii premianți din clasele primare ajung repetenți sau mediocri pe parcurs și invers. Nu în aceeași linie sunt cei cărora parcă le citești destinul de mici. Rămân constant „the best”. Pornesc lideri din primele clase, termină scoala lideri și continua tot lideri în cariera. În zona asta s-ar putea inscrie și Stanciu ca fotbalist. Însă absolut toți au nevoie și de o șansă, chiar și geniile.

NOTĂ: Fac o paranteză mai mare pentru a evidenția cu puterea exemplului că și atunci când ești un geniu, dacă nu ai și noroc în viață rămâi un cvasi-nimeni. Exemplu este Albert Einstein, cel care nu fost un mare prieten cu școala primară și gimnazială, însă norocul lui în viață a venit când avea 40 ani și s-a numit Sir Arthur Eddington (dreapta).

Acest renumit astrofizician  englez a fost frapat de teoria lui Einstein, cu care demonstra unde a greșit marele Isaac Newton (1643-1727) la calculul orbitelor unor planete din sistemul solar, după aproape trei secole de tabu.

Evident, a frapat mai mult că un cvasi-anonim neamț de numai 36 ani contrazicea un geniu uriaș englez, și în plin război mondial cu cele două națiuni în tranșee diferite. Newton a fost unul  dintre cei mai mari oameni de știință din toate timpurile și o figură cheie în revoluția științifică a omenirii.

Ca o ironie a soartei, Newton, părintele gravitație, a fost contrazis tocmai pe gravitație. Teoria relativității enunțată de Einstein (1915) este în fond teoria geometrică a gravitației și nu descrie gravitația  rigid ca Newton, ci ca o proprietate a geometriei spațiului și timpului într-un concept „spațiu-timp”.

  • Notă: Spațiu-timp este un model care combină spațiul tri-dimensional cu timpul într-o construcție numită continuul spațiu-timp, unde timpul joacă rolul celei de-a patra dimensiuni. Conform spațiului euclidian, universul nostru are trei dimensiuni spațiale, iar dimensiunea sa temporală este independentă de structura spațiului, însă fiecărui moment (timp) îi poate fi asociată o structură  spațială unic determinată. Pe înțelesul tuturor, este similar cu timpul asociat frame-urilor la filmarea continuă a unui eveniment.

Pe românește și în cel mai simplist mod: Einstein susținea că în câmp gravitațional, spațiul se curbează, exact ca suprafața unei saltele când punem o bilă de bowling pe ea, de exemplu. Curbura reprezință zona de acțiune a gravitației. Cu cât masa este mai mare cu atât curbura este mai pronunțată, altfel că la o masă uriașă (cvasi-infinită) avem de a face cu o „gaură negră”, din care nici lumina care intră nu mai iese. Nu mai intru în alte detalii.

Pozițional, două obiecte aflate pe o suprafață plană par mai îndepărtate decât atunci când acea suprafața se curbează,  exact ca marginile opuse ale unei coli de hârtie care se apropie în spațiu una de alta când curbăm coala. Astfel, distanța dintre obiecte măsurată pe suprafața curbată nu se modifică, însă distanța  relativă  dintre ele se scurteză (săgeata roșie – foto dreapta). În teroria relativității lui Einstein, curbura „spațiu-timp” este determinată matematic de masa, energia, impulsul materiei și luminii (E=mc²). Newton a ignorat acest aspect și nu a putut calcula exact orbitele parcurse de unele planete în jurul soarelui. Nici aici nu intru în detalii. Răspund în comentarii celor interesați.

Exemple intuitive de curbarea spaţiului datorită gravitaţiei.

Notă: Totul circulă, inclusiv lumina, prin acele „văi” gravitaționale, ca pe șosea, deși ochiul le percepe pe distanța relativă în linie dreaptă. Exact ca în trafic pe un drum peste dealuri.

Așadar, englezul Eddington l-a  transformat peste noapte pe Einstein dintr-un modest universitar neamț într-un geniu universal.  Englezul a avut și el o sanșă istorică, războiul se terminase în 11 noiembrie 1918 și urma să fie o eclipsă solară în 29 mai 1919. Eddington a probat teo­ria lui Einstein măsurând efectele curbării luminii prin intermediul stelelor vizibile in timpul eclipsei solare. Atunci s-a născut o nouă stea a planetei, Geniul lui Einstein”.

Pe 7 noiembrie 1919, Einstein a aflat mirat că a devenit la 40 de ani, peste noapte, cel mai important om de stiință al lumii moderne. Când? La peste 4 ani după ce lansase teoria pe care au ignorat-o aproape toți. Mai puțin „norocul lui Einstein”, englezul  Eddington. Da, a fost noroc la propriu. Vă dau și un ultim amănunt să vedeți de ce fir de păr atârnă uneori destinul unui om.

De fapt, trebuia trimis  într-o expediție un grup de savanți dotați echipamente de tehnice speciale și voluminoase pentru a urmări și măsura eclipsa solară în Príncipe Island din Sao Tomé pe coasta de vest a Africii.  Eddington era Secretary of the Royal Astronomical Society, însă expediția necesita o sumă considerabilă de bani, pe care forul suprem academic englez, „Royal Society”, nu era dispus să o aprobe pentru a verifica teoria unui neamț. Războiul se terminase, însă animozitățile nu se răciseră. Într-un final, insistentul Eddington a obținut fondurile necesare, dar aprobate din interese politice, nu științifice. Englezii erau convinși că testul îl va închide gura de neamțului cvasi-anonim, păstrând astfel supremația englezului Newton. Însă ironia soartei a făcut un neamț celebrul planetei cu banii englezilor, care au plătit și cu detronarea lui Newton de pe soclu gravitației.

Deși pare o chestie științifică pe un site de sport, este o morală instructivă. Nimeni nu se naște mare și nici nu se face mare de unul singur. Întâmplarea are un rol mai împortant în viața noastră decât ne permite orgoliul să recunoaștem și să acceptăm. 

Închis paranteza


Pentru Nicușor Stanciu ghinionul ar fi înseamnat să nu îl vadă cine trebuie  în satul Craiva, Alba, unde s-a născut şi a crescut sub privirile bunicii. Cum putea un copil născut într-un cătun din Ardeal, să ajungă la doar 19 ani să execute cu sânge rece un penalty pe Giuseppe Meazza, împotriva celor de la Inter Milano, în Europa League, pe când evolua la FC Vaslui, dacă nu avea norocul să îl vadă cineva și să-i acorde o șansă încă de junior? Acea persoană a existat, dar tot din interiorul acelei mici comunității. Un vecin!

„Mergeam la fotbal în sat din plăcere, ca orice copil băteam mingea pe maidan. Niciodată nu mi-am imaginat că o să ajung la o echipă de club. Practic, un vecin care lucra la stadionul Cetate m-a văzut, i-a plăcut cum mă mişcam şi m-a dus la Unirea, dar pe atunci nu credeam că voi ajunge fotbalist”, povestea Stanciu.

„Încă de mic a arătat calități deosebite.  De mic copil i-a fost ursit lui Nicușor Stanciu să ajungă fotbalist. A moștenit microbul de la tatăl său, care a jucat la nivel local. La botez, bunica ne-a întrebat: <Ce vreți să-l faceți pe Nicușor, fotbalist?>. Noi am zis da, iar ea ne-a trimis în curte, pe mine și pe soțul meu, să jucăm fotbal. Așa e datina. În timp ce-i trăgeam la poartă soțului i-am spus să mă lase să dau gol, ca să dea și băiatul nostru goluri când se face mare. Și uite că dă! Când vine acasă se duce și se reculege la mormântul bunicii”, a dezvăluit și mama lui Stanciu la sportnews.libertatea.ro.

Timp de 3 ani a lucrat sub comanda antrenorului Alexandru Kalanyos: „De când l-am văzut întâia oară pe teren, mi-am dat seama că e un talent remarcabil. Nu-mi venea să cred că nu fusese văzut de nimeni din fotbal! L-am şi întrebat de câteva ori: «copile, tu chiar nu eşti înscris nicăieri?». L-am legitimat imediat şi la 13 ani era căpitanul echipei de juniori B, având coechipieri cu 3 ani mai mari, jucători născuţi în 1990. Din câte îmi amintesc a şi marcat la debutul oficial, într-un meci cu Corvinul Hunedoara. La toate turneele la care participam «Copilul», pentru că eu aşa îi spuneam lui Nicu, ieşea golgeter şi cel mai tehnic fotbalist”.

Nicolae Stanciu a fost un lider de mic, decar și căpitan la echipa de juniori FC Unirea Alba Iulia, primul club unde a ajuns la 11 ani (2004).


Din 2007 până în 2011, Stanciu a jucat în Divizia B la Unirea Alba Iulia. Într-un interviu pentru Ziarul Unirea, Stanciu povestea: „Am făcut mult timp naveta de la Craiva la Alba Iulia pentru a merge la şcoală şi la antrenamente. Deşi e dificil să fii în fiecare zi pe drumuri şi apare oboseala, m-am obişnuit. Tupeu trebuie să am în teren şi nu în vestiar. Îi respect pe cei mai în vârstă şi trebuie să stau în banca mea. Sunt doar la început de drum, e nevoie să rămân cu capul pe umeri. Nu-mi plac oamenii mincinoşi, oamenii care vorbesc de fotbal şi nu ştiu să dea cu piciorul în minge”.

Unirea Alba Iulia l-a vândut în septembrie 2011 la FC Vaslui, an în care a debutat la prima reprezentantivă de tineret și a devenit căpitan. „Nicuşor este un real talent, m-a impresionat din primul moment. Se comporta la antrenamente de parcă era de când lumea la echipă şi nu ţinea cont de numele şi vechimea celorlalţi. Are tupeu în sensul bun al cuvântului şi dacă se va ţine de treabă şi va evita tentaţiile va ajunge foarte departe”, anticipa în 2010 antrenorul bosniac Blaz Sliskovic ascensiunea lui Stanciu, pe care l-a promovat în Liga 1.

Interesant este că la nici 17 ani, a debutat pentru Unirea Alba Iulia şi în Liga 1, într-un meci cu Steaua, iar prestaţia lui a fost foarte bună. „Nu am avut emoţii pentru că ştiam că nu poate fi rău. După prima repriză am văzut că Steaua nu joacă aşa bine. Am intrat şi mai bine în meci şi mă bucur că am câştigat şi i-am îndepărtat de titlu”, spunea jucătorul în presa locală. Nu bănuia atunci că peste 3 ani Steaua avea să-l lanseze pe orbită la un alt nivel.

Stanciu a fost crescut mai ales de bunica lui. Aceasta a decedat însă în 2007, când stelistul avea doar 14 ani. Nicuşor şi-ar fi dorit ca bunica lui să apuce să-l vadă fotbalist. În semn de mare prețuire, ardeleanul  din satul Craiva  şi-a făcut şi un tatuaj pe brațul stâng cu bunica sa, când îl ţinea în braţe.

Acolo unde tinerii își pun fel și fel de desene de efect cu care să impresioneze, Nicușor Stanciu și-a gravat o frescă a originii sale de tăran ardelean ca o icoană sfântă. Nu sunt fanul tatuajelor, însă alegerea imaginii ne spune despre caracterul lui curat și sănătos, respirând devotament și respect față de cei care l-au ajutat să fie mare.

Nicuşor Stanciu a marcat primul său gol la naţională, chiar la meciul de debut. Mijlocaşul Stelei a marcat unicul gol al amicalului cu Lituania, printr-un şut senzaţional de la peste 25 de metri. La final, întrebat cui îi dedică reuşita, Nicuşor Stanciu a răspuns fără să stea prea mult timp pe gânduri: ”Golul îl dedic bunicii mele care nu mai e printre noi de mulţi ani. A fost primul lucru la care m-am gândit când am înscris. A fost ca o mamă pentru noi”, a declarat Stanciu.

La aproape 24 de ore de la meciul cu Lituania, Stanciu a postat pe contul său de Facebook o imagine în care s-a bucurat după gol, cu degetele arătate spre cer şi cu imaginea bunicii pe fundal: ”Spre să fii mândră de mine…sincer, te iubesc!”, a scris Stanciu.

Mama fotbalistului, Elisabeta Stanciu, a detaliat, relația strânsă pe care a avut-o Nicușor cu bunica lui. ”Era mama soțului meu. Ei îi spunea mama, iar mie mami. Mi-au dat lacrimile când l-am auzit că-i dedică golul bunicii sale. Aveau o relație specială. Nicușor îi spunea ei prima toate secretele, boacănele, notele de la școală, apoi le aflam și eu. A rămas cu regretul că nu l-a văzut niciodată jucând fotbal. Când era mic, îl luam cu noi la câmp, mergeam vreo 30 de minute pe jos. Bunica mergea greu. Atunci, Nicușor i-a făcut o promisiune: <Când o să ajung mare fotbalist o să-ți cumpăr un avion, să ajungi repede la fân>. Bătrâna i-a zis: <Să te ajute Dumnezeu, dragul mamei!>. Știe că bunica îl veghează de acolo de Sus”, a povestit mama internaționalului la sportnews.libertatea.ro.

După ce Cornel Țălnar a dezvăluit cum Dinamo l-a ratat pe Nicușor Stanciu în 2011, Adrian Porumboiu a detaliat modul în care mijlocașul a ajuns la FC Vaslui. Dinamo îl luase pe Stanciu, dar FC Vaslui plătise deja banii către Alba Iulia și la intervenția lui Ioan Becali, un apropiat al lui Dinamo, jucătorul a ajuns la formația lui Porumboiu.

„Stanciu m-a costat 250.000 de euro. L-am luat după ce l-am văzut la naționala de tineret, unde era căpitan. Am făcut tot posibilul ca să îl transfer. Pot spune, fără să fiu lipsit de modestie, că am și eu un merit în ceea ce i se întâmplă acum. Dinamo chiar l-a luat pe Stanciu. Noi aveam o interdicție de a face transferuri și cei de la Dinamo îl luaseră la ei. Noi l-am transferat, dar nu putea să joace. Am avut o discuție lungă cu cei de la Dinamo și le-am spus că deja plătisem banii. Totul s-a rezolvat după intervenția lui Giovani Becali, care avea o legătură puternică cu cei de la Dinamo. Acum, Stanciu poate să fie vândut cu 4-5 milioane de euro, dar zic că mai trebuie așteptat un an, ca să joace cu Steaua în Liga Campionilor. El are calități și poate progresa mult”, a spus Porumboiu.

În 2013, Gigi Becali a speculat momentul de cădere al clubului moldovean și l-a cumpărat de la FC Vaslui cu 700.000 €, o achiziție foarte bună și ca rețetă financiară. Stanciu ar fi putut debuta la prima reprezentativă încă din mandatul lui Victor Pițurcă, dar l-a costat anturajul cu Gabi Iancu.

 ”Nu-și va pierde capul, dacă nu și l-a pierdut până acum. S-a maturizat. A trecut adolescența când era ușor influențat de anturaj. În dragoste îi merge bine, are o prietenă cu care se înțelege foarte bine, în familie suntem bine, n-are de ce să nu fie concentrat la fotbal. Dacă va merita va merge și la Euro 2016”, a mai adăugat mama lui Stanciu.

Nicușor Stanciu are o relație de cinci ani cu frumoasa Andreea Beldean, o fată pe care a cunoscut-o când juca în Alba Iulia.

Înterviul lui Nicușor Stanciu după debutul cu gol la națională.

Concluzia

În 30 noiembrie 2008 cariera lui Stanciu a avut un punct critic la care multe cariere fie s-au încheiat, fie au continuat în prestații anonime. La numai 15 ani, Nicușor Stanciu a suferit o operație complicată, când într-un meci de juniori s-a accidentat grav la genunchiul stâng, suportând o dublă operaţie la menisc şi ligamentele încrucişate, în luna ianuarie 2009. „Din pricina terenului greu am simţit că mi s-a implantat piciorul în noroi! Nu credeam că o să mai pot juca fotbal. A fost foarte, foarte dificil. Am stat 7 luni departe de teren, o lună n-am călcat pe picior. Am şi luat câteva kilograme în plus. Revenirea reală s-a produs în momentul în care am fost luat în lotul pentru cantonamentul din Antalya din iarna respectivă. Falub m-a folosit în fiecare meci amical, iar lui Sliskovic îi voi fi recunoscător toată viaţa că mi-a dat prilejul debutului în eşalonul fruntaş„, își amintea Stanciu. Actul medical, tinerețea, organismul și voința l-au făcut să treacă peste acest hop din carieră. În INJURY HISTORY, ca senior, Stanciu nu are decât problema musculară din 2015 care l-a ținut 7 meciuri pe tușe, în rest nimic, ce trădează o rezistență fizică foarte bună dublată de abilitatea de a se proteja.

Pentru a concluziona asupra „destinului” său fotbalistic este suficient să facem o comparație de la start, între el și un alt talent apropiat de vârsta lui, Gabi Iancu.

  • Nicușor Stanciu, născut într-un sat din Ardeal și ajuns la vârsta de 11 ani în Alba Iulia.
  • Gabi Iancu, născut în București și ajuns la 13 ani direct la Steaua, fiind dat apoi la Academia lui Hagi în 2011, când Steaua a părăsit Ghencea și a desființat academia.

Ca pe o linie comună a destinului, ambii au ajuns apoi la Steaua în 2013, după aprox 3 ani de Liga 1 la FC Vaslui, respectiv Viitorul. Ambiilor viața le-a oferit șansa afirmării. Dezavantajul locului de start a fost anulat de Stanciu prin calitățile de lider ca joc și educația sănătoasă a tăranului primită în cei 7 ani de acasă. De fapt asta a făcut diferența între ei, între un țăran onest, respectuos, conștient de unde a plecat și unde vrea să ajungă și un șmecheraș de „Bucale” pe care soarta l-a turnat direct în curtea Stelei și el a dat cu piciorul.

De asta istoria lui Stanciu este emoționantă și merită „jos pălăria!” pentru ce a realizat până acum. A fost și motivul acestui articol. Decarul Stelei este abia la începutul altui drum, mult mai greu decât cel parcurs până acum. Drumul  de stea a Stelei pe o orbită din care nu ai voie să ieși în decor că ești terminat de presă și unii suporteri (vezi cazul Chipciu, de exemplu). 

 TOP 5 cei mai eficienţi jucători din Liga 1 după 29 de meciuri

1. Ioan Hora (Pandurii) – 15 puncte (13 goluri, 2 pase decisive)
2. Nicolae Stanciu (Steaua) – 15 puncte (9 goluri, 6 pase decisive)
3. Constantin Budescu (Astra – plecat în iarnă) – 15 puncte (8 goluri, 7 pase decisive)
4. Florin Tănase (Viitorul) – 14 puncte (10 goluri, 4 pase decisive)
5. Denis Alibec (Astra) – 14 puncte (8 goluri, 6 pase decisive)

Golurile lui Stanciu din acest sezon de Liga 1
https://s5.digisport.ro/onedb/transcode/56f454d895f9cf1a11000000.480p.mp4

Carte de vizită

Născut la: 7 mai 1993, Alba Iulia
Familie: Un frate și o soră
A început fotbalul la 11 ani. Primul său antrenor a fost Alexandru Kalanyos

2004-2008: Unirea Alba Iulia – juniori
2008-2011: Unirea Alba Iulia – seniori (31 meciuri/4 goluri)
2011-2013: FC Vaslui (47/2)
2013-prezent: Steaua (80/22)
2011-2012: România U19 (5/2)
2011-2013: România U21: 11/1

Borne importante ale carieriei

2008: debut în Liga 2 la 15 ani, Unirea – Corvinul 4-1
2008: operație la menisc și la ligamentele încrucișate
2010: debut în Liga 1 la nici 17 ani, Unirea – Steaua 1-0
2011: gol în meciul România U19 – Cehia U19, de la turneul final al CE U19
2011: convocat de Victor Pițurcă, în premieră, la echipa națională
2014: Bogdan Stelea l-a exclus din lotul de tineret U21 al României pe motive disciplinare

Cinci trofee cu Steaua: Campionatul României (2013/2014, 2014/2015), Cupa României (2014/2015), Supercupa României (2013), Cupa Ligii (2014/2015).

Gala premiilor AFAN 2015:  „Cel mai bun mijlocaş în 2015”, fiind a doua ediție când își adjudecă un premiu. Prima în 2013 pentru „Cel mai bun tânăr”.

Oamenii care i-au influențat cariera
  • Alexandru Kalanyos, Florian Brumaru – antrenori juniori Unirea Alba Iulia
  • Nicolae Lupu – preşedinte executiv Unirea Alba Iulia
  • Adrian Porumboiu – ex-patron FC Vaslui
  • Victor Pițurcă – ex-selecționer România
  • Gigi Becali – Steaua
  • Laurețiu Reghecampf – antrenor Steaua
  • Anghel Iordănescu – selecționer România

XRay

Exit mobile version