FCSTEAUA.RO

Steaua lui Lăcătuș

În acest articol nu voi vorbi despre jucătorul roș-albastru imens „Fiara” Lăcătuș, Simbolul Stelei, ci numai despre managerul Marius Lăcătuș, așa cum a decis el să-și continue activitatea în sport după ce și-a agățat ghetele în cui. Însă voi puncta numai borne din activitatea de manager la „Steaua”, cea care l-a consacrat ca jucător și a făcut din el un Simbol pentru noi, suporterii roș-albaștri.

Steaua lui Lăcătuș, cel mai titrat fotbalist român, având în palmares 10 titluri, 6 Cupe ale României, 3 Supercupe ale României, Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei:

  • Lăcătuș a ajuns prima dată la CSA Steaua București în 1983, când clubul era prezidat de Ion Alecsandrescu. Între 1990-1993, a jucat un an în Italia (Fiorentina) și doi ani în Spania (Oviedo). În 1993 a revenit la CSA, unde a stat până în 1998, când secția de fotbal Steaua a trecut de la CSA la asociația FC Steaua București.
  • La FC Steaua București, Lăcătuș a fost membru fondator al asociației FC Steaua București (1998), jucător (1998-200), președinte (2005-2006) și de 3 ori antrenor (decembrie 2007 – decembrie 2008, ianuarie 2009 – mai 2009 și septembrie 2010 – martie 2011).

Cu alte cuvinte, între 1983-2011, Lăcătuș a activat la Steaua, ca jucător și manager, sub două nume, „CSA” și „FC”, și cu 4 sigle pe piept.

Precizez că în toate declarațiile publice de după scandalul pe marcă din 2014, Lăcătuș nu a spus niciodată că FC Steaua nu este continuatoarea. Dimpotrivă, ca și Ilie Dumitrescu, tot timpul a comentat la TV și în presă vorbind de FCSB ca „Steaua”. Mai mult, invita părțile la negocieri și înțelegere. Nici măcar după întâlnirea cu Boroi, din luna septembrie.

  • „E adevărat că m-am întâlnit cu domnul Boroi în vederea unei colaborări în vederea îmbunătățirii centrului de copii și juniori. CSA Steaua vrea să se bazeze pe notorietatea mea pentru a atrage cât mai mulți copii. Dacă va exista și un sprijin financiar la CSA poate fi vorba de o echipă într-o ligă inferioară, ceea ce ar fi bine. Altfel, copiii joacă de la 9 la 16 ani la Steaua și sunt nevoiți să plece în altă parte. N-am stat 3 ore în biroul domnului Boroi, ci maximum o oră. Nu s-a discutat absolut nimic de Steaua din Liga 1 și nu cred că domnul Boroi mi-ar fi ascuns un asemenea plan diabolic dacă s-ar gândi la el. Vă repet că e vorba de o echipă în ligă inferioară, în niciun caz s-o înlocuiască pe actuala. Nu vreau să-l înlocuiesc pe Bumbescu, ba chiar vreau să lucrez cu el”, a spus Lăcătuș la GSP în 11 Septembrie (link)

Am pornit acest articol de la ultima declarație de intenție a lui Marius Lăcătuș din 25 noiembrie la emisiunea Digi Sport Matinal, de a fi manager sportiv la CSA Steaua, unde ar fi dispus chiar să construiască o „nouă Steaua”. Lăcătuș spune este gata să se implice în proiectul CSA: „Oricând e nevoie de mine, cu cea mai mare plăcere”. Nu am apucat să-l public atunci, iar între timp a apărut altă declarație.

Luni, 5 decembrie, Lacătuș a fost invitat în emisiunea Tribuna Zero, moderată de Ovidiu Ioanițoaia la Europa FM, unde a atins același subiect. Astfel că voi posta cele două declarații in ordinea livrării lor în media, cu înregistrarea integrală a declarațiilor.

Antrenorul Marius Lăcătuș la CSA Steaua (?)

Vă prezint cele două declarații ale lui Lăcătuș, menționate mai sus.

– 25 noiembrie 2016, emisiunea Digi Sport Matinal

Se știe că CSA a înființat Centru de copii și juniori la fotbal. Invitat în cadrul emisiunii Digi Sport Matinal, Marius Lăcătuș a spus că ar participa activ în cazul în care proiectul va prinde contur și cu o echipă de seniori, și ar fi dispus să antreneze chiar și în Liga a 3-a sau a 4-a.

  • „Eu am spus că atâta timp cât vrei să faci un centru de copii și juniori puternic, trebuie să reușești să ai și o echipă de seniori care să fie ținta oricărui copil. Termină junioratul la 17-18 ani și ce face, își ia ghetele și gentuța și începe să bată la porțile altor cluburi? Rămâne de văzut dacă se poate din punct de vedere legal. Vrem, nu vrem, sunt niște bani pe care Ministerul Armatei ar trebuie să-i investească în crearea unei noi echipe. La fel de mulți bani și în centrul de copii și juniori ca să poată fi unul puternic și să fie echipe care să joace și ele la aceste turnee de elită. Eu mi-aș dori acest lucru și să vedem dacă se și poate face. Nu depinde de mine ci de Ministerul Armatei sau cei care conduc Ministerul Armatei. Cu cea mai mare plăcere m-aș implica. Am avut și o discuție cu domnul Boroi și i-am zis că oricând este nevoie de mine și crede că aș putea aduce ceva bun în construcția unei echipei, că va fi ea de nivelul Ligii a 3-a sau a 4-a, o voi face cu cea mai mare plăcere” a declarat „Fiara”.

https://s3.digisport.ro//onedb/transcode/5838165f95f9cf9a70b47eb1.480p.mp4

După această emisiune, „Simbolul Stelei” ne-a cam băgat în ceață.

  1. Nu reiese clar dacă el a început deja activitatea la CSA pentru copii și juniori.
  2. Nu ne-a spus dacă această „nouă Steaua” ar fi ca CS Dinamo față de FC Dinamo sau CSA Steaua, finanțată de MApN (cum propune), va fi o echipă concurentă la FC Steaua în Liga 1.
  3. Nu se spune explicit nici despre poziționarea acestei noi echipe de fotbal CSA Steaua față de FC Steaua, unde a fost membru fondator (1998), jucător (1998-200), Președinte (2005-2006) și de 3 ori antrenor (2007-2011). Care din cele două echipe de fotbal va fi continuatoarea și îl va reprezenta pe el ca Simbol și fostă glorie stelistă în sportul rege? Vorbim strict de fotbal, nu la modul general „Steaua înseamnă CSA”.

– Luni, 05 decembrie 2016, la Tribuna Zero

Prezent în emisiunea Tribuna Zero, moderată de Ovidiu Ioanițoaia la Europa FM, Marius Lăcătuș a răspuns întrebărilor adresate de ascultători. Cele legate de FC Steaua și CSA Steaua sunt între minutele 21:00-28:00 (apoximativ), din care am punctat fugitiv doar câteva idei, dar vă recomand să ascultați înregistrarea. Nu am timp să-i fac transcriptul.

Minutul 21:28 Lăcătuș: „Eu sunt țapul ispășitor. Am discutat de îmbunătățirea centrului de copii și juniori de la CSA și încercăm să înscriem echipele în cele mai puternice campionate. La ora actuală nu sunt în turneele de elită.

Încercăm din primăvară să facem selecții, să atragem copii la fotbal. Eu cred că e țelul cel mai important. Dacă va exista înțelegere și dacă financiar vom sta bine, ar fi posibilă și înființarea unei echipe mari. Depinde ce va vrea și ministeru. Ar putea și fi o rivală a Stelei actuale daca vor ajunge să evolueze în aceeași ligă. Dacă m-am hotărât să fiu la CSA, nu înseamnă că am neapărat ceva cu echipa cealaltă.” 

Minutul 22:18  Suporter: „Vreau să-l întreb dacă în CV ca antrenor a fost la FC Steaua sau la FCSB?”
Lăcătuș: „Dvs recunoașteți că această echipă nu are palmares, siglă?”
Suporter: „Încă nu știm. Să așteptăm ce va zice legea.”
Lăcătuș: „Atunci recunoașteți că această echipă nu mai are suporteri?”
Suporter: „Nu mai are spectatori, nu suporteri. Suporteri are foarte mulți! Atunci schimbați-vă CV-ul că nu ați fost antrenor la Steaua, ci la FCSB”.
Lăcătuș: „Nu-mi dati mie sfaturi că știu eu ce fac.” 

etc. … până pe la minutul 28:00.

Înregistrarea integrală a emisiunii

https://soundcloud.com/europafmromania/marius-lacatus-la-tribuna-0-5122016

Nici de data asta Lăcătuș nu a lămurit clar cele 3 întrebări ivite după declarația din 25 noiembrie. Chiar dacă a ocolit răspunsul în emisiune, este interesant de știut chiar ce are trecut Lăcătuș în CV-ul de manager tehnic (antrenor), știut fiind că realizările cele mai mari ca antrenor le are cu „FCSB”. La „FCSB” Lăcătuș a profesat 50% din timpul total în care a fost sub contract ca manager la toate echipele din ultimii 11 ani (2005-2016).

  • Ce echipă a antrenat când care s-a calificat și jucat în grupele Champions League din 2008 și a fost vicecampion al României, cele mai mari performanțe ale lui ca antrenor?
  • Care din cele două echipe de fotbal, FC Steaua și noua CSA Steaua va fi continuatoarea și îl va reprezenta pe el ca Simbol și fostă glorie stelistă în sportul rege?

Poate vom afla răspunsuri mai clare în timp. Timpul care le rezolvă pe toate. Evident, este o pură curiozitate, pentru că este doar opinia lui Lăcătuș, pe care i-o respect, dar nu este o literă de lege. El a făcut legea (ca devotament și performanță) doar pe teren și noi suporterii l-am făcut Simbol pentru asta.

Între timp, Boroi, cel cu care a discutat Lăcătuș „proiectul CSA”, și-a luat catrafusele și a plecat de la CSA…

Indiferent de răspunsuri îi urez mult succes în orice proiect din viața lui!

Marius Lăcătuș la FC Steaua București (FCSB)

În continuare trec în revistă pe scurt, ca repere în timp, a activității lui Lăcătuș ca angajat la FC Steaua București (1998-2011).

  • Fotbalist și membru fondator  la FCSB (1998-2000)

În 1993, Lăcătuș s-a întors în țară ca jucător la CSA Steaua București (CSA SB). După trecerea echipei de la CSA SB la asociația FCSB, în 1998, Marius Lăcătuș a continuat ca jucător la FCSB până în anul 2000, când a plecat la FC Național. Altfel spus, Lăcătuș a fost martor ocular la transfer. Mai mult, Lăcătuș a fost și membru fondator al Asociației FCSB, asumându-și tot demersul și finalitatea acțiunii. (link)

  • Președinte și antrenor la FCSB (2005-2011)

Marius Lăcătuș este numit președinte la FC Steaua București pe 12 octombrie 2005
După 202 zile, pe 2 mai 2006, demisionează pentru a se dedica meseriei de antrenor.


În 28 octombrie 2007 Lăcătuș este angajat ca antrenor la FCSB.

Primul meci ca antrenor în Ghencea, pe 2 noiembrie 2007, FC Steaua-Oțelul 3-1. 

Notă: În primul mandat, 28 Oct 2007 – 22 Oct 2008, antrenorul Lăcătuș a calificat FC Steaua în grupele Champions League, eliminând Galatasaray (2008). În foto este Lăcătuș la prezentarea echipei FCSB pentru sezonul 2008-2009, urmată de amicalul Steaua-AS Roma 3-1.

Pe 28 Oct 2008, după meciul Steaua-Lyon 3-5, Lăcătuș demisionează, însă revine repede la FCSB, în 16 Dec 2008.

Lăcătuș în al doilea mandat de antrenor la  FCSB, 16 Dec 2008- 18 Mai 2009. 

După meciul Steaua – Rapid 1-2, etapa 31, din 15 mai 2009, Steaua a ajuns pe locul 7 și Lăcătuș a demisionat. „Asta e viaţa antrenorului, dacă nu sînt succese. Au fost discuţii după meciul cu Rapid şi am ajuns la un acord cu patronul. Punct!  Mă doare că se trece foarte uşor peste ceea ce am făcut bine la Steaua. Acum se discută doar de locul pe care sîntem şi de rezultatele negative. Mă doare enorm că mă despart de Steaua fără să cîştig un titlu ca antrenor. Am plecat o dată, de două ori, nu cred că Marius Lăcătuş se va mai întoarce la Steaua”, a spus Marius Lăcătuş la Fanatik Show pe OTV.

În septembrie 2010, după Steaua-Astra 1-1, Ilie Dumitrescu a demisionat la solicitarea suporterilor. Interimar a rămas Edi Iordănescu, dar după înfrângerea de la Galaţi, Becali a sunat „Fiara” în Spania. „Gata, m-am înţeles cu Lăcătuş. De mâine el va fi antrenorul Stelei. M-am înţeles cu el foarte repede.”, a spus Becali la GSP TV.

„Este adevărat că voi prelua Steaua. Nu aveam cum să refuz şi de această dată propunerea lui Gigi Becali. I-am explicat care este proiectul meu şi i-am zis că eu nu vreau să vin la echipă ca manta de vreme rea. La sfârşit tragem linie, vedem dacă am făcut treabă, iar dacă nu, atunci ne despărţim şi ne vedem fiecare de drumul lui.”, a confirmat Lăcătuş.

Lăcătuș în al treilea mandat de antrenor la FC Steaua București (FCSB, cum se vede și pe sacou), 28 Sept  2010 – 7 Martie  2011.

6 Martie 2011, Steaua-Brașov 0-3, ultimul meci și ultimul mandat de antrenor al lui Marius Lăcătuș la FC Steaua București. Steaua în loc să urce pe podium, a căzut pe 6. Umilință maximă! Privindu-i acum suferința de atunci, am lăcrimat și eu… Îl înțeleg. Pe banca tehnică e mult mai greu decât pe teren pentru că succesul antrenorului depinde de jucători.

  • Video

Suporterii i-au cerut demisia lui Lăcătuș. La conferința a spus: „Nu îmi dau demisia. Responsabilitatea este în totalitate a mea, vina o port eu pentru că nu am reuşit să îmi fac jucătorii să evolueze aşa cum ar fi trebuit şi rezultatul nu putea fi altul. Poate am fost neinspirat în alegerea primului 11 care a intrat în teren. Faţă de primul loc e greu de recuperat şi ne rămîne să ne gîndim la locul doi. Reacţia publicului a fost una normală faţă de ce au văzut pe teren”. 

  • AISS a dat imediat un comunicat: „Asociaţia Independentă a Suporterilor Stelişti a constatat cu tristeţe de situaţia în care a fost pus Marius Lăcătuş de ultimele evenimente. Cu această ocazie, ne exprimăm regretul că Marius nu a reuşit să aducă la Steaua performanţele pe care ni le doream cu toţii… Se dovedeşte încă o dată faptul că orice proiect început la Steaua se va termina în eşec şi în circ, atâta vreme cât un individ ca Becali George conduce acest club.”

Dar statistic, a fost cel mai slab din cele trei mandate ale lui Lăcătuş la Steaua. Nici echipa nu mai juca nimic, cam ce se întâmplă acum cu Reghecampf, iar imixtiunile lui Becali la echipă via TV erau la cote maxime. Mai mult, Steaua urma să părăsească Ghencea, în consecință, clubul a desființat echipa a doua și apoi Academia.

  • În 19 mai 2010, MApN a emis comunicat prin care arata ca a fost REZILIAT contractul dintre cele doua parti, deoarece Steaua a intarziat sa achite chiria pentru stadion.„Ministerul Apărării Naţionale nu respinge colaborarea cu Societatea Comercială a domnului George Becali, atâta vreme cât această colaborare se derulează în condiţii de legalitate. Prin urmare, atunci când Societatea Comercială îşi va achita datoriile către clubul Armatei, conform obligaţiilor prevăzute în contractul de închiriere, colaborarea poate fi reluată, prin încheierea, în condiţiile legii, a unui nou contract, astfel încât echipa de fotbal Steaua Bucureşti să joace în continuare pe stadionul din Ghencea.”, comunicatul MApN Nr 130 din 19.05.2010.
  • MApN a explicat ca valoarea chiriei pentru Stadionul Steaua este 21.600 de euro. „Ca urmare a derularii, in perioada septembrie–decembrie 2009, a licitatiei privind inchirierea stadionului Steaua, care cuprinde cladiri si terenuri in suprafata totala de peste 90.000 m.p., aflate in proprietatea statului si administrarea M.Ap.N. prin CSA Steaua, SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA a consimtit, prin oferta depusa, sa achite lunar o chirie in valoare de 21.600 Euro, care a fost stabilita de catre un expert autorizat in domeniu.„, se mai precizeaza in comunicatul MApN Nr 131 din 21.05.2010. Asta că tot au apărut recent voci care susțin că a fost o chirie derizorie.
  • „Steaua se confundă cu Ghencea, nu cred că-şi va părăsi casa. Spiritul Stelei nu are cum să dispară, o echipă care a realizat atîtea lucruri nu are cum să nu aibă în jurul ei suporteri. Pînă la urmă se va ajunge la o cale de mijloc între cele două părţi, cel puţin aşa sper să se întîmple. E final de sezon, ce va fi de la vară vom vedea. Nu e uşor nici pentru jucători să plece dintr-o parte în alta, sînt obişnuiţi cu tot ce înseamnă Ghencea”, a spus Lăcătuș în 20 Mai 2010, când antrena Vasluiul. În iunie 2011 FC Steaua București a plecat din Ghencea, Fiara demisionase de la Steaua cu o lună mai înainte.

2007-2008
Campionat: 24 de meciuri / 18 victorii, 3 egaluri, 3 înfrângeri; 42 goluri date / 13 primite
Cupe europene: 3 meciuri / 0 victorii, 1 egal şi 2 înfrângeri; 2 goluri date / 5 primite
Cupa României: 1 meci / 1 înfrângere; 2 goluri primite

2008-2009
Campionat: 25 de meciuri / 12 victorii, 8 egaluri, 5 înfrângeri; 36 de goluri date / 20 primite
Cupe europene: 5 meciuri / 1 victorie, 2 egaluri şi 2 înfrângeri; 6 goluri date / 8 primite
Cupa României: 1 meci / 1 înfrângere, 2 goluri primite

2010-2011
Campionat: 11 meciuri / 5 victorii, 2 egaluri, 4 înfrângeri; 14 goluri date / 11 primite
Cupe europene: 5 meciuri, 1 victorie, 3 egaluri, 1 înfrângere, 8 goluri date / 7 primite
Cupa României: 2 meciuri, 1 victorie, 1 egal, 0 înfrângeri ; 2 goluri date / 1 primit

A doua zi, pe 7 Martie 2011 Lăcătuş şi-a anunţat demisia. Întrebat dacă s-ar mai putea întoarce pentru a patra oară pe banca Stelei, Lăcătuș a răspuns: Nu voi mai reveni niciodată”. Atunci Lăcătuș nu a precizat la care Steaua nu mai revine niciodată. Din declarația prezentă la începutul acestui articol, nu ne-a spus precis nici acum.

Cariera de antrenor a lui Lăcătuș (2000-prezent)


Detaliat (click image to zoom)

După ce Fiara și-a pus ghetele în cui, FC Steaua i-a oferit în 2005 cea mai înaltă funcție într-un club și apoi echipa, în 2007, pentru a performa ca antrenor. După gloria ca jucător, Lăcătuș a avut la FC Steaua cele mai mari realizări din cariera lui de antrenor: titlul de vicecampion în 2008, calificare și meciuri în grupele Champions League (2008) și Europa League (2010) cu echipe ca Bayern Munchen, Lyon, Fiorentina, Liverpool, Napoli și Utrecht.

Din 2005, activitatea profesională a managerului Lăcătuș a gravitat în jurul echipei FC Steaua București. Astfel, la FC Steaua a fost 202 zile președinte și 673 zile antrenor. Adică 875 de zile (50%), din total 1744 zile sub contract din ultimii 11 ani (2005-2016). Ca antrenor la Steaua, a condus 73 meciuri oficiale (40%), din totalul de 181 de meciuri conduse în ultimii 11 ani la toate echipele antrenate de Lăcătuș.  Din cele 181 de meciuri, 10 sunt dispute în cupele europene, în toate fiind numai pe banca Stelei.

Viața în sport e dură. La orice echipă, performanța te ține în lot sau pe banca tehnică. În ultimele două mandate ale lui Lăcătuș, Steaua s-a clasat final pe locul 6 (sezon 2008-09, a luat-o pe 4, a lăsat-o pe 7-după etapa 31), respectiv pe 5 (2010-11, a luat-o pe 5, a lăsat-o pe 7), fiind cele mai slabe clasări ale Stelei din era Becali.

Evident, acest eșec nu este imputabil lui Lăcătuș pe de-a întregul. Atmosfera din Ghencea, de la lojă până la peluze, devenise irespirabilă pentru echipă și performanță. În perioada aceea fost apogeul nebuniei la ambele părți beligerante. Logic că nu a câștigat nimeni. Nici clubul, nici suporterii. Am pierdut cu toții. Însă și așa, în acele sezoane cu bruiajul dat la maxim, Steaua s-a calificat în grupele Champions League ( 2008-2009) și Europa League (2010-2011).

Nu cunosc ce are trecut Lăcătuș în CV-ul de manager tehnic (antrenor), știut fiind că realizările cele mai mari ca antrenor le are cu „FCSB”. La „FCSB” Lăcătuș a profesat 50% din timpul total în care a fost sub contract ca manager la toate echipele din ultimii 11 ani (2005-2016).

După 5 ani, la altă scară și cu alte mijloace de exprimare, FC Steaua este bântuită de un nou val de rătăcire generală, stârnit de o forță revanșardă care 18 ani a dormit în cizme. „Forta trezită” și-a detonat petarda exact când lucrurile se calmaseră în Ghencea și Steaua arăta „a Steaua” în tribune și pe teren. Numai că de data asta nu mai văd nicio luminiță la capătul tunelui, ci un zid. Vom vedea cine dă cu capul în el și iese definitiv din scenă cu acte legale. Și așa trebuie. Mers până la capăt.

Nu mai e loc de compromisuri și înțelegeri efemere. E loc numai de lege și ordine o dată pentru totdeauna!

În același timp, avem nevoie de Lăcătuș să rămână Simbolul tuturor steliștilor, deasupra jocurilor în care fie CSA SB, fie FCSB, ar încerca să-i folosească doar imaginea! 

X Ray

Exit mobile version