FCSTEAUA.RO

Se pregătește revenirea clubului căruia echipa Armatei i-a luat locul în Divizia A? » S-a făcut un prim pas OFICIAL

Carmen București a fost un club de fotbal din București care a fost fondat la sfârșitul Perioadei Interbelice. Mai exact a luat ființă în 1937, însă după doar 10 ani echipa a dispărut.

Există însă oameni care ar vrea să readucă clubul la viață. În octombrie 2016 Ovidiu Adrian Onosă a înregistrat la OSIM sigla echipei, pesemne că se fac demersuri ca echipa sa revină în fotbal.

Contactat de Gazeta Sporturilor, Ovidiu Onosă n-a dorit să comenteze decizia și nici să explice mai multe detalii.

CINE A FOST CARMEN BUCUREȘTI?

Formația a purtat inițial numele Mociorniță, după doar un an și l-a schimbat în Mociorniță-Colțea, dar din 1941 a devenit Carmen București. În anul 1947, ultimul din istoria de 10 an ia clubului, formația a terminat pe locul 2 în Divizia A.

Au jucat aici nume importante pentru Angelo Niculescu, Valentin Stănescu sau Iuliu Baratky. Conform „Gazetei Sporturilor”, la 30 noiembrie 1945, FC Carmen București avea să dispute un meci amical contra campioanei sovietice Dinamo Tbilisi pe stadionul ANEF.

Potrivit fiicei lui Ionel Mociorniță, Marie Rose, Ministrul de Externe al României, Ana Pauker, a ordonat patronului clubului să piardă meciul. Scopul Anei Pauker era să arate românilor „superioritatea omului sovietic”.

Tot potrivit Gazetei Sporturilor aflăm că la 30 decembrie 1945 D. Shirtladze își exprima regretul că nu au putut disputa meciul cu FC Carmen „din cauza refuzului d-lui Ionel Mociorniță”. Acest lucru a atras după sine consecințe dezastruoase.

Mai întâi clubul este supus cercetării de către Comisia Centrală Sportivă a Confederației Generale a Muncii , iar mai apoi la 19 aprilie primește mustrare publică și interdicție un an de a susține meciuri internaționale. În vara anului 1947 echipa este desființată, locul său în prima divizie fiind luat de ASA București, echipa Armatei, viitoarea Steaua.

„Mai în glumă, mai în serios, putem să-i dăm un sfat domnului Becali: să o caute pe Rose Marie Mociorniță, care încă mai e în viață. Este urmașa imperiului Mociorniță și să preia niște drepturi litigioase.

Ar fi culmea ca Gigi Becali să-si redenumească echipa FC Carmen București. Adică să reintrăm în registrul istoric de acum 70 de ani. Mai original ca originalul, așa chiar s-ar face dreptate.

E posibil scenariul ăsta. Și nu e o chestie făcută în bășcălie. Dacă tot mergem să dăm filele înapoi, poate să dea și Gigi Becali o filă mai înapoi. Să vină cu FC Carmen, care a fost de fapt originea echipei Steaua”, Cristi Costache, fost oficial rapidist, acum două săptămâni.

Sursa gsp.ro

Nota Redacției: 

Vă prezentă alte articole despre Carmen și Steaua:

Vă mai prezentăm câteva printuri din presa vremii.

Campionatul 1947-1948

Sursa printuri clasamentploiestiulpatrianoastra.com

X Ray

Exit mobile version