FCSTEAUA.RO

Să învățăm din greșeli

Se vor găsi unii să se întrebe ce cauta articolul de mai jos pe fcsteaua.ro. Răspunsul e simplu. Financiar, toate cluburile se supun legilor economice, nu emoțiilor, culorilor, siglelor, tradiției și istoriei. Dinamo a fost la un pas de Rapid. Nu suporterii au salvat-o de la faliment după ce l-au „gonit” pe Badea, cum nici giuleștenii nu au salvat Rapidul după ce au „scăpat” de Copos. Pe Dinamo a salvat-o managementul hulitului Negoiță și legea insolvenței, nu PCH &Co. Asemănările cu ceea ce se întâmplă și se pot întâmpla la FC Steaua – reacții, frustrări, degringoladă administrativă etc.- sunt evidente.

Mai mult, azi vorbim non-stop de falimentul fotbalului românesc. Oare societatea civilă nu contribuit cu nimic la asta? Ba da. Am mai scris despre asta și nu mai repet. Atunci când nu învătăm din greșelile altora, nu vom învăța nici din ale noastre. Doar vom constata efectul, fiecare invocând populist propria cauză din viziunea lui. Unii vor înjura, alții vor exulta, funcție de propriul interes, însă viața noastră reală va decurge la fel. Noi, nici mai bogați, nici mai săraci, dar nici mai înțelepți.

În școală ni se spunea că repetiția este mama învățării, însă a învăța din greșeli nu înseamnă să le repeți cu obstinația asinului! Nici să ceri fără să dai, ca Nastratin Hogea măgarului. Fotbal cu performanță pe burta goală nu există!

  • Se zice că Nastratin a încercat să-și învețe măgarul fără mâncare și i-a dat porții de fân din ce în ce mai mici. Într-o zi când a intrat în grajd și-a găsit măgarul mort. Bineînțeles că bietul măgar murise de foame. „Ia te uită, tocmai când te-ai învățat să nu mai mănânci ți-ai găsit să mori?”, a concluzionat Hogea. Acum, ziceți voi care-i Nastratin, cine-i măgarul și când moare.

Vă prezentăm articolul despre care vorbeam mai sus.

Ce nu știu sau nu vor să știe fanii Rapidului despre George Copos și falimentul clubului

Conform lui Dinu Gheorghe, scena colivei a fost hotărâtoare pentru decizia lui Copos de-a renunța la Rapid (MediafaxFoto)

Acum 3 ani, câțiva suporteri ai Rapidului au mers la Înalta Curte de Casație și Justiție cu o colivă, niște lumânări și un banner pe care scria: “Te aştept să te iubesc. Colegul din patul de jos”. Coliva, lumânările și mesajul de dragoste erau dedicate lui George Copos, patronul care, în opinia lor făcuse atât de mult rău Rapidului încât trebuia cumva gonit.

După părerea mea, acela a fost momentul în care Rapid a început să intre cu adevărat în faliment. Imediat după acest incident, Copos a anunțat că renunță la echipa pe care o finațase aproape două decenii. Mai făcuse astfel de anunțuri, dar de data asta chiar a pus în practică ceea ce a promis.

Dacă vei căuta articolele mai vechi care vorbeau despre această posibilitate, vei vedea că vestea a fost întâmpinată cu mult entuziasm de cei mai vocali fani ai Rapidului.

Întotdeauna, schimbările de patroni au avut așa, un farmec aparte. Cumva, toată lumea se așteaptă ca cel care vine să fie mult, mult mai bun decât nemernicul care pleacă.

  • N.R. Așa a fost și la Steaua când Becali a preluat frâiele de la Păunescu. Sărbătoare „națională”! Așa va fi și cand va pleca Becali. Din păcate nu doar în fotbal suntem așa. L-am înlocuit pe Ceaușescu cu Iliescu, ca la puțin timp să-l vrem jos. L-am luat din balcon și l-am pus pe necunoscutul Constatinescu doar pentru că era anti-Iliescu. Culmea, tot un fost comunist și el. După vrajeala cu „100 de zile”, am contastat ce țeapă ne-am luat din nou. Iliescu era mai bun politician  decât profesorașul din balcon și vrăjeala cu „cei 15.000 de specialiști” ai lui.  Am învățat ceva? Nu! Imediat că ne-a lua ochii gargara lui Băsescu și țepele promise în Piața Universității… Ce-i drept, țepe au fost, dar în buzunarele românilor. De fiecare dată a fost sărbătoare la schimbare, iar după câteva luni înjurături, bocete și jale. De  ce? Pentru că în mod haotic am vrut altul indiferent de costuri financiare și sociale. Nu conta cine vine, important numai să nu mai fie „ăla”. Exact ca la Steaua azi în viziunea care a produs marele clivaj din lumea stelistă.

Singura teamă a fanilor giuleșteni atunci era ca nu cumva Copos să se răzgândească, să arunce cu vorbe doar de dragul de-a se victimiza din nou.

Nu s-a răzgândit și, astfel, Rapid a trecut din proprietatea lui George Copos în cea a domnilor Adrian Zamfir și Nicolae Cristescu. Mai exact, Rapid a trecut de la proprietarul celei mai mari companii hoteliere din România, companie care deține inclusiv hoteluri de 5 stele precum Hilton Atehne Palace sau Crown Plaza, la deținătorul Hanului Vlăsia.

Fain, nu?

La-nceput, pentru fanii victorioși ai Rapidului, chiar a fost fain. De atlfel, logica n-a avut mereu de-a face cu povestea lui Copos la Rapid. Copos a fost înjurat la Rapid și când făcea lucruri în regulă, și când greșea. Cântecul acela cu podul de piatră și apa care l-a luat se auzea-n tribunele Giuleștiului indiferent de perioada trăită de echipă.

Vina i-a aparținut și lui pentru că a fost incapabil să comunice cum trebuie ce-a făcut bun pentru Rapid.

Povestea Rapidului după plecarea sa e arhicunoscută, echipa a mers doar în jos și a existat mai mult ca un zombie decât ca un club de fotbal. Sigur, sunt o mulți cei care vor spune că de fapt Copos a dus clubul în faliment prin faptul că l-a supraîndatorat. Vei auzi inclusiv ziariști spunând asta, nu doar oameni pentru care ignoranța este scuzabilă.

Realitatea uneori insuportabilă pentru cei care urlă că George Copos și-a umplut buzunarele la Rapid și apoi a șters putina este că acesta a pierdut bani. Normal, e greu să crezi asta după ce ani de zile ai auzit că el era singurul din fotbal care câștiga bani.

Copos a pierdut bani chiar dacă îți este sau nu antipatic. Ca Rapid să ajungă să-i datoreze lui Copos peste 20 milioane Euro, Copos trebuia să împrumute societatea cu acei bani.

Dacă nu mă crezi, fii tu deștept și-ncearcă să împrumuți fictiv o societate cu peste 20 milioane de Euro și vinde altora ideea în caz că nu ai curaj s-o și pui în practică.

Din calculele mele, Copos a pierdut în medie anual cam 1 – 1,5 milioane Euro la Rapid. Asta era suma medie pe care o aducea el din propriul buzunar.

De ce dau detaliul ăsta?

Pentru că printre fanii Rapidului care și-au făcut un titlu de glorie din contestarea comunismului și a tot ceea ce a însemnat această plagă pentru România, există și fani care au impresia că profitul din capitalism este ceva condamnabil.

În al doilea rând, pentru că-n jur de 1,5 milioane Euro ar putea ajuta astăzi Rapidul să respire din nou. Ceva-mi spune însă că acei fani cool care i-au dus coliva lui Copos la tribunal sunt prea mândri ca să se ducă astăzi la el acasă și să-i ceară să le salveze echipa.

Ștefan Beldie, editor sport.ro
Preluare de pe 3surse.ro

Nu voi analiza spusele lui Beldie, ci vreau să punctez altceva, general valabil. Nu vrem să învățăm din greșeli și nici să renunțăm la lozici populiste nici în fața adevărului.

Mai mult ca sigur Rapid rămâne în faliment, iar întrebarea care se pune este: «Ce se va întâmpla cu palmaresul, stema şi culorile Rapidului?» O problemă care frământă și lumea stelistă pentru FC Steaua, chiar dacă nu a intrat în insolvență și faliment. Nu încă, pentru că este posibil ca acest lucru să se întâmple oricând.

În 2012, înainte ca giuleştenii să intre oficial în insolvenţă, Copos ar fi modificat statutul societăţii astfel încât, în caz de faliment, marca/bradul, stema şi culorile să revină la societatea non-profit AFC Rapid, controlată de Copos. Vă sună cunoscut? Da, este exact ca AFC Steaua controlată de Păunescu și informal de CSA, dar „desființată” de Becali în 2011. După radierea societatea non-profit AFC Steaua, CSA deschis procesul pentru siglă/marcă, valorificând prostia comisă de Becali.

GSP afirmă că George Copos a dorit să rupă orice legătură cu Rapid şi a cedat gratis toate drepturile pe care le avea la societatea non-profit AFC Rapid fostului director de marketing al Rapidului, Horia Manoliu. După falimentul FC Rapid, neavând resursele financiare necesare, Horia Manoliu nu va putea, cel mai probabil, să formeze o nouă echipă.

Ca ridicolul să fie suprem, acum în pragul falimentului, suporterii Rapidului pregătesc o serie de proteste, după ce echipa lor favorită a mai făcut un pas spre margine prăpastiei. „Duminică, ora 20.00, în fața Stadionului Giulești, așteptăm toată suflarea rapidistă, să arătăm că ne pasă și ne doare ce se întâmplă cu echipa noastră dragă. Luni vom merge la sediul Curții de Apel București! ACUM ORI NICIODATĂ! RAPID NU MOARE!”, se arată într-un comunicat al suporterilor rapidiști. „Toată suflarea rapidistă” a fost vreo 500 ieri și vreo 30 azi, conform digisport.

Nici măcar acum în al 12-lea ceas suporterii nu realizează că Rapidul să fie viu are nevoie de bani, nu de proteste, de altfel absolut inutile, pe la tribunale, pe unde s-au mai dus și cu colivă. Atunci nu realizau că de fapt era coliva pentru clubul Rapid, nu pentru Copos. De ce o fac? Pentru că protestul e gratis și o frecție la un picior de lemn în contextul falimentului unei societăți private. Statul nu are cum să intervină. Unde mai pui că suporterii dețin peste 20% din acțiuni. În loc să vină cu bani, alternativă și surse certe de finanțare, fac proteste așteaptând mila Justiției și un fraier cu bani. Fraierul cu finanțarea și ei doar cu dorințele nemărginite și tot alaiul.

Concluziile valabile și pentru ce se întâmplă la FC Steaua le trageți voi!

X Ray

Exit mobile version