FCSTEAUA.RO

Praful de la orizont

Este o vorba ajunsă deja o axiomă printre pesimiști: „când e să se aleagă praful, se alege”. Încă de la inceputul acestui sezon, cel care stârnește norii de praf peste Steaua este cel care ar trebui să fie primul care să-i risipească. Te crucești când vezi obstinația cu care Becali lucrează de ceva vreme la un parcurs triumfal al Stelei spre prăpastia insolvenței.

Începând cu anul 2015, Steaua a devenit un colos fără coloană și cu picioare de lut. Returul a fost oglinda acestei realități. Cu o mână s-a pus plastilină la găurile făcute de un management avid de bani, iar cu cealaltă s-au făcut altele, începând de la banca tehnică și staff. Astfel s-a ajuns ca la finalul anului 2015, în a treia perioadă de transferuri, echipa să fie fără portar, fundași, mijlocași și atacanți de nivelul celor din anii 2012-2014. Primenirea lotului a fost în fapt o dezosare a lui de coloana vertebrală, dublată de fatalitatea cu dezrădăcinarea echipei de Ghencea, de galerie și de siglă.

După ieșirea din inchisoare, Becali a devenit un superlativ al extremelor. De la o totală nepăsare, afișată cucernic și ostentativ  pe vremea lui Gâlcă, la o implicare agresivă trâmbițată în prime time pe toate canalele TV de sport, mai ales de când Steaua a luat viteză pe tobogan spre play out.

De la o zgârcenie à la Hagi Tudose („nu mai dau bani”), amenințări cu insolvența și resemnarea circo-ipocrită cu datul echipei gratis la Jean Pavel sau Talpan,  a sărit brusc la o risipă frizând lipsa de luciditate, în căutarea milioanelor din Champions League. Prafuri de Pipera pe pielea ursului din pădurea anului 2016, că în 2015, încoerența, strategia și avariția au scos Steaua și din Europa League, pentru prima dată după zece ani consecutivi de grupe UEFA.

În vară, Steaua a ajuns la un acord cu Astra să îi transfere pe De Amorin și Alibec cu 1,2 milioane euro, dar din zgârcenia „supremului” nu i-a mai luat, motivând că s-a ratat calificarea în grupele UEFA, de parcă venise sfârșitul lumii. Mare greșeală!  Abia după seria neagră: CFR – Steaua 2-0, Dinamo – Steaua 3-1  și Steaua-Astra 0-1, Becali s-a trezit și a realizat că marea lui echipă de UCL, promisă în vară lui Rădoi, tremură acum și pentru un loc în play off. Disperat, într-o noapte i-a promis lui Reghe Luna de pe cer  și e dispus să arunce a pagubă peste 2 milioane de euro(1,7 mil. transferul, 0,3 mil. la calificarea in CL și % din revânzare) numai pe Budescu și Enache, plus salarii de nababi. Și ca yankeii la Hiroshima, a lansat o bombă în Bănie de peste 7,5 milioane euro pe patru mucoși, de dau ciutanii în bâlbâială pe ecrane fără punct și virgulă.

De la calicirea în ai cumpăra din vară pe De Amorin și Alibec (când trebuia), la risipirea pe Tade a 500,000 euro la transfer, 100.000 euro la semnatură și 20.000 euro pe lună si până la cireașa de pe tort cu 1,4 milioane  de euro brut pe Marica, a fost doar un pas de șase luni.

Tot jumătate de an a trecut de la un antrenor gratis, fără licență pro, la un antrenor cu 400,000 euro pe an și 1,5 milioane de euro bonus de calificare în UCL. Însă nici el nu are un lot corespunzător pentru că necesarul de jucători îl face tot Becali după modelul  din vară.

Înconstanța a devenit cuvântul de ordine în deciziile lui Becali. Azi vrea echipa cu străini, cei mai buni din Liga 1, mâine ii dă afară că vrea numai români și tineri talentați, poimâine dorește numai jucători consacrați și vrea să scape de cei tineri. În acestă mișcare browniană a strategiei a realizat până acum o mixtură de echipă cu o valoare indoielnică. Toate achizițiile au fost făcute fără o evaluare a necesităților pe posturi conform unui sistem de joc dorit la Steaua și fără a analiza potențialul jucătorilor inainte de a fi aduși, pentru a vedea dacă satisfac sau nu criteriile la profilul căutat. Astfel, a adus fotbaliști străini care au confirmat pe la diverse cluburi, în anumite sisteme de joc, și după câteva luni a decis să-i dea afară fără să-l mai consulte și pe noul antrenor, venit cu o altă filozofie de joc față de cea în care acei străini nu au performat. Cei trei tineri români de la Ceahlăul au venit ca stingerea în natură a unei datorii de 150.000 de euro, nu pentru că cineva i-a selecționat mijlocași de Steaua.

În aceeași risipo-calicie, cumpără cu larghețe tinere talente, dar nu le asigură continuitate în formare, ci le imprăștie pe la cluburi muribunde unde își sting talentul în anonimat, pentru că Becali se zgârcește acum la tărâțe și nu reinființează Steaua II. În schimb, se zbate să aducă repede consacrați pe bani grei, însă nu toți în vârf de formă sau apți de joc, ci repatriați de prin infirmeriile Europei, fără a avea siguranța că vor putea evolua la 100% măcar un meci în cele 13 etape rămase.

Așadar, în vară l-a numit antrenor fără acte pe Mirel Rădoi, anunțând cu surle și trâmbițe că va face cea mai bună echipă de la Steaua ’86 încoace. Ce praf s-a realizat din acest proiect fantasmagoric am văzut cu toții. Nu a adus ce trebuia după ce a împrăștiat lotul agonisit în anii anteriori. Când toată Liga 1 nu a cheltuit 1 euro, Becali a aruncat peste 2 milioane de euro pe „pohta ce-am pohtit, dar am luat ce am găsit”, iar acum vrea să-i dea gratis. E un fel de a spune „gratis” pentru că indezirabilii lui Becali produc în continuare o pagubă de peste 2.000 de euro pe zi.

În extremă urgență l-a adus pe Reghe și i-a promis și lui lot de UCL. Însă de ce l-a mai adus, dacă nu-l consultă și nu ia decizii cu el între patru pereți, ci pe ecranul televizorului? Nici nu s-a deschis bine perioada de transferuri și Becali a ieșit la TV aruncând, milioane de euro pe achiziții  visate, dar lipsite de vreo prenegociere din timp.

Pare dispus să mizeze milioanele din contul Stelei pe „careul de juveți”, pe doi „ași” al lui Nicolae sau pe un singur „as” (de inimă alb-roșie),  Marica, fie din disperare, fie din dorința de a ajunge prin „all in” (ori la bal, ori la spital) la fundul contului Stelei și a închide prăvălia dacă nu îi iese. Who knows? În orice caz, nu din cumpătare înțeleaptă sau management profesionist.

Pai altfel, cum să arunci toate milioanele clubului pe „vedetele” achiziționate cu „2 lei” de actualii vânzători și pe care le-ai dominat clar în ultimii 3 ani cu ce ai avut tu în curte? Cum să distrugi pe toane ce s-a realizat și bun în ultimele 6 luni, înainte de-a avea ce să pui în loc? Mai mult, fanfaronada TV a iritat pe toată lumea și a fost taxat pe măsură. Până acum nu a revalorizat lotul la standardul din 2012-2014.

Nici la comunicarea internă nu a evoluat în penitența și meditația de la Poarta Albă. În disperare de cauză, Reghe l-a readus pe Pârvulescu în locul alungatului Guilherme, însă supremul a continuat gherlele lui inconfundabile. „L-am adus pe Parvulescu că e finul lui Reghe, dar nu o să joace niciodată”, a spus cucernicul, executând o dublă umilire în public cu o singură propoziție. Și jucătorul și antrenorul. Da, Becali a spus un adevăr, însă trebuia comunicat direct lui Reghe, între patru ochi, nu în fața a milioane de telespectatori. Apoi, antrenorul nu are nici un cuvânt de spus asupra lotului? Dacă Reghe se supără și îi dă iar flit? De data asta pe bună dreptate și nu l-ar mai acuza nimeni. Păi, cum? Cu un lot șchiop făcut de nea Gigi, cu pregătirea de iarnă făcută de nea Puiu, însă cu responsabilitatea mea totală pe rezultate, nu aș sta nici eu (admițând prin absurd că m-aș pricepe și aș fi antrenorul Stelei).

În fine, este aproape gata prima perioadă de pregătire și Steaua arată tot ca o corabie dopuită pe alocuri cu plastilină, dar cu găuri libere, prin care va lua apă și în Play off, atât în atac, cât mai ales în apărare. De la 2-3 fundași centrali buni pe care Steaua i-a avut tot timpul, din 2012 până in 2014, acum are un incepător (Carp), un gafeur (Papp), un lateralo-central (Toșca) și numai unul adevărat, proaspăt operat, Varela. În poartă… , rezerva anilor trecuți și doi puști.

În atac, pe benzi, Hamroun este un câștig numai pentru că a slăbit Chipciu și nu mai are timp la dispoziție să-și revină, fiind și după o accidentare gravă. Adi Popa este tot singur pe lume, fără nici un concurent pe post și fără un fundaș dreapta bun care să-l ajute în ofensivă. Vârfuri… , un atacant cu CV beton și un genunche de porțelan și cam atat. Bawab este foarte tehnic, dar nu este de travaliu. Nici nu cred că a fost antrenat așa la CSU, unde cam rămânea fără benzină de prin minutul 70.

În concluzie, în plină iarnă, se văd doar nori de praf la orizont, din prafuri de Pipera. Becali nu a făcut până acum nici car pentru UCL, nici sanie pentru Play off și titlu.

Știu, e ușor să judeci din taste banii altuia, dar pentru că mie îmi pasă de Steaua nu pot să nu observ că ceva nu este în regulă atunci când ai și bani, ai și timp, dar faci totul în viteză, din instinct și hazard la un club mare ca Steaua. Da, „la barza chioară Dumnezeu îi face cuib”, iar norocul la bani al lui Becali este proverbial, însă pe mine nu mă încălzește dacă latifundiarul din Pipera pierde sau câștigă bani, ci mă întristează dacă Steaua nu face performanță și își pierde prestanța de mare echipă a fotbalului românesc. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci nu există decât un singur vinovat, Gigi Becali!

Vom trăi și vom vedea!

Notă valabilă numai pentru „connaisseuri”:
Acest articol a fost comandat de „ne-a Jiji” și plătit cu o sumă confidențială pe care am donat-o fundației „Câinii mor de drumul până-n șampions lig și lătrăii de grija lui xray„. Să fie primit!

XRay

Exit mobile version