FCSTEAUA.RO

Panzerul lui Reghe. Talentatul domn Gebhart

Conform oficialilor campioanei, Steaua este aproape să finalizeze transferul mijlocașului Timo Gebhart, un „număr 10” made in Germany. Un jucător tânăr și controversat, dar și „un super-talent” așa cum scria presa germană despre el. Să vedem evoluția carierei talentului german și dacă este un viciu de caracter ceea ce i se reproșează din viața  extra-sportivă.

Timo Gebhart, 26 de ani, se anunța un mare jucător pentru naționala Germaniei. El a a fost selecționat să joace la echipele naționale ale Germaniei de Under 17, Under 19 și Under 21.

Cu selecționata Germaniei de Under 19, Gebhart a câștigat Campionatul European de fotbal care s-a desfășurat în Cehia. A fost unul dintre cei mai buni jucători ai turneului, a evoluat în toate partidele țării sale și a marcat un gol în finala competiției, câștigată de Germania cu scorul de 3-1. Site-ul UEFA nota despre el că „a avut o prestație senzațională” în finală.

În 2007, la 17 ani, Timo Gebhart a debutat în eșalonul secund al Germaniei, la 1860 Munchen. Doi ani mai târziu, Gebhart era deja un nume cunoscut în Germania iar VfB Stuttgart a plătit 3.2 milioane de euro pentru mijlocaș și i-a oferit un contract pe patru ani și jumătate.

În 2009, el era cotat deja la 5 milioane de euro și debuta în naționala țării sale la reprezentativa de tineret. În chiar primul meci, Gebhart a fost eliminat în partida câștigată cu 6-0 în fața statului San Marino.

La Stuttgart, în primul sezon, la 19 ani, Gebhart a avut 11 apariții în Bundesliga și a lăsat o impresie bună. A urmat și debutul în grupele Champions League pentru el,  și a jucat într-un meci și  împotriva Unirii Urziceni în 2009. În aceeași ediție de Champions League, in play off,  i-a dat gol Politehnicii Timisoara (Poli – Sttutgart 0-2), când a deschis scorul dintr-un penalti scos de Ciprian Marica.

Gebhart a evoluat în șase partide de Champions League,  însă au apărut problemele pentru tânărul mijlocaș, care a ajuns să fie mai mult accidentat decât apt pentru joc iar cota lui a început și ea să scadă. Pe piața transferurilor, de la 5 milioane de euro în perioada septembrie 2009-iunie 2011, Gebhart a ajuns să mai valoreze doar 200.000 de euro la octombrie 2015.

În 2012, Stuttgart a renunțat să mai aibă răbdare cu el și l-a vândut pentru un milion de euro la FC Nuremberg, care după sezonul următor, 2013-2014, a retrogradat în Zwei Bundesliga. În ultimii trei ani, Gebhart a suferit mai multe accidentări și a ieșit din grațiile antrenorilor. Totuși, în cinci sezoane de 1.Bundesliga, 2009-2014, talentatul domn Timo Gebhart a bifat 100 de partide.

Lunga perioadă de accidentări a umplut paharul și pentru FC Nuremberg, exact ca pentru Stuttgart în 2012. Astfel, în vara lui 2015, Gebhart a anunțat de către președintele lui Nuremberg că nu va mai evolua pentru prima echipă a clubului, fiind trimis la echipa a doua.

Este interesant de observat că ambele cluburi erau în vrie când l-au îndepărtat pe Gebhart. Nuremberg a retrogradat în 2014, iar Stuttgart, din vicecampionă și top 3 (2008-2010), căzuse dramatic pe locul 12 (din 18) în 2010-2011. O explicație a „repudierii” este că mijlocașul avea salariu foarte mare și cluburile aflate în dificultate nu beneficiau de serviciile lui din cauza accidentărilor. Acum Nuremberg parcurge la al doilea sezon consecutiv în divizia secundă, dar contractul lui Gebhart este tot la nivelul de prima ligă, ceea ce nu convine clubului.

Din Injury History, prezentat de transfermarkt, se observă că ghinionistul  mijlocaș a suferit accidentări la inghinali, la pelvis, la aductori și ultima, cea de la genunchi (rotulă), l-a ținut departe de teren 235 de zile! Ultimul meci oficial pentru prima echipă în care a evoluat Gebhart a fost în septembrie 2014, la o înfrângere a lui Nuremberg în fața lui Karlsruher, scor 0-3.


*Season injury from until days dames missed
12/13 – 14/15 la 1.FC Nuremberg (echipa 1)
08/09 – 11/12 la VfB Stuttgart

Păstrând proporțiile, Gebhart a avut soarta lui Chipciu (tot 26 ani), care tot la 23 de ani, sezonul 12/13, s-a accidentat grav (fractură de tibie) și a stat 160 zile (24 meciuri) și nu și-a revenit încă. De atunci și până decembrie 2015, Chipciu a mai acumulat  peste 140 de zile de incapaciate de joc. Norocul lui Chipciu s-a numit Becali, care nu l-a pus pe liber după 300 de zile de inactivitate și multe prestanțe sub potențial.

Jucătorul dorit de Reghe,  Timo Gebhart, este un adevărat Panzer pe teren, cu o statură atletică bine conturată (1,82 m/83 kg) care ne amintește de italianul Federico Piovaccari (1,81/77), adus tot de Reghe la Steaua pentru sezonul 2013-2014. Gebhart poate evolua bine și pe benzi pentru că posedă o viteză corespunzătoare postului.

Mijlocașul ofensiv german se află încă sub contract cu Nuremberg până la sfârșitul sezonului. Președintele clubului german a declarat că el nu a fost contactat până acum de nimeni pentru a rezilia contractul lui Gebhart, variantă însă care i-ar surâde oficialului, potrivit presei germane.

Presa românească a început deja să speculeze depreciativ un presupus comportament reprobabil în viața extra-sportivă a lui Timo Gebhart, însă vine cu un singur argument – exemplu din Bild. Tabloidul german îl numește „Bad Boy” pentru că este posesor al unor tatuaje impresionante și a avut probleme cu legea în 2013, când a agresat o femeie într-un club după o ceartă cu prietenul acesteia. În Germania nu te joci cu legea ca la noi și Gebhart a fost condamnat la 11 luni de închisoare cu suspendare și la plata de daune în valoare de 17.000 de euro. Altceva nu mai este consemnat „rău” despre Gebhart, și are 26 ani. C’mon! Păi despre Mutu, și mulți ații, s-ar fi scris romane „Super Bad-Mad Boy”. Da, a fost o faptă urâtă (nu se știu exact circumtanțele), dar fost  un accident, nu un comportament repetativ care să îi definească un caracter controversat.  Însă presa românească a început să-l toace. Exact ca ieșirea la masă de vineri seară. Timo Gebhart, Ciprian Marica şi familia Reghecampf au luat masa în NUBA, un restaurant (Lounge · Bar) cu specific asiatic din București, nu într-un club de noapte, cum tendențios și depreciativ au scris ai noștri jurnaliști de sport.

Nu sunt avocatul lui Timo Gebhart, dar pot face diferența între a greși o dată, „omenește”, și a fi omul greșelilor intenționate făcute dintr-o trăsătură de caracter îndoielnică. Nu știu dacă va semna până la urmă cu Steaua sau dacă va performa la campioana României. Știu doar că în viață există șansă și ghinion, și eu nu mă voi alătura corului de denigratori bazați numai pe tabloidul Bild și INJURY HISTORY. Nu sunt nici fanul tatuajelor, dar nici detractorul celor care le posedă. Sunt sceptic în privința adaptării lui la condițiile în care evoluează acum Steaua, dar pot recunoaște că ar fi unul din cele mai tari transferuri în Liga 1, dacă nu cel mai tare, ținând cont de țară, vârstă și CV.

XRay

Exit mobile version