FCSTEAUA.RO

„Mâna de aur a handbalului românesc” a murit!

„Mâna de aur a handbalului românesc”, așa cum era spranumit Gheorghe Gruia, a murit astăzi, la vîrsta de 75 de ani, în urma unui infarct suferit în Mexic.

Fostul mare handbalist român a cîștigat patru titluri mondiale cu echipa națională și în 1961 a ajuns la Steaua, echipă cu care a cîștigat de opt ori campionatul și o dată Cupa Campionilor Europeni, în 1968.

Renumele său vine din 1967, când, la Campionatul Mondial de Handbal a fost unul dintre principalii marcatori ai competiției, cu 34 de goluri, fiind considerat cel mai bun jucător al turneului final. De altfel, Gruia a fost declarat de 7 ori cel mai bun handbalist al lumii.


Din 1973 și până în 1978, Gheorghe Gruia a fost antrenor și profesor la Academia de Înalte Studii Militare, cu specialitatea handbal.

În 1992 a fost numit de către IHF (Federația Internațională de Handbal) cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor!!!

Gheorghe Gruia trăia de 37 de ani în Mexic și a pus bazele handbalului de acolo 

Gruia este unul dintre handbaliștii care nu au trecut prin filiera clasică de selecție, juniori – tineret – seniori. A fost selecționat după ce a fost văzut întâmplător jucând volei. După trei luni de instruire intensivă, a debutat în Divizia A și, după un tur de campionat, a fost cooptat direct în lotul național de seniori. În 1978, el a plecat în Mexic, fiind trimis mai întâi cu scopul de a antrena echipa națională a statului nord-american, însă a devenit un promotor al acestui sport în această țară, după ce a observat că handbalul nu fusese încă deloc popularizat acolo.

Gheorghe Gruia

 • Data naşterii: 2 octombrie 1940
 • Gheorghe Gruia a fost, încă din tinerețe, atlet și sportiv. El a combinat mai întâi practicarea mai multor sporturi, atletismul, voleiul și handbalul. În timp ce era junior, a câștigat campionatele naționale de juniori la aruncarea suliței și la triplu salt, iar la vârsta de 21 de ani juca deja în prima ligă de volei din țara noastră. Până la urmă, a ales să se concentreze pe un singur sport, iar acesta a fost handbalul. În 1961 a ajuns la Steaua București, club la care avea să obțină mari performanțe. În 1963, avea să câștige primul său titlu de campion al României (era totodată primul titlu al României câștigat de Steaua, după trecerea de la handbalul în 11 la cel în 7).

Palmares:

 • campion mondial, în 1964 (Cehoslovacia) şi 1970 (Franţa)
 • medalie de bronz la CM din 1967 (Suedia)
 • medalie de bronz la JO din 1972 (Munchen)
 • golgheter la JO 1972 (37 goluri)
 • a marcat 736 de goluri în 127 de partide jucate în tricoul naţionalei României
 • a cîştigat Cupa Campionilor Europei cu Steaua, în 1968
 • de opt ori campion naţional cu Steaua, între 1963 şi 1973
 • cel mai bun jucător al CM din 1967
 • a făcut parte din „Generaţia de Aur” a handbalului românesc, care între 1961 şi 1974 a cîştigat de patru ori titlul mondial

O prezentare detaliată a lui Gheorghe Gruia este publicată pe site-ul nostru în articolul  Gheorghe Gruia a fost si este mai mult decat se poate spune (click).

Odihnească-se în pace!

 

XRay

Exit mobile version