FCSTEAUA.RO

Lungul nasului

Aproape toată lumea, suporteri, presa și oficiali, are pretenții mari de la fotbalul românesc, raportându-se valoric la echipele din vest și la performanța Stelei din 1986, când a câștigat Cupa Campionilor Europeni după o finală cu una din echipele mari ale bătrânului continent. Mulți, animați de diverse lozinci și vise alimentate de câteva excepții, trăiesc cu speranța într-o lume paralelă cu realitate.

Între dorință și „putirință” este o mare diferență. Fotbalul modern nu se mai joacă din entuziasmul suporterilor și pasiunea jucătorilor, ca la amatorii de altădată. A devenit o industrie care trebuie susținută cu capital serios pentru a produce calitate și performanță.

Daily Mail Online, sub titlul „Premier League table: Chelsea pocket £24.7m for winning title… how much did your team receive after season finishes?„, publică lista cu sumele încasate de echipele din primul eșalon la finalul sezonului 2014-2015, funcție de locul ocupat în clasamentul.

Chelsea a încasat £24.7m numai din câștigarea titlului. Man City a primit £23.5m , Arsenal £22.2m, Man United £21.2m, iar Tottenham £19.8m. Hull, Burnley si QPR, cluburile care au retrogradat, au incasat intre £3.7m – £1.2m.

În Anglia, Sky si BT Sport au cumpărat drepturile TV din Premier League cu 5.1 miliarde de lire, pentru patru ani, perioada 2016-2019. Cum sunt repartizate drepturile TV în Anglia:

– 50% din sumă este împărţită în mod egal către cele 20 de cluburi
25% din sumă este împărţită în funcţie de clasamentul final
– 25% din sumă este împărţită în funcţie de numărul de meciuri televizate

Deci, totalul banilor din tabelul de mai sus reprezintă doar 25% din drepturile TV.

Prin comparatie, Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, la 4 martie 2014, semnarea unui parteneriat media valabil cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon în cei cinci ani.

Să vedem cât au primit cluburile din Romania, pentru sezonul 2014 – 2015, în condițiile în care investitorii în drepturile TV sunt deocamdată pe pierderi. Steaua a încasat 3,05 milioane euro.

Dacă luăm în calcul că paritatea euro – lira sterlină (EUR/GBP) este de 0,71, rezultă că Steaua a luat pentru căstigarea titlului o sumă de totală de £2.16m. Mai puțin decât ia o retrogradată din Premier League, care pe lângă suma din tabel, mai încasează din drepturile TV £31.875m (2,5% din 1,275 miliarde), plus bani din meciurile televizate.

Campioana României a luat de peste 16 ori mai puțin decât o retrogradată din Premier League! Vorbim de România, membră UE, nu de Burkina Faso!

De ce în România este atât de puțin, 27 milioane euro/an  fata de 1,275 miliarde lire în Anglia? Simplu: economia și incompetența instituțională, sărăcia și inconstanța suporterului român. De exemplu, primele date măsurate ale audienţei posturilor Look TV şi Look Plus în etapa a 7-a, care au transmis meciurile din Liga 1, au arătat că, măcar deocamdată, investiţia nu este rentabilă. Principalul operator de cablu, RCS-RDS, care deţine aproximativ 50 la sută din piaţa românească, abia din retur a preluat posturile în grila sa. Până atunci, Look TV şi Look Plus nu se puteau vedea decât în reţelele UPC şi Romtelecom, insuficient pentru ca proprietarii drepturilor TV să-şi acopere cheltuielile.

Numai Steaua, al cărei buget estimat este de 16 milioane de euro, nu depinde de banii din drepturile TV. Celelalte echipe depind, unele asigurându-şi din această sursă până la 70% din buget. Dacă finanţarea din banii televiziunilor ar înceta, în campionat ar mai putea continua competiţia doar 3-4 echipe.

La acest tablou trebuie să privim când ne evaluăm pretențiile și aspirațiile europene. Poate nu vom mai strâmba din nas, bagatelizând și o „banală” calificare în grupele Europa League. Realitatea cifrelor ne răspunde și la întrebarea de ce miliardarii ruși, arabi etc. investesc în vest și nu la noi.

Nu vor veni în România atât timp cât acest tablou nu este schimbat de economie, de noi înșine.

Să fim realiști și să nu mai visăm cu ochii deschiși dincolo de puterile noastre! Altfel, ne vom amăgi ca după 1945, când românii au sperat și așteptat să vină americanii să umple România postbelică cu lapte și miere.

Nu au venit nici acum, după 70 de ani!

XRay

Exit mobile version