FCSTEAUA.RO

Licitația lu’ pește

Așa cum am scris în articolul ” Banul statului, ochiul dracului ” , și presa a semnalat că evaluarea mărcii Steaua este aproape să se transforme într-una dintre situaţiile obişnuite în Romania cu banii publici: cifre ascunse de ochii publicului şi detalii îndoielnice despre cei la care ajung aceste contracte.

Tot în acel articol am spus că licitaţia pentru evaluarea mărcii a fost câştigată de SC Eval Best Office SRL din satul Roşu, comuna Chiajna, judeţul Ilfov, care nici măcar nu are site. Dar cine este persoana din spatele firmei care a câştigat licitaţia pentru evaluarea mărcii Steaua?

Inițial presa a speculat că mai multe voci din galeria Stelei se tem că în spatele firmei „de 2 lei” ar fi Becali, care ar încerca astfel să scoată o valoarea a mărcii cât mai mică posibil. Evident, acele „voci” erau ale presei, dar a aruncat pisica pe fani. Nu este Becali, ci un alt om de fotbal.

Deşi avea la îndemână zeci de firme, Armata a decis să angajeze pentru evaluarea mărcii Steaua exact una deţinută de o apropiată a unui fost important patron din Liga I, în prezent după gratii. Este greu de spus dacă avem de-a face doar cu o coincidenţă bizară sau există alte interese în lumea fotbalului, cert este că obscura firmă plătită de MApN cu 80.000 de euro pentru evaluarea mărcii Steaua este patronată de o colaboratoare a lui Marian Iancu, fostul patron al clubului Poli Timişoara, echipă care a promovat din nou în Liga I.

Înfiinţată în 2010, SC Eval Best Office SRL este deţinută de Gabriela Breza, de 58 de ani, din Bucureşti, cu 95,24% din părţile sociale, alături de fiul său, Horaţiu Marius Breza, de 34 de ani. Aparent necunoscută mediului de afaceri, Gabriela Breza a condus firme de zeci de milioane de euro şi a deţinut mai multe societăţi specializate în audit şi contabilitate.
Astfel, Gabriela Breza, cea care va evalua marca simbol naţional a Stelei, mai are, alături de fiul său, Audit Profesional Office SRL, tot în satul Roşu, iar până în aprilie 2014, pe când purta numele de Simion, era asociată şi în Vertigo Valuation SRL Bucureşti. De asemenea, femeia de afaceri este implicată şi în Best Petroutil SRL Bucureşti, producător de rezervoare şi cisterne metalice.

Însă cele mai importante afaceri conduse de evaluatoarea mărcii Steaua au fost cele din cadrul unor foşti coloşi industriali deţinuţi de Marian Iancu. În mai 2012, Gabriela Breza era administrator la Uton SA Oneşti, lichidată mai apoi cu datorii de aproape 7 milioane de euro. În CA-ul Uton era şi Florin Cristian Miclea, avocatul lui Marian Iancu, care s-a sinucis împuşcându-se în piept.

În aprilie 2012, Gabriela Breza, angajată de Armată să evalueze marca Steaua, era cea pe care Marian Iancu a propulsat-o în CA-ul de la Uton SA, în locul lui. Anterior, în octombrie 2010, Gabriela Breza era cenzorul BKP Management & Invest Group SA Bucureşti, perla coroanei lui Marian Iancu, prin care finanţa şi echipa de fotbal Poli Timişoara.

Pe lângă SC Eval Best Office SRL, unde este administrator şi asociată, Gabriela Breza este asociată şi la SC Best Insolvency IPURL, o societate lichidatoare cu sediul social într-un apartament din Sectorul 4, Bucureşti, care a fost numită administrator judiciar la zeci de firme în insolvenţă. ( click aici Lichidatori )

Tunurile financiare le-a dat tot cu Marian Iancu. SC Best Insolvency IPURL a fost administrator judiciar şi la BKP TRUST INVEST SRL, una dintre firmele lui Marian Iancu, prin care a devalizat RAFO Oneşi, impreună cu Ovidiu Tender și alți jefuitori ai banului public. În anul 2011, Marian Iancu a cerut insolovenţa BKP TRUST INVEST S.R.L, iar Best Insolvency a fost numită firmă lichidatoare. Urmarea, Marian Iancu a fost condamnat în 2014 la 13 ani şi opt luni de închisoare în dosarul RAFO Oneşti și Best Insolvency a fost pusă să plătească în solidar cu BKP TRUST INVEST peste 31 milioane euro.

Cum a ajuns contractul MApN pe mâinile firmei controlate de controversata Gabriela Breza, colaboratoarea lui Iancu?

Caietul de sarcini a fost întocmit de juristul Florin Talpan. S-au înscris trei societăţi – PRECISS CONSULTING (Bucureşti), Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel (Calafat), SC Eval Best SRL (Chiajna), iar criteriul de departajare a fost cel mai mic preţ.

Ofertele celor trei societăţi au fost mai departe analizate de o comisie formată în cadrul MApN din Liviu Ionică, Marian Alexe şi Camelia Anghel. Această comisie a fost cea care a stabilit firma câştigătoare. Nu se ştie dacă această comisie a verificat şi trecutul candidaţilor, sau contractul a fost acordat cu „dedicaţie”.

Cea mai calificată societate în evaluare de mărci a fost PRECISS CONSULTING, însă oferta de preţ a fost considerată prea mare. Cea mai bună ofertă de preţ a venit din partea Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel, dar acesta a fost respins, pe motiv că nu este acredidat ANEVAR. Acesta a depus contestaţie pe motiv că este, de fapt, acreditat ANEVAR şi urmează să primească un răspuns până pe 22 mai.

A doua cea mai mică ofertă de preţ a fost a celor de la Eval Best Office SRL, iar comisia MApN a decis că această firmă este calificată pentru o astfel de evaluare. Asta deşi trecutul Gabrielei Breza este controversat, iar capacitatea fizică pentru o astfel de evaluare este depăşită – firma figurând cu doar doi angajaţi. Dacă pe 22 mai Birou Expert Contabil Trocan A. Cornel din Calafat va câștiga contestația, atunci capacitatea fizică de evaluare se schimbă. Firma din Calafat are doar 1 angajat.

Menționez ca articolul l-am scris acum câteva zile și am amânat publicarea din cauza altor subiecte „la zi” de larg interes. Am decis să-l public pentru că azi a apărut BOMBA!

Probabil că la o pisică arătată de DNA, corelată cu informațiile apărute în presă referitoare la cele menționate mai sus, MApN a făcut cerere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor prin care a solicitat anularea licitaţiei pentru marca Steaua.

Deci, după aproape 5 luni de pregătiri intense pentru licitație și evaluare s-a ajuns de unde s-a plecat. La zero barat!

Mă întreb, retoric, dacă nu știi să organizezi profesionist o amărâtă de licitatie de evaluare a mărcii, cum poți gestiona responsabil un patrimoniu și cluburile sportive? Pe plan sportiv se vede, din păcate. În plan financiar se vede din aspectul stadionului.

Ceva e putred nu doar in Danemarca, e și în conducerea CSA-ului.

XRay

Exit mobile version