home
04-12-10

Steaua - Liverpool cu ochi de spaniol. Marcel Gascon despre atmosfera din Ghencea

Prosport.ro scria joi, după meciul Steaua – Liverpool, că 17.000 de suporteri stelişti au sfidat ploaia şi vântul pentru a crea pe Ghencea o “atmosferă incendiară”.

Am urmărit meciul pe ProTV, şi Î nicio fază nu am avut impresia că s-a creat pe stadion o “atmosferă incendiară”.

În primul rând, stadionul nu era plin, chiar dacă venea una dintre marile echipe europene şi Steaua putea obţine calificarea Î primăvara europeană. Ploua, era frig şi bătea vântul, dar nu cumva e aceasta vremea normală pentru un Îceput de decembrie Î România?

În competiţiile europene, o atmosferă ostilă - infernală, aşa cum le place suporterilor să scrie Î bannere - este un capital important pentru echipe mai modeste şi sărace când primesc pe stadionul propriu potentele continentului. Aşa se Îtâmplă Î Grecia, Turcia sau Î ţările din fosta Iugoslavie.

Jucătorii locali intră pe teren cu o “viteză” Î plus, insuflată din tribune. Oaspeţii simt Î fiecare aut flacăra tribunei Îcinse, iar portarii mai puţin experiementaţi petrec cele 90 de minute cu un ochi la minge şi o ureche la gălăgia care Îi vine din spate.

Stelei de joi i-a lipsit un pic de tărie şi energie pentru a concretiza dominarea jocului. O adevărată atmosferă incendiară ar fi ajutat-o să aibă acest plus de intensitate, care, după ce am vazut ce s-a Îtâmplat pe teren, i-ar fi putut aduce victoria şi automat calificarea.

Când s-a terminat meciul, am intrat pe Youtube şi m-am uitat la nişte video-uri de la Steaua - Valencia din 2005. În nişte condiţii meteorologice nu mult mai bune ca aseară, un Ghencea plin, razboinic şi gălăgios a Împins Steaua spre glorie.

Sigur că echipa arăta altfel, că de atunci suporterii au avut de suportat cinci ani sub o conducere delirantă. Dar caracterele se afirmă Î marile seri, Î care suporterii Îşi arată comuniunea dintre ei şi Îşi respectă tradiţia - desigur mitificată. Asta nu are nimic de a face cu persoanele care sunt Î fruntea clubului Î momentul de faţă.

blog Marcel Gascon

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE