Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Tiberiu Florea

#2 - "Academie de fotbal"

26 posts in this topic

Asa cum, probabil, ati anticipat, problema centrului de juniori ai Stelei, nu este una de imagine sau titulatura, ci una de metoda. O simpla schimbare a numelui nu rezolva in nici un fel problema.

 

Doua lucuri m-au determinat sa propun un astfel de subiect:

Intentia lui Hagi de a deschide o astfel de academie in Constanta si Bucuresti, si un recent articol din Gazeta ce anunta concedierea unui antrenor de la Centrul de copii si juniori ai Stelei (Stefan Sames, un fost important jucator al Stelei). Motivele concedierii au fost (conform gsp): problemele cu alcoolul si cererea de bani parintilor pentru a le fi acceptati copii in grupele de juniori. Sames a fost inlocuit cu unul dintre verii lui Gigi Becali.

 

Cateva concluzii se pot trage din cele doua "stiri".

 

1. Exista romani (stelisti) care au jucat pentru cluburi foarte mari din Europa, au avut posibilitatea sa vada cum functioneaza o astfel de Academie si au vointa sa incerce ceva. Unul dintre acestia este chiar Hagi.

2. Daca vrei sa faci curatenie la centrul de juniori ai Stelei, nu faci concedieri (motivele expuse mai sus mi se par suficiente, indiferent de numele celui concediat) si apoi angajezi o persoana de incredere care nu are (aproape) nimic? in comun cu fotbalul si, mai ales, cu selectia si pregatirea juniorilor.

 

Si acum intrebarile:

Exista o preocupare a conducerii de a reforma centrul de juniori?

Cand va deveni centrul de juniori o Academie in adevaratul sens al cuvatului. O Academie unde primeaza metoda, unde selectia se face exclusiv pe baza valorii, unde copii sunt pregatiti, de catre profesionisti, din toate punctele de vedere (fizic, tehnic, tactic si psihic) pentru a face mare performanta.

Ce ne lipseste? Vointa? Inteligenta?

Lipsesc valorile fotbalistice? Lipsesc antrenorii de valoare? Nu are clubul bani? Cat la suta din cei 8,5 milioane de euro, catigati in acesta toamna, vor fi investiti in juniori?

 

Cum s-ar putea pune bazele unei astfel de idei in realitatea Romaniei de astazi (salarii mici, pregatire profesionala insuficienta... etc)

Toate marile cluburi au Academii de fotbal puternice si bine organizate! Noi, de ce NU??

 

Ayrton

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt cateva probleme aici:

 

1. Avem puterea financiara de a face o Academie adevarata? Adica ne putem permite sa investim milioane de euro pe multi ani iar rezultatele sa se vada foarte tarziu sau chiar deloc?

 

Eu zic ca da. Mai ales ca incepem sa luam bani seriosi de la UEFA, sponsori, vanzari de bilete, produse.

 

2. Putem aduce talente din alte tari?

 

Aici nu cred ca putem. Majoritatea tinerelor sperante prefera tara de origine sau tari dezvoltate.

 

3. Avem suficiente talente in tara pt a putea spera ca vom scoate un viitor Hagi?

 

Da. Daca la nivelul la care suntem acum putem scoate jucatori ca Dica, Neaga (centrul de juniori de la Pitesti e foarte bine pus la punct pt Romania), Goian, Radoi, Nicolita, Paraschiv, Nesu, Ogararu putem spera ca in viitor vom scoate si fotbalisti care sa uimeasca Europa.

 

4. Avem antrenori de valoare la juniori?

 

Aici sincer ma indoiesc. Belo antrena copii prin Spania, de ce Steaua nu i-a facut nici o oferta pt a veni la noi? Ne trebuie si un departament care sa se ocupe de gasirea talentelor pt ca imi e greu sa cred ca un copil din Oradea sau Botosani ar veni la Bucuresti doar pentru a incerca sa intre la centrul de juniori al Stelei. Trebuie sa ii gasim noi, sa ii aducem aici si apoi sa le oferim conditiile de pregatire. Nu doar fotbalistica ci si scolara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juniorii Stelei sunt foarte bine platiti, din punctul meu de vedere, facand o comparatie cu salariul minim. De la o anumita varsta (nu stiu exact cat, cred ca 14 ani), ei primesc 100 euro pe luna , fiecare avand 2 mingi + un set de aparatori. Eu zic ca este mai mult decat suficient... pentru inceput. Ca sa-i raspund si lui "gone", mie sincer antrenorii de copii de la Steaua mi-au lasat o impresie buna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa o luam usor...

 

Exista o preocupare a conducerii de a reforma centrul de juniori?

Eu cred ca exista o preocupare, nu aici este problema...

 

Cand va deveni centrul de juniori o Academie in adevaratul sens al cuvatului. O Academie unde primeaza metoda, unde selectia se face exclusiv pe baza valorii, unde copii sunt pregatiti, de catre profesionisti, din toate punctele de vedere (fizic, tehnic, tactic si psihic) pentru a face mare performanta.

Ce ne lipseste? Vointa? Inteligenta?

 

O Academie nu rasare peste noapte. Sa privim la Alkmaar. la ce nivel credeti ca a fost acum 10 ani? Dar acum? Nivelul este zdrobitor. Uni spun ca este peste Ajax... E posibil sa fie foarte adevarat.

 

La noi este nevoie de cel putin 10 ani ca sa avem o Academie care da primului lot cel putin 2 jucatori pe an... Este nevoie de multa inteligenta si cel mai important lucru nu este neaparat banul cat rabdarea si rigoarea, restrictiile si selectiile profesioniste. la noi GG isi pune varul pe o functie unde trebuie sa ai cel mai profesionist om cu putinta in acest domeniu. Probabil ca acel antrenor trebuia exclus dar inlocuitorul lui nu putea sa fie unul mai slab profesional. Prima greseala!!! oare cate or mai urma?!?!?

 

Lipsesc valorile fotbalistice? Lipsesc antrenorii de valoare? Nu are clubul bani? Cat la suta din cei 8,5 milioane de euro, catigati in acesta toamna, vor fi investiti in juniori?

 

Am vazut pusti care stiu intradevar cu mingea, mai joc si eu un fotbal din cand in cand pe terenurile sintetice din Bucuresti. Ma uit la ei si ma minunez cat de talentati pot fi unii si aflu ca nu joaca pentru nici un club... Nu sunt supervalori dar pot devenii pentru ca de aceea este o Academie, sa ii selecteze si sa le dezvolte talentul... sa ii faca profesionisti ai acestui sport.

 

Antrenorii sunt dar probabil la noi dau mai bine verisorii, nepotii si alte rudenii... Bani sunt, pacat ca se pierd tot pentru verisori, nepoti si alte rude... Daca s-ar investi un milion de euro numai si tot s-ar simti ceva. Dar sa se investeasca cu profesionalism si pentru profesionisti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ideea este una excelenta dar depaseste cu mult nivelul mentalitatii actuale prezente prin birourile din Ghenceasau Marriot.Rezultatele echipei noastre nu au venit pe baza unei strategii pe termen lung gandite de Stoica sau :lol: Jiji(nu cred ca intelege expresia).In acest moment nu exista o preocupare reala pentru fotbalul juvenil ci mai mult pentru arogante si ironii.

Steaua va beneficia de o academie de fotbal in adevaratul sens al cuvantului atunci cand Becali va vinde un produs al pepinierei noastre cu milioane bune de dolari.Pana atunci parca e mai usor sa ii culegi deja formati din rodnica livada administrata de amicul seche.[/i]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu cred ca totusi exista o preocupare din partea conducerii pentru jucatorii tineri. Am citit candva in Gazeta ca Steaua are jumatate din echipa nationala U17. Acest Ochirosii, Tudose, Litu, Simion sunt toti jucatori ori adusi de MM,iar 2 dintre ei sunt promovati de Zenga de la juniorii Stelei.

 

 

De aici insa si pana la a avea o academie este mult. In primul rand nu ar trebui sa avem centre de selectie doar la Bucuresti, Cluj si alte mari orase din tara. Ar trebui sa avem centre de selectie si in orase mai mici, si poate si in comunele bine dezvoltate. Dau numai un exemplu. Athletic Bilbao are 300 de centre de copii si juniori doar in Tara Bascilor. Daca noi am avea 100 de centre in toate tara atunci poate ca am scoate un fotbalist de valoare din pepiniera proprie.

 

 

 

Si o alta problema este mentalitatea. La noi oirce copil intra in centrele de pregatire trebuie sa ajunga mare fotbalist. Nu domn'le. Nu trebuie sa ajunca toti fotbalisti. Dar tot la 2000-3000 de copii sa fie un jucator bun si la una, doua generatii sa ajunga fotbalisti ca Hagi, Dobrin, Lacatus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am sa fiu sincer. Nu vreau sa mi se impute ca as jigni conducerea in vreun fel, e departe de mine gandul asta. Am sa ma exprim cat mai delicat posibil, insa vreau sa fiu sincer.

In primul rand, nu cred ca problema e una financiara. O persoana care isi "cumpara" fiecare vot cu sute de euro aruncati tuturor cersetorilor care vin sa-l traga de maneca, nu cred sa aiba vreo problema in a investi niste bani intr-un centru de copii si juniori care peste ani au mari sanse sa faca cinste tarii noastre. Cu atat mai mult cu cat patronul Stelei se vrea atat de mare patriot. Ar fi in primul rand o investitie in Romania, nu? E vorba de alte tinere talente care in absenta unei astfel de Academii au mari sanse sa nu fie descoperite.

Pe de alta parte, este vorba aici, pe langa bani, si de o implicare la o scara mai larga. Ma refer la orice mijloc de a sustine un asemenea proiect, de la publicitate pana la asigurarea de alternative pentru copiii selectati, mai ales ca nu consider a fi un secret reticenta multor parinti in a-si orienta copiii (chiar si talentati) spre arta sau sport ("pai bine, dom'le, si daca nu ajunge fotbalist ce se va alege de el dupa ce si-a neglijat educatia pentru fotbal?"). E nevoie de multi bani, dar si de bunavointa. Or, la urma urmei, implicarea pe termen lung intampina la mai multe niveluri o problema de scepticism. Personal consider ca e nevoie de o schimbare de mentalitate. Sper ca sporirea iesirilor in Europa sa contribuie benefic la asta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Exista o preocupare a conducerii de a reforma centrul de juniori?

Nu cred ca exista o preocupare in mod special a conducerii in legatura cu reformarea centrului de juniori. Daca Stefan Sames are probleme cu alcoolul si cere bani de la parintii copiilor, bineinteles ca trebuie dat afara, asta e indiscutabil…dar sa-ti pui un var care sa conduca acest centru, asta mi se pare absurd. Noi vorbim de academii si conducerea, adica Becali, isi pune rudele la conducerea a ceea ce ar trebui sa fie viitorul Stelei! Cine stie, poate in iarna da afara toti jucatorii si baga niste veri de-ai lui in locul lor!!!! Poate asta cu varul la centrul de juniori este doar o chestie provizorie…ce glume pot sa fac si eu !

2.Cand va deveni centrul de juniori o Academie in adevaratul sens al cuvantului. O Academie unde primeaza metoda, unde selectia se face exclusiv pe baza valorii, unde copii sunt pregatiti, de catre profesionisti, din toate punctele de vedere (fizic, tehnic, tactic si psihic) pentru a face mare performanta.

Nu vreau sa fac afirmatii tari, de genul:”centrul de juniori va deveni o Academie de fotbal in adevaratul sens al cuvantului cand nu va mai fi X sau Y la conducere”…in general consider ca schimbarile drastice nu duc la nimic bun, dar pana cand acesti X si Y nu sunt convinsi ca merita sa faca treaba asta intr-un mod profesionist, nu se va face nimic in acest sens. Cum pot fi ei convinsi de asta? Problema ma depaseste, sper doar sa nu-si dea seama de aceasta necesitate cand va fi prea tarziu.

3.Ce ne lipseste? Vointa? Inteligenta?

Lipseste bunul simt al conducerii, constientizarea faptului ca nu poti cere mare performanta daca nu creezi toate conditiile pentru atingerea ei, conditii printre care se afla si o Academie pentru juniori. Bunul simt, sau mai bine zis lipsa lui, este si cauza pentru care nu exista un psiholog la echipa, chestie care mi se pare de neinteles, in conditiile in care actualul antrenor Oli nu este cu siguranta un bun psiholog. “Dopajul” psihic cu “razboinici, osteni si viteji” nu prea mai tine.

4. Lipsesc valorile fotbalistice? Lipsesc antrenorii de valoare? Nu are clubul bani? Cat la suta din cei 8,5 milioane de euro, catigati in acesta toamna, vor fi investiti in juniori?

Ideea cu centrele de “recrutare” in toata tara este o idee foarte buna, mai ales ca Steaua este cea mai iubita echipa din tara si cred ca ar fi coada la asemenea centre. Dintre miile de copii care ar veni la aceste centre, in mod sigur ar aparea cateva valori. Antrenori sunt, Belodedici cred ca este cel mai bun exemplu si cred ca ar veni intr-un suflet daca i s-ar propune asa ceva. Becali are 950 milioane de euro, deci nu cred ca se pune problema banilor la clubul Steaua, problema care se pune este daca el vrea sa investeasca in acest club! Tare mi-e ca din cei 8,5 milioane vor fi investiti foarte putini bani in juniori.

 

Mai este un aspect: nu exista intr-adevar o strategie pe termen lung, nimeni din conducere nu spune: peste 5 ani vrem sa fim acolo sau dincolo. Becali a spus odata, demult: “Vreau sa ajungem in grupele Ligii Campionilor!” Am ajuns, am facut si asta, acum ce facem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

In primul rand as vrea sa ma opresc asupra unei chestiuni de nuanta. Academie de fotbal este mult prea pompos. Mai degraba ar trebui sa avem o scoala de fotbal. Pur si simplu. Un loc unde copiii sa vina si sa invete totul, dar absolut totul, despre fotbal, astfel incat la 16-17 ani sa fie apti sa dispute chiar meciuri de ChL!!!

In paralel, asa cum bine preciza un coleg mai sus, trebuie ca acesti juniori legitimati la Steaua sa fie incurajati si sustinuti permanent in ceea ce priveste studiile normale. Ma uit la multi jucatori romani care, pe langa faptul ca denota retard, dau impresia ca n-au auzit in viata lor de aritmetica elementara! De limba romana sau o alta straina nici nu mai discut... Tinerii fotbalisti ar trebui educati in cadrul acestei institutii in spirit aproape renascentist!!! Nu sunt vorbe mari. Un astfel de individ, chiar daca pute de talent in ale sportului, trebuie dat cu capul de pereti daca nu are medii mari la materiile de baza!

Ei nu trebuie scoliti decat in cadrul unor institutii de prestigiu, cu profesori valorosi. Verificati aproape cazon. Sa li se impuna un stil de viata responsabil. Sa stie ca pentru ei este o onoare sa faca parte dintre sperantele unui club imens ca Steaua. Si sa stie ca nu pot face asta decat prin munca, oricat talent ar avea.

Dpdv financiar, efortul nu ar fi foarte mare din partea clubului. Dar dpdv pedagogic, da.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tinerii fotbalisti ar trebui educati in cadrul acestei institutii in spirit aproape renascentist!!!(...)Dpdv financiar, efortul nu ar fi foarte mare din partea clubului. Dar dpdv pedagogic, da.

 

Sunt mai mult decat de acord cu aceasta idee, de educatie in spirit renascentist-antic. In antichitate,perioada care a inspirat Renasterea, elitele (cum trebuie sa fie si jucatorii de la Steaua) erau educate atat fizic cat si moral-intelectual. O idee foarte frumoasa, cea a lui Dawson. Conducerea Stelei cred ca intelege insa mai degraba aspectele financiare, cele pedagogice mai putin, desi poate daca cineva, cum ar MM, i-ar zice lui Becali ca vrea sa faca din jucatorii Stelei niste Alexandru cel Mare sau Cezar poate ar avea sorti de izbanda o asemenea idee!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vad ca se insista pe educatia tinerelor talente in paralel cu antrenamentele, si foarte bine se face. Nu pot sa nu-mi aduc aminte de o declaratie a lui MM Stoica din urma cu cateva luni, in care spunea ca, spre deosebire de clubul din Stefan cel Mare, la Steaua se cultiva caractere. Cred ca s-ar consolida si mai mult aceasta afirmatie daca s-ar porni "de jos", adica de la cei mai tineri. Ar fi laudabil sa crestem cat mai multi stelisti, nu sa-i importam. Sa-i crestem atat in pregatirea sportiva cat si in cea educationala. Adica, nici mai mult nici mai putin decat "Trup si Suflet pentru Culori"...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Juniorii Stelei sunt foarte bine platiti, din punctul meu de vedere, facand o comparatie cu salariul minim. De la o anumita varsta (nu stiu exact cat, cred ca 14 ani), ei primesc 100 euro pe luna , fiecare avand 2 mingi + un set de aparatori. Eu zic ca este mai mult decat suficient... pentru inceput. Ca sa-i raspund si lui "gone", mie sincer antrenorii de copii de la Steaua mi-au lasat o impresie buna.

 

Nu stiu cat de buni sunt. FC Arges (revin la ei pt ca stiu situatia de acolo) au conditii mai proaste si totusi au scos mai multi jucatori decat noi. Mutu, Neaga, Dica, Margaritescu, Rat, Prepelita si chiar Oprita (nu sunt sigur) au fost la juniorii lui FC Arges.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@gone

Nu neaaparat ca ies jucatori mai buni, insa am observat un lucru, la o echipa mare in Romania nu prea se promoveaza juniori din pepiniera proprie, la echipele mici da, ai mai multe sanse de a ajunge la Steaua daca esti junior in provincie decat in propria pepiniera...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu cred ca FanSteaua4Life are foarte mare dreptate in ce zice. Dar cred ca si antrenorii au o "vina" in faptul ca de la FC Arges sau Bacau ies mai multi jucatori decat de la Steaua. Eu spun ca daca am avea niste antrenori specializati pe copii si am educa copii doar in scopul de a juca fotbal de la varste fragede poate ca am avea o sansa.

CA un exemplu. Uitati-va aici. Un copil de 5 ani ce poate sa faca:http://[site din caracatita Gazetei Sporturilor]/index/Un_copil_columbian_de_5_ani_e_pe.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu cred ca investitiile in juniori reflecta gradul de civilizatie si de maturitate al unei conduceri de fotbanl (la fel cum investitiile in educatie reflecta gradul de preocupare al unui stat fata de propriul viitor). Cu cat acest sector este mai sustinut, cu atat sunt semne ca se incearca o treaba sanatoasa la Steaua, cu cat este el mai neglijat, cu atat ne dam seama ca se lucreaza de pe o zi pe alta.

 

Inteleg ca intre timp s-au adus unele imbunatatiri sectorului de juniori - vestiare, noi terenuri de fotbal, echipament. Este foarte bine. Mai sunt insa pasi multi de facut in aceasta directie. Desigur, nu indraznesc sa-mi inchipui ca vom ajunge in scurt la nivelul lui Ajax (unde pregatirea copiilor pentru fotbal este cu adevarat stiinta si arta in acelasi timp), dar sper ca vom reusi sa ne surclasam macar rivalele din campionat la acest capitol.

 

Cu toate acestea, semne foarte bune nu sunt. Pepiniera Stelei nu a dat nume mari in ultima vreme (sau poate nu stiu eu), iar exceptiile stim cu totii ca doar confirma regula. In contrapartida, provincia pare mult mai serioasa in promovarea tinerelor talente. Pitestiul este deja un centru de traditie, iar Bacaul (unde antrenorii de juniori au salarii intre 500 si 1000 de euro lunar - iar echipa de juniori este campioana ultimilor 4 ani!) calca pe urmele argesenilor.

 

Evident ca Steaua, mizand pe "punga" aparent fara fund a finantatorului ei, poate spera sa culeaga ce-au semanat altii, intrucat semanatul este o munca tare grea si migaloasa, care necesita timp, bani, rabdare si pricepere. Cum bine zicea cineva mai sus insa, ceea ce nou venitii nu au este spiritul stelist in sange, acel "stelism" pe care-l capeti numai dupa sute de sedinte de antrenament in Complexul Sportiv Steaua, tragand cu ochiul la antrenamentele echipei mari si visand cu ochii deschisi la ziua cand vei ajunge in locul lor. Acesti pusti vor fi stalpii Stelei de mai tarziu, insa trebuie ajutati mai mult decat in prezent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In primul rand vorbim despre Steaua, echipa cea mai titrata si cu cele mai bune rezultate din istoria fotbalului romanesc. Daca cea mai buna echipa a tarii cu o are o comisie de evaluare, daca nu apeleaza la o firma de audit pentru proiecte viitoare, ce sa ne asteptam de la ceilalti. toti vrem ca in 10 ani sa avem un campionat cel putin egal cu al Germaniei sau al Ucrainei. Ucraina s-a ridicat mult in fotbalul mondial ( cel putin la nivel de club). A dat jucatori de exceptie multor echipe vestice si mai nou, echipe de genul Dinamo Kiev sau Sahtior detin adevarate pepinarii, baze sportive impecabile, centre de pregatire atat pentru juniori cat si pentru ceilalti.

Cred ca neajunsul nostru, pentru a putea face performanta, pentru a avea o Academie de Fotbal, consta in lipsa unei echipe manageriale cerebrale care sa gandeasca fiecare banut care intra sau pleaca din "averea" clubului.

Pana acum ne-am multumit cu un finantator care da bani multi. Acum am devenit mai pretentiosi, asta e bine. Ne gandim la viitorul acestei echipe frumoase.

Mai aduc inca odata amintire la necesitatea angajarii unei firme de audit/consulting, care cu o echipa profesionista evalueaza in functie de banii de care dispui, posibilitatea inceperii unor proiecte pe termen lung. Toate firmele mari din tara noastra au apelat la asa ceva, inclusiv firma la care lucrez eu, si rezultatele apar simtitor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deja v-ati plictisit de dezbateri???De doua zile nu a mai scris nimeni nimik...

Share this post


Link to post
Share on other sites
@gone

Nu neaaparat ca ies jucatori mai buni, insa am observat un lucru, la o echipa mare in Romania nu prea se promoveaza juniori din pepiniera proprie, la echipele mici da, ai mai multe sanse de a ajunge la Steaua daca esti junior in provincie decat in propria pepiniera...

 

E pe undeva normal, e greu pentru un junior sa patrunda intr-o echipa mare... Trebuie sa ai la echipa mare si un antrenor mai curajos care sa dea credit si celor veniti din pepiniera proprie.

 

Dar cand se vrea performanta si nu se risca nimic nu se poate asa ceva. In schimb am vazut ca jucatori precum Simion si Litu au fost imprumutati. Poate in 2-3 ani vor creste jucand meci de meci dar mi-e greu sa cred. Un talent adevarat se vede de la 17-18 ani... Eu speram in Ochirosii dar nu inteleg de ce nu e folosit mai multe meciuri... chiar si in meciurile cu miza, pe final...

 

Revenind la "academia" de fotbal, am mai spus-o, preocupare exista, nu exista in schimb profesionisti... si in acelasi timp, asa cum reiesea din spusele altui partener la dezbatere, nu exista o activitate manageriala bine pusa la punct, un proiect clar, o directie exacta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai pt asta trebuie sa existe rabdare, ori Gigi nu are asa ceva. Barca a investit 6 ani in Messi pana sa il bage in echipa mare, Roma s-a reprofilat dupa criza lor financiara si acum joaca cu echipa foarte tanara, majoritatea provenind de la scoala lor de fotbal. La Steaua nu e timp de incercari. Zenga l-a incercat pe Litu si s-a vazut ca face fata la Steaua. Ochirosii pare inca firav pt Liga 1 si nu il vad titular decat peste un an, doi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am citit ce au postat ceilalti participanti la dezbatere si intr-adevar pot spune ca s-au atins punctele esentiale care sunt necesitate de o astfel de scoala. Sigur ca un exercitiu de deductie logica ne poate arata ca problemele sunt foarte adanci si ca nu se opresc la un staff nici la talente nici la bani etc. Nu e mai putin adevarat ca o investitie facuta foarte bine are toate sansele sa reuseasca acum. (in acesti 2-3 ani care urmeaza). pentru ca este clar ca se simte in aer gustul performantei si faptul ca se poate, ceea ce spre deosebire de acum cativa ani conteaza foarte mult.

Nu imi pot da seama daca un ajutor mai mult decat teoretic este posibil din partea noastra, a suporterilor stelisti, dar as face un apel la o gandire in sensul acesta. Poate ca se pot face presiuni, se pot adresa rugaminti, idei concrete, poate un plan propriu-zis de la oameni care se pricep la afaceri si sport sau sau sau.

De cand citesc acest site am intalnit oameni cu o viziune foarte foarte pregnanta despre realitatea fotbalistica, nu pot sa cred ca nu se gasesc cativa care sa stie si management la un nivel foarte bun.

Atat pot sa scot, mi-ar placea sa ne organizam asa incat sa obtinem o legatura cu cei din conducere.

Daca e imposibil, imi pare rau, inseamna ca m-am lasat dus de val.

 

Sigur ca am uitat sa specific ca nu sunt tocmai strain nici de management nici de fotbal. Ca sa fie un inceput.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar fi frumos sa existe la Steaua, sau macar in Romania o academie de fotbal, insa mai e mult pana vom ajunge sa avem si noi asa ceva, tin minte ca vroia Ilie Nastase sa faca o academie de tenis si nici acum nu a primit autorizatie. Eu stau si ma gandesc cateodata ca noi, avem prea multe rezultate la ce conditii de pregatire avem...

Sunt in Spania de 5 ani de zile, traiesc intr-un orasel de 30.000 de persoane in care exista 6 terenuri sintetice, 3 terenuri de fotbal 11, 7 de fotbal 7, 15 terenuri descoperite de fotbal sala, si 6 sali de sport, toate cu nocturna si total gratis, mai putin zona sportiva pentru care iti trebuie un abonament anual care costa in jur de 30 de euro, si ai acces la orice tip de pista, sau spatiu amenajat de antrenament pentru sporturile incluse in grila...Sunt organizate anual campionate, dati-va seama, intr-un oras cat mangalia sunt 3 divizi de fotbal sala, fiecare divizie avand 16 echipe, centrul sportiv pune la dispozitia fiecarei echipe teren de antrenament 2 ore pe saptamana si mingi pentru a te antrena, eu joc in divizia a 2-a intr-o echipa de Romani si avem mari sanse sa promovam, bineinteles ca jucam mai mult de placere, premiul fiind unul simbolic...

Cand eram mai mic, jucam fotbal la SNC, in Constanta, aveam un stadion care parea mai mult o pasune pentru oi, cand ploua faceam baie in namol, cand am m-am mutat la Faru ne antrenam pe un teren de zgura rosie, cand ajungeam acasa mareu eram julit, murdar, cu tenesi rupti, cum poti invata sa faci o intrare prin alunecare pe un teren de zgura sau ciment...

Ceea ce am vrut sa subliniez este faptul ca la noi nu exista interes pentru a oferii copiilor si tinerilor (care nu au bani sa inchirieze un teren sintetic sa joace fotal in conditii mai bune) terenuri de antrenament, joaca, distractie...In tarile mai dezvoltate, educatia copiilor se face in toate domenile, inclusiv cel sportiv, la noi nu se mai primeste educatie nici in institutile de invatamant, ce sa mai vorbesc de sport...Sa speram ca, cu aceasta aderare o sa primim si ajutor in unele domenii de activitate la care noi stam foarte prost...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cunosc foarte multe despre organizarea si condiitiile în care functioneaza centrul de copii si juniori al Stelei.

Stiu doar ca exista antrenori dintre fostii fotbalisti ai echipei noastre de suflet.

Ca foarte multi parinti îsi aduc aici copiii,pentru ca nu-i asa,Steaua este cel mai mare si mai iubit club de fotbal.

Ca exista preocupare.Ca salariile antrenorilor au devenit omenesti,înca de la începutul implicarii patronului în acest club..

Ca s-au adus îmbunatatiri vestiarului,pe care întamplator îl cunosteam.

Nu cunosc rezultatele obtinute de grupele de copii si juniori ale Stelei în ultimii ani.Se pare ca nu sunt pe masura renumelui numelui.Dar nu sunt sigur.

Ar fi bine daca dintre juniorii Stelei,macar la 3-4-5 ani,ar fi promovati la echipa mare ca urmare a calitatilor profesionale,1-2 jucatori.

 

Din pacate talentele sunt foarte rare.Nu numai la nivel de echipa,ci la nivel national.

Acest aspect e prezent mai peste tot în Europa.Altfel echipe ca Real Madrid,Barcelona,Chelsea,Mancheste,Milan si Inter,nu ar mai cumpara jucatori de zeci de milioane de euro,adevarate produse finite.

Oricare dintre marii jucatori a ajuns în fotbalul mare,plecând de la echipe mai mici,unde au crescut în valoare si au acumulat experienta.

 

Un astfel de centru e normal sa existe la un club mare ca al nostru.Din pacate el nu poate oferi imediat jucatori folosibili echipei mari.Pentru ca la nivelul la care joaca Steaua,pe lânga talent si daruire mai e nevoie si de experienta.Pentru ca Steaua nu face experimente în timpul competitiilor oficiale.Are o pofta nebuna de rezultate.

Steaua a îndraznit sa arunce în ultima vreme în focul jocurilor primei divizii jucatori ca Litu,Simion,Ochirosii.Din nefericire randamentul lor nu a fost cel dorit.Au fost împrumutati altor cluburi sau cedati definitiv si Steaua a cumparat jucatori care fac fata rigorilor competitiilor interne si europene.

 

Nu sunt convins ca o academie de fotbal,adevarata fabrica de jucatori,asa cum viseaza unii dintre noi cu ochii deschisi,e super necesara unui club ca al nostru în prezent.Din motivele expuse mai sus si din considerentul ca daca ar fi necesara s-ar face.

 

S-auzim de bine,ca de vazut...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blamata cum e, "scoala de fotbal" a Stelei propune iata 3 nume: Lungu, Prunescu si Rusu, daca nu ma insel. Sunt cei trei juniori care au participat la turneul din Italia, alaturi de deja consacratul Ochirosii. Stim foarte putine despre ei, insa poate ca in fata lor asteapta povesti de succes.

 

Acest lucru nu ar trebui sa fie decat un motiv in plus pentru conducatorii stelisti de a investi in juniori. Eu sunt convins ca jucatorii crescuti in curtea noastra simt la fel de "stelist" ca si suporterii. De altfel, cunosc cazuri de juniori care veneau regulat in peluze. Intr-o lume in care nivelul valoric din fotbal se niveleaza, sufletul, ardoarea, ambitia - acestea pot face diferenta!

 

Doua nume imi vin in minte. Razvan Avram, un pusti care promitea extrem de mult acum 3-4 ani si care intre timp a ajuns la Forex Brasov. Al doilea - tanarul Orac, care a avut cateva meciuri interesante la Steaua. Era un varf de atac foarte incisiv, cum Steaua n-a prea avut in ultima vreme. Nu stiu ce s-a ales de el, stiu ca intr-o vreme era la Galati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ SSK

 

Sa-l amintim pe Vintila,cel care prinsese echipa,dar a carui viata a fost curmata de un accident de masina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Virgil,Ovidiu Iacov este cel ce a decedat,spre fericire Marius Vintila inca mai joaca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  
Followers 0