Sign in to follow this  
Followers 0
Ayrton

Centru de copii si juniori sau "Academie de fotbal&quot

2 posts in this topic

Asa cum, probabil, ati anticipat, problema centrului de juniori ai Stelei, nu este una de imagine sau titulatura, ci una de metoda. O simpla schimbare a numelui nu rezolva in nici un fel problema.

 

Doua lucuri m-au determinat sa propun un astfel de subiect:

Intentia lui Hagi de a deschide o astfel de academie in Constanta si Bucuresti, si un recent articol din Gazeta ce anunta concedierea unui antrenor de la Centrul de copii si juniori ai Stelei (Stefan Sames, un fost important jucator al Stelei). Motivele concedierii au fost (conform gsp): problemele cu alcoolul si cererea de bani parintilor pentru a le fi acceptati copii in grupele de juniori. Sames a fost inlocuit cu unul dintre verii lui Gigi Becali.

 

Cateva concluzii se pot trage din cele doua "stiri".

 

1. Exista romani (stelisti) care au jucat pentru cluburi foarte mari din Europa, au avut posibilitatea sa vada cum functioneaza o astfel de Academie si au vointa sa incerce ceva. Unul dintre acestia este chiar Hagi.

2. Daca vrei sa faci curatenie la centrul de juniori ai Stelei, nu faci concedieri (motivele expuse mai sus mi se par suficiente, indiferent de numele celui concediat) si apoi angajezi o persoana de incredere care nu are (aproape) nimic? in comun cu fotbalul si, mai ales, cu selectia si pregatirea juniorilor.

 

Si acum intrebarile:

Exista o preocupare a conducerii de a reforma centrul de juniori?

Cand va deveni centrul de juniori o Academie in adevaratul sens al cuvatului. O Academie unde primeaza metoda, unde selectia se face exclusiv pe baza valorii, unde copii sunt pregatiti, de catre profesionisti, din toate punctele de vedere (fizic, tehnic, tactic si psihic) pentru a face mare performanta.

Ce ne lipseste? Vointa? Inteligenta?

Lipsesc valorile fotbalistice? Lipsesc antrenorii de valoare? Nu are clubul bani? Cat la suta din cei 8,5 milioane de euro, catigati in acesta toamna, vor fi investiti in juniori?

 

Cum s-ar putea pune bazele unei astfel de idei in realitatea Romaniei de astazi (salarii mici, pregatire profesionala insuficienta... etc)

Toate marile cluburi au Academii de fotbal puternice si bine organizate! Noi, de ce NU??

 

Astept pareri despre acest subiect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In Romania de azi e putin probabil sa apara vreun fel de academie de fotbal. Din cate stiu exista cateva scoli de fotbal (sc. lui Gica Popescu de la Craiova, sau sc. "Nicolae Dobrin" de la Pitesti). Pe langa aceste scoli mai exista acele asociatii ale cluburilor unde activeaza juniorii.

Inca nu s-a gasit nimeni in tara asta sa puna prima caramida din ceea ce vrea sa insemne infrastructura la nivel inalt in fotbal, si va mai curge multa apa pe Dambovita pana sa aistam la o astfel de academie.

In prezent cluburile mari (presupunand ca doar ele ar avea posibiltati materiale) sunt interesate sa obtina performanta in cel mai scurt timp, iar o astfel de investitie in centre de copii ar fi una pe termen lung, si bineinteles riscanta.

Pe de alta parte exista cluburile mici care cresc in pepinierele lor tineri, urmand ca acestia sa fie 'vanati' de granzii Romaniei (ex. Craiova, Bacau, Sportul Studentesc). In acest fel echipele care vand jucatori pe banda rulanta isi asigura bugetul pe o perioada de timp, iar echipele ce cumpara nu sunt nevoite sa investeasca bani si timp in pregatirea unor POTENTIALI fotbalisti.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  
Followers 0