Posted May 18, 2006 (edited) · Report post Helmuth Duckadam e cel mai bun exemplu al paradoxului ca 5 minute de geniu te pot propulsa in istorie mai mult decat 5 ani de truda pe gazon. Duckadam nu a fost un portar spectaculos, cu interventii sinucigase, ci mai degraba un portar constant cu evolutii egale, cu care dadea incredere intregii echipe. Duckadam n-a avut un drum pavat cu trandafiri spre tricoul cu numarul unu, nici macar in echipa sa UTA, unde a avut de infruntat concurenta veteranilor Mihai Jivan si Silviu Iorgulescu. Cu toate acestea, in campionatul 1978-1979 a reusit cateva evolutii bune, fara a izbuti sa evite retrogradarea in divizia secunda. Si cum o nenorocire nu vine niciodata singur, Duckadam a avut de infruntat in acel sezon si o meningita care l-a scos o buna perioada de timp din circuit. Daca in 1980 UTA a pierdut duelul cu Corvinul lui Lucescu pentru promovarea in Divizia A , anul urmator Aradul se intorcea cu Duckadam titular. Totodata la UTA aparea o alta speranta pentru postul de portar, Lovas, viitor "cangur". Potentialul acestuia nu a scapat neobservat de ochii stelistilor care il aduceau in sezonul 1981-82 la echipa militara. UTA retrograda la capatul aceluiasi sezon, iar in vara avea loc rocada Duckadam-Lovas. Odata ajuns la Steaua, Duckadam a avut de infruntat concurenta lui Iordache si Toma, dar a reusit sa se impuna, devenind titular. Primele semne ale maturitatii au fost la dubla cu AS Roma, in 1984, cand Duckadam reusea doua excelente partide in fata lui Graziani, Pruzzo sau Falcao. Sezonul 1985-1986, care avea sa fie si ultimul, a fost cel care l-a propulsat in legenda. Dupa partidele bune cu Honved Budapesta si Anderlecht Bruxelles, era de asteptat o noua comportare buna a Stelei si a lui Duckadam si-n finala cu Barca, dar ceea ce a urmat a intrecut toate asteptarile. Blocand 4 penaltyuri consecutive ale jucatorilor spanioli, Duckadam, e cel care, mai mult ca oricare alt stelist a contribuit la cea mai mare reusita a unei echipe de club romanesti. Acest record senzational de a apara 4 lovituri de la 11m l-au propulsat pe portarul roman chiar si-n celebra carte a recordurilor. Din pacate, o accidentare la brat avea sa-l scoata definitiv din fotbal la doar 27 de ani, varsta optima pentru un portar... Meciul care l-a facut celebru pe Duckadam FINALA CUPEI CAMPIONILOR EUROPENI 1986 C1 (104) Steaua Bucuresti-CF Barcelona 0-0; 2-0 pen Stadion:"Sanchez Pizjuan", Sevilla, 7.5.1986, Ora 20:15 Arbitri: Michel Vautrot; Alain Delmer, M.Girard (Franta) Spectatori: 70.000 Steaua: Helmuth Duckadam; Stefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Barbulescu; Lucian Balan (73 Anghel Iordanescu), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu; Marius Mihai Lacatus, Victor Piturca(112 Marin Radu). CF Barcelona: Francisco Gonzalez URRUTIcoechea; GERARDO Miranda Concepcion, Miguel Bernardo Blanquetti "MIGUELI", Jose Ramon ALEXANCO Ventosa, JULIO ALBERTO Moreno Casas; Victor Munoz Manrique, Bernd Schuster (84 Jose MORATALLA Claramunt), MARCOS Alonso Pena, Angel PEDRAZA Lamita; Steve Archibald (111 Angel "PICHI" ALONSO Herrera), Francisco Jose CARRASCO Hidalgo. Antrenor: Terry Venables Loviturile de departajare de la 11 metri: 0-0 Majearu, Alexanko, Boloni, Pedrazza, 1-0 Lacatus, Alonso, 2-0 Balint, 2-0 Marcos 509. Helmuth Duckadam P N: 1.04.1959 Semlac (Arad) 1A:17.09.78 CS Targoviste - UTA 2-0 133A:14.06.86 Steaua - S.C. Bacau 2-1 77-78 Construct. Arad 3C 78-79 U.T. Arad 17A 19 0 79-80 U.T. Arad 3B 80-81 U.T. Arad 1B 81-82 U.T. Arad 17A 34 0 82-83 p Steaua Bucure[ti 5A 7 0 83-84 Steaua Bucure[ti 2A 10 0 84-85 Steaua Bucure[ti 1A 31 0 85-86 Steaua Bucure[ti 1A 32 0 86-89 accidentat 89-90 p Vagonul Arad 10B 90-91 Vagonul Arad 9B Total div.A 133 0 Cupa Romaniei: 1985 Total div.A (UTA) 2 0 Total Romania B: 2 0 Total Romania sub 21 ani 4 0 84-85 Cupa Cupelor 2 0 85-86 Cupa Campionilor E. 9 0 Total cupele europene 11 0 A castigat Cupa Campionilor Europeni In 1986 aparand 4 lovituri consecutive de la 11m. Sursa : www.onlinesport.ro Edited February 23, 2013 by Virgil Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 31, 2006 · Report post Legenda, legenda, legenda! Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 14, 2006 · Report post Ce mai e de spus despre el, fara cuvinte, cu sigurantza cel mai mare portar din istoria Stelei! Multumim ca ai existat! Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 14, 2006 · Report post Aici se vede frumusețea fotbalului. În seara finalei (eram student la Cluj) invitat la alt coleg care stãtea în gazdã cu alți doi colegi maghiari. Duckadam(un șvab) a reușit ce nu reușisem noi toatã Armata și doi ani de facultate. Sã ne cãdem unii la alții în brațe și sã simțim ca români... indiferent de naționalitate! În citeva clipe s-au topit animozitãțile de zeci de ani! Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 16, 2006 · Report post Eu il consider ca fiind cel mai mare portar din istoria Stelei. Merita respect deplin! Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 3, 2006 · Report post Duckadam - un portar fabulos, sigurul fotbalist roman prezent in cartea recordurilor! Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2006 · Report post "Ramon Calderon i-a cerut un autograf lui Duckadam! La dineul de marţi seara, preşedintele lui Real Madrid, Ramon calderon, i-a cerut un autograf lui Helmuth Duckadam, informează agenţia NewsIn. ”Sincer, nu mi-a venit să cred cînd o somitate precum Calderon s-a ridicat de la masă şi a venit la mine pentru a mă ruga să-i dau un autograf. Mai mut decît atît, momentul cel mai emoţionant a fost acela cînd cele câteva zeci de persoane prezente s-au ridicat de la masă şi m-au aplaudat pentru evoluţia de acum 20 de ani de la Sevilla”, a declarat Duckadam. Fostul portar al Stelei, care a apărat patru penalty-uri în finala din 1986 de la Sevilla, contra Barcelonei, a spus că nu are emoţii pentru meciul din această seară şi că este convins că va vedea o altă Steaua faţă de cea de la Bucureşti. "Jucătorii trebuie să înţeleagă că nu mai au ce pierde. Nu sunt eu în măsură să dau sfaturi, fiindcă nu am nici o calitate oficială, dar eu am încredere că putem să obţinem un rezultat bun", a spus Duckadam." Sursa: GSP.ro Este bine ca adevaratele valori sunt inca apreciate. Pe de alta parte sunt convins ca Duckadam a incantat toti fanii madrileni in finala cu Barcelona. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 28, 2006 · Report post Steaua a avut defapt mereu portari MARI! Ciudat mi se pare sa fac aceasta afirmatie in acest moment, DAR daca ma gandesc la Voinescu si Toma ori la Vasile Iordache atunci nu mai am nevoie si de argumente, DAR peste toti acesti faimosi portari straluceste Steaua portarului originar din Semlac, performanta care a facut repede inconjurul mapamondului si l-a propulsat efectiv in Legenda. Multumesc Helmuth pentru clipele unice pe care ni le-ai dat !! Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 31, 2006 · Report post Helmuth Duckadam a ramas, pe langa cel mai bun portar din istoria Stelei, si cel mai bun portar din istoria finalelor Cupei Campionilor Europeni, aparand nu mai putin de 4 penalty-uri consecutive. Cu siguranta, suporterii stelisti nu il vor uita foarte curand pe Duckadam, precum nici intreaga echipa a Stelei din finala de vis din 1986. Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2007 · Report post A aparat Martin Tudor intr-un amical Steaua-Galatasaray acum 3 ani 4 penalty-uri. Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2007 · Report post Helmut Duckadam este intr-adevar o legenda pe care clubul ar trebui sa o pastreze nu numai prin postere pe peretii clubuilui sau in vitrina cu trofee ci si ca un om care face in continuare ceva pentru club chiar daca a pus ghetele in cui. Daca actuala conducere a clubui i-ar fi propus macar un post de antrenor de poratri sau intr-un caz mai fericit scouter de portari nu cred ca Steaua ar mai fi ajuns in starea cara este acum sa caute portari din afara (nu zic ca Andrey nu ar fi bun pentru ca nu l-am vazut pe teren)cum a fost un caz recent si pur si simplu prin clubul de copii si juniori s-ar gasi oameni care sa apere poarta, si de aceeasi parere sunt si in cazul lui Marius Lacatus scouter pentru a descoperi jucatori sau antrenor la echipa de juniori a Stelei si astfel in cativa ani bineinteles nu imediat in patru cinci ani clubul ar avea de ales dintre jucatori din propria curte si bineintels din afara unul sau doi jucatori. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2007 · Report post Helmuth Duckadam se casatoreste! Dupa o iubire de trei ani, Helmut Duckadam si Alexandra Lincar s-au hotarit sa-si oficializeze relatia, informeazã "VIP". Evenimentul este programat pe data de 3 iunie, la Arad, iar nasi le vor fi familia Petru Tarchila, fostul sef de la Politia de Frontiera, acolo unde a activat si Helmut. Petrecerea se va desfasura intr-un cadru intim, muzica din play-list-ul calculatorului urmind sa tina loc lautarilor. Alexandra si-a ales rochia de mireasa, o creatie Eli Laslean, in timp ce Helmut isi va cumpara costumul de la Paolo Rossi. Cei doi isi doresc sa-i aiba la nunta lor pe fostii colegi ai lui Duckadam, dar si pe actualul sef de partid, Gigi Becali. Mirele are si o surpriza pentru invitati: ii va intimpina cu tuica din productia proprie. Sursa: Gsp Casa de piatra! Si multa fericire! Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2007 · Report post Duckadam a fost eroul Stelei din 86! A aparat 4 penalty-uri si a salvat-o pe Steaua, care a ratat si ea multe penalty-uri! Am acel meci pe calculator si nu cred ca-l voi sterge... pentru ca a fost cel mai frumos meci din istoria Stelei! Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 8, 2007 · Report post Cand zici Duckadam imediat iti fuge gandul la finala din 86. El a fost eroul Stelei atunci. Singurul lucru pe care il regret e ca nu eram nascut la acea finala, dar oricum am trait emotiile alea cand am vazut la televizor sau pe calculator, dar cand o vezi in direct e altceva. Duckadam trebuie respectat pentru ce a facut la Steaua! Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 21, 2007 · Report post Duckadam este dupa mine cel mai bun portar roman al tuturor timpurilor. Faptul ca a aparat 4 penalty-uri intr-un meci dovedeste ca e un portar valoros. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2008 · Report post pORTAR VALOROS?este ca si cum ai zice ca Bin Laden e PUTIN rau!ESTE CEL MAI BUN PORTAR DIN LUME A TUTUROR TIMPURILOR.Steaua -Barcelona a fost ceva magnific...care mi l-ar putea da? Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2008 · Report post Io cred ca a fost cel mai bun portar!!!!!!!!! Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 1, 2008 · Report post Un sincer "La multi ani" pentru cel mai mare portar din istoria Stelei(probabil si a Romaniei) Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 1, 2008 · Report post magnific omu asta...absolut magnific....LA MULTI ANI... Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2008 · Report post Am tot observat greselile pe care le fac suporterii Stelei deseori. Nu toti, dar exista si suporteri care spun de Helmuth Duckadam ca ar fi aparat 3 penaltirui in finala din 86'. Ei bine , am fost putin mirat, dar dupa ce am revazut finala, am si dovada clara. Helmuth Duckadam a aparat 4 penaltiuri in finala istorica din 86'. Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2008 · Report post ti ai dat seama cam tarziu dupa caseta ) vai de tn Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2008 · Report post stima si resepect pt tot ceea ce a fost si ceea ce este:un stelist adevarat. Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2008 · Report post Am trecut pe la Semlac, ce sa mai un om de milioane. Are o palinca de-ti cutremura trupul. Respect Duckdam! Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 1, 2009 · Report post La multi ani si multumim pentru Sevilia Share this post Link to post Share on other sites