Empyro

Stadioane noi prin toata tara, mai putin in Bucuresti !

6 posts in this topic

Initial m-am amuzat de stirea conform careia Primaria Municipiului Arad va construi un stadion nou. M-am amuzat crezand ca este vorba de un nou proiect decedat din fasa precum la Galati sau Brasov.

Ei bine, m-am inselat. Se face !

stadion.jpg

 

 

Desi va avea o capacitate mica (CCA. 12.000 locuri), cocheta arena va fi la cele mai inalte standarde si ca o opinie personala, pot adauga ca impresioneaza prin arhitectura.

Lucrarile au demarat in august. Faza demolarii este aproape terminata (poze septembrie) :

IMG_0202.jpg

IMG_0204.jpg

 

Va fi al saselea stadion nou din tara, dupa Stadion "Dr. C-tin Radulescu" (investitie privata CFR Cluj), Arena Nationala, Cluj Arena, "Ilie Oana" din Ploiesti si Stadionul "Marin Anastasovici" (investitie privata Astra Giurgiu).

In timp ce majoritatea suporterilor stelisti duc razboaie pe tema preferintelor (National Arena vs. "templul" Ghencea"), alte echipe de prin tara se muta in "casa noua". Usor retoric, voi intreba, pe cand si pe la noi ? :(

Edited by Empyro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretic Ghencea va primi o modernizare serioasa odata cu Euro2020. Dar nu cred ca acea modernizare va fi la un nivel financiar de a permite demolarea si ridicarea a unei noi arene. Adica ceea ce se impune.

In Ghencea ar fi perfecta o arena de 18-20.000 locuri sau poate chiar si mai putine locuri (14-15.000) dar am ramane intru totul dependenti de National Arena pentru meciurile importante.

Ca si comparatie stadionul Petrolului a costat undeva la 17-19 milioane de euro. Steaua a avut profitul asta doar in ultimii 2 ani ! Dar pe langa disponibilitatea de a face acest pas , stim cu toti de problemele cu Armata.

 

Cert este ca exista o problema nu de urgenta maxima dar una reala cu situatia stadionului nostru. Dar la cum merg lucrurile cu Armata tare imi e ca nu prea exista loc de intelegere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exista totusi o sansa. Si cum ai zis si tu, se numeste Euro 2020. Din pacate, mai avem destul de mult timp de asteptat pana atunci, insa va fi imperios necesar ca la momentul disputarii acelui turneu final cel putin 1-2 baze sportive din Bucuresti sa se prezinte la un nivel decent si modern.

Este evident ca Armata se va opune vehement oricarei initiative, dar noroc ca la randul lor au si ei sefi, reprezentati de Guvern, care s-au angajat "sa puna umarul" la organizarea acestui mini-turneu final (cele patru meciuri).

 

Avem un precedent in Polonia, prin "Pepsi Arena" sau "Polish Army Stadium" cum mai este cunoscut stadionul Legiei. Apartinand initial Armatei, a fost cedat in 2002 municipalitatii din Varsovia. De altfel, consider ca singura entitate de stat capabila (si admisa) in ziua de azi, sa investeasca si sa detina cu titlul de proprietate infrastructura sportiva sunt autoritatile locale. Cu ocazia asta putem vedea si care este discrepanta dintre noi si polonezi, caci vom face la un moment dat ceea ce au facut ei (in 2002), dar la o distanta de 12-15 ani.

 

Vechiul stadion al Legiei : legia-stary.jpg

 

"The complicated legal status of the land, which belonged to the military, effectively discouraged potential investors. The new hope came together with the new owners - Daewoo company, which bought the majority stake in Legia in the late 1996. The Korean club owners strongly lobbied the City of Warsaw to take over the property and invests in the new facility, however, the then owners of the site - the Military Property Agency - was not willing to sell the property. The deadlock existed for the next 5 years, during which time the Koreans sold the club. Eventually, the sale went through on July 29, 2002, when the City of Warsaw acquired the title to the land. Although the market value was estimated at 60 million PLN, the purchase price was agreed at 16 million PLN. In October 2004, Warsaw's chief architect Michał Borowski gave permission to build a new stadium on the said land. The decision led to the announcement of tender for redevelopment of the Legia's facilities. - wikipedia

The stadium underwent a two-stage, complete reconstruction in the years 2008-2011. Only a small part of main building facade was preserved from the old construction (with another part being precisely reconstructed)." -> atentie sporita acordata traditiei si istoriei.

 

Noul stadion : 1007.jpg

 

In vederea Euro 2012, la Varsovia a fost (re)construit stadionul national, "Polish Army Stadium" neintrand in circuitul turneului final. Insa, cu siguranta baza Legiei a fost una frecvent utilizata de echipele de la acel turneu final.

 

Pe de alta parte, sa nu uitam ca sprijinul municipalitatii a fost acordat (sume consistente pentru ridicarea unui stadion maricel) si prin prisma faptului ca Legia are o cota uriasa de popularitate in Varsovia, cealalta echipa din oras "Polonia", fiind o echipa minora, un fel de rapid.

In Bucuresti, lucrurile nu stau deloc asa, dar in definitiv cum ai spus si tu, nu avem musai nevoie de un stadion de 33.000 de locuri. "Redesenarea" stadionului "Steaua" ar fi arhisuficienta.

Edited by Empyro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate suntem departe de aceasta realizare... La noi incapatanarea, orgoliile si prostia sunt mai presus decat elementele constructive si ambitia oamenilor de la varf (oamenii care pot schimba ceva dar se multumesc cu ciolanul si perioada in care au de lins acel ciolan). Decat sa se faca propaganda pe banii nostri pe coregrafii 7843847 D, sa puna mana sa investeasca in sport ca a trecut timpul in care eram la pamant, acum suntem sub pamant! Guie Ponta si tuturor care fac campanii din bani publici!

Edited by besliud

Share this post


Link to post
Share on other sites

UEFA a anuntat ca Romania va gazdui patru meciuri de la Campionatul European de fotbal din 2020, dar Mircea Sandu trage un semnal de alarma, in exclusivitate pentru Stirile Digi Sport.

Daca partidele din grupe si optimi se vor juca pe Arena Nationala, Romania trebuie sa puna la punct si infrastructura necesara unui eveniment de amploare. Trei stadioane de traditie trebuie daramate si apoi reconstruite.

Ca sa poti sa faci Campionatul European, ai nevoie de patru baze unde sa poata astia sa faca pregatire, unde sa nu poata nimeni sa patrunda, sa fie filmati, sa fie nu stiu ce.

Cele trei stadioane, Dinamo, Steaua, Rapid, trebuie rase de pe suprafata si construite altele noi, moderne, de pana in 20 000 de locuri., spune fostul sef de la Casa Fotbalului.

Membru in Comitetul Executiv al UEFA, Mircea Sandu trage un semnal de alarma in ceea ce priveste construcția celor trei noi arene si dreptul de a organiza meciuri la Euro 2020: Daca in 2018 spre 2019 nu le ai gata, binenteles că le putem pierde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now