Sign in to follow this  
Followers 0
Alexandru H.

Top 10 generali

8 posts in this topic

Sunt plictisit.

 

Top 10 generali din istoria Romaniei. Includem aici pe toti care au luptat in serviciul unei entitati politice locale, cu centrul pe teritoriul actual al Romaniei (triburi getice, Dacia, Moldova, Muntenia, Transilvania) dar si pe cei din zona culturala vlaha, cu cuceriri in zona noastra (ma refer deci la Asanesti). Puteti baga si unguri, nemti, tigani, evrei (:D), turci, dar cu conditia sa fi fost supusi ai acelor entitati, nu ale unora gen Austria, Rusia sau Imperiul Otoman.

 

Cu argumente.

 

Go!

 

PS. Ii anunt pe cei cu anumite sensibilitati ca lista mea de 10 nu cuprinde niciun evreu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Momentan nu imi vin 10 in cap. Si va spun de acum ca nu o sa ma apuc sa enumar generali din secolul XX pentru simplul fapt ca istoria veche imi e mai draga :P

 

1. Traian

Din punctul meu de vedere Traian a fost un lider complet.

Conducator de osti - Check.

Politician - Check.

Administrator - Check.

Iubit de poporul sau - Check.

Carisma - Check.

 

Nu stiu cum gandesc altii insa eu ii consider pe dacii lui Decebal o forta. Decebal a fost si el un conducator si un politician foarte abil. Iar faptul ca a luat bataie de la Traian il pune pe roman pe locul 1 in topul meu.

 

2. Mihai Viteazu

 

I-au lipsit viziunea si firea de politician. Daca Mihai le avea, era pe locul 1 in topul meu. Si nu numai asta dar probabil ca statul sau ar fi durat mai mult.

 

A fost un luptator feroce de linia 1, ambitios si cu o prezenta destul de puternica din moment ce au ajuns unii oameni foarte puternici ai vremii sa il vrea mort.

 

3. Iancu de Hunedoara - Cruciat

Un conducator aproape complet, un foarte bun administrator, politician. A fost un Traian al timpurilor mai moderne fara insa un imperiu in spatele sau. Lucru care nu l-a oprit sa se bata cu un imperiu, cel otoman.

 

Iancu provine din scoala vestica de luptatori, un descendent, putem spune, al primilor cruciati, pentru ca a dus si el crucea asta. Fara el, probabil ca Ungaria ar fi fost calcata in picioare de catre turci. Nu e de mirare ca inca in ziua de azi la mormantul lui de la Alba Iulia ungurii vin sa ii depuna coroane.

 

Mormantul sau are aproape intotdeauna o coroana proaspata, o coroana cu culori rosu, verde, alb.

 

Iancu, din pacate, a suferit se pare si de blestemul acelor cruciati. Ca el a fost un mare razboinic da' n-a avut norocu' sa moara in lupta. Ca multi mari conducatori vestici inaintea lui.

 

4. Vlad Tepes

 

Un bun luptator, feroce si fara mila. Nu i-a fost frica sa foloseasca tactici mai putin ortodoxe. Daca ar fi avut mai mult succes, ar fi putut si el sa ocupe foarte usor locul 1. Lipsa abilitatilor politice l-au dat insa gata si pe el.

 

5. Ioan Voda Armeanu

 

Un luptator foarte puternic fizic, un mercenar, un conducator de osti care s-a facut intotdeauna iubit de oamenii sai. Si-a demonstrat inteligenta si caracterul in momentul in care a ajuns pe tron. Era un voiveod al oamenilor, pentru ca i-a taxat pe boieri si pe preoti ca sa le fie bine oamenilor de rand.

 

Este unul dintre domnitorii mei preferati si consider ca istoria sa ar trebui cunoscuta de toti romanii, mai ales de cei care sustin ca sunt mari romani.

 

6. Mircea cel Batran

 

A oprit imperiul otoman cu un stat micut. Nu-i lucru usor.

 

 

7. Stefan cel Mare

Cu stromeleagul lui invartosat, Stefan e la mine doar pe 7, pentru ca nu ma impresioneaza bisericile facute de el dupa fiecare victorie. Probabil ca ar fi trebuit sa-l pun mai sus, date fiind campaniile purtate cu succes impotriva otomanilor si ungurilor. Nu pot sa trec insa peste omul Stefan cel Mare.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Traian nu intra in lista, conform regulilor. Pentru ca apoi ar trebui sa bagam o multime de generali profesionisti acolo gen Septimiu Sever, Aurelian si am dezechilibra complet lista (astia ar intra toti pe podium). Ca sa nu mai spun ca daca intra Traian, am putea sa-l acceptam si pe Attila, si pe Simeon al Bulgariei etc... ceea ce contravine ideii topului: lideri locali.

Edited by Alexandru H.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca o completare la lista lui Adrian, in orice ordine:

 

1. Burebista- a reusit unificarea triburilor, un lucru destul de greu, avand in vedere faptul ca si atunci dacii, carpii etc nu erau uniti. In plus, s-a amestecat in lupta politica romana, sprijinindu-l insa pe Pompei, adica pe cel care a pierdut razboiul in fata lui Caesar. A castigat si lupte cu celtii si impotriva coloniilor de la malul marii.

 

2.Decebal- cu toate ca nu s-a putut impotrivi legiunilor romane, a reusit si el reunificarea triburilor. Eu il apreciez pentru curajul sau: si-a permis sa atace fortificatiile romane de la sud de Dunare, pe timpul iernii, lucru nemaiauzit la vremea aceea, pentru a-i lua prin surprindere.

 

3.Asan 1- nu stiu ce influenta a avut asupra vlahilor si bulgarilor, dar cert este ca i-a unit si le-a cam dat rusine bizantinilor.

 

4. Basarab 1- a castigat independenta tarii sale, invingand un mult mai puternic regat ungar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iar muscati din capcana individului (individei?) care se da cu capu' de zidu' plangerii? Pe bune, pe cativa dintre voi va credeam mai putin naivi.

Vreti discutii? Fie! Dar atunci ignorati-l pe baiatu' asta care prezinta niste crezuri de-ale lui din Tora ca pe niste realitati!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Iar muscati din capcana individului (individei?) care se da cu capu' de zidu' plangerii? Pe bune, pe cativa dintre voi va credeam mai putin naivi.

Vreti discutii? Fie! Dar atunci ignorati-l pe baiatu' asta care prezinta niste crezuri de-ale lui din Tora ca pe niste realitati!

 

Ar trebui sa ma ignori, asa cum ignori si buna-cuviinta de fiecare data cand te referi la mine. Daca nu te pricepi la istorie, lasa-i macar pe oamenii astia sa mai discute. Stiu ca pentru tine arta dialogului e o necunoscuta dar incearca sa nu-ti faci de rusine varsta si sa mai taci atunci cand nu te intreaba nimeni de sanatate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tupac

 

Pentru mine vorbele-s vant. Poate oricine de aici sa spuna orice ca oricum pe mine nu o sa ma influenteze. Daca vor sa dea citate din tora, foarte bine. Daca le place coranul, n-au decat.

 

Cand e vorba de ceva care-mi atrage atentia, care-mi starneste interesul, eu cercetez singur. Nu ascult ce imi zice unul sau altul.

 

 

Topicul mi se pare interesant si chiar o sa-l si felicit pe Alexandru H. ca a venit cu ideea asta. Nu cred ca se pune problema sa creada cineva ca noi doi suntem prieteni. Mai ales ca pe suportersteaua.net Alexandru H. si-a exprimat destul de clar parerea pe care o are despre mine. Da' daca omu' a facut un lucru bun, atunci merita laudat. Iar eu consider astfel de discutii drept foarte bune pentru site.

 

Sincer, nu m-as supara sa citesc niste dezbateri intre voi doi pe tema asta evreiasca, daca tot sunteti atat de pasionati de ea. Oricum, asa cum am zis si mai sus, daca e sa ma intereseze problema, voi face eu, singur, researchul si voi vedea ce si cum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ambii vom porni de la un dezavantaj: eu nu sunt evreu iar Tupac nu stie nimic despre evrei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0