Sign in to follow this  
Followers 0
Gandalf the White

Costica Zamfir

1 post in this topic

A aparut ca un taifun in fotbalul de inalt nivel. Venit aproape de nicaieri, adică de la Videle, via Petrolul Ploiesti, a prins după numai două luni la Steaua primul unsprezece al echipei nationale! Nicicand nu se mai intamplase asa ceva, omul asta chiar era un fenomen.

 

Toti cei care au jucat cu el sau i-au fost adversari in anii 70 spun despre Costică Zamfir că a fost una dintre cele mai bune extreme stanga pe care le-a avut fotbalul romanesc si, cu siguranță, cea mai bună din ultimiii 35 de ani! Viteza sa incredibila driblingurile in cascadă si ruperile de ritm faceau deliciul fanilor care umpleau tribunele din Ghencea sau cele de pe vechiul "23 August" la cuplajele interbucurestene.

 

A sarit direct la seniori!

Uluitor, dar a pus ghetele de fotbal in picioare abia la 18 ani! Pană atunci, jucase doar pe islazul din Godeasca natala un sat aflat la granita judetelor Giurgiu si Teleorman. "M-a luat un prieten să mergem la Videle, că era turneu intre sectiile de la Schela de petrol si le lipseau la unii doi jucatori. I-am facut harcea-parcea, iar norocul meu a fost că la jocul ala a fost prezent si antrenorul Marin Pena, de la echipa de juniori Petrolul Videle. Nu m-a lasat pană nu m-a legitimat, iar peste două saptamani eram deja la echipa mare, care juca in Divizia C" , povesteste Costica acum antrenor la grupele de copii de la Concordia Chiajna.

 

După armată a urmat transferul la Petrolul Ploiesti, echipa despre care spune că i-a ramas cel mai mult in suflet dintre toate pe unde a trecut, "poate si pentru că m-a luat de la Videle, m-a scos practic la lumină". Un an in "A" si celalalt in "B" au fost suficienti pentru ca jumatate de tară să bată la usa clubului prahovean si să se intereseze in ce conditii poate fi transferat Zamfir.

 

Spaniolii despre Zamfir: "Noul Gento"

Lozul norocos l-a tras Steaua, unde a impresionat de la inceput. În vara aceea, 1975, roș-albastrii au efectuat un turneu in Spania, unde au jucat cu FC Sevilla, Español, Cadiz si Granada, iar Zamfir a fost omul numarul unu. "Noul Gento" si "Extrema de 2 milioane de pesetas" au titrat ziarele iberice după primele jocuri. "Cei de la Sevilla ofereau banii ăștia pe mine, veneau cam patru sute de mii de euro in banii de azi, dar pe vremea aia erau bani multi. Atunci, insa nici nu putea intra in discutie un transfer, alea erau timpurile. Nici peste doi ani nu m-au lasat, cand ne-au cerut Panathinaikos si AEK Atena pe mine si pe Troi", dezvaluie el azi. În acel sezon, 1975-1976, Steaua a facut eventul, dominand de o manieră clară campionatul, cu un Costică Zamfir devastator pe banda stangă a atacului.

 

A urmat un alt titlu, in 78, si o altă Cupă a Romaniei, in 1979. Plus meciurile de la nationala la care a debutat la un 2-2 cu Spania in 1975 si pentru care a marcat primul gol tot intr-un joc cu Spania, 1-0 la Bucuresti, in preliminariile Mondialului din 1978. A fost pe teren si la celebrele meciuri cu Iugoslavia din aceleasi preliminarii, 2-0 la Zagreb - "contra, poate, celei mai puternice echipe a Iugoslaviei din toate timpurile, cu toate marile sale vedete pe teren" -, dar si 4-6 la Bucuresti, "un meci straniu!". În amicalul cu Italia, din toamna lui '75, 2-4 pe "San Siro" , unde a facut o repriză secundă fabuloasa l-a adus pe marele Giacinto Facchetti in situatia de a-l ruga s-o lase mai moale, că e doar un amical!

 

"Nouă ne-au lipsit Ion Alecsandrescu si Valentin Ceausescu!"

A "ars" insă repede. După patru ani la cel mai inalt nivel a inceput declinul. Unii spun că un rol major in faptul că nu s-a realizat pe masura valorii si a talentului sau uriaș l-a avut alcoolul, dar el se jură azi că "n-am fost un bautor. Se mai intampla uneori si la mine, dar mult mai rar decat la altii. Chiar dacă intram in restaurant, la «Drumetul» sau la «Bradet», nu inseamnă că beam, imi luam un pahar in față si imi placea să ascult muzica, lautarii. S-a scris mult si nemeritat despre mine pe această temă". Totusi, viata extrasportivă a fost principalul motiv al caderii sale. Și el iși aminteste cum cei din conducere ii spuneau: "Dacă ai fi mai serios, ai fi mai mare decat Iordanescu si Dumitru".

 

Alt motiv al caderii sale a fost poate firea rebela pe care el o pune pe seama faptului că "spuneam intotdeauna ce era de spus, nu mă feream, nu eram un diplomat. Ă‚sta eram, copil de la tară cu frica lui Dumnezeu, si nu-mi placea cand vedeam cate o nedreptate. Nu mă abtineam si spuneam, iar asta de obicei nu convine".

 

Marele sau regret este legat de acea echipă a Stelei de la mijlocul anilor 70, "care putea bate pe oricine. Jucam un fotbal de vis. Față de echipa din 1986, care a luat Cupa Campionilor, nu ne-au lipsit decat două lucruri. De fapt, doi oameni: Ion Alecsandrescu si Valentin Ceausescu! Pai, noi ii aveam conducatori pe generalul Dragoescu si pe colonelul Florescu, unul venea de la tancuri, celalalt de la tunuri! Ce fotbal să stie ei!?".

 

Costică Zamfir a fost unul dintre cei mai mari fotbalisti pe care i-a avut Steaua vreodată! Iar ca extrema peste Creiniceanu, peste tot ce a avut clubul asta, poate doar Nae Tataru să se fi ridicat la nivelul lui. Rar vezi asa fotbalist!

Liță Dumitru, fost coechipier Steaua

 

Costică era un jucator fabulos. Cand o lua cu mingea la picior, puteai fi sigur că ori e gol, ori iese o fază periculoasă

Radu Troi, fost coechipier Steaua

 

Putini fotbalisti am antrenat in cariera mea care să fi avut atatea calități precum Zamfir. Pacat pentru el că si-a batut joc de talentul cu care era inzestrat si pentru calitățile alea extraordinare

Emeric Ienei, fost antrenor al lui Zamfir la Steaua intre 1975 si 1978

 

Cand venea meciul cu Steaua, ne luau durerile de cap: «Ce facem cu Zamfir? Cine il tine?». Degeaba, n-aveai cum să-l tii! Dribla extraordinar in viteză si, cand ziceai că l-ai prins, se oprea brusc. Tu te mai duceai doi-trei metri, de te faceai si de ras

Bruno Grigore, fost adversar, fotbalist la Sportul Studentesc

 

 

Carte de vizită

 

Constantin Zamfir

nascut la 15.05. 1951, la Godeasca (Giurgiu)

1969-1970 si 1972-1973 Petrolul Videle

1970-1972 Vointa Ilia si Dacia Orăștie (ambele in stagiul militar)

1973-1975 Petrolul Ploiesti

1975-1980 Steaua Bucuresti

1980 (ultimele sapte etape) si 1981-1982 Progresul Bucuresti

1980-1981 FCM Galati

1982 Metalurgistul Cugir, Chimia Turnu Magurele, Urbis Bucuresti, Laromet Bucuresti, Inter Vaslui, Petrolul Roata de Jos (la ultima antrenor-jucator)

12 meciuri si un gol la echipa natională

19 meciuri si două goluri, incluzand si echipa olimpică

 

Tehnica si-a cizelat-o pe islazul satului!

Multe dintre calitățile care i-au impresionat pe toti peste ani Costică Zamfir spune că le-a dobandit pe islazul de la Godeasca, unde se strangeau toti copiii satului la fotbal. "Jucam de dimineață pană seara, fotbal si baie, altceva nu stiam. Uneori eram 15 la 15 sau 20 la 20, erai obligat să driblezi, tot timpul era unul in fata ta. N-aveam maieuri, ca să ne deosebim, asa că trebuia să stai cu capul sus, să vezi cui pasezi. Lasand la o parte calitățile native, tehnica acolo am deprins-o. Eram singurul baiat din sat care avea minge de fotbal, una cu siret, iar ceilalti copii veneau de dimineață la poarta noastra unde mă asteptau să mă trezesc si să mananc pentru a pleca apoi toti pe islaz. Jucam desculti, ce tenisi?, iar noaptea, cand veneam, imi scoteam tepii din picioare la lumina lampii".

 

Singurul din echipă fară grad militar!

Zamfir era singurul jucator din lotul Stelei la acea vreme care n-avea grad militar! "N-am vrut, mi-a fost teamă să mă bag in Armata că erau reguli stricte, disciplina iar eu am fost mereu un libertin. Țin minte că eram chemati din cand in cand la ministrul Ion Coman, care se ocupa de noi. Începea cu Ceausescu, despre care ne spunea fie că e suparat, fie că ne felicita in functie de rezultatele noastre, după care beam un pahar cu sampanie si dadea mana cu fiecare. Cand ajungea la mine intreba: «L-ati facut p-ăsta ofiter?». «Nu, domnu' ministru, nu vrea!». «Cum, ma nu vrea? Ce, e după el? Data viitoare vreau să-l vad capitan!». N-am vrut si gata. Nu-mi trebuiau mie grade".

 

A ales Steaua spre binele Petrolului

Steaua a fost doar una dintre echipele aflate pe lunga listă a formatiilor care si l-au dorit pe Zamfir in vara lui 1975. "Am ales Steaua si la rugamintile celor de la Petrolul, pentru că bucurestenii au trimis opt jucatori la schimb, printre care pe Pantea, Florian Dumitrescu si Batea. Sincer, eu aș fi vrut la FC Arges cu Dobrin, dar nu m-am inteles la bani cu Halagian, imi dadea doar 25.000 de lei. Satu Mare, UTA, Valcea, Bacaul, Resita, imi dadeau toate cate 100.000 de lei, dar am ales Steaua si spre binele celor de la Petrolul. Oricum, am luat si de la ei 25.000 de lei, cred că am fost singurul fotbalist caruia i-a dat Steaua bani, că ei dadeau doar grad si casa Le-am spus că nu semnez altfel, asa că i-au dat pe Dina si Șurenghin la Corvinul pe banii ăștia, pe care apoi mi i-au dat mie!"

 

 

Pe 50 de metri nu-mi facea nimeni față si n-o spun ca să mă laud. Erau insă si alte extreme stanga de mare valoare, precum Marcu, de la Craiova, Manea, de la Rapid, Florea, de la Resita, si, bineinteles, Lucescu, dar el juca si dreapta

Costică Zamfir

 

N-am fost un betiv, iar tarie n-am baut mai deloc. Porecla de «Țuică» mi s-a tras de la galeria Rapidului, care, la un meci cu Progresul, in primavara lui '80, a inceput să mă strige asa, probabil ca să mă demoralizeze. M-am razbunat batandu-i cu 3-1 si promovand noi in acel an in Divizia A

Costică Zamfir

 

 

Ioan Viorel - prosport

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0