Sign in to follow this  
Followers 0
Lari

Cornel Pavlovici

4 posts in this topic

Cornel Pavlovici s-a nascut pe data de 2 aprilie 1943, la Bucuresti, si masoara 1,77 metri.

 

A jucat ca atacant pentru CCA/Steaua, intre anii 1963-1966, pentru care a marcat 35 de goluri in 54 de meciuri.

 

Pentru Nationala, a fost selectionat doar in 1963 si 1964, marcand 7 goluri in 7 meciuri. De remarcat ca a facut parte din echipa reprezentativa care s-a clasat pe locul 5 la Olimpiada de la Tokyo, in 1964, clasandu-se pe locul al doilea in topul golgheterilor competitiei.

 

Cornel Pavlovici a ajuns la varsta de 67 de ani si traieste dintr-o pensie de 700 de lei, dar si cu spaima că ar fi putea fi aruncat in stradă de fosta sotie. Noi n-am jucat pe bani multi, dar am jucat si pentru oameni, repetă Pavca aproape obsesiv.

 

Am facut mai multe decat el!

 

Pavlovici are idei taioase, unele contradictorii, altele revolutionare. Aprinde scanteia in duelul dintre generatii, la fel cum a facut-o si Cristi Chivu, acum câțiva ani ( Ce a facut generatia de aur? A stat cu fundul in poartă si l-au avut pe Hagi, spunea capitanul nationalei, după un meci in Giulesti).

 

Pavca este nemultumit de supranumele primit de Hagi.

 

Care «Rege», ce «Rege», oameni buni? Ce-a câștigat Hagi? E vreun campion mondial, european? Eu am facut mai multe decat el, dacă e s-o luam asa! Generatia mea are locul cinci la Olimpiada la Tokyo, in 1964, iar eu am iesit al doilea marcator al turneului, cu opt goluri. În schimb, Hagi nici nu juca la Brescia, cu Lucescu. Cunosc bine situatia, doar am stat mult langă el, sochează Pavlovici, intretinand disputa generatiilor din fotbalul romanesc. Fotbalisti mari au fost Voinescu, Zavoda, Constantin, Apolzan... Mă uit la Panduru asta, care a jucat la Steaua, iar acum este manager. Ce fotbalist a fost? A jucat la Benfica? Poate că a fost in lot, nu că a jucat!.

 

Nu se regaseste in actuală formatie din Ghencea

 

Fost stelist in perioada 1962-1966, Pavlovici, golgheterul Romaniei in 1964 (19 reusite, la egalitate cu ex-dinamovistul Con stantin Frățilă), nu recunoaste actuala echipă din Ghencea:

 

Nu mai sunt stelist! Nu suport Steaua de-acum. Nici in stadion nu pot să intru. Nu am legitimatie, nimic. Iar cei de-acum habar n-au ce sacrificii am facut noi pentru clubul asta. Pe vremea mea, nici jambiere n-aveam ca să jucam. Cei de la Dinamo aveau, fiindcă erau mai instariti. Evoluam cu sortul pe care-l purtam si la antrenamente. Îl aduceam acasă si mi-l spala mama, ca să-l am curat la meci. Dar jucam cu sufletul, pentru public, ceea ce nu mai există acum. Iar in tribune erau cateva zeci de mii de oameni. Pentru locul doi ocupat in clasamentul golgheterilor la Olimpiada de la Tokyo am primit doar un stilou din aur.

 

Sustine că a ratat cateva ocazii bune de a prinde un contract in strainatate, intr-o perioadă in care transferurile externe erau interzise de regimul acelor vremuri. În 1963 am mers cu Steaua la Zagreb, pentru un meci cu Dinamo. La hotel m-am intalnit cu patronul, care mi-a propus să raman. A zis că vorbeste el cu comunistii, regretă acesta.

 

În sezonul 1963-1964 am dat 19 de goluri, intr-un campionat cu 14 echipe si am terminat la egalitate cu dinamovistul Constantin Frățila de la Dinamo. Am luat fiecare cate o cupa apoi am mers pe terasă si am baut o bere impreuna Eram prieteni, astea erau vremurile, povesteste Pavlovici. Aflat prin preajma Frățilă a dat peste cartea Cornel Pavlovici - sau fascinatia golului, scrisă de Ilie Dobre. Prinde-l si tu pe Ilie, că nu se stie cat mai traiesti! Dă-i toate datele, să-ți facă si tie o carte, ca să ramană ceva după tine!, l-a avertizat, pe un ton grav, Pavlovici pe Frățila

 

Riscă să ramană fară locuință

 

Pavlovici se confruntă cu probleme mari in viata personala Și-a schimbat yalele usii de la intrare de teamă că fosta sotie ar putea da buzna in casa in timp ce el este plecat, si i-ar arunca lucrurile, pentru a-l forta să plece din locuință.

 

În trecut am dat o semnatură pe un act, iar sotia a profitat. S-a dus la notar, a inregistrat hartia, iar acum vrea să-mi ia apartamentul. Eu vreau ca locuinta să ajungă la fiul meu, care este acum in Italia, nu să profite ea. N-are niciun drept, se plange Pavlovici.

 

Victor Piturcă juca barbut cu inginerii din Motru si cu un hoț de ulei!

 

Pe Victor Piturcă (foto), Cornel Pavlovici il cunoaste ca pe propriile buzunare. Mai intai, il prezintă ca pe un salvator ( doar Piti ar putea pune ordine, dacă vine la Steaua), apoi face dezvaluiri despre fostul selectioner al Romaniei.

 

Juca fotbal la Jiul Petrosani (n.r. - sezonul 1977-1978), unde antrenor era Ion Parcalab. Jiul se lupta, in Liga secunda cu Minerul Motru, unde antrenor eram eu. Petroșănenii erau pe primul loc, iar noi - pe doi. Cand nu juca barbut la Petrosani, Piturcă venea la Motru să joace cu niste ingineri. Eu aveam o vilă in oras iar cand se afla in Motru, Piti tinea la mine grosul banilor, ca să nu se ducă la joc cu sacosa plina Nu dorea să riste să-i dea vreunul cu ceva in cap si să-i fure toti banii, asa că ii lasa la mine. Știu si cu cine juca. Era unul care fura ulei de la o fabrică din zonă! Cand l-au prins, asta a dat totul pe «goarnă». A spus cu cine juca barbut, totul. Asa au ajuns la Piturcă.

 

Cu Nicolae Ceausescu m-am intalnit de multe ori, o dată chiar in holul unui hotel. Mă pupa ori de cate ori mă vedea. Ținea cu Steaua., despre conducerea fostului Partid Comunist

 

Am copilarit in cartier cu Lucescu si cu fratii lui. Unul dintre ei era mai talentat decat Mircea. Știu că Lucescu a fost ste list, dar antrenorul Ștefan Onisie l-a respins la un trial., despre echipa cu care tinea Mircea Lucescu

 

În Italia, Lucescu mă intreba mereu:«Cum vezi tu fotbalul? Cum il vezi pe Dumitrache?». Îi placea să vorbească de Dumitrache. L-a iubit enorm si il considera cel mai mare atacant roman., despre simpatia lui Il Luce pentru Florea Dumitrache

 

La Brescia am lucrat cu Negro, cu Pirlo, cu Baronio, cu fratii Filippini, dar cel mai bun fotbalist de-acolo era Sabau. A fost numarul unu." - despre fotbalistii care i-au trecut prin mană la Brescia

 

EvZ

CornelPavlovici.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fostul mare atacant al Stelei Cornel Pavlovici, poreclit Pavca, a incetat din viață astazi, la varsta de 69 de ani.

 

 

"Eu l-am cunoscut pe Pavca mai mult ca om decat ca si fotbalist si pot spune ca am avut mereu o admiratie deosebita pentru el. Am fost mereu atras fata de acest om extraordinar, care reusea sa binedispuna pe oricine cu starea sa de spirit extraordinara. Va ramane mereu in inima mea si faptul ca a trecut in nefiinta imi aduce un mare regret in suflet. Transmit un gand bun familiei sale si sper din tot sufletul sa se odihneasca in pace" - Helmuth Duckadam, presedinte de onoare FC Steaua Bucuresti.

 

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Destinul unui fotbalist: Pavca (Ovidiu Ioanitoaia)

 

A incetat din viață, cu 3 luni inainte de a implini virsta de 70 de ani, Cornel Pavlovici, 134 de partide și 57 de goluri in Divizia A, golgeter al campionatului 1964, 7 selecții in echipa reprezentativă și, printre altele, participant la turneul final al JO de la Tokyo. Victima unui atac cerebral, s-a prapadit pe patul unui spital din București in ziua de 8 ianuarie 2013.

 

Virf impetuos, cel caruia apropiații ii spuneau Pavca a fost chiar mai mult. Un tip original, un personaj pe care Emeric Ienei, coechipierul sau de la Steaua și de la națională, il caracteriza ca fiind talentat și sufletist, dar pus mereu pe glume, hazliu.

 

Imi Ienei evocă o intimplare din 1964: Aflați in Vietnam la intrunirea formațiilor militare din țările socialiste, ne-am strins intr-o sală să ne relaxam intre meciuri. Noi am adus țuica, ungurii palinca, cehii șlibovița și ne-am intins la taclale. La un moment dat, Vasile Zavoda l-a rugat pe Pavca să coboare in restaurantul hotelului unde eram toți cazați și să ia niște bere. Facind ochii mari, Pavca a intrebat cu ce bani să ia și in ce limbă să comande?! Hai că ești tinar și deștept, te descurci tu!, l-a incurajat Zavoda. După 5 minute, Pavca a aparut cu o ladă de bere și ne-a anunțat radios că a semnat pentru ea in contul albanezilor!.

 

Retras de pe teren, n-a avut noroc nici ca antrenor, nici ca soț. Recomandat de Mircea Lucescu, a lucrat o vreme la Brescia, dar la copii și la ingrijirea bazei sportive. Luce a continuat să-l ajute în amintirea copilariei traite de amindoi in saracia din Aparatorii Patriei. Pavca i-a ramas recunoscator și astfel a devenit unul dintre steliștii care țin și cu Dinamo!.

 

Vorbea de nu se mai oprea, turuia ca o moară stricata Te apuca de rever ca să-l asculți și nu refuza nici o invitație. Se facea repede simpatic. Îi placea vinul, dar mai degrabă ca să-l descinte decit să-l bea. Îl ispitea șueta, nu paharul și obișnuia să spună n-am știut altceva in afară de fotbal. Cu el m-am trezit, cu el m-am culcat și cu el am să și mor. Faptul că nu i s-a gasit niciodată un post in Ghencea, fie și la juniori, l-a marcat și l-a ranit. Deschizind subiectul, iși stapinea cu greu lacrimile. Ofta. Se enerva. Înjura.

 

La inmormintarea lui n-a aparut nimeni nici de la Steaua, nici de la FRF, nici de la Liga Au trimis cite o coroană și atit. Pavca a sfirșit in anonimatul in care, operat de flebită pe banii lui Lucescu, și-a petrecut ultimii ani. Departe de lume, parasit de a treia nevasta invins.

 

sunt sigur că nu l-ar fi deranjat să ne descrețească frunțile cu o povestire de demult. Tocmai fusese angajat la FC Olt cind, cu ocazia unui stagiu de pregatire, Take Macri l-a pus să se urce intr-un copac ca să-i urmarească pe jucatori dacă și cum alearga S-a conformat, numai ca după citeva clipe, a cazut ca pietroiul la pamint!

 

Speriat, Macri s-a apropiat in fuga insă secundul sau nu pățise nimic, era viu și nevatamat. Matale ești de vina a sarit cu gura in timp ce se scutura de praf, că m-ai obligat să fac 3 chestii in paralel, să mă țin de crengi, să mă uit după baieți și să-ți comunic ce vad! Privește-mă atent și o să ințelegi unde ai greșit. Pe mine mă cheamă Pavlovici, nu Napoleon!.

 

Doamne, acolo, sus, ai grijă de Pavca pentru că a fost un om bun și nefericit! Din pacate, n-a invățat să adune, a știut numai să risipeasca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0