FCSTEAUA.RO

FC Steaua – Sepsi OSK 2-0! Victorie cu un joc de uitat

Pe o vreme câinoasă, ger (temperatura resimțită -14 C⁰) și viscol, Steaua a învins cu 2-0 pe Sepsi și a întrat în Play off cu 28 de puncte, la numai 2 lungimi de CFR.

Clasamentul de start în Play off

1. CFR Cluj – 30 de puncte
2. FC Steaua – 28 de puncte
3. CSU Craiova – 26
4. Astra Giurgiu – 22 *
5. FC Viitorul – 22 *
6. CSM Poli Iaşi – 20

 Formație care nu a beneficiat de rotunjirea punctajului și care în caz de egalitate de puncte cu orice altă echipă la finalul play-off-ului are câștig de cauză.

Un scurt bilanț. Să nu ne lamentăm prea mult, ci să ne vedem lungul nasului și partea plină a paharului. Steaua a jucat până acum cu 18 meciuri mai mult decât CFR, care în afară de campionat nu a avut niciun stres, dar a avut un parcurs de excepție (ca punctaj) în Liga 1.  Campioanele ultimelor două ediții, Astra și Viitorul, au terminat pe locurile 4/5, la 11 puncte de Steaua,  și au părăsit UEFA încă din vară. Ambele au suflat titlul Stelei, știm noi cum. Dinamo e pe locul 8 la 16 puncte de Steaua și va juca play out deși au disputat numai o dublă în Europa. Toate cele 3 au cu 14-16 meciuri mai puțin jucate decât Steaua în toate competițiile din acest sezon. CSU Craiova, principala urmăritoare a Stelei, are cu 16 mai puține.

Da, Steaua a investit în jucători, dar dacă Becali a dat niște milioane de euro pe niște jucători de la Astra și Viitorul, asta nu înseamnă că acea sumă reprezenta și  valoarea lor! O Dacie Logan plătită cu prețul unui Audi A4, tot Dacie rămâne! Apoi, nu toți cei veniți la Steaua în vară erau obișnuiți (sau capabili) să ducă meciuri tari din 3 în 3 zile. Asta se dobândește în timp, nu peste noapte și nu pe bani ca la tarabă. Cu Steaua toate echipele din Liga 1 își dau viața pe teren, iar în UEFA meciurile sunt și mai extenuante. Nu mai punem la socoteală și erorile manageriale de transfer.

Una peste alta, Steaua a obținut cel mai mare punctaj (55) de când se joacă în sistemul cu Play off – Play out și s-a calificat și în primăvara europeană cu 10 puncte din Grupa G de Europa League, utilizând în Liga 1 și UEFA mulți jucători tineri lipsiți de experiență. Vlad, la cei 18 ani,  a apărărat aseară al 5-lea meci al său în Liga 1, dar are deja 4 în Europa League.

Steaua lui Dică are mai multe puncte (55) decât au obținut echipele campioane din 2015-16 (Astra-51) și 2016-17 (Viitorul-51), iar în acele sezoane a fost antrenor Reghecampf cu jucători pe care s-a încasat aproape 20 de mil. euro!

Meci greu cu un adversar super-motivat și incomod, pe gazon greu cu un grad ridicat de risc. Nu s-au întâmplat accidentări foarte grave, deși au fost două situații care au amuțit de-a binelea publicul înghețat de pe Arena Națională, dar și pe cei din fața televizoarelor. Din fericire meciul s-a încheiat cu bine. Arbitraj rezonabil, în condițiile date.

Steaua încheie sezonul regular cu un succes! Însă e o victorie ca un glonț trecut pe la urechea roș-albaștrilor care au tratat cu superficialitate prima repriză. Au fost salvați în mitanul secund de autogolul lui Viera ( ’51) și tripleta Budescu-Coman-Man (’86).

Steliști care s-au încumetat să vină la meci au afișat un banner la adresa câinilor. 

Așa cum anticipam în avancronică, efectul Lazio/UEFA s-a văzut, pentru că Steaua a jucat la fel de slab ca acum 3 zile pe Stadio Olimpico unde a încasat 5 goluri. În prima repriză, cu mici excepții, parcă am revăzut Lazio – Steaua, deși pe teren era Sepsi, antepenultima din Liga 1. Excepția a fost că Lazio nu a ratat, altfel la pauză putea fi ușor 3-0  și pentru Sepsi. Deconectați de parcă erau deja învingători prin prezentare, roș-albaștri au avut același joc ca la Roma: fără o busolă  tactică adecvată condițiilor, cu multe erori personale la execuții elementare (pase aiurea sau direct la adversar) și o palidă determinare.

Sepsi s-a grupat defensiv, pregătită în orice moment să dea lovitura de contraatac. Și a reușit câteva aproape letale, ajutată și de greșelile individuale ale steliștilor, care le-au servit pase de contraatac veritabile.

Pe atac pozițional, Steaua părea ruptă în două. Între linia de fundași și cei doi închizători, plasată undeva pe la 30-40 de metri de poarta lui Vlad, și linia de atac a Stelei, mai mereu au fost câte 20-25 m acoperiți numai cu jucători de la Sepsi așezați pe 2-3 rânduri. În loc să fie o echipă scurtă care acționează ca un piston pe ambele faze/tranziții, Steaua era o echipă nepermis de lungă.  Ca organizare și pasare, Sepsi a arătat mai echipă cu jucători aduși în această iarnă, decât Steaua care și-a trecut lotul prin două etape de pregătire (vară și iarnă). Pe tranziție pozitivă, elevii lui Neagoe au ajuns foarte ușor în careul nostru și păreau că au o viteză în plus față de roș-albaștri. Vlad și imprecizia atacanților din Sfântu Gheorghe au păstrat tabela intactă. Colac peste pupăză, în minutul 20 s-a accidentat Cristi Tănase, fiind schimbat cu Man după ce minute bune a jucat într-un picior.

În repriza secundă Steaua a ieșit de la cabine convinsă că se îngroașă gluma și riscă o nouă rușine pe Arena Națională după umilința de pe Olimpico din Roma. Budescu  a intrat în locul lui Bălașa (accidentat), Filip a trecut fundaș central, iar Florin Tănase a fost retras ca mijlocaș ofensiv lângă Pintilii. Vicecampioana a jucat altceva, mai bine decât în prima repriză, dar tot sub standardul de Steaua. Declicul psihologic l-a dat Viera, care a deviat în propria poartă o minge centrată de Budescu spre gura porții. Obligată să iasă la atac, trupa lui Neagoe a lăsat spații și au început să apară ocaziile steliste, mai ales după ce Dică l-a schimbat pe Filip cu Morais. Momciloc a trecut fundaș central, iar brazilianul a fost pus să dea impuls flancului stâng. După o serie de ratări, a venit și golul de 2-0 care a risipit orice emoție de final. Peste 2 minute, Coman putea face 3-0, însă Rîmniceanu a intervenit providențial.

Video. O fază superbă! Dennis Man a marcat simplu, cu poarta goală, după o pasă primită de la Florinel Coman. Faza a început, însă, de la tandemul Gnohere-Budescu.

Steaua a controlat partida, dar a avut o posesie sterilă (60-40%) și nu a reușit să expedieze decât 4 șuturi pe poartă, toate în repriza a doua!!! Mai trist este faptul că în tot meciul cel mai bun atac din Liga 1 nu a tras decât de 4 ori la poartă!!!

A fost și un meci cu multe accidentări, unele puteau fi foarte grave, dar nu din cauza unui joc dur, ci  a terenului și întâmplărilor nefericite.

Echipele de start:

Rezumat
Meci întreg
Nicolae Dică: „Nu câștigăm titlul dacă nu schimbăm aceste lucruri!”
Florin Tănase:”Ne așteptam la un Meci greu”
Dennis Man

 

Succes în Play off! Forza Steaua!

X Ray

 


Avancronică

FC Steaua – Sepsi OSK. Ultima etapă a sezonului regulat

Steaua joacă duminică seară, 5 februarie, de la 20:45, pe Arena Națională, împotriva covăsnenilor de la Sepsi OSK, în ultima etapă a sezonului regulat din Liga 1.

CCA a desemnat o brigadă de arbitri formată din centralul Călin Iulian (Ştefăneşti – Argeş), asistenții George Florin (Câmpulung Muscel – Argeş) și Marica Mihai Marius (Bistriţa – Bistriţa Năsăud). Arbitru de rezervă este Mladinovici Horia Gabriel (Bucureşti).

Steliștii sunt neînvinși pe teren propriu din 16 octombrie 2016 (FC Steaua-Gaz Metan 0-1), interval în care au bifat 15 victorii şi 8 rezultate de egalitate. Ba mai mult, roş-albaştrii au înscris măcar o dată în precedentele 21 de jocuri disputate „acasă”, în 13 dintre acestea marcând de cel puţin două ori.

Covăsnenii au scos  4 puncte  din deplasare în acest sezon, victorie cu 2-0 la Iaşi și remiză albă la Timişoara. În total, aceşti au strâns „afară” doar 2 meciuri fără gol primit și numai 5 partide cu gol marcat.

Singura confruntare directă Sepsi OSK – FC Steaua (0-4) a avut loc la Brașov, pe data de 1 octombrie 2017. Scorul a fost deschis de Florin Tănase, în minutul 26, dintr-un penalty scos tot de el. Gnohere a mărit diferenţa la startul celui de-al 3-lea sfert, tot dintr-o lovitură de pedeapsă. A urmat autogol lui Ghinga din minutul 34. Ultima reuşită a aparţinut tânărului Daniel Benzar, în repriza secundă.

În această iarnă Sepsi și-a modificat radical lotul. A adus 13 jucători și a pus pe liber 13. În 2018, din cele 3 meciuri oficiale disputate, Sepsi a obținut acasă o victorie  cu Poli Timișoara (1-0) și un egal cu Chiajna (1-1), iar în deplasare a fost invinsă greu la Craiova (1-0).

Jucătorii aduși de Sepsi în această iarnă:

Sepsi a devenit o nucă tare, cu un lot de jucători experimentați și un antrenor bun și ambițios, Eugen Neagoe, care știe să-și motiveze jucătorii, mai ales împotriva roș-albaștrilor.

Steaua a făcut transferuri în ceasul al 12-lea. Astfel, s-a despărțit de Enache, izgonit din Rai chiar de cel care l-a adus și cocoloșit. Consider că este o altă mișcare pripită, la nevi, când nu era momentul! Trebuia făcută în mercato și adus un om pe postul de fundaș dreapta! Ca și în alte cazuri, crede că are rezolvat postul de fundaș dreapta numai cu Benzar. Totuși, Enache era un mijlocaș rezonabil și mai sunt 11 meciuri în Liga 1 și cel puțin 1 în Cupa României, vreme rea cu riscuri de accidentări, cartonașe etc.

La portari s-a dres busuiocul prin aducerea lui Bălgrădean pe ultima sută, dar nu cred că va fi apt de joc (ca pregătire fizică) decât peste o săptămână.

După eșecul surprinzător de usturător cu Lazio, Steaua va avea o sarcină dificilă duminică. În primul rând ar fi trecerea de la Lazio, a 4-a în Serie A,  la Sepsi, antepenultima Ligii 1. Este binecunoscut recul motivațional în meciul următor când se trece de la UEFA la competiția internă. În al doilea rând este atmosfera depresivă care bântuie clubul, afișată la TV chiar de „liderul suprem”. Și nu în ultimul rând, vremea. La ora meciului se anunță ninsoare și -5 ⁰ C (de luni dimineață  vine viforul cu apocalipsa peste noi)În acest context, este de așteptat să fie o prezență scăzută la meci, ceea ce va reduce și suportul motivațional injectat de tribune.

Dincolo de atmosfera post Lazio și vremea din București, Steaua trebuie să câștige acest meci pentru zestrea de puncte cu care va aborda Play off-ul în bătălia finală.

Nicolae Dică la conferință de presa înainte de meciul cu Sepsi OSK

Echipa posibilă a Stelei: Vlad – Benzar, Planic, Bălașa, Momciloc – Pintilii, Cristi Tănase – Coman, Budescu, Man – Gnorere

X Ray

Exit mobile version