FCSTEAUA.RO

FC Steaua – CSM Poli Iași 1-1! Pase penibile și ratări uriașe. Portarul Kelava și centralul Iulian Călin, bodyguarzii lui Stoican

Steaua nu a reușit decât o remiză în fața celor de la CSM Poli Iași, scor 1-1 după o partidă jucată la o singură poartă, dar presărată de o serie de pase greșite la care au aplicat toți jucătorii Stelei, fără excepție! Arbitrajul a fost jenant, nu doar prin neacordarea a 3 penaltiuri pentru Steaua, ci prin interpretări eronate ale contactelor, fluierate ca fault aproape numai pro Iași. Steaua a controlat steril jocul, a avut 16-8 ocazii de gol, au fost 16-8 șuturi din care 10-2 pe poartă. Doar ziua de excepție prinsă de portarul Kelava le-a adus un punct ieșenilor.  Cătălin Golofca  a debutat direct titular la doar două zile de la transferul său de la FC Botoșani.

Cronica

În fața a 5.038 de spectatori, steliștii au intrat pe teren foarte relaxați, siguri că vor avea o misiune ușoară. Alibec pornește vijelios spre poarta adversă, dar este oprit de Qaka printr-un tackling de manual (‘6). Ce trebuia sa fie un galop de sănătate s-a transformat într-o goană disperată după egalare, pentru că ieșenii au detonat bomba pe Arena Națională în minutul 9 la fază în care roș-albaștrii au fost parcă hipnotizați. Bălașa bărbierește și bâlbâi o minge pe  la 16 m, care  ajunge cu noroc la Platini.  Atacantul intră de-a bușilea în careu, iar din cădere se împiedică de balon înțepându-l  spre gol pe lângă Niță. Aceste goluri de Cascadorii râsului tind să devină marcă înregistrată la Steaua.

Roș-albaștrii au replicat prin Tănase, care a șutat din interiorul careului, după o pasă excelentă a lui Golofca (’11), dar portarul Kelava  a dat semnalul că în seara asta va fi imbatabil. Steau a forțat egalarea, fără vreun efect pe tabelă. Rând pe rând au ratat Alibec (’13- șut peste), Man (’16- șut la coltul scurt, Kelava la post), Pintilii (’19- cap din 6 m la o palmă de bară),  dublă ocazie Larie și Alibec (’20- cap Larie si apoi șut  Alibec,  ambele scoase miraculos de Kelava). Debutantul Golofca a tras un șut peste poartă din careu (’25), iar apoi a greșit preluarea în situație de finalizare (’37).

Penalty! Vicecampionii trebuiau să primească penalty în minutul 36, la o cădere în careu a lui Tănase, dar arbitrul a lăsat jocul să continue, deși a fost fault clar!

Roș-albaștrii au forțat pe finalul primei reprize, dar fără succes. O repriză presărată de pase simple greșite, de la care nu a făcut excepției nici măcar Pintilii. Multe dintre ele au pus Iașiul pe contraatac.

După pauză Dică i-a înlocuit pe Pintilii (accidentat) și Tănase cu Teixeira și Gnohere și ofensiva roș-albastră a prins mai multă forță.  Însă în debutut reprizei secunde tot Poli Iași trece pe lângă gol. Bizonul pasează greșit cu capul la Qaka, acesta dă o pasă de peste 30 m spre Sin, scăpat singur spre poarta lui Niță, dar a fost ajuns la timp de Enache, care l-a deposedat (’46). A fost ca o spălare de păcate pentru multele pase greșite date de fostul astral în prima repriză.

Trupa lui Dică a reușit totuși egalarea, după un henț în careu comis de de același Tiago (’56). Gnohere a executat impecabil lovitura de pedeapsă și a declanșat nebunia în tribune.

Aflat la debutul în tricoul roș-albastru, Golofca putea să-și ducă echipa în avantaj, dar șutul său a trecut milimetric peste (’60). După 6 minute Golofca acuză o accidentare și i-a facut un semn lui Dica pentru schimbare. Este schimbat cu Daniel Benzar în aplauze generoase venite din tribune.

Alibec nu a fost nici el mai norocos, trimițând un trasor din poziție foarte bună direct în Kelava, care a boxat spectaculos(’75). Portarul oaspeților a intervenit miraculos și la șutul plasat, de la 17 metri, al lui Daniel Benzar (’80).

Man are din nou o mare ocazie, însă șutul său  a fost prins în doi timpi de eroul moldovenilor Kelava (’84). Cum ratările se pot răzbuna, ieșenii au trecut pe lângă gol, tot printr-o pasă simplă greșită a steliștilor, dar Danu Spătaru a ratat singur cu Niță (’86)!

Gnohere a irosit și el o ocazie uriașă de 3 puncte, nereușind să introducă balonul în plasă deși avea poarta goală în față (’90)!  Mingea șutată de Bizon, după ce a fost a trecut de mâinile portarului, l-a lovit  în cap pe norocosul Kelava. Sniperul Bălașa nu a putut nici el să aducă cele trei puncte în tabăra stelistă, după ce șutul său din lovitură liberă a fost deviat de zid în corner (’90+5). Scor final: 1-1!

Concluzii

  1. Se vede că jocul nu este încă ceea ce ne dorim, dar este cumva normal. Echipa mai are nevoie de ceva timp să se rodeze și într-o formulă de bază (care o fi!?), nu doar în cele experimentale. Aseară, spre deosebire de Steaua, Poli Iași a fost foarte motivată, a stat mai bine în teren, a acoperit rezonabil spațiile, a făcut pressing agresiv, a fragmentat jocul, a pasat mai precis și a fost mai rapidă pe tranziții.
  2. Steaua nu a avut siguranță, constanță și eficiență pe axul central. Alibec este pe la 60% din capacitate, iar Man nu este încă adaptat la jocul din 3 în 3 zile. Este prea bruscă trecerea de la 1 meci la 3 luni! De aici și lipsa de luciditate în acțiunile în care trebuie să iei decizii în fracțiuni de secundă. În defensivă, când nu greșește Larie, il compensează Bălașa. La mijloc, „plomba” Morais s-a zbătut haotic ca peștele pe uscat, iar Pintilii s-a accidentat prematur.
  3. Golofca a debutat titular, la numai două zile de la transfer, și pare o achiziție bună. Mijlocașul adus de la revelația startului de sezon, FC Botoșani, nu a reușit să marcheze, dar a avut momente în care a dinamizat ofensiva stelistă. În minutul 60, a reușit una dintre cele mai frumoase faze ale sale în meciul de debut: a primit o minge de la Alibec, a driblat doi adversari și a șutat puternic, din afara careului, cu puțin pe lângă vinclul porții lui Kelava.
    „Sunt supărat, mi-am dorit să învingem azi și nu s-a putut. Am simțit o durere și am zis că e mai bine să intre cineva proaspăt, să ajute echipa. Am avut ceva acțiuni în partea a doua, dar sper să fac meciuri mai bune”, a spus Cătălin Golofca.
  4. Cu transferurile de azi, Romario Benzar si Nedelcu, Steaua si-a format cât de cât lotul numeric si are o banca de rezerve mai ofertantă. Dacă se mai aduc și 1-2 fundasi centrali, revine la normalitate. Notă: Nedelcu e format ca fundaș central de meserie. La juniori, de la 12 la 17 ani, a jucat timp de 5 ani numai fundaș central. După 5 ani petrecuţi în cadrul Academiei „Gheorghe Hagi” ca fundaș central, la debutul în Liga 1 (Iași-Viitorul 0-0, 28 august 2014), Dragoş Nedelcu (17 ani) a fost folosit de Hagi și ca închizător, cum a făcut și Rednic cu Nedelcearu. Din lipsă de închizători, dacă dai de un stoper pe care nu se suie pe minge ca pe gard il urci și la mijloc. Un exemplu este și Pintilii sau Rădoi.

Caseta tehnică

FC Steaua — CSM Poli Iași 1-1 (0-1), „Arena Națională” — București
Au marcat: Eddy Harlem Gnohere (56 — penalty), respectiv Luis Carlos Almada Soares ”Platini” (9).
Echipele de start:

Arbitru: Iulian Călin (Ștefănești/Argeș); arbitri asistenți: Valentin Avram (București), Vlad Bârleanu (București); arbitru de rezervă: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea)

Video

Meci intreg

https://youtu.be/pxUHXfVHobI

Steaua 1-1 Poli Iasi | Reactii, interviuri ~ 09.08.2017

https://youtu.be/_lCtczrFIXc

Galerie foto

Capul sus!

Forza Steaua!

X Ray

Avancronica FC Steaua – CSM Poli Iași

FC Steaua București va întâlni echipa CSM Politehnica Iași pe Național Arena, miercuri, 9 august, de la ora 21:45. Partidă se dispută în cadrul etapei a 5-a din  sezonul regulat 2017-2018 al Ligii 1 și este transmisă în direct de Digi Sport 1, Dolce Sport și Look TV.

Fanii steliști. Mesaj Peluza Roș-Albastră – Oficial

„Mai avem 2 meciuri pana la marele meci de la Lisabona, cu sporting.
Mergem la meci, miercuri (STEAUA-iasi) dar si sambata (pentru meciul STEAUA-astra) sa le dam moral baietilor nostri, sa nu-i lasam singuri, niciodata, numai impreuna putem sa facem din imposibil posibil! Sa le aratam STELISTILOR, recunostinta pentru acel meci, senzational, facut de baieti, la plzen, sa-i aplaudam, sa-i sustinem, sa-i incurajam asa cum trebuie!!!

HAIDETI LA MECI, VENITI SA SUSTINEM STEAUA, CU TOTII!”

Bilete pentru Steaua – Iași, de marți la case!

Important! Bilete online pentru Steaua-Sporting, de luni!


Palmares FC Steaua vs CSM Poli Iași

După desființarea clubului Poli Iași, în august 2010, echipa Tricolorul Breaza a fuzionat cu Navoby Iași sub denumirea de ACSMU Politehnica Iași. Ionuț Popa a fost numit antrenor, iar Grigore Sichitiu președinte executiv. În vara lui 2011, clubul a fost redenumit Clubul Sportiv Municipal Studențesc Iași pentru a elimina confuzia cu desființata FC Politehnica Iași.

  • FC Politehnica Iași a luat ființă în 1945, sub denumirea de Sportul Studențesc. În 2010, clubul a retrogradat din Liga 1, a intrat în insolvență pentru datorii cumulate de 3 mil. €, nu a fost înscris de FRF în Liga a 2-a și apoi s-a desființat. Clubul se afla sub tutela Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

CSMS Iași a pornit în 2010 din Liga a 2-a. Odată cu venirea lui Prunea ca președinte al CSMS Iași (2011), au fost făcute schimbări majore în lot și staff pentru a promova. În 2012 CSMS Iași a promovat în Liga 1, dar retrogradat, revenind în 2014 pe prima șcenă. În 2016, CSM Studențesc Iași a obținut acceptul și și-a schimbat numele  la CSM Politehnica Iași.  Astfel CSMS Iași i-a luat numele și stadionul, dar nu și palmaresul (1945-2010) care a fost îngropat în 2010, anul când s-a desființat clubul de fotbal FC Politehnica Iași.

În cele 10 întâlniri  directe cu roș-albaștri, în toate compețițiile, CSM Poli Iași nu a cunoscut încă gustul victoriei. FC Steaua are 7 victorii, iar 3 meciuri s-au încheiat la  egalitate.

În Liga 1 s-au disputat 8 partide, terminate cu 3 remize și 5 înfrângeri ale moldovenilor. În anul 2014, cele două echipe au disputat la Iași un sfert de finală în Cupa Ligii și optimi de finală în Cupa României. Steaua s-a împus în ambele partide cu 3-0, respectiv cu 1-0.

CSM Poli Iași în sezonul curent

În acest sezon, CSM Poli Iași a implementat cu succes  modelul românesc: „când ceva merge ceas, strică-l”. Campioana Play out-ului și personajele ingerinței politice în administrarea și finanțarea clubului, au tăiat binele de la rădăcină: președintele, antrenorul și 15 jucători au fost dați afară. Noii exponenți ai puterii locale l-au adus antrenor pe Flavius Stoican și vreo 17 jucători noi, iar acum, după 4 etape, își caută aripile pentru a depăși zona fierbinte a retrogradării.

Sigur, e devreme și ridicol să vorbim despre retrogradare acum, dar startul de sezon o plasează pe Poli Iași în coada clasamentului. Singura consolare este că acolo, pe locul 10, are o companie selectă. Campioana Play out-ului, CSMP Iași,  este deasupra Campioanei Play off-ului și a României, Viitorul, și sub proaspăta deținătoarea a două trofee (Cupa și Super Cupa României), Voluntari.

Nu știm încă exact, dacă implozia performanței echipei este dată de valoarea lotului și a staff-ului, sau de schimbarea masivă a lotului  care necesită o perioadă de omogenizare. Timpul ne va da un răspuns.

În ultima partidă, cea pierdută acasă cu CFR Cluj, scor 0-2, Stoican a folosit următoarea echipă: Tiago ALMEIDA, Marius CHELARU, KIZITO, Danu SPĂTARU, Andrei Dumitru SIN, Kamer QAKA, PLATINI, Aleksei KOȘELEV, Cosmin Valentin FRĂSINESCU, Andrei CRISTEA, Ionuț Adrian CIOINAC si rezervele: Narcis Iulian BĂDIC, Ionuţ Constantin PANŢÂRU, Adrian Sabin MOLDOVAN, Andu Marian MOISII, Pedro MENDES, Ivan KELAVA.

Scorul este cam mincinos. CFR a beneficiat și de un penalty inventat (’22), din care a deschis scorul. Profitând de frustrarea ieșenilor, CFR și-a dublat avantajul 10 minute mai târziu, prin Ovidiu Hoban, care a reluat cu capul în urma unei centrări a lui Deac (’33). Gazdele au replicat prin Platini (’35, ’43), Kizito (’37)…, dar fără vreun efect pe tabelă. Spre finalul partidei, fie din oboseală, fie din lehamite, trupa lui Stoican a renunțat la luptă, preferând să se apere.

FC Steaua

Miercuri seara, Steaua va avea o partidă dificilă cu trupa lui Stoican. Dică este pus în situația de a gestiona foarte bine resursele unui lot prost dimensionat pe posturi, astfel ca peste 6 zile să poată alinia pe Estádio José Alvalade,  din Lisabona, cea mai bună formulă de echipă la capacitatea fizică maximă.

Etapa a 5-a de miercuri este intermediară, pentru că înainte de turul Play off-ului de UCL cu Sporting CP, din 15 august, Steaua se va deplasa în weekendul ăsta,  sâmbătă,  12 august, la Giurgiu să dea piept cu Astra în etapa a 6-a.

Este clar că pe oficialii de la LPF îi doare-n pălărie de echipele angrenate în competițiile europene, altfel această idioată etapă intermediară nu ar fi existat acum, când sunt meciuri foarte importante care decid soarta accederii  în faza grupelor UCL/UEL și accesarea celei mai importante surse de venit pentru bugetul unui club din România. LPF trebuia să programeze etapele intermediare după returul play off-urilor din UEFA. Sigur, Dinamo, CSU Craiova și Astra au scăpat de griji, dar pentru Steaua și Viitorul, dar mai ales pentru echipa lui Hagi, dubla din Play off-ul UEFA este de o importanță capitală.

Miercuri seara are șanse mari să debuteze în roș-albastru și noua echiziție a Stelei, mijlocașul de 27 ani, Cătălin Golofca, adus luni de la Botoșani.

  • Notă. Nu am înțeles de ce Becali aleargă acum în disperare după mijlocași, când pe Jakoliš (25 ani, 141 meciuri în prima ligă) l-a împrumutat cu 25.000 € la Apollon Limassol, pe Cătălin Ștefănescu (22 ani, mijlocaș central, 61 meciuri în Liga 1) l-a dat pe 15.000 € la CSMP Iași, iar în afacerea Golofca, Becali l-a dat gratis lui Iftimie pe mijlocașul Sebastian Chitoșcă (24 ani, 67 meciuri în Liga 1). Anul trecut l-a dat gratis la Voluntari și pe mijlocașul Doru Popadiuc (22 ani, 71 meciuri în Liga 1). Băieților ăstora nu li s-a dat nicio șansă la Steaua, deși în meciurile din cupe, când au fost folosiți, au jucat bine! Nu sunt convins că Golofca (27 ani), cu doar 24 meciuri în Liga 1, va rupe gura târgului pentru cei 400.000 € dați pe numai 40% din drepturile federative, plus Chitoșcă, plus opțiunea că Iftimie îl poate vinde pe Golofca când poftește!!! Aș vrea să greșesc eu! De Chitoșcă, Reghe și-a bătut joc, ținându-l la Steaua 2 în Liga 3 și amăgindu-l că e în lotul primei echipe. Eu îi doresc să arate la Botoșani ce poate!

    Mijlocaşul de 22 de ani, Cătălin Ştefănescu, unul dintre cei mai buni jucători la Poli Iaşi din sezonul trecut, şi-a reziliat contractul cu FCSB și a semnat pe doi ani cu gruparea ieșeană.

Fundașul central rămâne tot o fata morgana. Cu sârbul s-a cam risipit speranța și nu cred că mai vine. Urmează un program infernal pentru FC Steaua pe mai multe fronturi. Nu știu pe unde va scoate cămașa Dică, din 3 în 3 zile, dacă se accidentează Bălașa și/sau Larie. E strigător la cer ce se întâmplă la echipă care prin conducerea ei are tupeul să viseze sezonul ăsta și la grupele de Champions League!

Conferința de presă a lui Nicolae Dică înainte de meciul cu Iași

https://youtu.be/RuzW2JWJMmg

Le urăm succes roș-albaștrilor!

Forza Steaua!

X Ray

Exit mobile version