FCSTEAUA.RO

Europa League: FC Steaua vs Mlada Boleslav 0-0. Calificarea se decide în Cehia.

FCSB a remizat, joi seară, scor 0-0, în fața cehilor de la FK Mlada Boleslav, în prima manșă a turului trei preliminar al UEFA Europa League, reușind să întrerupă șirul celor trei eșecuri consecutive, iar soarta calificării se va decide în returul din Cehia.

FCSB a început prudent partida, hotărâtă să-și atingă primul obiectiv din această partidă: să nu primească gol. Cum nici Mlada nu o duce mult mai bine în campionat, cehii au urmat aceeaşi reţetă, astfel că din jocul prudent a rezultat un meci înghesuit la centrul terenului, iar fazele de poartă au fost rare. Cel puţin în repriza întâi.
Mlada a avut prima şansă, în minutul 26, la şutul expediat de Komlichenko, dar Vlad a intervenit şi a respins balonul în corner.

Peste două minute, Matejovski şi Filip s-au luptat pentru un balon la centrul terenului, iar din acest duel jucătorul nostru s-a accidentat şi nu a mai putut continua.

Antrenorul Vergil Andronache a fost nevoit astfel să-l introducă în teren pe Ionuţ Panţîru, care şi-a făcut debutul şi în cupele europene.

Cu cinci minute înainte de finalul primei părți, Mlada şi-a arătat colţii la un contraatac pe partea dreaptă: Mešanović a centrat în gura porţii de unde Bucha a reluat cu capul, din cădere, însă mingea a trecut puţin pe lângă buturile lui Vlad.

Încă de la debutul părţii secunde, FCSB a pus presiune pe adversar, lucru permis şi de acesta, care a preferat să-şi securizeze defensiva şi să încerce să dea lovitura pe contraatac.

În minutul 51, Vînă a finalizat o acţiune de atac cu un şut la colţul scurt, dar nu l-a putut surprinde pe Šeda, care a trimis în corner.
Jucătorii Mladei au răspuns peste câteva minute cu un contraatac, prin Ladra, care a şutat periculos, puţin pe lângă poartă.

FCSB şi-a accentuat dominarea o dată cu trecerea timpului, a fost mai prezentă în preajma careului de 16 metri, dar centrările nu şi-au atins scopul final. A crescut numărul cornerelor şi, la unul dintre acestea, Coman a reluat cu un şut bine plasat, dar fundaşii cehi au fost din nou la post, în minutul 66.

Acelaşi Coman a avut şansa deschiderii scorului, în minutele 71 și 72: şut respins cu greu de Šeda, iar din cornerul rezultat a încercat un lob, care a depăşit şi transversala.

Florinel Coman – MVP

În minutul 73, Vână a fost şi el aproape de a împinge balonul în plasa oaspeţilor, dar a reluat slab pe lângă buturile lui Šeda.

Cu 11 minute înainte de final, Coman are, din nou, golul în vârful bocancului la o fază la care Panţîru a scos în spate, însă portarul oaspeţilor şi-a salvat echipa.

În minutul 82, a fost înregistrată cea mai mare ocazie a meciului. Gikiewicz a insistat la un balon respins de Šeda, iar polonezul a împins mingea până Coman, care a scos în centrul careului, de unde Panțîru a reluat în transversală, spre exasperarea celor aproximativ 3.000 de spectatori prezenți în tribunele stadionului “Marin Anastasovici”.

Într-o altă partidă, formaţia portugheză Vitória Guimarães s-a impus, în deplasare, cu scorul de 3-0 (1-0) în fața letonilor de la FK Ventspils și a luat o serioasă opțiune de calificare în play-off-ul UEFA Europa League. Golurile au fost marcate de Davidson (30), Pedro Rodrigues (50) și Amoah (80).

Vă reamintim că învingătoarea din această dublă manșă va întâlni câștigătoarea dublei dintre echipa noastră și Mlada Boleslav, în play-off-ul UEFA Europa League.

Pentru FCSB urmează partida de duminică seara, de pe Stadionul ”Nicolae Dobrin”, din Pitești, împotriva celor de la FC Voluntari.

FCSB: Vlad – Crețu, Planic, Filip (Panțîru 32), Soiledis – Ov. Popescu (Moutinho 46), I. Cristea, Vînă – Oaidă, Fl. Coman, Fl. Tănase (Gikiewicz 80). Antrenor: Vergil Andronache.

FK Mlada Boleslav: Šeda – Křapka, Takács, Pudil, Túlio – Bucha, Matějovský (Budinsky 74), Hubinek, Ladra (Fulnek 65)- Komlichenko, Mešanović (Auer 87). Antrenor: Jozef Weber.

Cartonașe galbene: Ov. Popescu (16), Oaidă (54), Coman (90+1), Moutinho (90+4) / Matějovský (28), Komlichenko (47), Mešanović (56).

Arbitru: Adrien Jacobettet. Asistenți: Vital Jobin, Jonas Erni (Elveția). Al patrulea oficial: Fedayi San (toți din Elveția).

Observatori arbitri: Eyjolfur Olaffson (Islanda). Delegat UEFA: Jacob Erel (Israel).

Sursa: www.fcsb.ro

Traseul FCSB în sezonul 2019/2020 al UEFA Europa League continuă în turul trei preliminar cu, sperăm noi, doar o escală în Cehia, acolo unde o va întâlni FK Mlada Boleslav.

Când spui Mlada Boleslav, un oraș cu o populație de aproximativ 50.000 de locuitori, nu poți ignora uzina de automobile Skoda și pe Jan Jan Zelezny, cel mai mare aruncător de suliță din istorie, triplu campion olimpic și mondial, deținătorul recordului mondial.

Departe de celebritatea marilor nume – Sparta Praga, Slavia Praga, Slovan Liberec și, mai nou, Viktoria Plzen, Mlada Boleslav este o echipă care și-a făcut loc recent în lumea bună a fotbalului din Cehia.

Fotbalul în Mlada Boleslav a apărut, conform istoricilor, în preajma anului 1889, atunci când trei oapeți ai prințului de Thurn și Taxis le-au sugerat localnicilor să facă o miuță. După ce le-au “predat” primele cursuri , cei trei oaspeți au alcătuit două echipe, formate atât din englezi, cât și din cehi. Anii au trecut și fotbalul a fost practicat ocazional, fără a avea o formă organizată. 

Odată cu apariția Federației Cehe de Fotbal, în 1901, lucrurile au început să se miște și la Mlada Boleslav. Un grup format din cinci studenți de la Școala de Gramatică din Mlada Boleslav au pus bazele primului club al orașului, sub numele de SSK Mlada Boleslav. Era în 1902.

De-a lungul istoriei, clubul și-a schimbat denumirea de nu mai puțin de 10 ori: Mladoboleslavský SK (1910), Aston Villa Mladá Boleslav (1919), Sokol Aston Villa Mladá Boleslav (1948), ZSJ AZNP Mladá Boleslav (1949), TJ Spartak Mladá Boleslav AZNP (1959), TJ Škoda Mladá Boleslav (1965), TJ AŠ Mladá Boleslav (1971), FK Mladá Boleslav (1990), FK Slavia Mladá Boleslav (1992), FK Bohemians Mladá Boleslav (1994), iar din 1995 poartă actualul nume, pe care, de altfel, l-a mai avut și la începutul anilor 90.

Până la mijlocul anilor 2000, adversara noastră a fost o prezență obișnuită a ligilor inferioare din fotbalului ceh, dar implicarea gigantului auto Skoda a schimbat radical viitorul echipei. În 2002, cu ocazia centenarului clubului Mlada Boleslav, conducerea uzinelor Skoda a anunțat încheierea unui parteneriat pentru a construi o echipă capabilă să ajungă în prima ligă. Doi ani mai târziu, visul devenea realitate și, după ce a reușit promovarea în Gambrinus Liga (2004-2005), Mlada nu a mai retrogradat.

La nivel național, singurele performanțe notabile ale grupării din Boleslav sunt câștigarea Cupei în două rânduri (2010-2011, 2015-2016), respectiv poziția secundă în campionat, la finele sezonului 2005-2006.

La Mlada Boleslav a antrenat Dusan Uhrin Jr., iar din rândul jucătorilor cel mai cunoscut nouă este Lukáš Magera. Fostul jucător al lui Poli Timișoara ocupă locul al doilea în topul all-time al marcatorilor de la Mlada, cu 35 de goluri, și locul 7 în topul prezențelor, cu 130 de meciuri în tricoul Mladei. Tot Magera este și golgeterul all-time al echipei în cupele europene, cu patu reușite.

Lotul din acest sezon al celor de la Mlada Boleslav este format din 27 de jucători, iar media de vârstă este de 24,4 ani. Mlada are șase stranieri: doi ruși (Aleksei Tataiev, Nikolai Komlichenko), doi brazilieni (Ewerton, Tulio), un austriac (Jonas Auer) și un bosniac (Muris Mešanović).

Echipa este pregătită de de Jozef Weber, în vârstă de 48 de ani, fost mijlocaș la Sparta Praga și Jablonec. Ca antrenor, a început cariera în 2007, ca secund, la Jablonec, după care a făcut saltul ca principal, la Bohemians 1905 Praga, unde a stat șase ani. Ulterior, a preluat divizionara secundă MFK Karvina, pe care a promovat-o în prima ligă. Din februarie 2018 este antrenor la Mlada, unde a preluat banca tehnică de la Dušan Uhrin, Jr.

În plan european, FK Mlada Boleslav are un palmares modest: 9 participări, 36 de partide, 14 victorii, șapte remize și 15 înfrângeri, oarecum normal pentru o echipă tânără în confruntările internaționale.

Cea mai importantă performanță a fost înregistrată chiar în anul în care a debutat în cupele europene, în sezonul 2006-2007. După ce a eliminat-o pe Valerenga, în turul doi preliminar al UEFA Champions League, Mlada a fost pusă la respect de Galatasaray și a fost trimisă în turul întâi al Cupei UEFA. Aici a întâlnit-o pe Olympique Marseiile, de care a trecut cu scorul general de 4-3 ( 4-2, pe teren propriu, și 0-1, pe Velodrome). Succesul surprinzător a dus-o pe Mlada în grupa G, unde a întâlnit singura echipă românească de până acum, Rapid, cu care a remizat, 1-1, în Giulești.

Sezonul trecut, FK Mlada Boleslav s-a clasat pe poziția a șaptea și a reușit să câștige play-off-ul pentru ultimul loc ce oferea dreptul de participare în UEFA Europa League, după 1-0 cu Ostrava.

În turul precedent, Mlada Boleslav a eliminat, cu emoții, Orbadasy Shymkent, după 1-1, în Cehia, și 3-2 în Kazakhstan.
În clasamentul coeficienților UEFA pe ultimii cinci ani, Mlada Boleslav ocupă locul 187, grație coeficientului de țară, 5.735. Coeficientul echipei, obținut în baza performanțelor, este de 3,5.

În același top, FCSB ocupă locul 66, în baza coeficientului obținut pe rezultatele echipei noastre, de 23. Coeficientul României este de 3,190 puncte.

Lotul de jucători al FK Mlada Boleslav

Portari: 13. Jan Stejskal, 33. Jan Šeda, 99. Petr Mikulec.
Fundași: 5. Alexei Tataev, 34. Antonín Křapka, 36. Daniel Pudil, 16. Dominik Hašek, 29. Jakub Klíma, 32. Jan Král, 22. Ladislav Takács, 25. Marco Túlio, 7. Tomáš Wiesner.
Mijlocași: 26. David Pech, 28. Ewerton da Silva, 18. Jakub Fulnek, 20. Jonas Auer, 23. Lukáš Budínský, 8. Marek Matějovský, 12. Michal Hubínek, 24. Pavel Bucha, 17. Petr Mareš, 9. Tomáš Ladra.
Atacanți: 19. Adam Provazník, 27. Jiří Klíma, 10. Muris Mešanovič, 11. Nikolay Komlichenko, 15. Tomáš Wágner.

Sursa: www.fcsb.ro

Exit mobile version