FCSTEAUA.RO

România – Albania 0-1!? Euro, PA!

România a făcut fericită o națiune calificată în premieră la Campionatul European dintr-o grupă cu Portugalia, pe care a învins-o, și Danemarca, care nu a reușit să o bată. Meciul din seara asta a fost unul istoric pentru Albania. Prima victoria după 68 de ani cu România, primul gol marcat și primul succes într-un turneu final. Bravo lor! A fost „cadoul” generalului la cea de a 100-a partidă pe banca naționalei.

După ce am văzut Franța-Albania și Elveția-Albania am scris că România nu are cum să invingă Albania.

„Franța-Albania 2-0 în min 90 și 95!!! Franța, doar 2 șuturi pe poartă. Ălea 2 goluri. Și cu asta basta! S-a lămurit grupa. Europa, pa!

Cu un egal, Franța și Elveția merg mai departe împreună. Noi acasă…
Nu văd cum noi o să batem Albania, la cum au jucat ăștia cu Elveția și Franța, și apoi să sperăm cu 4 puncte să ne calificăm de pe locul 3.
Asta e! Împortant e să participi”.

Exact așa a fost. Franța a dat-o la pace cu Elveția, iar noi, previzibil,  cu stângul în dreptul. Nici cei băgați, nici cei „nebăgați” până azi, nu au schimbat jocul. Singura consolare a jocului la acest Euro a fost tot cu o înfrângere, cea cu Franța. Da, fotbalul-industrie a devenit un sport în care nu prea mai există națiuni mici, ci cele care știu (și pot) să-și plaseze jucătorii în campionate în care pot câștiga valoare.

După meciul bun cu Franța, tot lotul României a rămas fără vlagă. Asta este numai vina generalului. El a făcut selecția, el a stricat programul cluburilor în iarnă pentru nimic, el a bulversat competiția internă să aibă lotul devreme și să-l antreneze, el a concediat staff-ul medical și de pregătire fizică chiar inaintea turneului. Pe scurt, el i-a ales și el i-a antrenat în ultima lună. Să cazi în nas după un singur meci bun, e inadmisibil!

De fapt, generalul a făcut cam ce a făcut și Steaua din iarnă. S-a axat și pe „reșapați”, pe care i-a dus degeaba în locații cu SPA-uri SF de „șpe” stele. Apoi, fie că nu i-a mai luat pe unii, fie cei luați au căzut în nas pe teren fără vlagă când trebuiau să fie la 100%. Lipsa de vână a dus și la multe de pase jenant de imprecise și la greșeli individuale neforțate cum rar vezi chiar în ligile inferioare. Până și tactica specifică acelor ligi parcă ne guverna jocul în tentativa de atac: mingi aruncate la intâmplare în față să le ajungă cel ce fuge mai tare. Evident că sistematic ajungeau la adversar. În duelurile „unu la unu”, albanezii păreau nemți pe lângă noi, iar noi Albania de pe vremea când o băteam cu 6-1. Și asta după ce, acum 4 zile,  albanezii și-au dat viața în meciul cu Franța, pierdut dramatic cu 2-0 în prelungiri. Noi, tot acum 4 zile, eram deja varză după 60 minute de joc cu Elveția.

Să nu ne îmbătăm de furie cu apă rece. Nici victoria, nici egalul nu ne mai garanta calificarea, de aceea offside-ul eronat și bara lui Andone nu mai contau decât pe tabelă și poate la imagine.

România vs Albania

În condiţiile în care România avea nevoie neapărat de un succes, statistica e una dezarmantă. Pe atac, conduşi din minutul 43, românii au tras în tot meciul de doar 3 ori pe spaţiul porţii adverse, în timp ce Albania de 6 ori. La acest capitol, România este codaşa turneului final cu o medie de doar trei şuturi pe poartă. Nu aveau cum să spere la mai mult.

Codași și la capitolul fizic, nu doar în atac. Tricolorii sunt ultimii în statistica kilometrilor alergaţi la Euro. S-a văzut încă de la meciul cu Elveţia cât de slab stăm la capitolul fizic, iar la acest rezultat a contribuit şi cantonamentul din Italia. A lipsit prospeţimea. Dacă în partida cu Franţa, România a acoperit 105,7 km, cu Elveţia cifrele au fost şi mai slabe: 102,7 km. Aseară, naționala a atins punctul minim, doar 101,1 km, în condiţiile în care trebuia să „alerge” după victorie. Pentru comparație, Ucraina, deja eliminată de la Euro și ea, are o medie de aproape 115 km acoperiţi în disputele cu Germania şi Irlanda de Nord.

Euro 2016, România și grupa A:

Franţa – România 1-2
România – Elveţia 1-1
România – Albania 0-1

Da, dragi mei români steliști, atât ne-a rămas: Împortant e să participi!” 

Ne vom întoarce cu speranțele și aștepťările la echipa noastră de club, dar și acolo este un haos managerial.

  • Jucători puși pe liber cu lopata, fără să se aducă în loc decât 3 „reșapați”.
  • În plină pregătire, creierul forței fizice, Neubert, a părăsit corabia, certându-se tot cu antrenorul, ca la națională.
  •  etc…

Slabe șanse să facem ceva în Europa și în sezonul ăsta.

Vom trăi și vom vedea. Îmi doresc din suflet ca eu să mă înșel.

X Ray

Euro 2016 (3): Avancronică România – Albania. Ultimul cartuș al generalului

Ultimul meci al României în grupa D, cel cu Albania, se joacă la Lyon pe Stade des Lumières, duminică, 19 iunie, de la ora 22:00. Stadionul echipei Olympique Lyonnais are o capacitate de 59,186 și denumirea oficială de Parc Olympique Lyonnais Grand Stade sau Stade de Lyon sunt alte denumiri (nickname) ale arenei a cărei construcție a început în anul 2013 și a fost inaugurată pe 9 ianuarie 2016.

România revine la Lyon, acolo unde a jucat în 1998 turneul final FIFA World Cup, când a învins Columbia cu 1-0, și speră duminică la alt rezultat pozitiv în acest oraș. Romania a întâlnit Albania de mai multe ori decât pe oricare altă națiune. Nationala n-a mai pierdut cu Albania de acum 68 de ani, din 1948, perioada in care s-au disputat 12 partide.

Din cele 15 partide jucate intre Romania si Albania, romanii au castigat zece, au terminat trei la egalitate si au pierdut de doua ori, avand un golaveraj de 38-9. Prima confruntare dintre cele doua echipe, in 1946, s-a incheiat cu victoria albanezilor, cu 1-0, ei castigand si la Bucuresti, doi ani mai tarziu, ambele jocuri in Cupa Balcanica.

Alte detalii de palmares și imagini găsiți aici .

Romania nu va face niciun cadou Albaniei, scrie Le Matin. Tricolorii se pot califica de pe locul 3, insa chiar au sanse de a incheia grupa pe locul 2, daca Elvetia e invinsa de Franta (golaverajul va fi atunci hotarator). Echipa lui Anghel Iordanescu nu pleaca neaparat favorita duminica, estimeaza cotidianul elvetian. Potrivit acestuia, din ce au aratat pana acum cele doua echipe, Albania a pus mai multe probleme Elvetiei si Frantei decat a facut-o Romania. (Agerpres)

Totuși am putea rata calificarea in optimi din cauza cartonaselor galbene. La egalitate perfecta departajarea se va face la cartonase. La clasamentul Fair-Play stam rau. Avem 7 galbene după doua meciuri, iar Elvetia doar 4.

România

Anghel Iordanescu va bifa meciul 100 pe banca nationalei la partida cu Albania de duminica. Acesta este liderul nationalei, depasindu-l in preliminariile pentru Euro pe Victor Piturca, acesta din urma avand 95 de meciuri pe banca nationalei. Iordanescu este si in topul de la Euro. Acesta este intrecut doar de nume mari, precum campionii mondiali Joachim Low si Vicente del Bosque, cu 133, respectiv 112 selectii, si Fatih Terim, cu 126 de selectii.

Însă duminică generalul este la ultimul cartuș pentru a atinge ținta: optimile Euro 2016. Sună puțin ridicol să emiți pretenție de victorie sigură, când România are o singura victorie în toată istoria ei de participare la Campionatul European, și aia prin 11 m, 3-2 cu Anglia în anul 2000.

Mai mult, de 6 ani nu am bătut Albania, ultimele două meciuri disputate terminându-se nedecis, 1-1. Totuși, avem nevoie de cele 3 puncte ca de aer, după egalul cu Elveția. Din discuțiile cu mai mulți fotbaliști din lot, jurnaliștii prezenți în cantonamentul naționalei au aflat că efortul imens depus în partida inaugurală a turneului final ar fi fost principalul motiv al apariției celor 4 schimbări în echipa de start de la meciul cu Elveția, față de cel cu Franța, disputat cu 4 zile mai devreme. Acum, însă, ar putea apărea modificări forțate de situația medicală, dar și de revenirea în formă de joc a celor care au acuzat oboseala după întâlnirea cu Franța.

Anghel Iordănescu a explicat după jocul cu Elveția de ce a făcut atâtea schimbări în primul 11, față de jocul cu Franța. Selecționerul a invocat starea de oboseală a tricolorilor. ”Ne este greu să ducem două meciuri în 3-4 zile, fotbaliștii noștri nu sunt obișnuiți cu asta”, a sunat motivația lui Iordănescu.

Selecționerul este însă contrazis de tricolori. Adi Popa spune că nu a resimțit niciun fel de oboseală după primul meci de la campionatul european și că ar fi putut juca foarte bine și cu Elveția. ”Pe mine unul nu m-a stors meciul cu Franța. Eu sunt obișnuit să joc și la 3, 4 sau 5 zile. La Steaua joc 90 de minute meci de meci și la 3 sau 4 zile. Nu am nicio problemă”, a declarat Adi Popa pentru Digi Sport. Exact ce am susținut și noi în comentarii.

Adi Popa mai susține că medicamentația pe care o folosește echipa națională acum, este aceeași cu cea folosită de Steaua pe vremea lui Neubert. ”Aceleași vitamine pe care cei de acasă le numesc acum defectuoase le-am luat și la Steaua acum 2 ani. Tot pe aceleași le luăm și acum la echipa națională, acum doi ani erau minune, acum sunt defectuoase!? Eu cred că sunt doar zvonuri să destabilizeze echipa, refacerea se face foarte bine, mergeți aici să vedeți ce condiții avem.

Altele pot fi cauzele pentru care jucătorii au căzut fizic, nu medicamentația și refacerea. Cel mai bine vă poate explica staff-ul și domnul Iordănescu de ce picăm sau genul, eu nu sunt în măsură”, a mai spus Adi Popa.

Faptul că Stanciu a sărit din echipa titularilor a meciului cu Elveția a mirat pe toată lumea. Stelistul fusese cel mai bun jucător al României în ultimele șase partide jucate. Lipsa de încredere a selecționerului pare să fi fost motivul. Secundul Viorel Moldovan a declarat că Stanciu nu are încă experiența necesară pentru a trage echipa după el. ”Stanciu a venit după un meci bun cu Franța. El este foarte tânăr și astfel noi am încercat să găsim alt 11 pentru a nu avea probleme în compartimentul ofensiv, așa am considerat. Este o presiune enormă pe el și trebuie sa-l debarasăm, pentru că e tânăr și nu poate să traga echipa după el, chiar dacă e valoros”, a explicat presei Viorel Moldovan.

Decarul Stelei a fost unul dintre cei mai în formă tricolori în ultimele șase jocuri pe care le-a disputat în tricoul echipei naționale, reușind să înscrie 4 goluri. Mijlocașul de 23 de ani a fost folosit titular în jocul cu Franța și deși nu a marcat, a scos penalty-ul transformat de Bogdan Stancu.

Selecționerul ar putea fi însă forțat să facă și câteva schimbari nedorite pentru partida de duminică. Cu Pintilii și Raț, incerti pentru meciul cu Albania, Iordănescu se va orienta cel mai probabil către noi schimbari în primul 11 pentru meciul cu Albania, generalul exprimându-și nemulțumirea și față de unii jucători introduși pentru a face diferența în meciul cu Elveția.

Ultimele vești au fost date de Iordanescu la conferința de presă de sâmbătă seara: „Avem 3 jucatori intr-o situatie delicata, maine luam decizia in privinta lor”.

„Nu mă intersează că e meciul 100 pe banca naționalei, nu țin cont de asta. A fost o zi plină pentru noi, a fost solicitant drumul, am mers cu mașina și trenul cam mult. În plus, ne-au schimbat programul pentru conferință șsi antrenament”, a spus Anghel Iordanescu.

„Avem 3 jucători intr-o situație delicată. După meciul cu Elveția au avut program separat si asa vor avea si in aceasta seara. Maine vom lua decizia finala in privinta lor. Nu va pot spune despre cine e vorba, ii stiti voi deja. Acum vom intalni o echipa buna a Albaniei, care a jucat la fel de bine impotriva Frantei. Planul si obiectivul nostru este clar pentru maine”, a mai spus Iordanescu.

  • Jucătorii folosiţi în meciul cu Franţa:
    Franţa: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, D. Grigore, Raț – Hoban, Pintilii – Ad. Popa (82 Torje), N. Stanciu (72 Chipciu), B. Stancu (1 gol) – Fl. Andone (61 Alibec)
  • Jucătorii folosiţi în meciul cu Elveţia:
    Elveţia: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, D. Grigore, Raț (61 S. Filip) – Prepeliță, Pintilii (46 Hoban) – Torje, B. Stancu (1 gol), Chipciu – Keserü (83 Fl. Andone)

Aseară a fost și antrenamentul oficial înaintea meciului cu Albania. Deși inițial trebuia să se desfășoare pe stadionul pe Parc Olympique Lyonnais, în cele din urmă s-a decis ca antrenamentele oficiale să aibă loc pe un teren aparținând de Stade Gerland pentru a se proteja gazonul.

Răzvan Raț, Steliano Filip și Mihai Pintilii, jucătorii dați incerți, s-au pregătit separat de restul grupului, dar selecționerul a petrecut o parte importantă a primelor minute ale ședinței de pregătire discutând cu cei trei separat, iar apoi doar cu Mihai Pintilii și cu doctorul Laurențiu Oproiu.

Chiar dacă a refuzat să detalieze starea fiecăruia dintre cei trei în parte, se pare că cel puțin doi dintre ei vor fi aproape sigur refăcuți la ora meciului cu Albania. Mihai Pintilii și Răzvan Raț sunt cei care au șanse chiar să înceapă ultimul meci din grupă ca titulari, într-o echipă în care Denis Alibec are șanse foarte mari să înceapă pentru prima oară ca titular la Euro, Adi Popa să revină în primul 11 și Sânmărtean să nu fie nici acum titularizat.

  • Echipa tricolorilor contra Albaniei se prefigurează a fi următoarea: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, Dr. Grigore, Raț – Pintilii, Hoban – Adi Popa, Stanciu, Bogdan Stancu – Andone.

Albania

Invinsă atât de Elveția (0-1), cât și de Franța (0-2), Albania mai are sanse de calificare in optimi de finala daca va trece de Romania, ceea ce ar face-o sa incheie grupa pe locul 3 si sa astepte rezultatele din celelalte grupe.

„Vom lupta, nu ne vom da batuti”, a avertizat fotbalistul albanez Amir Abrashi inaintea meciului de duminica dintre nationala tarii sale si cea a Romaniei, din Grupa A a EURO 2016.
La fel, coechipierul sau Frédéric Veseli, implicat la golul din care Franta a deschis scorul, a fost campion mondial cu nationala Under – 17 a Elvetiei in 2009, insa anul trecut a ales sa joace pentru Albania. Veseli crede ca in primele meciuri de la turneul final, Albania a platit pentru lipsa de experienta. Veseli este convins ca echipa sa poate castiga ultimul meci, daca „va crede cu adevarat si va ramane lucida”.

Nu de aceeasi parere este Abrashi: „Nu, problema nu e experienta. Nu am mai fost organizati. Ajunge sa ne uitam din nou la golul lui Griezmann. Asa ceva nu se poate intampla in fotbalul profesionist!” El recunoaste ca vestiarul a fost „foarte trist” dupa loviturile primite in finalul jocului cu Franta.

Albania nu se va putea baza duminica pe Burim Kukeli, titular in ambele meciuri de pana acum. Acesta a incasat galbene in ambele jocuri, cu Elvetia si Franta.

  • Jucătorii folosiţi în meciul cu Elveţia:
    Berisha – Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli – Abrashi, Kukeli, Xhaka (62 Kaçe) – Roshi (74 Cikalleshi), Sadiku (82 Gashi), Lenjani
  • Jucătorii folosiţi în meciul cu Franţa:
    Berisha – Agolli, Mavraj, Ajeti (85 Veseli), Hyssop – Lila (71 Roshi), Abrashi, Kukeli (74 Xhaka), Memushaj, Lenjani – Sadiku

Suporterii

UEFA a deschis o procedură disciplinară împotriva României

UEFA a deschis o procedură disciplinară împotriva Federaţiei Române de Fotbal (FRF), pentru că fanii au aprins torţe în tribune la meciul cu Elveţia (1-1), de miercuri seară, de pe arena Parc de Princes, informează news.ro. Incidentul a avut loc după ce Bogdan Stancu a marcat din penalty în minutul 18 al meciului de pe Parc des Princes. Cel mai probabil, FRF va fi amendată pentru torţele aprinse.

Exit mobile version