FCSTEAUA.RO

La Reghe vine Al Bawab (Oficial)

Când mă pregăteam să scriu câteva rânduri despre noul atacant achiziționat  de Steaua, am sesizat că a făcut-o deja un profesionist într-un articol foarte bun. Așa că mă voi limita a spune, într-o viziune puțin diferită de cea a autorului, că Tha’er Fayed Al Bawab este un mixaj dintre Filipe Teixeira și Junior Moraes (ex-Gloria Bistrița, dorit și de Steaua).

În opinia mea, Bawab este cel mai mingicar jucător din Liga 1, fără rival în driblingurile pe spații mici și letal în fața porții. Aceste calități sunt puse în valoare de viteza de reacție, stăpânirea de sine și un control magic al balonului. Nu pare a fi un jucător de anduranță și nici de contraatac fulger. Este omul execuțiilor fine, foarte util în atacul pozițional. Rămâne de văzut cum mai stă cu plămânii la alergat și în ce mod se va îmbina forța echipei, imprimată de Reghe, cu piruetele lui de înnodat picioarele fundașilor. Cum pe Enache l-am remarcat și mi-a plăcut încă de la partida Astra-Steaua 3-4, în 2012, când ne-a dat o dublă, și de Bawab am rămas plăcut surprins în 2011 la Gaz Metan – Steaua 3-0. Chiar mă întrebam, cu ciudă: măi, de unde naiba l-a mai găsit pauperul tata Jean și pe ăsta (moka!), după Junior Moraes, atât de tehnic, iar nea Jiji, cu banii jos, nimic?

Notă: Puțini știu un amânunt interesant despre Bawab. Ignorat de Reghecampf, refuzat de Sabău, a fost descoperit de Pustai. Bawab a ajuns la Bistriţa în urma unui trial, în vara anului 2010, pe când Gloria era antrenată de Laurenţiu Reghecampf. După ce a evoluat doar în şapte partide, pe final, fiind trimis mai mult la echipa a doua a Gloriei, a ajuns într-un timp foarte scurt titular la Gaz Metan Mediaş, echipă aflată pe locul cinci în Liga 1.

Pe scurt, în 2010, Bawab a ajuns la Gloria Bistriţa antrenată de Reghecampf, dar a fost lăsat să joace mai mult la echipa a doua, unde a devenit golgheterul echipei, marcând 11 goluri în 8 partide. Situaţia jucătorului s-a schimbat mult în bine în pauza competiţională de iarnă, când Mihail-Elian Ulsamer şi Călin Farcaş au devenit reprezentanţii legali ai jucătorului. Bawab s-a înţeles cu conducerea Gloriei şi s-au despărţit pe cale amiabilă.

Iordanianul a fost apoi în probe la Târgu Mureş, 10 zile în cantonamentul din Antalya, dar n-a fost în graţiile lui Ioan Ovidiu Sabău, care le-a transmis reprezentanţilor jucătorului că „e un atacant prea tehnic pentru echipa sa”(!?!). Apoi, în 2011, jucătorul a ajuns la Gaz Metan Mediaş, unde a fost reţinut în lot de antrenorul Cristi Pustai, pe care l-a convins de calităţile sale abia după al doilea meci de pregătire. Bawab a semnat astfel un contract pe trei ani, devenind titular la revelaţia sezonului 2011-2012, Gaz Metan Mediaş.

După momentul Bistrita, Bawab si Reghecampf s-au mai intalnit, însă de fiecare dată din postura de adversari. Cei doi au avut însă o relație amicală, atacantul dezvăluind că nu i-a purtat pică antrenorului. „M-am intâlnit de curând cu Reghecampf si mi-a zis: „Te-ai facut mare jucator, nu?”. Eu am râs și i-am răspuns: „Am fost tot timpul, dar n-ai știut tu să mă vezi”, povestea Bawab in noiembrie 2012, pe când juca tot la Mediaș. „L-am adus pe Bawab pentru că-i place și lui Reghe” – a spus Gigi Becali în 2016 după ce a rezolvat transferul.

Dar vom mai avea ocazia să vorbim, sper, despre iordanian. Până atunci să citim ce ne spune Mironică.

XRay

Marica şi Budescu într-unul singur

Ce să caute Bawab la Steaua?”, a fost întrebarea-răspuns zeflemitoarea a Oracolului Mitică când i-am cerut părerea, azi-dimineaţă, la sport.ro, în privinţa acestei tranzacţii care se profila la Steaua. Gigi Becali avea ok-ul lui Laurenţiu Reghecampf, patronul era hotărât să profite de oportunitate după despărţirea iordanianului de Craiova pentru a-i aduce lui Reghe al doilea atacant, aşa cum ceruse antrenorul Stelei. Uneori şi un oracol se mai înşeală.

Becali aleargă şi în această iarnă după himere, un Marica precum cel de pe vremuri, un Budescu care devine un fel de Fata Morgana a deşertului. Însă, într-o după-amiază liniştită de vineri, în prag de week-end, după ce s-a mai domolit zăngănitul gol al tămbălăului mediatic de după „lovitura Marica”, Becali şi-a luat un „2 în 1” de zile mari. Un iordanian budesco-marican, un jucător cu rafinamentul tehnic al decarului Astrei, dar şi cu abilitatea aşteptată de la Marica de „a fi clinic în faţa porţii”, ca să preiau un furculision la mare modă în sportul vorbit la tv.

Probabil nici Becali nu-şi dă seama că, de fapt, în liniştea aşternută după ce Marica s-a pozat în tricoul Stelei cu ficusul, tocmai a fost adusă la Steaua adevărata perlă a coroanei din Pipera. Bawab are ADN-ul Stelei (DNA în engleză, nea Gigi), este un jucător rafinat aşa cum cere tradiţia echipei lui Iordănescu, Petcu, Majearu, Hagi, Panduru, Adrian Ilie sau Sânmărtean.  La Craiova, Sorin Cîrţu a stabilit o legătură specială cu Bawab, aşa cum e firesc între magicieni ai mingii. Lăsaţi fantoma lui Marica, supraevaluatul Chipciu sau prietenul antrenorului, Bourceanu, adevărata stea a Stelei este Bawab.

În momentul celei mai spectaculoase achiziţii a lui ianuarie 2016, să ne aducem aminte ce intrări spectaculoase de jucători străini s-au petrecut pe la defuncta vamă Gloria Bistriţa: Bawab, Junior Moraes, Szukala. Apoi, în vecini, la Mediaş, Bawab a fost eroul uneia dintre cele mai frumoase performanţe româneşti în cupele europene din istoria recentă, eliminarea de către Gaz Metan a unei echipe de Bundesliga, Mainz. Acum, simbol al corectitudinii politice pentru care se dau aprige lupte ideologice în Europa, Steaua creştină a lui Becali va avea în fruntea sa în drumul spre Champions League un musulman. Aferim!

Mihai Mironica
Preluare de pe sport.ro

Exit mobile version