FCSTEAUA.RO

Dinamo – Steaua 1-3! Tur-retur 6-1, set Steaua!

Steaua a câștigat derby-ul cu 3-1 pe „terenul lui Dinamo”, într-un meci plin de întreruperi, tensiuni și a păstrat suspansul în lupta pentru titlu.Derby (2)

Pe Arena Națională, în fața a 25.863 de spectatori, cifră oficială, dintre care in jur de 2.000 de stelisti, antrenorii Flavius Stoican și Costel Gâlcă au trimis pe teren următoarele formații:

FC Dinamo: T. Marc – Bărboianu, A. Marc, Bunoza, S. Filip – I. Nedelcearu – C. Matei (D. Rotariu 90+4), M. Cristescu (K. Bilinski 83), M. Alexe, V. Lazăr – M. Niculae (cpt)
Rezerve: Naumovski – Elhamed, Grozav, D. Rotariu, Bilinski, Fai, Gavrilă

FC Steaua : Arlauskis – Râpă, Varela, Toșca, Guilherme – Prepeliță, Breeveld (L. Filip 90+13) – Popa (G. Tucudean 86), Stanciu (G. Iancu 90+8), Tănase (cpt) – Chipciu
Rezerve: Niță – Luchin, Filip, Iancu, Țucudean, Bourceanu, Enceanu

Startul partidei a fost amânat cu câteva minute de centralul Cristian Balaj, din cauza torțelor și petardelor aruncate pe teren de galeria câinilor.

În minutul 15, Nicușor Stanciu a ținut să prevestească ce va urma în mitanul secund și a semnat prima ocazie, printr-un șut trimis foarte aproape de stâlpul porții lui Traian Marc, după o pasă a lui Chipciu.

În ajunul partidei, Stoican a declarat că” va da drumul la câini”. La capitolul agresivitate, „haita” nu a stat rău, dar pusă pe lanț cu fundul în poartă pe modelul Ciubotariu, sperând sa dea lovitura pe contraatac sau la vreun corner. Însă recuperările și deposedările n-au avut efect în plan ofensiv. Marius Niculae, Alexe, Lazăr și Matei au făcut figurație, exact ca atacanții mureșeni, deși au avut și dinamoviștii două cornere în prima repriză, ca ASA. Steaua a dominat teritorial, dar a pătruns rar și fără orizont în careul dinamovist, unde apărarea s-a blocat bine și a rezistat atacului pozițional desfășurat cam neinsipirat de campioni.

În minutul 41, este o altă ocazie pentru Steaua. Guilherme centrează la colțul lung, dar Prepeliță trimite cu capul peste poartă. Pe final, minutul 45+3, Tănase a pierdut o minge în tuşă, Marius Niculae i-a pasat pe poziţie viitoare lui Lazăr, dar mijlocaşul dinamovist a şutat slab și Arlauskis a reținut fără emoții.

După pauză, suporterii dinamoviști au aruncat la poarta stelistă tot arsenalul pirotehnic rămas după primul val, cel din debutul meciului. Arlauskis nu şi-a putut relua locul în poartă și Balaj a întrupt meciul pentru 20 minute.

După această întrerupere şi impulsionaţi de fani, parcă nou născuți din petarde(sic!), câinii au părut mai motivaţi să dea lovitura pe atac. Ieșirea la joc le-a semnat sentința și, exact ca în tur, Steaua a rezolvat meciul în doar 3 minute. Excesul de fum și de adrenalină l-a făcut pe Bărboianu să treacă la placări de rugby în careu, faulând consecutiv doi steliști. Balaj a acordat penalty, pe care Nicuşor Stanciu l-a transformat cu siguranță printr-un șut fără speranțe pentru Marc. Trei minute mai târziu, Stanciu a realizat dubla cu un golazo, la o fază de toată frumusețea. Șut din prima, de la 20 de metri, din zonă centrală, după o serie de combinații superbe între steliști, pe filiera Varela, Adi Popa, Chipciu și autorul golului.

Steaua conducea cu 2-0 din minutul 79(’59 de joc) şi galeria dinamovistă frustrată a început să-i ceară demisia lui Stoican. Era logic. Campionii stăpâneau autoritar terenul și îi luaseră la miuță pe „dulăii” debusolați, care nu știau ce i-a lovit când se credeau pe val. O nouă umilință străbătea suflarea alb roșie, ca sarea pe rană. Nimeni nu mai avea vreo îndoială de cine este șeful pe teren și învingătorul în derby.

Meciul s-a încheiat cu scorul de 3-1 pentru Steaua și a avut un final aprins. După o serie de ratări ale roș albaștrilor, prin Cristian Tănase(min. ’67- călcâi peste poartă), Breeveld (min. ’71- șut cu latul din 7m pe lângă poartă) … și pe fondul relaxării steliștilor, câinii au reușit să inscrie prin Elhamed (min. ’85) și au reaprins speranța unui egal în tabăra dinamovistă. Mă rog, în ce a mai rămas din ea, pentru că o parte părăsise Arena Națională.  Însă,  penalty-ul obţinut de Ţucudean (min. ’89) și transformat cu sânge rece de Prepeliţă, a readus pe Național Arena atmosfera de horror movie, „Tăcerea câinilor” de la 2-0.

Rezumat derby

https://youtu.be/keJtvOoZLyA

A fost al nouălea succes roș-albastru în ultimele 11 derby-uri. Stanciu și Prepeliță au dezmembrat-o pe Dinamo! Stanciu a reuşit a doua dublă în trei etape. Steliştii sunt din nou la două puncte de liderul ASA Târgu Mureş și matematic rămân în cărți la titlu.

Bilanțul derby-urilor Steaua- Dinamo în Liga 1, 132 de meciuri:
– 41 de victorii pentru Steaua
– 46 de egaluri
– 45 de victorii pentru Dinamo
Golaveraj: 181 de goluri Steaua, 174 de goluri Dinamo.

Bilanțul derby-urilor Dinamo – Steaua în toate competițiile, 158 de meciuri:
– 57 de victorii pentru Steaua
– 47 de egaluri
– 54 de victorii pentru Dinamo
Golaveraj: 234 de goluri Steaua, 216 de goluri Dinamo.

Dacă sezonul trecut i-am călcat în picioare cu 6-2 în Cupă, în sezonul ăsta le-am administrat cățeilor în campionat încă un set cu 6-1.

Felicitări băieților!

XRay

 

Exit mobile version