FCSTEAUA.RO

CSM Poli Iași – FC Steaua 0-2! Puriul și juniorul au îngenunchiat Copoul

Pe frig și ploaie, roş-albaştrii au învins în Copou cu 2-0  pe CSM Politehnica Iaşi. Steaua s-a distanţat din nou la trei puncte de principala sa urmăritoare din Liga 1, CSU Craiova.

Cum am scris în avancronică la meci a participat și susținut echipa, pe frig și ploaie, un grup de la Peluza Ros-Albastră 

Video. O parte a Peluzei Ros-Albastre in drum spre Iași.

Echipele de start:

  • CSM Poli Iași: Caparco – Voicu, Mihalache, Frăsinescu, Sato (Bădic 83) – Mitic, Creţu – Bole, Gheorghe (A. Cristea 54), Ţigănaşu – Boiciuc. Rezerve: Hotoboc, Bădic, Chelaru, A. Cristea, Piccioni, Bosoi, Sarici
  • Steaua: Niţă – Ovidiu Popescu (Man 14), Tamaş, Moke, Momcilovic – Bourceanu, Pintilii (Popa 46) – Enache, Boldrin, De Amorim – Golubovic (Achim 59)Rezerve: Stăncioiu – Man, Sulley, Toșca, Aganovici, Achim, Adrian Popa

Meciul a avut un debut de horror movie. În minutul 5, Ovidiu Popescu este trimis la spital după intrarea criminală a lui Alexandru Boiciuc, care a primit direct cartonaşul roşu. (video)


  • Ultimele informații spun că nu este accidentat grav. Se pare că a avut noroc şi a scăpat de fractură de tibie. S-ar putea avea probleme şi cu glenza, care a fost forţată în momentul intrării criminale a lui Boiciuc

Eliminarea nu a afectat major echipa Poli Iași, pentru că elevii lui Neagoe erau din start programați cu fundul în poartă, iar vârful eliminat oricum nu conta în ecuația defensivei. Apărare pe două rânduri şi blocarea benzilor, pentru că central Steaua nu poate pune presiune.

Însă Steaua a înregistrat un șoc tactic. Mijlocașul U21 roș-albastru avea un rol important în construcția ofensivă, deși era plasat fundaș dreapta în tandem cu Enache. Mutarea logică era: introdus Popa și Enache retras fundaș. Dar Reghecampf a fost obligat de „regula U21” să-l bage pe Man, singurul U21 de pe bancă, și teoretic Steaua juca fără fundaș dreapta.

Este limpede că Steaua nu mai putea juca aceași partitura cu 2 închizători, 2 vârfuri și pe banda dreaptă numai cu Enache. Dar și trecerea lui Boldrin pe dreapta și Man al doilea vârf, practic s-a îngreunat construcția pe zona centrală, dar Reghe nu avea altă soluție în acel moment.

Linia ofensivă rezultată: Pintilii (nerefăcut), Bourceanu – De Amorim, Man, Boldrin-Golubović (mână moartă) nu aveau cum să producă construcție în viteză și nici să pună presiune pe zona centrală.  După minute în care totul seamăna cu o apărare pe semicerc la atacuri cu pase „fără număr” de-a latul terenului, vine golul. Dar a fost nevoie de un fundaș cu sânge în intalație să salveze scorul în prima repriză.

În repriza a doua, Reghe a făcut ce trebuia. L-a scos pe Pintilii, după ce i-a oferit 45 minute, și l-a trimis în dreapta pe Adi Popa, retrăgându-l pe Boldrin la mijloc lângă Bourceanu. După încă un sfert de oră, lui Reghe îi era clar că Golubović e o cauză pierdută și l-a scos (’59), întărind mijlocul cu unul care mai și trage la poartă.

Introducerea lui Achim era și o necesitate tactică pentru a corecta jocul. În loc să fie coordonator în zona centrală la 16-20 m de poarta ieșeană, Boldrin se avânta în atac până în careul mic, iar Bourceanu rămânea singur între mijlocașii ieșeni, care începuseră să controleze zona mediană cu recuperari și apoi cu șarje periculoase pe tranziție pozitivă.

Îndiferent de formulele amintite mai sus, Boldrin a avut o prestație slabă pe orice poziție. Benzile livrau aceleași baloane stratosferice, ori în cosmos, ori către nimeni, care ne toacă nervii. Deși Steaua a adus foarte multe mingi în preajma careului ieșean, chiar în interior, nimeni nu șuta.

Când ai 150 de acțiuni de atac, dar finalizezi cu șut spre poartă doar 8, nu mai e loc de alte comentarii.

Aș mai putea reproșa și duelurile 1-1 pierdute de steliști, dar le acord o circumstanță, fiind martori la o accidentare (gravă la prima vedere) după un atac criminal încă din minutul 5. Cu siguranță roș-albaștrii au căutat pe cât posibil să nu se accidenteze, mai ales că erau cu sacii în căruță. Trebuia doar să nu răstoarne căruța pe frig, ploaie și prostie. Conduceau cu 1-0, aveau și om în plus, iar Poli Iași nu punea probleme deosebite.

Din fericire, atacul a fost salvat de cine nu te așteptai. Un chefliu puriu și juniorul Stelei au îngenunchiat frigul, ploaia și modovenii din Copou. Gabi Tamaș a tras sec de la”Centrul Vechi” direct în păianjenul lui Caparco (’35). E primul lui gol în Liga 1 după 7 ani și primul în tricoul Stelei. O torpilă venită exact în ziua  în care Becali îi anunța la TV  un exil iminent. Trebuie spus că Tamaș a jucat aproape ireproșabil și în opinia mea a fost MVP-ul partidei. Exact și salvator în defensivă, parcă fără plămâni în ofensivă. Deși e fundaș central, timp de 90 de minute a arat terenul între cele două porți. Eu unul nu l-aș da afară. În istoria fotbalului nu este singurul…

În mitanul secund, șutul de gol al lui Vlad Achim a fost respins în corner de Ionuţ Voicu (’69), cu o intervenţie la sacrificiu (video).  Pe fondul asediului ca la handbal al steliștilor, a urmat o incredibilă bară a ieșenilor, la o bâlbă pe tranziție negativă a roș-albaștrilor(’81). A fost singura ocazie reală a Iașului.

Steaua a realizat că i-a trecut glonțul pe la urechi și a forțat finalul pentru a risipii emoțile. Dennis Man a spart gheața în Liga 1 și în tricoul Stelei (’86). Atacantul de 18 ani a înscris din apropiere după centrarea excelentă, din dreapta, a lui Gabriel Enache, la care Caparco nu a putut interveni. Pe lângă acest gol, Man a jucat cu 2 clase peste Golubović. Practic, cu bosniacul în teren, Steaua a jucat și ea în 10. Man a recuperat, a combinat, a pasat elegant și curajos, a făcut faza defensivă… Putea realiza chiar dubla, fiind în câteva situații de a înscrie. Un mare plus pentru el! După ultimele două meciuri, îmi este clar că Man nu mai trebuie să fie rezerva lui Golubović. Este croit pe jocul combinativ al Stelei. Cu timpul va prinde mai  mult curaj și tupeu pentru șut de la semi-distanță.

După golul doi a urmat și o cascadă de ocazii steliste, și scorul putea lua proporții. Adrian Popa i-a centrat foarte bine lui Achim (’91), care a luat la țintă bara, ratând incredibil din 4-5 m cu poarta aproape goală. (video)

Peste 1 minut Steaua înscrie prin William De Amorim, dar golul nu este validat, din cauza unei poziții de ofsaid semnalizate eronat de la margine. Reluările arată că brazilianul era în poziție regulamentară și a fost gol valabil.

A fost o victorie fără dubii Bara lui Cristea din min 81, a fost „anulată” de cea a lui Achim (’90), să nu mai pun și restul ratărilor steliste. Însă a fost un joc considerat slab, prin prisma ratărilor și lipsei de vână și de idei în careu și la linia de 20 metri de poarta lui Caparco. Dar au și steliștii câteva circumstanțele atenuante obiective.  De cealaltă parte, Poli Iași este o echipă solidă, legată și bine organizată defensiv, pasează bine din prima și dezvoltă contraatacuri rapide și în forță. Au fost câteva situații când 3 ieșeni puneau în dificultate  5-6 steliști retrași în defensivă. Asta mă scotea din minți. Ieșenii trec printr-o criză nu atât ca joc, cât una psihică generată de situația de la club și le cam lipsește și norocul.

Steaua rămâne lider în Liga 1, cu 30 de puncte în 14 etape și joi o așteaptă meciul cu FC Zürich în Elveția.

Statistica meciului

Video rezumat: CSM Poli Iaşi – Steaua (Digi)

Video: Poli Iasi 0-2 Steaua | FULL (Dolce)

https://youtu.be/PeYOwmCcIoE

Declarații
Felicitări băieților pentru victorie, în special lui Gabi Tamaș și Dennis Man!

X Ray

Avancronică CSM Poli Iași – FC Steaua București

FC Steaua București va disputa în deplasare partida cu CSM Poli Iași, pe stadionul „Emil Alexandrescu”, în prima etapă din returul sezonul regular al Ligii 1. Meciul este programat duminică, 30 octombrie, de la ora 20:30.

Pentru această partidă CCA a delegat o brigadă de arbitri din București, avându-l la centru pe Alexandru Tudor, ajutat la margine de  Mircea Orbuleţ și Andrei Constantinescu. Arbitru de rezervă este George Rădulescu.

Site-ul oficial al clubului CSM Politehnica Iaşi anunță că a stabilit preţurile biletelor pentru meciul cu FC Steaua Bucureşti. Faţă de meciurile precedente din acest sezon, oficialii ieşeni au decis să majoreze (aproape dublu) preţurile la fiecare sector. Astfel, un tichet la peluze la meciul cu Steaua va costa 15 lei, biletele la tribunele A şi B – 30 lei, iar cele la tribunele 0A şi 0B – 50 lei. La tribuna 0, un tichet va costa dublu decât înainte, adică 80 lei.

La meci și-a anunțat participarea Peluza Roș-Albastră. Un grup de 200 de steliști din tânara galerie vor fi prezenți pe „Emil Alexandrescu” pentru a susține echipa FC Steaua și culorile roș-albaștrilor.

Mesajul pe pagina oficială: „DA, mergem și la Iași!
Asa cum e normal, de acum vom fi langa echipa la toate meciurile, indiferent unde se vor juca. Astfel, duminică vom fi la Iași. Ești din localitate sau din zona și vrei să vii alături de noi? Lasă-ne un mesaj pe privat și vom lua legătura cu tine pentru a-ți rezerva bilet.
Fularul, eșarfa (cu STEAUA) și îmbrăcați în negru!” 

Borne de palmares din statistica LPF

  • O singură victorie a reuşit actuala echipă din Iaşi din postura de gazdă în faţa formaţiilor bucureştene în cele patru sezoane de Liga 1 Orange, 1-0 cu Dinamo (7 aprilie 2015), în rest are patru remize şi trei înfrângeri.
  • Roş-albaştrii nu au mai pierdut pe terenul unei reprezentante din zona Moldovei din 27 august 2012, SC Vaslui – Steaua 3-1. Au urmat 11 succese şi trei rezultate de egalitate.
  • CSM Poli Iaşi şi Steaua s-au mai întâlnit de șapte ori în Liga 1 Orange, de patru ori au câştigat bucureştenii, iar trei jocuri s-au încheiat la egalitate.
  • Primul meci a avut loc pe 16 septembrie 2012, CSMS – FC Steaua 0-3 (marcatori Alexandru Chipciu – dublă şi Rocha). În returul stagiunii 2012-2013, în Ghencea, Iaşiul a deschis scorul din penalty prin Claudiu Tudor (minutul 17), avantajul moldovenilor ţinând până în finalul primei reprize, atunci când Alexandru Chipciu a adus egalarea. În partea secundă, Pintilii şi Tatu au marcat pentru un nou succes izbutit de formaţia antrenată la vremea respectivă tot de Laurenţiu Reghecampf.
  • Mult mai echilibrate au fost partidele din campionatul 2014-2015, cel în care bucureştenii s-au impus acasă cu 1-0, golul victoriei venind abia în minutul 94, autor Szukala, în timp ce tabela din Copou a arătat la final scor alb (28 mai 2015), unul care coroborat cu rezultatul de la Tg Mureş, ASA – Oţelul 1-2, au dus titlul în vitrina „roş-albaştrilor”.
  • De asemenea, în sezonul competiţional 2014-2015, adversarele de sâmbătă s-au întâlnit la Iaşi şi în cele două competiţii eliminatorii, de fiecare dată FC Steaua fiind cea care a mers mai departe, 3-0 în Cupa Ligii Adeplast şi 1-0 în Cupa României.
  • Două partide extrem de disputate au fost şi cele din sezonul regulat precedent, 2-1 pentru FC Steaua în deplasare şi 1-1 pe terenul „roş-albaştrilor” (meci jucat la Piteşti), acest ultim rezultat fiindu-le insuficient moldovenilor în lupta pe care aceştia au dus-o cu ASA pentru accederea în play-off-ul 2015-2016.
  • Cea mai recentă confruntare a avut loc pe 31 august 2016, FC Steaua – CSM Poli 1-1, ambele goluri fiind marcate în prima repriză (Robert Vîlceanu – minutul 20, Lukacs Bole – minutul 42). În acest ultim joc, bucureştenii au utilizat cinci fotbalişti autohtoni născuţi după 1 ianuarie 1994.
  • Eugen Neagoe şi Laurenţiu Reghecampf se vor duela pentru întâia oară din postura de antrenori. Tehnicianul Iaşiului a fost secundul lui Victor Piţurcă la Steaua în startul sezonului 2010-2011, când a şi bifat un meci ca principal, 1-1 cu FC Braşov (deplasare).
  • Eugen Neagoe vs. Steaua în Liga 1: 6 jocuri – două remize – 4 înfrângeri – golaveraj (1-5).
  • Laurenţiu Reghecampf vs. CSM Poli Iaşi în Liga 1: 4 jocuri – două victorii – două remize.
  • Mediile de vârstă ale celor două loturi: CSM Poli Iaşi – 27 ani şi 5 luni; FC Steaua – 25 ani şi 2 luni.

CSM Poli Iași vine după o serie neagră de 4 înfrângeri consecutive și 11 etape în care a strâns doar 6 puncte din 33 posibile. Parcursul dezastruos a dus la demiterea lui Nicolo Napoli, după etapa a 11-a, dar nici noul antrenor, Eugen Neagoe, nu a reușit să oprească declinul, bifând și el două înfrângeri. Duminică, Poli Iași speră să întoarcă roata succesului spre Copou și să învingă în premieră vicecampioana.

Ultimele 11 etape disputate de Poli Iași în acest sezon:

În precedenta etapă, CSM Poli Iași a părăsit invinsă terenul propriu după întilnirea cu FC Voluntari. Declarațiile de după meci scot în evidență criza din sânul clubului moldovean.

  • Eugen Neagoe: „Am făcut o primă repriză slabă. Nu am avut determinare, am greşit mult, am luat golurile uşor. Trebuie să ne trezim, avem mult de muncă pentru a ieşi din criză. La următorul meci, probabil o să apere Caparco. Din iarnă, ar trebui aduşi jucători în fiecare compartiment”.
  • Florin Prunea: „Ar trebui să mi se spună ce se doreşte de la echipă. În iarnă, ar trebui să plece 5-6 jucători, care şi-au atins limitele şi să vină alţii. Ce mai vorbim de play-off, când noi jucăm ca de Liga 2? Orice accidentare se cunoaşte la noi. Nu înţeleg de ce avem atâtea probleme medicale. Avem probleme şi cu jucătorii tineri. Oricum, e greu să creşti jucători când ai un singur teren pentru ei în tot oraşul. Îmi pare rău că l-am pierdut pe Llullaku, un jucător de mare caracter, mai ales că avea un salariu de doar 2.500 de euro pe lună. Nu am fost inspiraţi cu transferurile. La Cugir, în Cupă, trebuie să batem. Acolo se va cunoaşte caracterul jucătorilor”.
  • Nota Redacției: Te crucești! Golgheterul Ligii 1 Llullaku, doar 2.500 de euro pe lună!? Cum naiba îi găsește Becali pe cei mai scumpi și cei mai ineficienți atacanți din toată Liga 1? Incredibil!

Paradoxal crizei, CSM Poli Iași s-a calificat miecuri în optimile Cupei României, după ce a trecut la Cugir de Metalurgistul Cugir cu 2-0. Doar o repriză a rezistat  echipa de Liga a 3-a, sub Drăgana, în fața ieșenilor. Echipa lui Eugen Neagoe a punctat după pauză prin Cosmin Frăsinescu (’52) și Andrei Cristea (’62). Echipa CSMP Iași: Caparco – Bosoi, Sarić, Frăsinescu, Sato – Ştefănescu, Creţu (’46 V. Gheorghe), Chelaru, Ţigănaşu (’75 Voicu) – Piccioni, A. Cristea (’59 Boiciuc).

Misiunea lui Neagoe în meciul cu lidera Ligii 1 este îngreunată de problemele de efectiv. Alexandru Ciucur, Mădălin Martin, Narcis Bădic şi Marian Târşa sunt accidentaţi, Lukács Bőle şi Mădălin Ciucă abia au început să lucreze normal, după problemele de natură medicală avute, iar Cătălin Ştefănescu nu are drept de joc, ca urmare a unei clauze stipulate în contractul de împrumut de la FC Steaua. Deşi are mari probleme pe benzi şi în ceea ce priveşte jucătorii sub 21 de ani, antrenorul ieșenilor nu a insistat pe acest aspect. „Avem probleme de lot, însă nu trebuie să ne plângem”, a spus Neagoe.

Echipa probabilă CSM Poli Iași: Caparco – Voicu, Mihalache, Frăsinescu, Sato – Bosoi, Creţu, Mitić, Ţigănaşu – Boiciuc, A. Cristea

Eugen Neagoe: „E o partidă foarte importantă pentru noi. Nu ştiu dacă şi pentru Steaua, însă acest lucru nu ne interesează. Ştim ce înseamnă Steaua, au jucători valoroşi, de naţională, însă dacă vom avea o atitudine şi o determinare exemplară, vom putea să ne apropriem victoria. Ne dorim să facem un joc bun şi să câştigăm. Trebuie să facem foarte bine ambele faze şi să nu comitem greşeli. La o partidă cu Steaua, orice greşeală costă. Îmi doresc foarte mult să avem un stadion plin duminică şi fanii să susţină echipa Iaşului. Doar împreună putem reuşi„.

FC Steaua București va avea un meci complicat în care caută și ea victoria, după ce în ultimele două etape a scăpat de fiecare dată cele 3  puncte printre degete.

Poziția de lider îi este amenințată, și asta va crea o presiune suplimentară pe jucătorii vicecampioanei. CSU Craiova a câștigat partida cu Pandurii (2-1) în minutul 90 și a egalat-o pe Steaua în clasament cu 27 de puncte. Victoria este singura opțiune a roș-albaștrilor pentru a armoniza moralul și tradiția cu necesitatea împusă de clasament.

Laurențiu Reghecampf are însă mai multe opțiuni pentru primul „11”. În afară de Lucian Filip și Florin Tănase, Reghe i-a avut la dispoziție la antrenamentul de sâmbătă  pe toți jucătorii. Este un semn că nu sunt probleme mari de efectiv. Astfel, Mihai Pintilii are șanse să joace la Iași, dar cred că va fi folosit doar în partea a doua a meciului. Căpitanul nu este 100% refăcut din punct de vedere fizic și în mod normal va fi introdus ponderat în meciuri până atinge capacitatea maximă. Jucătorii menajați în meciul de cupă cu Foresta de la Suceava, Momcilovic, Golubovic, Adi Popa, Boldrin și De Amorim vor reveni în primul „11” pentru duelul cu Poli Iași. Chefliul Tamaș este și el în lot, după ce a fost „amnestiat” și „spălat” de păcate de Becali. Din nefericire Steaua e strânsă cu ușa la fundași centrali. De asta Tamaș și-a permis să o ia iar cu libații în Centrul Vechi. Mitrea nu a confirmat, iar Moke este „just in case”, nefiind postul său de bază. Dacă Steaua va găsi doi fundași centrali care să confirme după mercato din iarnă, nu cred că pe Tamaș îl mai prinde finalul contractului (30.06.2018)  dacă va recidiva. Păcat de el, profesional este de top. „Pentru mine, Gabi rămâne un jucător important. Pentru mine, contează doar ce face pe teren. E un băiat incredibil. Oricum, n-are nicio problemă cu pregătirea. Se recuperează foarte repede, fiecare om e clădit altfel”,  a declarat sâmbătă Reghecampf.

Cum ar putea arăta Steaua în meciul cu CSM Poli Iași și posibilele înlocuiri, funcție de joc și scor: Niță – Enache, Tamaș, Toșca (Moke), Momcilovic – Bourceanu (Pintilii), Ov. Popescu (Aganović) – Adi Popa (Jakoliš), Boldrin, De Amorim – Golubovic (Man)

Laurențiu Reghecampf speră ca seria negativă să fie întreruptă la Iaşi. „Într-adevăr, am trecut sau trecem printr-o perioadă mai grea, dar, încet-încet, ne revin jucătorii cu probleme şi cred că o să avem evoluţii mult mai bune de la meci la meci.

Mergem la Iaşi cu un singur gând, şi anume să ne câştigăm meciul. Şi nu este vorba numai de Iaşi, este vorba de fiecare partidă pe care o jucăm. Ne dorim să câştigăm fiecare meci, pentru că vrem să fim campionii României”, a declarat Reghecampf, sâmbătă, la conferința de presă.

În tur, FC Steaua, cu o echipă de rezerve și jucători de la echipa a doua, a remizat cu CSM Poli Iași pe Arena Națională. Cronica meciului o găsiți aici: „Steaua – CSMP Iași 1-1! „Veteranul” Niță, groparul victorie! Fără atacant, „rezervele” au dominat în 10 ca în 12„.

Le urăm succes roș-albaștrilor!

X Ray

Exit mobile version