Cronica „cusurgiului” la Steaua 2-1 Viitorul: „Play-off 1”

de | martie 13, 2018

Prima etapă a play-off-ului s-a încheiat cu rezultate așteptate, primele trei clasate câștigând partidele de pe propriul teren. Dar nu le-a fost deloc ușor…

Mai întâi, CFR s-a chinuit cu o echipă ieșeană ce părea mulțumită cu faptul că ajunsese în primele șase echipe ale campionatului și juca parcă la trecerea timpului. Clujenii au deschis scorul repede, după vreo 10 minute de joc, apoi s-au întrecut în ratări, ieșenii nearătând mai nimic. Dar a venit min.83, când sărbătoritul Camora (200 de meciuri în prima ligă!) comite fault în careu, iar Andrei Cristea transformă penalty-ul: 1-1. Dan Petrescu se dă iar în stambă (urât mai face…) și e trimis în tribună, acolo unde va sta și la meciul cu Steaua… Și, când nimeni nu se mai aștepta, în ultimele secunde, Omrani înscrie, după o fază confuză. 2-1 și clujenii se distanțează la 5 puncte…

La Craiova, frumosul stadion cu gazon mizerabil a găzduit un meci cam ciudat. Băluță și Mateiu erau rezerve, iar Bancu era… menajat (!?!) pentru meciul de la Ovidiu… Noroc că Eddy își ”menaja” și el elevii, nemai forțându-i să joace măcar ca în meciul cu Dinamo. Terenul a contribuit din plin la jocul încâlcit al celor două echipe, plin de obstrucții și greșeli individuale. Craiova a dat gol târziu, cu vreo zece minute înainte de final, dar mi s-a părut ciudat modul în care a tratat faza respectivă fundașul ieșenilor Belu. N-a avut nicio reacție la mingea care a trecut pe lângă el și a ajuns la Mitriță, care a înscris cu sânge rece. De altfel, Mitriță e singurul care merită remarcat dintre bezmeticii din teren.  Culmea, s-au trezit ieșenii și erau cât pe-aci să întristeze Oltenia. Șutul lui Culda din ultimele secunde ar fi putut duce la o egalare mincinoasă, oltenii au avut în permanență superioritatea. Dar, dacă vor juca la fel și în meciurile următoare, băieții lui Mangia să fie mulțumiți și cu locul 3. Titlul e o iluzie…

În sfârșit, meciul care m-a interesat cel mai mult: Steaua-Viitorul. Dezamăgitoarea prestație de până acum mă îngrijora și aveam temeri serioase. Fără a arăta o îmbunătățire semnificativă  a jocului, Steaua a beneficiat de o apărare mai sigură decât în ultimul timp. Dică a surprins, mutându-l pe Momčilović în centru, lângă Planić și punându-l pe Junior Morais în stânga. Alegere inspirată, Morais nu m-a mai exasperat, ba chiar a jucat foarte bine, iar cuplul sârb a dovedit siguranță, așa că, deși Viitorul a părut că domină prima jumătate de oră, n-a avut nicio ocazie. Ca și Steaua, cu mijlocul și atacul împiedicat cu care ne-am obișnuit deja… A fost nevoie de o lovitură măiastră a lui Budescu, aproape inexistent până atunci, ca Steaua să treacă la cârma jocului. Marko a majorat scorul și la pauză totul părea rezolvat.Din păcate, steliștii n-au mai forțat la reluare, chiar dacă revenirea lui Alibec pentru ultima jumătate de oră a meciului promitea ceva… Și, cum 2-0 e un scor periculos (ah, clișeele astea…), Viitorul a redus din handicap și chiar ne-a dat ceva emoții spre final. Un 2-1 care ne readuce pe locul 2 și ne dă speranțe că, învingând la Cluj, vom ajunge, în sfârșit, acolo unde ne e locul: în frunte!

Speranțele la un nou titlu îmi sunt sporite și de evoluția Viitorului. Această echipă (unde i-o găsi Gică pe puștii ăștia?…) poate fi decisivă în configurarea ierarhiei finale. Dacă la Steaua valoarea individuală nu e sprijinită și de un joc colectiv pe măsură, Hagi a reușit să facă dintr-un grup de aproape necunoscuți un grup închegat, bine așezat în teren, capabil să pună probleme oricui. Desigur, lipsa de experiență duce la sincopele întâlnite pe parcursul campionatului, dar, în general, Viitorul e o echipă solidă, greu de bătut. Și asta poate ajuta Steaua…

Andrei Sava
Blog  Sam Murray  – 12 Mar 2018

15 comentarii la „Cronica „cusurgiului” la Steaua 2-1 Viitorul: „Play-off 1”

 1. Gosu

  Yey ! Ne bazam pe viitura si manjii lui hagi sa ii incurce pe ceilalti, dar sa avem nu ne punem problema daca suntem capabili sa cxastigam noi in retur.
  Acum revenind la ale noastre, toate echipele sunt solide, doar fa nici Iasiul nici Astra nu au avut chef sa joace. Jocul nostru sufera in continuare si nu ne vad in stare sa castigam la Cluj, ci mai de graba un egal…ceea ce va duce CSU mai aproape de hora. E greu de facut vreo previziune, iar situatia ramane meschimbata in ceea ce priveste sansele la titlu.

 2. SteauaToronto.

  Dica este un antrenor slab, cu lotul pe care il are nici nu ar trebui sa ne bucuram ca Viitorul joaca bine sau sa ne facem griji de arbitraj. Nu are nici o scuza. Daca pierdem duminica e gata, am pierdut campionatul.

 3. cozmadinu

  scutariu, cel care foloseste prosportul pt a face p.r. celor de la csa, spune azi intr-un comentariu pe fb-ul sau ca de la anul, frf va instiinta uefa ca fcsb nu e steaua si ii va fi retras palmaresul de pe siteul uefa. opinii careva ? stie limbricul ala care a abandonat meseria de jrunalist in favoarea celei de limbist al lui petrea ceva ?

  1. xray Autor articol

   Scutariu nu are habar!
   https://www.facebook.com/pg/cristianscutariu.ro/posts/?ref=page_internal

   CSA primește bani de la bugetul de stat. 80% din bugetul clubului vin de acolo via MApN. A confirmat asta public și ministru Dușa în 2014! Bugetul de stat este format din banii tuturor românilor! Cristina Neagu i-a bani de la bugetul primăriei București, bani care provin din taxele locale plătite numai de bucureșteni, nu de tot poporul!

   De asta se acceptă și în fotbal bani publici locali, de la primării. Dacă vrea comunitate din urbea X o echipă de fotbal, atunci se voteză în Consiliu local ca să se susțină echipa de fotbal a comunității cu o parte din banii colectați din taxele impuse de primărie localnicilor! Perfect normal! Pe unul din Cuca Măcăii nu-l interesează ce vrea Scutariu să facă primăria cu banii săi dați pe taxele din București!

   UEFA nu acceptă echipe departamentale, pentru că ele ar fi finanțate din bugetul de stat, din banii alocați de Guvern pentru ministerul MapN, de exemplu. Nu ar fi fair play ca o echipă să fie susținută din banii unui oraș, iar alta din banii tuturor românilor.
   Nici măcar naționala nu este finanțată de stat! Nu mai spun de controlul politic al Guvernului și al Ministerului X asupra echipei și competiției. Se știe ce s-a întâmplat înainte de 1989.

 4. fortuneteller

  Nimic nu mai are neaparat legatura cu realitatea, onestitate sau reguli. Nu numai la noi se schimba regulile dupa interesul zilei, dar si in Europa e la fel. Nu m-ar mira ca CSA sa fie acceptata ca fiind Steaua veche, cu palmares si sigla. Asta desi s-a infiintat anul trecut si a copiat o sigla produsa de actuala FCSB. Ce nu a inteles insa f bine trupa de artificii de la CSA (inclusiv cei din spatele ei) e ca in tot rahatul situatiei Steaua pierde oricum prestigiul si suportul romanilor. O sa se trezeasca cu sigla, palmares (inclusiv 2004-2016, ca orice e posibil la noi), stadion nou, si nu vor avea mai mult de 2000 de fani plus ceva rataciti prin tribune. O sa ziceti ca liberii ca nu conteaza, dar nu-i asa. Din cauza interesului scazut si banii vor fi pe masura. Majoritatea stelistilor deja sunt nepasatori.

 5. xray Autor articol

  Scutariu mi-a răspuns cu replica asta:

  Cristian Scutariu Uite cum te-am facut sa ai un demers inutil. Pareai convingator, dar habar n-ai despre ce vorbesti.
  https://scontent.fotp3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29196287_2122000397813610_2283209364787429376_n.jpg?oh=c01f5355b5ce75c14fd87320463d160a&oe=5B3D1446

  Răspunsul meu a fost:

  „Iar ești în eroare. Dacă o întreprindere de stat (sau o regie autonomă de stat) vrea să-și facă echipă (sau să finanțeze una), poate!! Deși sunt proprietați de stat nu sunt finanțate din bugetul de stat. Nu sunt Ministere (Departamente) bugetare. Mai mult, ele produc bani și contribuie la bugetul de stat cu taxe și împozite, ca orice societate comercială! Cazul de la Gaz Metan și CEO Oltenia la Pandurii. Și încă ceva, nu pot finanța/sponsoriza decât din ce produc, nu ca un Minister, din ce strânge statul cu căciula în mână, taxe și impozite obligatorii, de la poporul român! Acum ai priceput?

  PS. Lipsa de fair play? Bugetul de stat are alte scopuri, nu de a prădui din banii românilor pe o echipă de fotbal! După ce un club privat contribuie cu taxe și impozite la bugetul de stat, vine apoi statul și din banii ăia finanțează concurența!”

  1. 7even

   @xray
   Chiar te înțeleg să îi răspunzi lui scutariu,și pe mine mă enervează cu ipocriziile lui. Acum câțiva ani spunea că nu mai este stelist, pentru că a văzut adevăratul caracter al lui Lăcătuș când era antrenor la Steaua. De parcă asta este definitoriu la steliștii adevărați, dacă îmi place sau nu de cineva din cadrul clubului (sună cunoscut, nu?).
   Ce pretenții să ai de la niște oameni ale căror argumente privind adevărata Steaua sunt că joacă în Ghencea (nu pe stadionul Steaua, ci pe un teren de antrenament) și că joacă cu emblema aia pe piept(dacă juca cu cea cu vulturul sunt curios ce mai spuneau). A, și decizia instanței domule, de parcă justiția s-a pronunțat asupra aspectului dacă FCSB este Steaua, sau dacă transferul s-a făcut legal sau altele de genul. Justiția a anulat(la a treia încercare) o marcă înregistrată cu rea credință. ATÂT! Nu s-a pronunțat asupra legalității înregistrării, ci că a fost cu rea credință. Pentru că asta era singura speță unde aveau șanse, după ce au tăcut mai bine de 7 ani. Deci pentru sănătatea ta, lasă-l în pizda mă-sii pe scutariu cu peluza lui sud, pe care acum câțiva ani îi jignea că nu sunt oameni pentru ce scandaluri făceau pe stadion.

   1. xray Autor articol

    @7even

    Dacă nu apărea aici într-un comentariu al lui cozmadinu, habar nu aveam ce a scris Scutariu, pentru că eu nu urmăresc ce scriu unii și alții pe facebook, exceptând pagina specială http://www.facebook.com/SteauaRosAlbastra1947 în care postez ce public eu pe aici. Evident, sunt și câteva pagini oficiale (club, presă, instituții…) unde citesc informațiile oficiale date publicității, când e cazul.

    I-am scris două rânduri să nu ne ia de fraieri cu minciuni. Auzi la el „am intrebat eu UEFA„. FRF nu a răspuns la CSA decât după vreun an. CSA a răspuns abia după o lună la steaua libera, și atunci, probabil, după ce s-a făcut presiune prin staff-ul tehnic contactat la meci. Îi răspundea UEFA lui Scutariu. ?

    Cristian Scutariu a scris: „Cealapadiuleeeeee!Am intrebat eu uefa si uefa mi a zis. A zis si Ionut Lupescu acelasi lucru.

    Răspunsul meu:
    ” Lupescu habar nu are. El a fost la Comisia tehnică, nu în Departamentul juridic! E ca și cum l-ai întreba pe Stoichiță despre legislația și statul FRF-ului. Îți va spune povești. Apoi UEFA e un gigant organizațional. Tu crezi că are cineva pe acolo timp să răspundă la 1 milion de ziariști, fițuici și site-uri de pe mapamond? C’mon! ?Răspunde numai membrilor afiliați. De aceea nu a primit vreun răspuns nici Talpan/CSA! Pentru presă, UEFA are comunicate! Ce și-am dat eu mai sus este document oficial de la FIFA din 2010, nu vorbe-n vânt.

    PS. Apropo de „cealapadiu”. Ca să afli dacă România mai este „stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”, tu întrebi în scris Președenția/Parlamentul… sau citești singur în Constituția aflată în vigoare? ?Și UEFA are ROF și Regulamente publice. ?

    Ăștia au pretenția să le citească UEFA. :))))

 6. kla2005

  Atâta ipocrizie ca la dl Scutariu nu am vazut demult la cineva.
  Pe de-o parte urla ca dsra Cristina Neagu ia bani de la buget si ca nu e ok, pe de alta urlă că CSA se autofinanțează…
  Băi, ipocritule, orice leu care intră în bugetul unei organizații/instituții/asociații publice este BAN PUBLIC!
  orice instituție care primește 1 ban de la buget este controlată politic!
  Orice Ministru al Apărării (care e numit politic) poate da ordin (iar ordinul NU se discută în Armată) să retrogradeze echipa sau să trântească un meci pentru că așa vrea mușchiul lui!
  Mi-e scârbă de fripturiștii ăștia din presa sportivă de la noi!

 7. Andrei Mihai

  @blaugrana86
  Ei merg pe ideea ca dupa ce CSA Steaua se va afilia FRF,odata cu promovarea in Liga a III-a,UEFA va fi instiintata si va afisa palmaresul 1947-2003.De parca palmaresul se acorda provizoriu pana cand promoveaza CSA.:)))

  2
  1
 8. Gosu

  Nu va e clar ca scutariu e genul de nulitate care traieste trolling ul asta de scandal si click bait ? Omul n are vreo ideologie, ci pur ai aimplu incearca sa manance o paine, ca de altfel tot pro ul si marea majoritate a gazetariei romanesti. Oamenii sunt pur si simplu disperati, fara treaba cu logica sau ce crede el insusi.
  Treaba e foarte simpla altfel, nu accesati nu polemizati si incet dar sigur baietii astia se apuca de carat prin santiere.

Lasă un răspuns