FCSTEAUA.RO

Comandantul CSA: «Steaua nu va mai pleca de la Armată». Becali: «Marca sunt eu!»

Cristian Petrea, comandantul CSA, a acordat un  interviu Gazetei pe tema reînființării secției de fotbal și a echipei de seniori amatori.  Conștient că promovarea în ligile superioare va necesita investiții enorme, Petrea anunță că deja are mai mulți sponsori care își doresc să investească și că Armata va pune la bătaie și veniturile proprii.

Interviul 

În funcţia de comandant al CSA Steaua București din decembrie 2016, colonelul Cristian Petrea (46 de ani) este omul care trebuie să readucă echipa de fotbal a Armatei în peisajul fotbalistic românesc și nu numai. “N-o să mă vedeţi că dau replici celorlalţi, de la FCSB sau lui Gigi Becali, cum văd că se procedează. Nu, noi avem altă abordare, vom comunica doar la nivel instituţional, dacă e cazul”, ne spune de la început. Militărește, clar.

„Veneam la meciurile Stelei din anii ’80. Pe altele le vedeam la televizor, cum a fost și cazul finalei de la Sevilla, pe care am urmărit-o cu colegii de la Liceul Militar de la Breaza. De bucurie, s-au rupt câteva bănci! Comandanții ne-au permis atunci să ieșim în noapte pe platoul din față și să ne manifestăm. E o amintire specială pentru mine.”

A făcut sport de performanţă, aruncarea greutăţii, dar numai până la juniori, după care s-a dedicat carierei militare. Are și experienţa unui stagiu în Afganistan, în centrul logistic al celei mai mari baze americane din Kandahar (Afganistan). Povestește că “de multe ori, sirenele porneau, anunţând atacuri cu rachete. O dată, vorbeam cu soţia la telefon. A trebuit să închid imediat, să mă deplasez spre buncăre. Acasă, auziseră deja sirenele. Au trecut prin emoţii groaznice până când am reușit să iau iar legătura cu ei, să-i liniștesc. Au fost și zile grele”.

Extra din spusele comandantului CSA:

– Domnule comandant, Steaua Armatei o ia, practic, de la zero. Nu vă e teamă, având în vedere că așteptările sunt atât de mari?
– Nu, fiindcă știm că trebuie să reușim. Avem deja o echipă puternică. Marius Lăcătuș e un om extraordinar, e deja implicat la maximum, iar împreună cu noul antrenor, cu staff-ul tehnic al acestuia, vom demara acţiunea de selecţie în martie, astfel ca în septembrie, când va începe Liga a 4-a, să fim gata de luptă.

– Deci s-a stabilit, veţi începe din Liga a 4-a?
– Da, am vorbit la Asociaţia Municipală de Fotbal București, trebuie să ne armonizăm legislativ, astfel încât la momentul în care vom depune documentaţia de înscriere, să îndeplinim toate condiţiile de eligibilitate.

“Vrem să asigurăm deja condiții ca la Liga a 2-a”

– Rămâne acel buget anunţat, de 300.000 de euro pentru primul sezon?
– Da, noi așa am calculat, pentru că înfiinţăm echipa de la zero. Trebuie să aducem antrenori, să transferăm jucă- tori, să le oferim condiţii de masă, de cazare, celor care vor solicita acest lucru, echipament. Avem deja oferte importante pentru sponsorizări, sume frumoase, zicem noi, pentru Liga a 4-a. Rămâne să le concretizăm, astfel ca fotbaliștii CSA Steaua București să beneficieze de condiţii de pregătire, de antrenament, la nivelul unei formaţii de Liga a 2-a.

– Aţi stabilit forma juridică prin care clubul să poată primi aceste sponsorizări?
– Încă nu, dar lucrăm la ea și ne apropiem de finalizare. Nu știu dacă va fi o societate pe acţiuni, însă nu cred, fiindcă mandatul Ministerului Apărării nu se circumscrie acestui aspect.

– Ionuţ Lupescu a anunţat că echipele departamentale pot juca în cupele europene.
– E o veste bună, dar noi o știam de o lună. Marius Lăcătuș ne spusese acest lucru, pentru că el este în permanent contact cu FRF, cu Lupescu, președintele Comisiei Tehnice a UEFA. Acum rămâne să ne atingem obiectivul, în 2020 să jucăm în prima divizie și la finalul acelui sezon să ocupăm un loc care să ne permită să intrăm în cupele europene.

“Pachetul de abonamente e deja acontat de fani”

– Revenirea Stelei Armatei a ridicat deja și nivelul presiunii asupra dumneavoastră.
– E normal, ne obligă istoria, palmaresul, suporterii! Steaua București este, de departe, cel mai iubit club din România, au demonstrat-o toate sondajele. Asta ne obligă la seriozitate, la respectarea promisiunilor, astfel că ceea ce spunem trebuie să și facem.

– Mulţi dintre fani au anunţat deja că vor fi lângă noua formaţie.
– Am purtat de curând o discuţie cu 6 reprezentanţi ai suporterilor și am vorbit și despre modul în care ei vor să ajute echipa, în sensul că doresc încă de acum să achiziţioneze tot pachetul de abonamente pentru viitorul sezon.

– Și cam câte abonamente veţi scoate la vânzare?
– Având în vedere că vom juca deocamdată acasă, în Ghencea, dar pe terenul 5, pentru că stadionul intră în procesul de renovare pentru Euro 2020, vor fi 600 de abonamente. Avem acolo o tribună pe care vrem s-o refacem, plus că va fi montată și una mobilă. În total ar urma să fie 600 de locuri în cele două tribune, dar fanii vor putea sta și în jurul gardului de protecţie a terenului. Nu știm cât o să coste un abonament, n-am făcut calcule. Deocamdată ne concentrăm pe rezolvarea problemelor juridice și administrative. În luna martie, după ce se va încălzi vremea, o parte a Centrului de copii și juniori va intra în modernizare, pentru ca în iunie-iulie, când se va închega echipa, să le putem oferi jucătorilor toate condiţiile. Vor fi acolo două vestiare, birouri pentru antrenori, biroul lui Lăcătuș, toate dotările pentru ca lucrurile să funcţioneze cât mai bine.

“Avem un proiect pe 4 ani să revenim în Liga 1”

– Apropo de suporteri, sunt deja grupuri care vă contestă, care vă reproșează că nu-l sprijiniţi pe juristul Florin Talpan, pentru ca echipa să joace direct în Liga 1.
– Știu despre ce este vorba, spun că nu semnez nu știu ce documente. Le-am semnat, au fost deja trimise către cele patru entităţi, Registrul Comerţului, FCSB, Liga Profesionistă de Fotbal și Federaţia Română de Fotbal. Am făcut demersuri prin consilierul juridic, domnul Talpan, care depune o muncă extraordinară, pentru urgentarea redactării motivării deciziei Curţii de Apel. Ulterior, în funcţie de modul în care respectivele entităţi vor pune în aplicare decizia instanţei, care este definitivă, vom acţiona și noi în sensul punerii ei în aplicare.

– Până la urmă e posibil să cereţi să jucaţi direct în prima divizie?
– Noi am declarat care este proiectul nostru. Unul ambiţios, pe patru ani, care să se sincronizeze cu o infrastructură de excepţie. Vrem să promovăm în 2020, când vom avea și noul stadion modernizat. Toate eforturile noastre sunt în acest sens. Acum, să ne hazardăm, să anticipăm anumite evoluţii nu cred că e normal, mai ales că am putea induce o așteptare falsă în randul suporterilor noștri.

– Dar sunteţi în conflict cu domnul Talpan, care a declarat că-i puneţi beţe în roate, că ar trebui să fiţi schimbat de la club de către Ministerul Apărării?
– Nu suntem în niciun fel de conflict! În Armată, relaţiile dintre militari sunt reglementate strict, prin regulamente. Orice conflict este foarte simplu soluţionat. Între noi nu pot fi conflicte, e fișa postului pe care o respectăm. Tocmai v-am spus că domnul Talpan face o treabă extraordinară. Este în derulare o acţiune a Corpului de Control al ministrului Apărării și nu pot să spun mai mult.

– Domnul Cataramă spunea că nu este în interesul Armatei ca domnul Talpan să ceară dispariţia echipei de fotbal a lui Gigi Becali, având în vedere că ar avea să vă dea aproape 40 de milioane de euro pentru perioada în care a folosit sigla.
– Nu am studii economice sau juridice ca să comentez ce spunea domnul Cataramă. Noi am evaluat acest prejudiciu în conformitate cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie din 2014. E un proces în instanţă, așteptăm să se finalizeze și instanţa să se pronunţe în cauză.

“Protejăm numele Steaua”

– Exista intenţia unor manifestaţii a suporterilor loiali echipei lui Gigi Becali, care contestă apariţia noii formaţii a Armatei.
– Am aflat din presă despre această intenţie, dar nu ne simţim vizaţi. Am văzut și un mesaj al Peluzei Roș-Albastre, în care se spune că e anormal să te opui unei sentinţe definitive a Înaltei Curţi de Casaţie și Justiţie. Prin proiectul nostru nu suntem contra cuiva. Noi vrem să punem în aplicare decizia instanţei, să protejăm marca Steaua București și Steaua, prin decizia Curţii de Apel. Apoi vrem să creăm o motivaţie la Centrul de copii si juniori. Astfel, jucătorii de la grupa 2002 să aibă, la împlinirea vârstei de 18 ani, perspectiva de a evolua la echipa de seniori a CSA Steaua, pentru că am investit în ei. În plus, dorim să valorificăm infrastructura pe care o avem și care se va crea și, nu în ultimul rând, ţinem cont și de dorinţa suporterilor. Repet, proiectul nostru nu este o răzbunare împotriva cuiva, a celor de la FCSB. Noi mergem pe drumul nostru, dânșii pe al lor.

– Totuși, de ce a durat 8 ani până când Armata a făcut demersurile pentru a-și recupera și valorifica brandul?
– Cred că a fost vorba și de oportunitate. În plus, așa a fost mersul lucrurilor în justiţie. A fost un proces lung, care a trecut prin toate instanţele.

– Până la ce nivel credeţi că va putea CSA să susţină echipa de fotbal, în condiţiile în care Ministerul Apărării nu va finanţa din bani publici acest proiect?
– Tocmai pentru a demonstra că ne dorim transparenţă, am pornit de la ideea că acest proiect, cel puţin pentru Liga a 4 și a 3-a, va fi susţinut din veniturile proprii ale CSA. Este clar că bugetele pentru Liga a 2-a sau Liga 1 sunt mult mai mari. Avem niște proiecte, momentan le analizăm și vedem care este cea mai bună soluţie. În plus, putem să primim sponsorizări, așa cum procedăm și la alte secţii din cadrul clubului, fiindcă legea ne permite acest lucru. În niciun caz nu vrem să repetăm greșelile trecutului!

– Adica să nu mai apară un Gigi Becali?
– Adică vrem ca, în permanenţă, indiferent de forma juridică de organizare a echipei de fotbal, că va fi o societate pe acţiuni sau altă variantă, CSA să aibă controlul secţiei de fotbal! Dar e vorba despre lucruri mai îndepărtate, acum obiectivul principal este să închegăm această echipă.

“Belo e jucătorul meu preferat și nu îi comentez părerile”

Colonelul Cristian Petrea a oferit acest interviu Gazetei Sporturilor înaintea apariţiei în public a informaţiei că Miodrag Belodedici îl susţine pe Florin Talpan și cere Ministerului Apărării ca juristul să fie numit comandant al CSA Steaua. “Dintre toţi marii jucători ai Stelei din anii ‘80, Belodedici este favoritul meu. Rămân la aceeași părere și acum, în privinţa fotbalistului Belodedici, chiar dacă el a spus că vrea să-l ajute pe Florin Talpan să devină comandant al Clubului Sportiv al Armatei. Eu, personal, repet, apreciez munca domnului Talpan și nu am niciun conflict cu el. Cât despre opţiunile personale ale lui Miodrag, eu nu le comentez. E dreptul dumnealui să creadă în anumite persoane sau valori. Nici nu ar fi normal să le comentez. Probabil că sunt persoane care sprijină pe altcineva. Prefer să nu intru în acest gen de discuţii.”

MARIUS MĂRGĂRIT și REMUS RĂUREANU


Click imagine

Text

«Marca sunt eu!»

BECALI e convins că nu va suferi ca urmare a pierderii numelui Steaua, deoarece popularitatea sa garantează atenţie suficientă pentru FCSB

“Gigi va afla acum care e diferenţa între a fi proprietarul Stelei și a avea un club cu numele FCSB!”. Avertismentul pe care l-a rostit Piţurcă la Dolce Sport e contrazis de patronul grupării redenumite FCSB din cauza litigiilor pierdute cu Armata.

Becali a pierdut marca Steaua, a pierdut și numele. Crede că toate pierderile pot fi anulate într-un singur fel: cu propria prestaţie. Gigi crede că are fani și aceia vor urma formaţia FCSB datorită lui. Soluţia este să apară la TV din ce în ce mai mult, chiar mai des decât înainte!

Miercuri și-a bătut propriile recorduri, a vorbit la DigiSport în toate emisiunile dinacea zi! Și la Matinal, și la Fotbal Club, și la Special, Becali a fost în direct prin telefon. “Trebuie să apar mereu de acum înainte, ca să suplinesc Steaua. FCSB plus Becali să facă rating, că altfel pierdem bani din drepturi TV” a fost explicaţia pentru care a acceptat să discute în trei emisiuni diferite despre același subiect, schimbarea numelui societăţii și al echipei de fotbal în FCSB.

Măcar pe termen scurt, modificarea de la Registrul Comerţului și de la FRF nu l-a lovit pe Gigi. DigiSport Special, emisiunea de seară cu Becali la telefon, a avut audienţă mai mare decât au adunat împreună cele două meciuri din Champions League de miercuri seară, Bayern-Arsenal și Real Madrid-Napoli! Cu menţiunea că partidele din Ligă au fost pe Dolce Sport, televiziunea Telekom, cu o acoperire mai mică. Pe publicul comercial, show-ul cu Gigi a avut rating 0,5, în vreme ce fiecare meci a înregistrat 0,2.

ANDREI CRĂIŢOIU și REMUS RĂUREANU

Nota Redacției:
Interviul și articolul sunt preluate și procesate din ediția printată a Gazetei Sporturilor.
X Ray

Exit mobile version