FCSTEAUA.RO

CFR Cluj – Steaua 2-0! După 10 ani, Campioana răpusă de arbitri și de propria neputință

După 10 ani, clujenii câştigă contra roş-albaştrilor pentru prima dată din noiembrie 2005. CFR Cluj învinge Steaua, scor 2-0, cu două goluri suspecte! Un offside și un henț prefațat de o gafă a lui Niță.

În fața a 22.900 de spectatori, cei doi antrenori, Francisc Dican și Mirel Rădoi, au trimis în teren următoarele echipe:

  • CFR Cluj: T. Marc – Tiago Lopes, Larie, A. Mureşan, Camora – Gomelt, Petrucci – Vitor Bruno (Păun ’75), F. Gutierres (Beleck ’84), Nouvier (Jakolis ’82) – Cristian Lopez.
    Rezerve: Mincă, Veres, Jakolis, Păun, Negruţ, Beleck
  • Steaua: Niţă – Râpă, Varela, Toşca, Guilherme – Muniru (Breeveld ’82), Filip (Tudorie ’72) – Ad. Popa, Stanciu, Tahar (Tade ’46) – Chipciu.
    Rezerve: Cojocaru – Carp, Tade, Tudorie, Breeveld, Alcenat, Tîrnovan

Steaua a venit la Cluj să schimbe cumva impresia proastă lăsată la Baia Mare şi a dat, de această dată, peste un teren bun, dar asta nu a ajutat deloc atacul campioanei. Roş-albaştrii n-au făcut deloc o partidă bună pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” cu un gazon „masă de biliard”.

Primele 30 de minute au arătat lipsa de idei şi soluţii în atac, ale ambelor echipe. Şutul ratat al lui Râpă a fost singurul care a mai încălzit, cât de cât, atmosfera în Gruia (min. 17). CFR a acceptat ca o echipă mică și cuminte atacurile Stelei, însă pe contraatac a arătat calitate și relații de joc, prin pase precise fără preluare și în regim dinamic.

Pe un astfel de contraatac, CFR a speculat o eroare gravă de arbitraj și Niţă s-a văzut învins în minutul 32 la capătul unei faze din 10 pase șnur pe tranziție pozitivă, în care Vitor Bruno a deschis scorul dintr-o poziţie clară de ofsaid. Aceast gol cadou a schimbat cursul jocului și a mărit presiunea psihică a roș-albaștrilor, și așa aflată la limita stabilității. CFR a făcut mai mult pasul înapoi, iar Steaua s-a aruncat fără orizont în atac după golul egalării.

La pauză, Rădoi a încercat să eficientizeze atacul, prin introducerea lui Tade, dar atacantul a fost, în majoritatea timpului, izolat între fundaşii clujeni pentru că letargia și întâmplarea au caracterizat jocul de atac al Stelei. Nici tânărul Tudorie, introdus în minutul 72, nu a luminat calea Stelei spre gol. Campioana României a alergat după egalare, dar tot clujenii au mai punctat o dată, și tot suspect, în finalul meciului, minutul 80. Pe alt contraatac, Tiago Lopez a centrat de pe partea dreaptă, Niță a gafat, mingea deviată a ajuns până la Păun, iar acesta a preluat (ajutat de mână) și a trimis în poartă prin singurul loc posibil. Printre picioarele lui Varela. „Alea jacta est„!

Concluzii

CFR nu a făcut un joc mai bun decât Steaua, ci mai speculativ. A stat în expectativă și a ieșit bine pe contraatac pentru că Steaua continuă jocul execrabil în ofensivă pe ultimii 30 de metri și în tranziția negativă.

Campioana României a etalat din nou un joc fără orizont, lipsit de imaginație și inovatie, jucătorii acuzând voalat și oboseala acumulată în această deplasare prelungită, care a înclus și partida de la Baia Mare, terminată după 120 de minute.

Sunt câteva aspecte care arată că  Steaua nu mai formează o echipă omogenă și nu mai are individualități în formă capabile să facă diferența.

  • Pasele simple greșite sunt deja o regulă, nu excepție, indiferent de adversar. Și nu e doar o eclipsă de formă la 2-3 jucători. TOȚI gafează! De la Varela până la vârful,  golgheter en titre, Tade.
  • Îndiferent de adversar, ofensiva roș-albastră se stinge lamentabil pe ultimii 30 de metri prin pase neglijente, preluări de colțul mesei, fără demarcări, anticipări sau ieșiri la balon, șuturi anemice sau departe de poartă etc. Toate acțiunile ofensive sunt demne de o echipă sătească de liga a 4-a, adunată de la cosit și trimisă în teren să joace fotbal.
  • Îndiferent de adversar, flancurile sunt cvsi-inexistente, pe ambele faze de tranziție. Centrările laterale sunt de o imprecizie dezarmantă și ne face să-i ducem dorul lui Bănel Nicoliță, care din 5, tot dătea vreo 2-3 bune. Să nu mai zic de Lato sau Tănase.
  • Îndiferent de adversar, verticalizările sunt fie pase „filtrante” trimise sistematic în fundașii adverși, fie „lumânări” de urmărire care cad exact unde adversarii controlează numeric și pozițional zona.

Toate au trei cauze majore:

  1. Lot dimensionat neinspirat,  lipsit de valoare în grup și cu jucători ieșiți din formă.
  2. Staff tehnic „struțo-cămilă”, incapabil să impună o disciplină tactică, să pregătească un joc, să facă o recuperare fizică și psihică în timp util, să motiveze și să alinieze o echipă competitivă din jucătorii avuți la dispoziție.
  3. Condițiile de antrenament și de recuperare sunt improprii performanței pentru că necesită o plimbare cu „cortul” pe la diverse baze închiriate cu ora, dar cu dotări diferite. Asta contribuie și la căderea psihică,  alături de atmosfera încărcată din jurul echipei. Chiar mă întreb, unde sunt acum birourile staff-ului tehnic, „laboratoarele” în care analizează, concep, definesc și pregătesc strategia tehnico-tactică a echipei și a meciurilor? Dacă are…

Alex Chipciu a sintetizat deschis și cu fair play:

Mi se pare puțin ciudat ca un arbitru să fie fratele unui jucător de la contracandidata la titlu. Nu mi se pare normal lucrul ăsta. Dar nici noi nu am jucat bine. Nu căutăm scuze. Nici CFR nu a jucat foarte bine, a avut două ocazii și a dat două goluri.

Ăsta este fotbalul, mai şi pierzi. Dar am pierdut într-o manieră umilitoare. Nu am mai arătat noi forţa pe care o arătam înainte. Nu jucăm deloc bine. Toată lumea e supărată, ne-am prezentat foarte slab în seara asta. Mie, personal, mi-a fost ruşine de ce s-a întâmplat pe teren. Eu am trait alte vremuri la Steaua, eram mulți români, mulți la națională.

Au venit multi jucători noi, e normal să nu fim echilibrați. E normal ca unii să nu se integreze. Doamne fereşte, nu vreau să dau vina pe jucătorii care au venit în vară că jucăm noi prost. Suntem o echipă şi ne asumăm toţi acest lucru.

Poate fi o cauza și asta, ce zice Tade, că nu suntem o familie. Eu am fost obișnuit altfel la Steaua, acum sufăr! Cand esti neputincios esti și nervos„.

  • Notă:Acum e usor sa vezi asa, ca nu aratam ca o echipa. Nu vreau sa spun prostii, dar e foarte greu. Nu cred că suntem o echipă unită. E o presiune mare pentru echipă şi cred că am venit aici crezând că vom câştiga uşor. Acum trebuie să ne gândim să muncim foarte mult şi să avem altă atitudine„, declarase după meci Tade, golgheterul sezonului trecut din Liga 1.

XRay

Exit mobile version