FCSTEAUA.RO

Campionatul Național de Juniori A: FC Steaua – Rapid 3-0

FRF a schimbat din acest sezon sistemul de desfășurare a campionatelor de juniori republicani A și B. Primele trei echipe clasate în campionatul trecut au format Liga Elitelor (foto 1), iar restul joacă în eșalonul 2, care se numește Campionatul Național.

FRF a decis ca echipele clasate pe primele trei locuri în cele opt serii din sezonul 2014-2015 să fie împărțite pe criterii geografice în două serii a câte 12 echipe. Două cluburi cu tradiție nu și-au înscris echipele în competiție, deși aveau acest drept. Unul dintre ele este Steaua, celălalt Petrolul.

În direct la Fotbal Club, pe Digi Sport 1, Andrei Vochin, consilierul președintelui FRF Răzvan Burleanu, a declarat: “Atât Petrolul cât și Steaua nu și-au înscris echipele în noul campionat de elită. Vorbim despre două branduri, despre două echipe în pepinierele cărora au crescut jucători mulți, enormi. Juniori A și B nu și-au înscris echipele. Aveau dreptul să joace, am creat o competiție numai pentru elite, ca cei mai buni să joace tot timpul cu cei mai buni. Steaua și Petrolul refuză să joace. Finanțare există pentru așa ceva. Toate echipele de Liga 1 primesc o sumă de bani pe care UEFA o alocă pentru competițiile de juniori, 60-70 de mii de euro.

Intitulate Liga Elitelor U19 şi Liga Elitelor U17, cele două competiţii vor aduna la start, pentru fiecare categorie de vârstă, cele mai bune 24 echipe din ţară împărţite în câte două serii geografice. În plus, în Liga Elitelor U17 vor evolua şi echipele celor două Centre Regionale de Excelenţă de la Timişoara şi Târgu Mureş.

Principalele argumente pentru înfiinţarea Ligii Elitelor sunt dorinţa de a stimula performanţa în sectorul juvenil, asigurându-se astfel un izvor de talente pentru loturile naţionale. În concret, s-a decis ca o echipă de juniori să dispute minimum 22 de partide tari pe sezon, în competiţiile nou create. Astfel, principiul “cei mai buni vs cei mai buni” ia locul meciurilor încheiate cu 10-0, fără interes pentru jucători şi public.

Cum am spus, FC Steaua și Petrolul au ales să nu îşi înscrie echipa de Juniori A republicani în Campionatul de Elită creat de Federaţia Română de Fotbal înaintea acestui sezon, chiar dacă avea dreptul să facă parte din această competiţie, și i-a înscris în „eșalonul 2”, Campionatul National de Juniori.

  • Steaua a refuzat să participe în Liga Elitelor, chiar dacă FRF ar fi acoperit costurile pe care le implică această competiție. Explicația pe care Argăseală le-a dat-o celor din Federație atunci cînd aceștia au insistat că roș-albaștrii nu ar trebui să lipsească din această competiție: „Nu ne înscriem că nu ar avea rost. Și așa ne-au plecat mulți jucători, de ce să participăm și să ne bată Dinamo la scor, să ne mai facem și de râs? Acum nu se mai compară valoarea juniorilor FC Steaua cu cea a celor de la Dinamo sau Viitorul„.
  • Deși era și o chestie complementară de blazon, să nu te faci de râs, motivul real l-a expus Argăseală într-o intervenție la sport.ro. Decizia s-a luat în perioada în care au aflat că CSA nu mai prelungește contractul de închiriere a bazei sportive dacă SC FCSB SA nu-și schimbă denumirea. Nu mai avea unde să se antreneze echipa mare (care era în stagiu de pregătire în Austria), dar cele de copii și juniori.  Unii dintre ei au plecat la Viitorul și Dinamo din momentul în care Steaua a fost nevoită să părăsească baza spre „nicăieri”. Drept urmare, FC Steaua s-a decis ca în acest sezon să opteze pentru Campionatul Național de Juniori, urmărind ca echipele să aibă meciuri în picioare până se rezolvă pe termen lung cu o bază de pregătire adecvată, cum au Dinamo și Viitorul. Practic, în loc de meciuri „oficiale” tari cu Viitorul și Dinamo, în care era defavorizată, va avea meciuri de „medii de pregătire”. Împortant este să acumuleze și să se antreneze la un nivel înalt încât cei mai buni să facă pasul spre echipa mare, ăsta e scopul, nu să adune public la meciuri „tari”. Cu ei se pot întâlni în cupe. Explicația are o logică și o motivare de „forță majoră”.

În sezonul 2015-2016, juniorii A ai FC Steaua  București evoluează în  Campionatul Naţional, Seria a 2-a

În prima etapă FC Steaua s-a impus cu 3-0, în faţa Rapidului.  Meciul s-a disputat la Clinceni, acolo unde va evolua juniorii roș-albaștrii pe teren propriu, şi golurile trupei condusă de Ioan Toma au fost marcate de Onţel, Constantinescu şi Măcriş.

O surpriză a reprezentat-o prezenţa pe teren a lui Vlad Mihalcea, cel care părea că l-a convins pe Mirel Rădoi să îl folosească la echipa mare, pentru care a prins 5 prezenţe în toate competiţiile acestui sezon.

FC Steaua București în Campionatul Naţional din sezonul trecut 2014-2015
  • Juniori A
  • Juniori B

 

XRay

Exit mobile version