FCSTEAUA.RO

[Update – video MECI ÎNTREG] FC Steaua București – FC Viitorul 2-0! Încă „mici” pentru Steaua. Victorie în pas de vals

Mânjii odihniți ai regelui i-au luat tare pe steliști încă din start, dar după 10 minute Steaua a trecut la cârma jocului și în minutul 22 roș-albaștrii aveau deja 2-0. Practic au închis jocul și au trecut pe economic, degajați, fără emoții. Niță s-a evidențiat și el, însă ocaziile Viitorului au fost șuturi din afara careului, câteva dintre ele ca urmare a unor pase-gafe venite de la șteliști. Sunt evidențiate în grafica de mai jos.

Steaua putea închide definitiv meciul în repriza a doua, la cea mai mare ocazie a meciului: în minutul 70, Aganovici îl remarcă pe Rîmniceanu cu un șut de la 12 m, mingea revine la mijlocașul Stelei însă șutul său de la 6 m este respins la sacrifiiu de Târu. Mingea revine din nou la steliști, de această dată la De Amorim însă șutul său de la 11 m se duce pe lângă poartă.

Steaua a avut o prestație modestă ofensivă, față de pretențiile noastre, dar trebuie să o cauționăm un pic. Împortantă era victoria și cele 3 puncte, într-un duel în care Popa, cu cei 168 de cm ai săi, a fost trimis vârf de atac (!?). Era limpede că Reghecampf miza pe contraatacuri rapide la firul ierbii, nu pe atacuri poziționale sau centrări plouate din benzi pe vârf.

Aseară a fost meciul cu numărul 26 pentru Steaua, în toate competițiile. Aproape cât tot sezonul cu 34 de etape din 2014-2015. Nu toți jucătorii noi sunt pregătiți pentru acest ritm și să fie 100% în fiecare meci. Din păcate, nici banca Stelei nu oferăm acum alternative. Nu mai rediscutăm „de ce?”.

După ce s-au văzut cu sacii în căruță, la 2-0, și au simțit că pot controla ușor jocul, roș-albâștrii au trecut pe economic fără niciun stres, lăsând pe alocuri inițiativa elevilor lui Hagi, fie deliberat, fie prin pase neglijente. Viitorul a avut determinare, pressing agresiv, apetit ofensiv, dar peste 90% ocaziile lor au fost de dincolo de linia de la 16 metri.  În cele 119 (108) acțiuni ofensive au expediat 18 (6) șuturi, din care 11 (4) pe spațiul porții (în paranteză sunt cifrele Stelei). E drept, doar vreo 2-3 au fost periculoase, însă toate trase de la distanță.

În repriza a doua, după ce Steaua l-a schimbat pe Achim cu Aganović, mijlocul a devenit un pic vulnerabil. Croatul urca în atac, dar se retrăgea greu sau faulta de la spate, prin țineri, jucătorul pornit pe contraatac, riscând și cartonaș gaben. Reghecampf a sesizat și, spre surprinderea tuturor, l-a scos pe Aganović după numai 25 de minute, cu toate că trecuseră doar 5 minute de la marea dublă ratare a croatului (’70). În opinia mea, schimbarea, prin care l-a adus pe Moke lângă Bourceanu, a fost pentru a nu pierde mijlocul, nu pentru că Aganović nu urca în atac, așa cum avea să justifice Reghe după meci. Altfel spus, cu Tamaș-Toșca fundași centrali și Bourceanu-Moke mijlocași, antrenorul Stelei a vrut să securizeze victoria și inchidă complet jocul în minuťul 75. Ceea ce a și reușit. Viitorul nu a mai mișcat notabil în ofensiva până la fluierul final. Hagi are o echipă frumoasă, cu potențial, dar crudă și pentru „această Steaua”, neomogenă, obosită și plină de improvizații.

Steaua s-a impus fără să strălucească, dar pe deplin meritat, și păstrează distanța față de echipa lui Mulțescu, care a aplicat public la titlul de campioană în acest sezon.

  • Golurile Steaua vs Viitorul 2-0. Se vede foarte bine și faultul lui Brandan(HD 720p,  imagine super)https://youtu.be/vtOkOBjdNnc
  • Fault de o duritate rară nesancționat! Semnalăm încă o victimă în tabăra Stelei, Muniru, fără nicio reacție a arbitrilor! În minutul 43, Purece îl lovește cu cotul în cap pe Muniru și-i sparge arcada. Arbitrul nu acordă fault, iar jucătorul Viitorului scapă fără a primi măcar cartonaș galben, deși mijlocașul Stelei sângerează. Incredibilă această „cecitate temporară” a arbitrilor, de la central până la arbitrul de rezervă. Chiar mă întreb, cum a judecat centralul că și-a spart arcada Muniru? La ciocnirea cu aerul sau mingea?

Pentru o altă interpretare a meciului, apelez la cronica unui neutru, scrisă de looktv.ro, site-ul televiziunii din Cluj, cea care a transmis în direct partida FC Steaua-Viitorul.

Look TV scrie: Steaua nu a avut milă de Viitorul şi s-a distanţat în fruntea clasamentului, după 2-0 cu echipa “Regelui” Hagi, la capătul unui meci spectaculos.

Oaspeţii puteau deschide scorul după o gafă a lui Muniru, dar şutul lui Iancu a fost respins de Niţă (’4). Peste zece minute, Purece a şutat puternic de la 16 metri, dar acelaşi Niţă a repins în corner, cu un nou reflex de excepţie (’13).

Steaua a deschis scorul dintr-un penalty acordat extrem de uşor de arbitrul Găman, după un contact între Brandan şi Adi Popa (’16). Boldrin a transformat lovitura de la 11 metri (’17). Momcilovic a dublat avantajul gazdelor, cu un şut din interiorul careului mic, după o bâlbâială în apărarea oaspeţilor (’22).

Cel mai controversat moment al meciului s-a petrecut spre finalul primei reprize. Purece l-a umplut de sânge pe Muniru în minutul 43, dar arbitrul Găman a lăsat jocul să continue, spre stupoarea tuturor.

Steliştii au continuat asaltul la poarta Viitorului şi în repriza secundă, iar Aganovic a ratat şi el incredibil, după ce l-a luat la ţintă pe Rîmniceanu cu un şut din interiorul careului (’70). Purece a fost aproape de un eurogol în prelungirile partidei (’90+3), cu un şut cu efect din afara careului, scos din vinclu de Niţă. S-a terminat 2-0, rezultat care o duce pe Steaua la 3 puncte de principala urmăritoare, CS U Craiova., scrie looktv.ro.

Nu am decât o precizare. „Ușor” sau „ne ușor” acordat, a fost penalty fără dubii, recunoscut și de Hagi: „Brandan le-a făcut cadou acel penalty„. O faptă se judecă dacă există (adică nu este inventată) și ea se încadrează (sau nu) în regulament. Numai noi putem da nuanțe (ușor, greu etc.) unei „infracțiuni”, care față regulament nu are decât două pobilități legale: „există” sau „nu există”. Dacă fapta există, atunci în regulament are o singură pedeapsă de joc (lovitură liberă), nu mai multe, funcție de  „ușor”, „greu” etc. Doar adițional pedepsei de joc (lovitură liberă), se mai dă avertisment sau eliminare, după caz.

Caseta tehnică

  • Clasamentul

  • Echipele de start:

Steaua: Niţă – Ov. Popescu, Tamaş, Moke, Momcilovici  – Achim (Aganovici ’50, Toşca ’75), Muniru (Bourceanu ’50) – Enache, Boldrin, De Amorim – Adi Popa
Rezerve: Stăncioiu – Man, Tudorie, Golubovici
Antrenor: Laurențiu Reghecampf

Viitorul: Râmniceanu – Hodorogea, Brandan (Ganea ’34), Ţîru, Boli – R. Marin, Nedelcu, Purece – Chiţu, Iancu (Stoica ’46, Cicăldău ’71), F. Coman
Rezerve: Buzbuchi – Rădoi, Carp, Nimely
Antrenor: Gheorghe Hagi

  •  Statistica
Declarații

Hagi: „Cred că echipa a jucat fotbal, exceptând primele 20 de minute. Brandan le-a făcut cadou acel penalty. Până la 2-0 n-am avut nimic de comentat, doar acel fault înaintea fazei penalty-ului. Pe Brandan l-am scos pentru că folosești jucători cu experiență dacă te ajută, dacă nu, jucăm cu copii. La tineri acceptăm să mai greșească. Stoica n-a dat randament și l-am scos apoi. E de gândit și la el.

În România e foarte greu să bați Steaua. E ceva inexplicabil ce s-a întâmplat. Le-am făcut cadou azi. Eu sunt un om serios, nu comentez miștourile altora legate de meciurile cu Steaua”.

Răzvan Marin: „Eu zic ca am luat gol destul de repede si ei si-au facut meciul foarte usor dupa. S-au retras putin, era normal, ne-au asteptat sa plece pe contraatac, mai ales ca au juc foarte buni de viteza in fata. Toata lumea greseste, nu doar Brandan, e imposibil sa nu gresesti niciodata”.

Adrian Popa: „M-am simţit bine, a fost o poziţie nouă pentru mine. Am mai făcut câteva antrenamente şi la naţională, dar şi săptămâna asta ca vârf. Mă bucur că am reușit să-mi ajut echipa, chiar și din postura de atacant. Contează mai puțin postul, contează randamentul din teren. Cei care au venit mai noi trebuie să se adapteze, ne vom omogeniza și jocul va crește. S-a văzut o lipsă de prospețime, după meciul de la Zurich, dar e o victorie importantă în fața unei echipe care se bate la primele locuri. Dacă Steaua mă va dori la vară, eu voi rămâne. Dacă nu-mi voi găsi ceva bun în străinătate, există posibilitatea de a continua”.

Referitor la penalty: „Eram cu spatele, am oprit mingea cu piciorul drept, m-a călcat în spate pe stângul şi normal că am căzut. A fost contact, m-a călcat, de aceea am căzut”, a dezvăluit Popa

Reghecampf: „Am încercat să jucăm în față cu un jucător cu viteză, știind ce jucători va folosi Gică în defensivă. Ne-a ieșit jocul și am ratat și câteva ocazii mari. Eu am încredere în continuare în atacanții noștri, Golubovici, Man, Tudorie.

Aganovic nu a intrat bine în joc, am strigat la el să joace mai sus, să se demarce în adâncime. Ceea ce nu făcuse Achim. Faptul că l-am schimbat apoi nu trebuie să mire pe nimeni. Trebuie să fie bărbat, să treacă peste acest moment și la următorul meci îl voi folosi dacă voi avea nevoie de el”.

Felicitări băieților pentru victorie!

X Ray


Avancronică FC Steaua București – FC Viitorul

FC Steaua va întâlni FC Viitorul, duminică, 6 noiembrie, pe Arena Naţională, de la ora 20.30, în etapa a XV-a a Ligii 1.

Pentru această partidă CCA a delegat o brigadă de arbitri, avându-l la centru pe George Gaman  Catalin (Craiova), ajutat la margine de Ovidiu Artene (Vaslui)  și Miclos Istvan Nagy  (Cluj-Napoca). Arbitru de rezervă este Iulian Dima (Bucureşti).

Peluza Roș-Albastră a postat un mesaj pagina sa oficială de facebook prin care și-a anunțat prezența pe Arena Națională, pentru a susține echipa FC Steaua și culorile roș-albastre.

Mesajul de pe pagina oficială:STEAUA-Viitorul, duminica (6 noiembrie)de la ora 20.30 pe National Arena.
Veniti sa sustinem STEAUA.
VENITI LANGA NOI SA CANTAM IMPREUNA PENTRU BAIETI, PENTRU STEAUA, sa-i incurajam si sa-i purtam spre victorie!
IMPREUNA SUNTEM MAI PUTERNICI….
NUMAI IMPREUNA VOM REUSI!!!!
Acum va propunem ceva….
Vrem sa facem ceva frumos, ceva ce am mai facut…..
Fiecare dintre noi, voi, cei care postati aici, cei care traiti viata in rosu si albastru,sa puneti o fotografie cu un fular, o esarfa, un steag, o poza care sa reprezinte spiritul STELIST,in care sa va aratati dragostea fata de STEAUA……
Haideti ca putem sa facem asta, cu totii!!!
STEAUA VREM VICTORIE!”

Borne istorice din statistica LPF

Pe 6 noiembrie 1982, puştiul minune al fotbalul constănţean, care nu sărbătorise încă majoratul (17 ani şi 9 luni), marca pentru prima dată în Liga 1. Se întâmpla în minutul 88, într-un moment în care trupa de la malul Mării Negre era condusă în deplasare cu 1-2. Destinul a făcut ca întâia „victimă” să fie chiar echipa sa de suflet, unde urma să ajungă peste câţiva ani (Steaua – FC Constanţa 2-2). „Un junior (Hagi) a stopat echipa bucureşteanã” era titlul din „Sportul” de a doua zi. Peste mai bine trei decenii, Hagi are la fel de vie amintirea acelui moment unic: „I-am dat un supergol lui Iordache şi apoi am plecat cu tramvaiul din Ghencea!”.

Peste 4 ani, pe 21 septembrie 1986, Hagi disputa ultimul meci din postura de jucător în faţa „roş-albaştrilor”, Sportul-Steaua 1-2, singurul gol al studenţilor fiind înscris chiar de el.

Puştiul crescuse, devenise titular la naţională şi dublu câştigător al titlului de golgheter în întrecerea internă, toate acestea transformându-l într-o prioritate pentru conducătorii „militarilor”, care au făcut tot posibilul şi l-au transferat în iarnă. Au urmat trei ani şi jumătate fantastici, în care a cucerit inimile suporterilor grupării bucureştene. Supercupa Europei (1-0 Dinamo Kiev, gol marcat chiar la debut), finala CCE 1989, semifinala CCE 1988 şi trei campionate sunt performanţe remarcabile, graţie cărora a rămas unul dintre cele mai mari nume din istoria Stelei. După 128 de meciuri în toate competiţiile, 92 de goluri şi 50 de pase decisive, Hagi a plecat din Ghencea la Real Madrid, devenind unul dintre cele mai importante transferuri la nivel mondial de la acea vreme.

S-a intors în 2007, de astă dată ca antrenor, când a reuşit calificare echipei în grupele UCL, după 3 victorii şi o remiză în preliminarii.

Pe 6 noiembrie 2016, la fix 34 de ani distanţă de momentul primului său gol în Liga 1, Hagi va fi din nou adversarul roş-albaştrilor, dar din postura de antrenor-manager al clubului care a promovat cei mai mulţi tineri autohtoni pe prima scenă în ultimele cinci sezoane.

FC Steaua şi Viitorul s-au întâlnit de 11 ori în Liga 1 Orange, de 10 ori s-au impus bucureştenii, iar un joc s-a încheiat cu victoria dobrogenilor.

  • Prima partidă a avut loc pe 11 noiembrie 2012, la Constanţa, şi s-a încheiat cu 4-0 pentru Steaua, goluri Chipciu, Gardoş şi Rusescu dublă. În returul stagiunii respective, s-a consemnat una dintre cele mai mai surprize înregistrate în ultimii ani, victorie Viitorul cu 5-2 în Ghencea (Nikolic, Rocha / Chiţu dublă, Dică, Larie, Nikolov).
  • În ediţia 2013-2014, bucureştenii au câştigat ambele jocuri, 4-0 acasă şi 3-0 în deplasare.
  • În turul sezonului 2014-2015, „roş-albaştrii” s-au impus foarte greu, 1-0, gol Gabi Iancu din penalty. Trupa antrenată la vremea respectivă de Bogdan Vintilă a terminat meciul cu doi oameni în minus, asta pentru că Țîru şi Buzbuchi au fost eliminaţi. A urmat o nouă partidă câştigată la scor de stelişti, 4-1 în Bucureşti, pe 22 martie 2015.
  • Mult mai echilibrate au fost cele două jocuri din sezonul regulat 2015-2016, ambele încheiate cu 1-0 pentru bucureşteni. În play-off, experienţa elevilor lui Laurenţiu Reghecampf şi-a spus cuvântul, ceea ce a dus la alte două succese izbutite de Steaua, 3-1 în deplasare şi 3-0 acasă.

FC Steaua București vine pe Arena Națională să dea piept cu echipa lui Gică Hagi, la doar trei zile după un meci din Europa League disputat în Elveția cu FC Zürich. Pe lângă recuperarea jucătorilor după risipa de energie din duelul cu masivii elveției, Steaua are și câteva probleme de lot. În conferința de presă, Reghecampf a prezentat situația medicală a doi compenenți de bază.

„La Pintilii avem o problemă. La pauza meciului cu Zurich a simţit o durere pe gamba dreaptă, sperăm să nu fie foarte grav. Astăzi avea o durere şi la genunchi. Probabil din cauza antrenamentelor şi pentru că şi-a dorit să revină mai reperde. Sperăm ca această pauză competiţională să îl ajute.

Pentru Ovidiu Popescu s-au făcut eforturi foarte mari, staful medical a reuşit să îl aducă din nou la antrenamentele oficiale ale echipei, un lucru pozitiv. Este de lăudat şi faptul că el şi-a dorit foarte mult. Este un jucător care dacă este sănătos şi continuă pe această linie nu are cum să nu apară în lotul echipei noastre”, a spus Reghecampf.

Ovidiu Popescu, accidentat în meciul pe care Steaua l-a câştigat cu 2-0 la CSM Poli Iaşi, s-a recuperat miraculos şi are şanse să fie pe teren în partida cu Viitorul. Inițial se credea că Ovidiu Popescu va fi indisponibil în jur de patru săptămâni, internaţionalul de tineret al roş-albaştrilor s-a refăcut mult mai repede decât s-a aşteptat staff-ul medical şi deja s-a antrenat normal alături de echipă.

În schimb, Pintilii acuză în continuare probleme medicale după operație. Mihai Pintilii a venit după o accidentare gravă și cred că a fost forţat la Suceava, unde a intrat 30 de minute pe un teren greu. Apoi, după numai 3 zile, a fost folosit în prima repriză în Liga 1 cu CSM Poli Iași, tocmai pentru a fi pe teren din primul minut cu FC Zürich, însă lucrurile nu au ieşit aşa cum a plănuit staff-ul medical al Stelei. Pintilii este cea mai importantă piesă din angrenajul vicecampioanei, în condiţiile în care Bourceanu, Muniru, Boldrin sau Moke au avut evoluţii oscilante pe postul de mijlocaș central, iar Filip nu este încă recuperat după ruptura de ligamente încrucișate din 7 mai 2016 (acum aproape 7 luni, 212 zile!).

  • Cum ar putea arăta Steaua în meciul cu FC Viitorul și posibilele înlocuiri, funcție de joc și scor: Niță – Enache, Tamaș, Toșca (Moke), Momcilovic – Bourceanu,  Aganović (Ov. Popescu) – Adi Popa (Jakoliš), Boldrin, De Amorim – Tudorie (Man)

FC Viitorul are 8 victorii în 14 etape, și cu 12 puncte  câştigate în ultimele 5 etape pare mai motivată ca oricând să-i facă viaţa grea vicecampioanei, pe Arena Naţională, acolo unde Steaua a pierdut, în campionat, atât cu CFR Cluj cât şi cu Gaz Metan. Chiar dacă nu-l poate folosi pe noul fundaș dreapta al echipei naționale, Romario Benzar, suspendat, Hagi speră ca de această dată să găsească antidot pentru Steaua. Înaintea partidei cu Steaua, Ganea și Dani Lopez sunt dați ca „incerți”.

  • Echipa probabilă a formației FC Viitorul (4-3-3): Râmniceanu – Hodorogea, Ţâru, Brandán, K. Boli – R. Marin, Nedelcu, Purece –  A. Chițu, Iancu, Fl. Coman

„Eu mi-am zis părerea, cum văd eu Steaua, că am analizat-o 3 zile la rând și știu cu cine ne vom întâlni. Nu ne sperie nimic, mergem să ne batem. Atât de mici cât eram noi, i-am dominat pe Steaua de i-am rupt 5 meciuri. Și nu intru în detalii, de ce am pierdut, pentru că nu are rost”, a spus Gheorghe Hagi, la conferința de presă de vineri.

De partea cealaltă,  Reghecampf a precizat sâmbătă că meciul cu FC Viitorul va fi dificil, dar este încrezător că Steaua se va impune. „Avem o echipă destul de experimentată, sper ca mâine să reuşim să marcăm şi mai multe goluri, pentru că în ultima perioadă am avut foarte multe ocazii dar din păcate nu am reuşit să marcăm. Este o echipă bună, în formă, cu jucători buni. Vom fi atenţi, ştim ce ni s-a întâmplat în momentul în care le-am dat posibilitatea să joace. Cred că agresivitatea jucătorilor noştri de la mijocul terenului, experienţa lor o să ajute foarte mult ca mâine să nu le dea posibilitatea jucătorilor de la Viitorul să joace”, a adăugat Reghecampf.

Steaua vine după egalul de la Zurich, 0-0, în grupele Europa League și trebuie să învingă pentru a păstra distanța în fotoliul de lider. E puțin probabil ca oltenii de la CSU Craiova să nu obțină 3 puncte la ASA Târgu Mureș. În minutul 71 conduc cu  1-0 și au și un om în plus. Dacă a Steaua scârțâit la eficiență două etape la rând, roș-albaștri nu au impresionat în fața porții nici în ultimul duel din Liga 1, în Copou, deși au învins cu 2-0.

Moral bun și de cealaltă parte. Viitorul vine după două victorii consecutive: 2-1 cu CFR și Voluntari, însă confruntarea cu ilfovenii a fost controversată. Totuși, alături de Botoșani și Gaz Metan, Viitorul este și ea revelația acestui sezon, repetând evoluția bună in sezonul regular din ediția trecută, care a plasat-o în play off și i-a adus prima participare în competițiile UEFA.

Interesant e că nicio confruntare din istorie nu s-a încheiat la egalitate. Steaua și Viitorul ne-au obișnuit cu goluri în ultimele trei partide directe, toate câștigate de roș-albaștri: 3-1, 3-0, 3-1. De altfel, echipa lui Gică Hagi pare că are un complex în fața Stelei, fapt ce a dat apă la moară boromanilor. Viitorul a învins-o pe Steaua o singură dată,  în 2013, la capătul unui spectaculos 5-2 în Ghencea, partidă la finalul căreia au existat mai multe speculații din partea boromanilor. Pe această temă am scris articolul ” Umilință sau „omenie”? „. 

Ultima confruntare a avut loc în acest sezon, pe 31 iulie 2016, Viitorul – FC Steaua 1-3, marcatori Chiţu, respectiv Tudorie, Popa şi Stanciu.

Le urăm succes roș-albaștrilor!

X Ray

Exit mobile version