FCSTEAUA.RO

AC Sparta Praga – Steaua 1-1! Dracul nu era chiar atât de negru

Steaua a terminat la egalitate cu Sparta Praga, scor 1-1, şi are şansa să-și decidă singură soarta de calificare în play-off-ul Ligii Campionilor în returul de pe Național Arena. Nicolae Stanciu a marcat golul roş-albaştrilor, cu o execuţie superbă din lovitură liberă, fiind MVP-ul partidei.

https://youtu.be/Jou1SwLmEPE

Chiar dacă nu se va califica, trebuie să-mi cer scuze față de băieți pentru totala lipsă de încredere în ei din Avancronică. O echipa încropită cu 5 jucători noi, a evoluat neașteptat de rezonabil. Steaua și-a păstrat pedigriul european. Știu, e deja un limbaj de lemn, dar aseară roș-albaștrii chiar au avut o prestație peste experiența și valoarea lotului în compania sfert-finalistei în Europa League 2015-16. Dacă primea și acel penalti, neacordat în mod eronat, poate reușea un rezultat senzațional. Evident, dacă! Însă cu excepția a 10 minute din finalul primei reprize ( min. 30-40), Steaua a controlat partida pe Praga Generali Arena.

ECHIPELE DE START

  • Sparta: 35. David Bicik — 25. Mario Holek, 5. Jakub Brabec, 3. Michal Kadlec — 28. Ondrej Zahustel (26. Costa, 80), 9. Borek Dockal, 14. Martin Frydek, 17. Ales Cermak (8. Marek Matejovsky, 63), 18. Tiémoko Konaté — 23. Josef Sural (7. Kehinde Fatai, 59), 21. David Lafata (căpitan). Antrenor: Zdenek Scasny.
    Rezerve: 33. Tomas Koubek — 2. Ondrej Mazuch, 11. Lukas Marecek, 30. Lukas Julis.
    Antrenor: Zdenek Scasny
  • Steaua: 1. Florin Niță — 44. Gabriel Enache, 4. Gabriel Tamaș, 13. Alin Toșca, 15. Marko Momcilovic — 6. Mihai Pintilii (căpitan), 20. Vlad Achim (24. Dan Popescu, 89) — 10. Nicolae Stanciu, 14. Bojan Golubovic, 19. Adnan Aganovic (11. Muniru Sulley, 62) — 9. Alexandru Tudorie (77. Adrian Popa, 55).
    Rezerve: 12. Valentin Cojocaru — 2. Gabriel Simion, 16. Robert Vîlceanu, 17. Mario Mihai.
    Antrenor: Laurenţiu Reghecampf

Pentru Sparta a marcat Josef Sural (35), în urma unui corner, în timp ce golul Stelei a fost reușit de Nicolae Stanciu (75), din lovitură liberă de la circa 24 de metri. Stanciu a fost cel mai bun jucător al ”roș-albaștrilor”, el având și alte ocazii de gol și provocând 3 cartonașe galbene în rândul cehilor.

Pe Stadion Letna, în fața a 15.000 spectatori,  Laurentiu Reghecampf a inovat primul 11 al Stelei in meciul de marti seara si a inceput partida cu doua varfuri pe teren, Tudorie si Golubovic. într-un surprinzător și temerar 4-4-2.  Cu o formulă ofensivă, Steaua a început în forță, cu o mare ocazie a lui Stanciu (4), dar portarul Bicik a apărat mingea trimisă că capul de decarul stelist. Sparta a replicat imediat și Niță a reținut balonul expediat de Dockal (4). Pintilii și-a încercat șansa de la distanță (6), iar Steaua a continuat să aibă un joc de posesie și să caute drumul spre poarta cehilor. Lafata a creat pericol în careul vicecampioanei României, dar Niță a avut o intervenție providențială (30), la șutul atacantului ceh din 6 metri.

Până la faza golului, Steaua a controlat jocul și a mai avut o ocazie notabilă, o minge trimisă de Stanciu (31), apărată de Bicik. Sparta a dominat ultimul sfert al primei reprize, ratând prin Sural (33). Același Sural a deschis scorul cu capul, după un corner executat de Dockal (35).

Totuși, golul cehilor a fost precedat de o fază controversată în careul gazdelor, când Konate l-a placat ca la rugby pe Momcilovic (32), dar arbitrul nu a acordat penalty-ul cuvenit. În loc să fie 0-1 în minutul 33, a fost 1-0 două minute mai târziu.

La reluare, Golubovic a fost aproape de egalare, dar a trimis în plasa laterală la centrarea lui Aganovic (49). Un șut pe care, în direct, l-am văzut întrat în poartă, dar a fost iluzie optică. Stanciu a avut și el o șansă bună (65), dar a tras pe direcția portarului, care a respins.

În cele din urmă, perioada bună a Stelei a fost concretizată în minutul 75, când Stanciu a marcat din lovitură liberă de la 25 de metri. Decarul a fost de departe cel mai bun stelist la Praga.

Pana la final cei de la Sparta s-au apropiat greu de poarta lui Nita si tot Steaua a fost echipa mai prezenta in joc. Steaua a obținut o remiză importantă în perspectiva partidei revanșă, de la București, care va avea loc în data de 3 august, pe Arena Națională. Sunt multe de corectat, mai ales în defensivă, dar acest egal ne dă speranțe însă și mai multe griji. Nu va fi deloc ușor în retur.

Antrenorul roș-albaștrilor a lăsat să se înțeleagă și faptul că Hamroun s-ar putea alătura echipei și a vorbit despre oferta pe care Bourceanu o are de a pleca de la Steaua.
„E un rezultat foarte bun, dar mai e un meci. Trebuie să fim la fel de concentrați. Trebuie să fim atenți la anumite faze, dar eu cred că băieții au făcut un meci foarte bun. Trebuia să-i blocăm să joace pe baloane lungi. Le-am spus înainte de meci că cei de la Sparta stau foarte bine pe contraatac. Avem jucători tineri care nu știu încă ce înseamnă Liga Campionilor. Acest rezultat ne dă speranțe. Cred că avem o șansă foarte mare să ne calificăm. Avem o echipă care are nevoie de susținere. Nicușor Stanciu exersează foarte mult la antrenamente, mă bucur foarte mult pentru el”, a declarat Reghecampf la televiziunea sport.ro.

Ca și Becali, Reghecampf dă de înțeles că Hamroun va reveni în echipă: „Sperăm să rezolvăm problema cu Hamroun. El a fost suspendat doar până astăzi, dar vom vedea ce se va întâmpla cu el. Sunt sigur că și lui îi pare rău de gestul pe care l-a făcut. Așteptați până mâine când vom avea o discuție cu patronul echipei. Bourceanu e în discuții cu o echipă de aceea l-am ținut pe bancă”.

Felicitări băieților pentru joc și rezultatul obținut în condițiile critice traversate de lot în ajunul partidei.

Forza Steaua!

Avancronică AC Sparta Praga – Steaua

Steaua va disputa primul meci european al noului sezon contra celor de la Sparta Praga, în turul trei preliminar al UEFA Champions League. Pentru roș-albaștri, dubla cu cehii trebuia să fie una extrem de importantă, pentru că accesul în faza următoare a competiției va însemna și calificarea cel puțin în grupele Europa League.

”Dubla” Steaua – Sparta Praga își va derula marți, 26 iulie, de la ora 21:00, pe ”Stadion Letna”, primul duel, în timp ce returul se va disputa o săptămână mai târziu la București.

Partida de marți dintre roș-albaștrii și vicecampioana Cehiei va fi condusă la centru de germanul Daniel Siebert, în vârstă de 32 de ani. Acesta va fi ajutat de asistenții Jan Seidel și Dominik Schaal. Arbitru de rezervă va fi Benjamin Cortus. Turcul Murat Ilgaz va fi observator de arbitri, iar delegat UEFA va fi Peadar Ryan.

Meciul Sparta – Steaua de marti, pe 26 iulie, va putea fi urmărit în direct pe ProTV.

AC Sparta Praga este un club înființat în 1893, care a cucerit 33 titluri ale Cehoslovaciei (respectiv Cehiei), 14 Cupe și 2 Supercupe. Este cel mai de succes club din Republica Cehă și unul dintre cele mai de succes din Europa Centrală. Sparta a câștigat de trei ori Cupa Europei Centrale (cunoscută și sub numele de Cupa Mitropa), a ajuns în grupele semifinale ale Cupei Campionilor Europeni (1992) unde s-a clasat pe locul 2 (3-4 pozitia totala) și Cupei Cupelor (1973).

  • Cea mai mare performanță la nivel european pentru praghezi este atingerea grupelor semifinale ale Cupei Campionilor Europeni în 1992, când trofeul a fost câștigat de FC Barcelona. Steaua și Sparta s-au mai întâlnit în primul tur al Cupei Campionilor Europeni, sezonul 1988-1989, când roș-albaștrii s-au calificat după 2-2 și 5-1, ajungând să joace finala cu AC Milan, la Barcelona.
  • Sparta vine a 4-a oara in Romania pentru un meci de cupa europeana. In 1988-1989, Steaua i-a eliminat pe cehi dupa 5-1 la Praga si 2-2 in Ghencea. Sparta a mai jucat in 2009 cu CFR Cluj, in grupele Europa League, si in 2011 cu FC Vaslui, in play-off-ul aceleiasi competitii.
  • In ultimul sezon, Sparta a terminat pe 2, la 7 puncte in spatele Viktoriei Plzen. Sparta si-a salvat sezonul cu o prezenta consistenta in Europa League, unde a ajuns pana in sferturile de finala. Dupa ce a eliminat-o pe Lazio, Sparta a fost oprita de Villarreal: 6-3 la general.

Sparta joaca meciurile de acasă pe Praga Generali Arena (cunoscut sub numele de Letná Stadium). Primul stadion pe locul actualului GENERALI Arena a fost construită în 1921. Stadionul a ars în 1934, după care a început construcția unuia nou. Stadion Letná a suferit următoarea schimbare în 1969, când a fost aproape complet reconstruit, rezultând o capacitate de 35.880 de locuri. A căpătat forma actuală în 1994, când a fost renovat extensiv. În ultimii ani, a fost redenumit Toyota Arena în 2003, în urma unui contract de sponsorizare, apoi AXA Arena în 2007, iar din 2009 a fost numit GENERALI Arena.

În această vară, vicecampioana Cehiei a jucat patru meciuri amicale, câștigând unul singur, 2-1 cu SK Dynamo Ceske Budejovice (29 iunie). Apoi, Sparta a pierdut cu campioana Slovaciei, AS Trencin (1-3, pe 1 iulie), cu formația elvețiană BSC Young Boys Berna (1-2, pe 7 iulie), cu formația rusă Rubin Kazan (0-2, 10 iulie) și a făcut egal (0-0, 19 iulie) cu Fenerbahce Istanbul, la Praga.

În meciul amicalul cu rușii de la cu Rubin, antrenorul Zdenek Scasny a folosit echipa: Bicik – Holek, Brabec (Mazuch, 46), Kadlec (Konaté, 46) – Zahustel (Pulkrab, 84), Dockal, Frydek (Cermak, 67), Matejovsky (Vacha, 46; Marecek, 74), Costa – Sural (Fatai, 46), Julis (Lafata, 46).

Lotul echipei Sparta este evaluat de transfermarkt la 27,9 milioane euro. Are în componenţă jucători din Cehia, Albania, Nigeria (fostul fotbalist al Astrei Kehinde Fatai care are și cetățenia română), Zimbabwe şi Costa de Fildeş. Astefel, în lot se mai află internaționalii cehi Michal Kadlec, Matejovski, Dockal, Martin Frydek sau Lafata, albanezul Herolind Shala și ivorianul Tiemoko Konate. În sezonul trecut, golgeterul cehilor a fost veteranul Lafata (34 de ani), marcator a 20 de goluri in campionat.

Misiunea Stelei nu va fi deloc ușoară, după  cum susțin cei de la Sparta, siguri de calificarea echipei lor.

”Vom câștiga meciul de acasă, de marți, iar la București vom definitiva calificarea. Este limpede faptul că depinde doar de noi această calificare. Avem mai multă experiență, iar în cea mai recentă ediție europeană am demonstrat că avem și calitate. Pentru noi, motivația de a ne calica în grupele Champions League este foarte mare, așa că vom gestiona așa cum trebuie cele două meciuri cu Steaua”, a spus Martin Frydek, unul dintre mijlocașii cehilor. Fotbalistul, în vârstă de 24 de ani, spune că adevărata față a celor de la Sparta nu a fost cea din amicale. ”Cu Fenerbahce, am ratat mult, dar sper să intrăm cât mai repede în ritmul maxim și să începem să marcăm și goluri. Cu Steaua este cea mai bună oportunitate să facem asta”, a mai spus jucătorul celor de la Sparta.

Presa invocă 5 motive pentru care Steaua poate spera la o calificare in playoff-ul Champions League:

  1. Sparta Praga si-a vandut vara asta cei mai valorosi doi jucatori din lot – Patrik Schick a plecat la Sampdoria, iar Ladislav Krejici la Bolonia. Ambele transferuri s-au facut pe cate 4 milioane de euro.
  2. Niciun euro investit in achizitii – singura mutare importanta este venirea lui Michal Kadlec,fundasul de 31 de ani venit liber de contract de la Fenerbahce. E un jucator bun, a jucat 5 ani la Bayer Leverkusen, a luat titlul in Turcia cu Fenerbahce, in 2014, si are 65 de selectii in echipa nationala.
  3. Jucatorii de la nationala sunt de fapt rezerve in nationala – Sparta Praga a dat 5 jucatori in lotul de euro al Cehiei. Steaua a avut 3 jucatori in lotul Romaniei. Ca si Romania, Cehia a terminat grupa cu un singur punct – 0-1 cu Spania, 2-2 cu Croatia si 0-2 cu Turcia.
  4. Valoarea lotului, comparabila cu cea a Stelei – undeva la 25 de milioane de euro, conform transfermarkt.de. Singurul jucator a carui valoare trece de 2 milioane de euro este mijlocasul Borek Dockal.
  5. CV-ul antrenorului de la Sparta Praga nu este peste cel al lui Reghecampf. Zdenek Scasny are 58 de ani si este de un sezon la Sparta Praga. Singurele performante notabile ale carierei au fost realizate in primul mandat la Sparta – 2 titluri castigate, in 1998 si 1999.

Din păcate principalul obstacol al Stelei este chiar Steaua. Steaua a început sezonul in disoluție valorică și pleacă în această dublă din poziția de outsider 100%. După ce și-a împrăștiat în vară aproape tot lotul din sezonul trecut, fără să aducă nimic valoric în loc, Steaua și-a dat și lovitura de grație în ajunul dublei cu Sparta Praga. Roș-albaștrii și-au vândut căpitanii pe „2 lei”(nu au câștigat mai nimic față de ce au investit în ei) și apoi l-au „pierdut” și pe Hamroun, care a părăsit lotul, plecând în acest weekend din țară.

  • Comunicat FC Steaua: „Hamroun, exclus din lot pentru meciul cu Sparta Praga!
  • Colaborarea dintre Steaua și Jugurtha Hamroun pare a fi ajuns la final. Atitudinea mijlocașului algerian, care a refuzat să vină la antrenamentul de duminică, pentru a forța astfel o plecare de la Steaua, i-a supărat la maximum pe oficialii roș-albaștrilor, care nu mai sunt de acord să tolereze comportamentul jucătorului. Hamroun l-a înștiințat sâmbătă pe MM Stoica de faptul că trebuie să ajungă de urgență la Paris, pentru că are de rezolvat câteva probleme personale. Directorul sportiv al vicecampioanei i-a răspuns scurt: ”Nu ai voie!” Hamroun nu s-a lăsat înduplecat, chiar dacă a fost informat că duminică se va derula antrenamentul tactic dinaintea confruntării cu praghezii, extrem de important. Algerianul nu și-a schimbat planurile nici măcar după ce șefii Stelei i-au transmis că, în cazul în care va pleca, va fi suspendat și amendat cu 25% din valoarea contractului.Este limpede că gestul lui Hamroun nu este decât unul menit a-i forța pe cei de la Steaua să plece în Qatar, acolo de unde a primit o ofertă concretă. Iar un argument în plus în susținerea acestei ipoteze este acela că Hamroun se afla sâmbătă seară la Zurich, și nu la Paris, așa cum le-a spus el steliștilor. Cel puțin așa reiese dintr-o fotografie pe care tatăl său, Samil Hamroun, care-i este și impresar, a postat-o pe social media. Cert este că deocamdată Hamroun a fost exclus din lotul Stelei. Nu se știe însă și pentru ce perioadă. 2 ani de contract mai are Hamroun cu Steaua.

Ok, algerianul se va întoarce duminică seara, dar va râmâne exclus din lot. Păcat de caracterul lui care nu ține cont de regulamente și de contractele pe care le semnează. Poate de aceea nu a ajuns până acum la o echipă mare, pe măsura talentului lui. Hamroun nu ar fi la prima abatere de acest gen. În urmă cu un an, a semnat un contract cu turcii de la Giresunspor, formație de liga a doua, iar la numai 15 zile, când a venit oferta de la Steaua, iar conducerea turcilor nu a dorit să-i dea drumul, a plecat de la echipă și a semnat cu roș-albaștrii. Ulterior algerianul a ajuns la un acord cu cei de la Giresunspor și au reziliat contractul, astfel că mijlocașul a putut evolua pentru Steaua.

„Bomboana de pe colivă” este proaspătul prim-căpitan Stanciu. Decarul a fost și el   puternic demotivat pentru această partidă, Becali vehiculând prin presă iminenta despărțire de el după dubla cu Sparta.

În aceste condiții, singura preocupare a roș-albaștrilor poate fi una de de limitare a scorului, nu de a obține vreun rezultat favorabil la Praga. De fapt va culege ce a „semănat”  la lot în ultimul an, de la precedenta campanie de calificare în grupele UEFA până azi.

UPDATE: Steliștii au ajuns la Praga, după un drum de o oră și jumătate, și s-au cazat la hotelul Savoy, situat într-o zonă mai liniștită a orașului și cât mai aproape de stadionul celor de la Sparta.

Lotul deplasat de Laurențiu Reghecampf la Praga:

Portari: Niță, Cojocaru
Jucători de câmp: Enache, Tamaș, Toșca, Momcilovic, Dan Popescu, Simion, Pintilii, Bourceanu, Muniru, Achim, Aganovic, Mario Mihai, Vâlceanu, Adi Popa, Stanciu, Onțel, Golubovic, Tudorie

Echipa probabilă a Stelei pentru meciul de la Praga:

Niță – Enache, Tamaș, Toșca, Momcilovic – Pintilii, Achim – Adi Popa, Stanciu, Aganovic – Golubovic

Le urăm succes băieților și vom tremura de emoție alături de ei îndiferent de rezultatul de pe tabelă!

Forza Steaua!

X Ray

 

Exit mobile version