73 de ani de istorie!

de | iunie 7, 2020

FCSB aniversează astăzi, 7 iunie, 73 de ani de la înființarea celui mai mare club din istoria fotbalului românesc. În 1947, printr-un ordin al Ministrului Armatei Regale, Generalul Mihail Lascăr, lua naștere ASA București, iar primul meci din istorie al echipei a avut loc pe data de 24 august 1947.

De-a lungul timpului, echipa a avut cinci denumiri: ASA București (Asociația Sportivă a Armatei), în perioada 1947-1948, CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei) între 1948 și 1949, CCA București (Casa Centrală a Armatei) între 1950 si 1961, iar denumirea Steaua București a fost adoptată în 1961. Odată cu deciziile ÎCCJ, clubul nostru a fost obligat să își schimbe denumirea în Fotbal Club FCSB.

Clubul de fotbal a devenit privat în totalitate la începutul anilor 2000, fiind preluat de la Clubul Sportiv al Armatei, în conformitate cu prevederile FIFA și UEFA și a continuat tradiția glorioasă la nivel profesionist și în noul mileniu!

De-a lungul istoriei, echipa noastră a cucerit 26 de titluri de campioană, 22 de Cupe ale României, 2 Cupe ale Ligii și 6 Super Cupe ale României, toate acestea reprezentând recorduri ale fotbalului autohton.

În ceea ce privește palmaresul european, FCSB este singura echipă românească ce se poate lăuda cu deținerea unor trofee continentale, Cupa Campionilor Europeni (1986) și Supercupa Europei (1987). De asemenea, pe plan european, ros-albaștrii au mai jucat o finală a Cupei Campionilor Europeni, în 1989, finala Cupei Intercontinentale în 1986, o semifinală a Cupei Campionilor Europeni, în 1988 și o semifinală a Cupei UEFA, în 2006.

Având 320 de partide în cupele europene de-a lungul timpului, FCSB este singura echipa din țara noastră care a reușit să se califice de trei ori consecutiv în primăvara europeană, în 2005, 2006 și 2007 (are un total de 6 calificări în primăvara europeană în perioada 2005-2018) și deține recordul absolut la numărul de meciuri internaționale jucate într-un sezon: 18 partide în sezonul 2005-2006, când a ajuns în semifinalele Cupei UEFA. De asemenea, vicecampioana României este unică la nivel european, fiind singura echipă calificată de 11 ori consecutiv în grupele UEFA Champions League sau UEFA Europa League din preliminarii, în perioada 2004-2014.

În cei 72 de ani de istorie, clubul nostru a avut 15 golgeteri ai campionatului intern: Ion Alecsandrescu (1956), Gheorghe Constantin (1960, 1961, 1962), Cornel Pavlovici (1964), Gheorghe Tătaru II (1971), Anghel Iordănescu (1982), Victor Pițurcă (1988), Gavril Pele Balint (1990), Ilie Dumitrescu (1993), Jean Vlădoiu (1996), Sabin Ilie (1997), Claudiu Răducanu (2003), Raul Rusescu (2013) și Harlem Gnohere (2018).

De asemenea, roș-albaștrii au fost desemnați cei mai buni jucători ai României în 8 rânduri: Ion Dumitru (1973), Ștefan Sames (1979), Marcel Răducanu (1980), Helmut Duckadam (1986), Gheorghe Hagi (1987), Nicolae Dică (2006), Raul Rusescu (2012) și Constantin Budescu (2017).

Recordul golurilor marcate pentru Steaua, actualmente FCSB, este deținut de Anghel Iordănescu (fost mare jucător al Stelei, fost antrenor al Stelei, cu care a câștigat Supercupa Europei și deținător al titlului de Antrenorul Secolului XX în România), cu 146 de reușite, în timp ce Tudorel Stoica (căpitanul Stelei în perioada în care roș-albaștrii au cucerit Cupa Campionilor Europeni) este recordmanul jocurilor în campionat pentru Steaua, cu 368 de partide.

FCSB le mulțumeste, pe această cale, tuturor fotbaliștilor și antrenorilor de clasă care au adus glorie națională și internațională clubului nostru în cei 73 de ani de existență!

Preluare de la www.fcsb.ro

25 de comentarii la „73 de ani de istorie!

    1. Ioan FCSB

      Da, Tudz singura diferenta intre noi si ei este ca noi aniversam 73 de ani de la înființarea echipei de fotbal. Cei de la CSA aniversează 73 de ani de la aniversarea întregului club sportiv, deși scrie clar ca acesta a fost întemeiat in baza unui decret regal din 07.03.1946. Ei neputand sărbători înființarea echipei de fotbal deoarece nu o mai administreaza din anul 2003. Ei administrează conform cu Monitorului Oficial din 21.04.2017 o echipă înființată în 2017. LA MULTI ANI FCSB ESTE UNICA ECHIPA DE FOTBAL STEAUA BUCURESTI INFIINTATA PE DATA DE 0706.1947. Desigur ca si suporterii de la PELUZA SUD sunt stelisti. Dar din pacate sunt manipulați de acel băiat care îl promovează în fiecare minut pe Talpan, ce deține site-ul SL.

  1. alex-0101

    Ce sărbătoresc cei de la CSA? Sincer nu ii înțeleg 🙂
    Ei nu recunosc ca suni echipa de fotbal http://www.csasteaua.ro/jocuri-sportive/fotbal/
    Bineînțeles ca pare destul de evident ca echipa in liga 4 e mina de aur pentru generali , dacă echipa înființata in 2017 promovează pana n liga 2 ar trebui sa o cedeze ( și de unde bani după ?)
    Fotbal club CSA Steaua București este o echipa de fotbal înființat in anul 2017 nu ai cum sa împlinești 73 ani de la înființare indiferent de procesele existente , prin absurdul presupus “ becali a furat Steaua “ ei au renunțat la echipa in 97 sau sa le ținem teoria in 2003 , pai dom-le in 2003 ai murit , gata nu mai exiști !!!! Cum plm poate fi cineva atât de prost?

    9
    2
    1. Ioan FCSB

      Da. Asta le spuneam si eu. Conform Monitorului Oficial din 21.04.2017 ei împlinea 3 anișori. Iar conform Tribunalului București care se pronunță fara drept in spate sportive ar împlini 59 de ani. În niciun caz 73 de ani. 73 de ani poate sarbatori doar FCSB conform palmares UEFA, singura instituție abilitată să decidă ce echipă are palmaresul prin TAS. Dacă le zici aceste lucruri ei o dau la întors și mint precum că ei sarbatoresc înființarea clubului sportiv. COMPLET FALS. Clubul Sportiv avea deja doua secții una de hipism si una de scrimă înainte de 07.03.1946, dată la care a fost emis decretul regal de înființare a Clubului Sportiv al Armatei. Si-au facut-o cu mana lor. În primul rând ca nu au luptat pentru tot palmaresul din 1947 -prezent. Arată că un spital de nebuni Mapn, iar manager este Talpan. :))))

      1. iri

        Bai Ioane dar tu stii ce sarbatoresti pe 7 iunie? Sincer io cred ca nu stii.
        O echipa cu numele de FC Fcsb SA cu sediul in comuna Mogosoaia (o fi devenit si comuna asta oras intre timp) care are certificatul de identitate sportiva eliberat pe data de 16.03.2017, si tu imi spui tu mie ca nu-i asa, si ca de fapt are 73 de ani de istorie, si defapt nu se numeste FC Fcsb, ci se numeste altfel, si defapt n-are sediul in Mogosoaia, ci in Berceni, sau cine stie, poate are chiar in Bd. Ghencea nr. 35, sau poate nr. 45… Hotaraste-te ma ce sarbatoresti…
        Ce gluma buna…

  2. alex-0101

    Lăsând nebunii de la scânteia in pace sa trecem la un topic interesant … revine campionatul, unul fără suporteri , Craiova pare ca s a sabotat singura prin demiterea lui papura ca in celelalte sezoane , mai frica mi e de Astra , dar ce facem cu CFR? Sincer nu cred ca i batem acasă , maxim un egal dar și aici mi e greu ( planici mai este in lot ? ) fără un clasic 9 puternic nu prea poți sa emiți pretentii… Și când ma gândesc ca l avem pe Vintilă pe banca ma ia răul ( omul și s făcut datoria a scos echipa din criza , a venit când ne era greu, dar acolo e și un factor psihologic) teoretic la ce lot avem mereu trebuie sa fim in primele 3 locuri și asta se întâmpla de multe sezoane dar ca sa fii campion ai nevoie nene de antrenor … sa vedem ce ca fi , mi e dor de fotbal și de liga 1 așa prăpădită cum e, sportul întodeauna are o priza mai larga la spectatori …

    1. Ioan FCSB

      Eu cred ca ii batem pe cfr daca nu arbitreaza iar Istvan Kovacs partida. În ultimele meciuri contra lor am avut acest „ghinion” sa ne arbitreze el. Nasol este ca nu îl mai avem nici pe Gnohere acum, dar având în vedere că la FIFA 20 Adrian Petre prezenta calități deosebite as merge pe mana lui titular în meciul de Duminică. Eu an încredere în Vintilă și echipă. FORZA STEAUA!

      1
      3
  3. quark

    pfff…Hategan ne arbitreaza la Cluj, individul asta de-abia asteapta o faza discutabila ca sa onoreze gazdele cu-n penalty…Adrian Porumboiu:”Ovidiu Haţegan şi Radu Petrescu ar putea să nu mai accepte să arbitreze anumite echipe. Amândoi au o slăbiciune pentru CFR Cluj”

  4. Ioan FCSB

    Încep să cred ca, campionatul este încheiat. Dacă CS Olguta nu va juca, cu Botoșani astăzi. Înseamnă că Botoșani va fi exclusă? Eu cred ca, Covid 19 pune capăt in lupta pentru titlu. Cfr castiga campionatul iar noi din nou vicecampioni. În schimb Cupa României are șanse mari să se joace daca nu se mai îmbolnăvește careva. Cum spuneam Cupa devine mult mai interesantă decât liga 1. Mai ales că jucam cu Dinamo in semifinale. FORZA STEAUA!

  5. Ioan FCSB

    Ce tâmpit este ala de la CSA Liberă. Cică noul comandant ar trebui să ia măsuri împotriva FCSB ca se foloseste de imaginea STELEI. Păi bai boule de la Cluj, daca pe site-ul UEFA, FCSB apare cu palmaresul STELEI cam ce ai vrea sa faca Hâncu? Sa dea UEFA în judecată ca se foloseste de palmaresul STELEI? Asta este drogat când mai posteaza un articol. Sa nu punem la socoteală că sediul Mapn ar trebui să își schimbe și locația din Drumul Taberei. Suntem membri NATO acum, armata nu mai este aceeași ca pe vremuri. Si nu mai are aceeași autoritate in viata publica. Ma bucura in schimb ca el este singurul tâmpit rămas în viața care mai ridica in slavi ciuma rosie. FORZA FCSB ESTE STEAUA!

    1
    1
  6. Ioan FCSB

    Steaua vs Galatasaray 1989 4- 0 semifinale CCE
    Steaua vs Midlesbourough 1-0 semifinale UEFA
    Ambele meciuri disputate pe vechile stadioane Național și Steaua rămân cele mai mare performanțe înregistrate pe cele două stadioane ale Steaua București. Pe noul Mall Arena nu s-a ajuns vreodată la aceste performanțe și nici nu cred ca se va ajunge nici pe noua Arenă din Ghencea.

    1
    1
  7. Ioan FCSB

    Acum am văzut o fotografie cu băiețelul nasului meu cu un trening pe care erau imprimante sigla UEFA CHAMPIONS LEAGUE si sigla CSA Steaua din liga 4( cea furată „legal” de la noi). Oare CSA Steaua din liga 4 a jucat vreodată cu sigla asta in Champions League?

Lasă un răspuns