Trista copilărie a lui Florin Niță.

Pentru că în ultimul timp am dedicat câteva rânduri unor foști și actuali portari ai Stelei, închei cu Florin Niță, cel „născut”, format și apoi consacrat la vârf ca stelist. Din punctul ăsta de vedere, cu 13 ani de Steaua în CV, Niță e „mai stelist” decât toți ceilalți portari despre care am făcut vorbire. Recunosc că pe vremea când Niță juca la Steaua, eu nu știam mai nimic despre zbuciumata lui copilăria. Un motiv în plus să scriu despre el acum când am aflat prin ce a trecut în drumul său spre vârful carierei de fotbalist.

💥Tristă și chinuită a fost copilăria lui Florin Niță printre mormanele de gunoi ale Ferentariului.  La 7 ani, viitorul portar al Stelei și al Spartei Praga a început fotbalul în Ghencea ca extremă dreapta!!!

În februarie 2018, site-ul ceh isport.blesk.cz i-a dedicat un articol proaspătului transferat la Sparta Praga, stelistul Florin Niță.
”Și-a pierdut părinții, a lucrat într-o fabrică. Spartanul Niță are o copilărie dificilă”, titra editorialistul ceh Jan Vacek. Articolul trece în revistă copilăria grea prin care a trecut Niță, ilustrată cu câteva poze horror din cartierul Ferentari al anillor ’90  (vezi foto). ”Crescând pe stradă, în cele mai dificile condiții. Acestea sunt semnele distinctive ale multor fotbaliști, în special cei din America de Sud. Florin Niță este un caz similar. Cu diferența că în copilărie a trebuit să facă față mai multor lovituri devastatoare”, scrie jurnalistul Jan Vacek.

Florin Niță s-a născut în una dintre cele mai sărace zone din Bucureștiul anilor ’80-’90,  o veritabilă groapă de gunoi stradală, cartierul Ferentari. De fapt, în acei ani negri, întreaga Românie devenise o groapă de gunoi, la propriu și la figurat.

Abia împlinise 5 ani când viața tatălui său s-a curmat brusc. A fost un mare șoc pentru copilul Florin Niță. „Nu știam ce să fac. Chiar și după ani, îmi este greu să vorbesc despre asta, lacrimile îmi curg în ochi „, își amintește el.

„Am avut atât de multe momente dificile încât nu pot spune care a fost cel mai rău”, a spus Niță într-un interviu la GSP despre soarta sa, care i-a aruncat pe umerii săi de copil cele mai dificile poveri chiar și pentru un adult.

„Am făcut tot ce am putut. Am început să lucrez într-o fabrică de prăjituri la vârsta de 7 ani, eram însărcinat să le împachetez „, explică el perioada în care a început să joace și fotbal. În timp ce băieții de vârsta lui zburau afară, practicau sport și se bucurau de copilărie, Niță avea griji complet diferite. A trebuit să-și asigure familia. „Nu mi-a fost niciodată rușine să merg la serviciu atât de tânăr. Era necesar, aveam nevoie de bani”, descrie portarul la 30 de ani ”Golgota” copilăriei sale.

De parcă asta nu ar fi fost suficient, soarta i-a trimis o altă tragedie. Când avea 19 ani, mama lui a murit. Niță a rămas brusc complet singur, fără familie și rude apropiate. „Pur și simplu ne-a dat seama atunci. A fost o tragedie. Am plâns zile întregi la rând. Știam că e bolnavă și nu aveam cum să o ajut. După moartea ei, am crezut că a venit sfârșitul”, mărturisea adultul Niță înecat în lacrimi.

Florin Niță, născut pe 3 iulie 1987,  a început junioratul la vârsta de 7 ani (1994), la CSA Steaua București, unde a stat 8 sezoane (2002). Juniorul a trecut apoi prin curtea altor echipe precum Rapid, Electromagnetica, Astra, dar primul contract de jucător profesionist l-a semnat în 2007 cu Concordia Chiajna. Din 2013 a revenit la Steaua (FCSB) unde a stat 5 sezoane si a bifat două trofee de campion (2013-14 si 2014-15) și o Cupă a României (2014-15). În 2018 s-a transferat la Sparta Praga (2018).

Totuși, Niță nu a început fotbalul pe postul de portar. Adrian Bumbescu a povestit despre primul său contact cu puștiul Niță, care excela prin calitățile sale fizie. „L-am antrenat pe Florin la juniorii Stelei, nu era portar. Juca extremă dreapta, excela la capitolul viteză, avea niște incursiuni fenomenale. Din acest motiv l-am și poreclit <<Viteză>>. Și așa îl strigam: <<Viteză!>>. L-am pregătit între 7 și 10 ani, l-am băgat în poartă la un meci, când n-aveam portar și s-a îndrăgostit de acest post”.

💥🔴🔵Cu cei 13 ani în tricoul Stelei, 8 ca junior, 5 ca senior, Florin Niță este în grupul select al steliștilor pur-sânge‼

Respectul nostru, Florin Niță!!!🎩❤💙

X Ray

Lasă un răspuns