[Update] Tribunalul a respins cererea lui Talpan de anulare a taxei de timbru de 370.000 €

[Update] Așa cum am anticipat în articol, instanța Tribunalului București a respins ieri cererea juristului CSA Florin Talpan de „rexaminare a taxei de timbru” (de anulare) în procesul daunelor cu SC FCSB SA și a menținut taxa de timbru judiciară fixată inițial, în valoare de 1.660.788,95 lei (370.000 €), pentru acțiunea prin care solicită daune de 165.718.395 lei (aprox. 37.000.000 €). Cum am mai spus, CSA nu este instituție de stat și nu referă venituri publice în sensul prevăzut de Ordonanța de Urgență nr. 80 din 2013 Art. 30 (1) și (2), invocată de Talpan, care stipulează că „sunt scutite de taxa judiciară de timbru acţiunile şi cererile (…) formulate de instituţii publice, indiferent de calitatea procesuală a acestora, când au ca obiect venituri publice“.

Textul integral al Art.30 din Ordonanța de Urgență nr. 80/2013

„Respinge cererea de reexaminare ca neîntemeiată. Dată în Camera de Consiliu şi pronunţată în şedinţă publică azi, 18.10.2016.”, sună sentința Tribunalului București în Dosar 34655/3/2016/a1 .

În aceste condiții este interesant de văzut în continuare dacă CSA va renunța la proces sau MApN își va da acordul și va plăti 370.000 € pe pielea ursului din pădure. Repet, chiar dacă, prin absurd, CSA ar câștiga procesul cu prejudiciu, nu va vedea 1 euro, pentru că SC FCSB SA ar intra îmediat în insolvență și apoi faliment intenționat. CSA ar mai lua praful de pe tobă, ca Sebastian Bodu, ex-șef la ANAF, care s-a dus să execute silit Asociația FC Steaua pentru 12 mil. € și a mai găsit doar o imprimantă de pe vremea lui Burebista și un calculator „out of service”. SC FCSB SA nu deține terenuri sau imobile. Cum să arunci pe apa sâmbetei 370.000 € din bani publici numai pentru ambiția de a falimenta un club privat? Nu câștigă nimeni nimic. Dimpotrivă, pierd toți. Poate mai sunt prin MApN oameni cu scaun la cap și nu se aruncă cu o grămadă de bani într-un război din care nu există învingător.

Notă: Și mai interesant este că vuvuzela lui Talpan, Matei Udrea-prosport, tace mâlc, deși ieri trâmbița cu surle și tobe acțiunea de anulare a taxei. Poate nu mai are credit pe cartelă Talpan să-i transmită vestea și ce mai intenționează. Mai mult, la ora la care scriu acest update (14:20), articolul lui Udrea este scos de pe prima pagină, deși îl ținea în headline.


csa-taxTribunalul a stabilit o taxă de timbru de 370.000 € pentru CSA în procesul daunelor cu SC FCSB SA. Talpan contraatacă taxa cu alt proces

Războiul CSA vs FCSB, „Terminator 3 – Banii sau viața”, a ajuns la o răscruce. Ultimul episod e CSA vs Tribunal pentru taxa pe timbru! Dar să vedem pe scurt episoadele derulate până azi. Înainte de încruntare să începem cu zâmbetul pe buze, sumarizând într-un colaj cele ce urmează în articol.

I. Notificare – 13 iulie 2016

În iulie 2016, CSA Steaua a somat FC Steaua să achite, în termen de 30 de zile, o sumă incredibilă, de 165.718.395 de lei (echivalentul a 36.826.310 de euro), potrivit unui document transmis de juristul CSA Talpan lui Matei Udrea și publicat în prosport.ro.

În doleanța CSA, suma reprezintă contravaloarea presupusului prejudiciului adus în perioada 2004-2014, când FC Steaua a folosit marca/sigla pierdută în 2014.

„În cazul în care nu veţi da curs notificării noastre, vă vom acţiona în judecată, unde veţi plăti pe lângă suma datorată şi cheltuielile de judecată constând în taxa de timbru, onorariu de executare şi dobânda legală etc“, tuna nota ultimativă trimisă prin executor judecătoresc şi semnată de colonelul George Boroi, comandantul CSA, şi colonelul Florin Talpan, juristul clubului.

În replică, Gigi Becali nu vede de ce FC Steaua să achite suma de 37 de milioane de euro, solicitată de CSA. „ Ce notificare din moment ce nu există o hotărâre judecătorească. Eu am notificare, de acum două zile, dar în sens invers, că pot folosi. Prin hotărârea mi-a dat dreptul să folosesc denumirea de Steaua Bucureşti, eu aşa mă numesc, cu niciun fel de siglă, joc cu tricoul gol. Este o hotărâre a tribunalului că FCSB înseamnă Fotbal Club Steaua Bucureşti şi avem voie, puteam folosi denumirea chiar şi în întregime. Mâine vă trimit motivarea de la Tribunalul Bucureşti, pe care am primit-o acum două zile. Suntem în legalitatea asta de 15 ani. Am stat în legalitate şi după 15 ani ţi-ai dat seama că am plătit toate datoriile şi acum te-ai trezit că folosesc fraudulos?”, a declarat atunci Becali la Digi Sport Special.

Becali mai spune că nu există bază legală pentru prejudiciu solicitat, nici hotărâre judecătorească, si SC FC Steaua București SA nu va plăti nimic.

Ei au inregistrat marca in 2014, cum sa ceri bani pentru ceva ce ai inregistrat in 2014 si sa ceri bani din urma? Dar chiar daca ar fi avut-o de atunci, ei ar fi trebuit sa imi dea mie bani, pentru ca le-am facut publicitate.

Daca vorbesc despre transparenta, sa dea evaluarea. in ce baza au evaluat asa? Asta inseamna transparenta. Ei vorbesc de transparenta, dar nu pun evaluarea, pe ce baza s-a facut. Aratăevaluarea!

Deci 57 de milioane valoreaza toate medaliile si trofeele CSA de la infiintare (N.R. – 1947) si pana in prezent (N.R. – 69 ani), iar ei in 10 ani vor sa scoata 37 de milioane de la fotbal, pe o marca pe care nu au avut-o”, a precizat Becali.

II. Acțiunea în Justiție, Dosar 34655/3/2016, din 20 septembrie 

Pentru că CSA a notificat în 13 iulie pe SC FCSB SA să plătească prejudiciul, dar nu s-a conformat, în septembrie, CSA a demarat acțiunea în justiție, Dosar 34655/3/2016.

Astfel, CSA a formulat pe 20 septembrie, la Tribunalul București, prin juristul său Florin Talpan, o acțiune în instanță pentru recuperarea unui prejudiciu estimat de un evaluator și cauzat de folosirea mărcii „Steaua București” de către clubul de fotbal SC FCSB SA în perioada 2004-2014, a informat un comunicat CSA remis AGERPRES.

Vă prezentăm Dosarul 34655/3/2016 publicat pe portalul Tribunalului București (tmb.ro).

Se observă în printul de sus că tribunalul nu a stabilit încă un termen de judecată. Motivul îl reprezintă taxa de timbru de 370.000 de euro pe care CSA nu vrea să o achite.

III. Proces pe taxa de timbru.   Dosar 34655/3/2016/a1, din  10 octombrie.

Tribunalul București a stabilit o taxă de timbru în valoare de 1.660.788 milioane de lei (370.000 de euro) în procesul prin care CSA cere de la SC FCSB SA daune de 165.718.395 lei.

Luat prin surprindere și strâns cu ușa, în  10 octombrie, CSA a deschis alt proces, „Reexaminare taxe de timbru” prin care cere anularea taxei, motivând, printre altele, că: „Banii provin din utilizarea frauduloasă a mărcii Steaua”.

Astfel, CSA Steaua a cerut la altă instanță anularea taxei de timbru în valoare de 1.660.788,95 lei fixată de Tribunalul Bucureşti în procesul prin care cere de la „FCSB” daune de 165.718.395 lei.

Vă prezentăm datele noului Dosar 34655/3/2016/a1 pe taxa de timbru de pe portalul Tribunalul București (tmb.ro).

Prosport scrie că juristul CSA Talpan a invocat cu vehemență, azi, marţi dimineața, în faţa judecătorului, Ordonanţa de Urgenţă nr. 80 din 2013, care stipulează că „sunt scutite de taxa judiciară de timbru acţiunile şi cererile (…) formulate de instituţii publice, indiferent de calitatea procesuală a acestora, când au ca obiect venituri publice“. Altfel spus:

Talpan a mai explicat uluitor că taxa de timbru de aproape 370.000 de euro reprezintă, de fapt, o parte din prejudiciul pe care SC FCSB SA l-a adus statului român „folosind fraudulos şi ilegal marca Steaua în perioada 2004-2014“conform sentinţei şi motivării date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decembrie 2014 (!?).

Avocatul SC FCSB SA s-a opus cererii invocând faptul că CSA Steaua mai are şi alte surse de venit în afara celor bugetare.

De ce CSA a deschis nou proces pe taxă, știut fiind că dacă SC FCSB SA va pierde procesul cu prejudiciu, atunci taxa de timbru va fi achitată de SC FCSB SA, iar CSA ar primi înapoi banii plătiți pe taxă?

E simplu. 

  • CSA știe că nu are șanse să câștige, dar vrea să joace mediatic gratis și cu un proces de daune, fără să achite taxa de timbru, sub pălăria statului.
  • Dar banii din taxa de timbru nu se duc tot la stat? Ba da, dar de unde să ia Talpan 370.000 de euro din bugetul CSA și să-i bage în bugetul Justiției?
  • De fapt din start nu s-a luat în calcul taxa de timbru. Talpan a fost convins de când a plănuit procesul, că in virtutea Ordonanţei de Urgenţă nr. 80 din 2013 invocate de el, nu are nevoie de bani de taxă. Proces moka! Însă tribunalul a fost de altă părere și a pus taxă. Fără să fi jurist e limpede că CSA nu este o instituție de stat. CSA este un club sportiv al MApN finanțat doar 80% din bugetul alocat Armatei, iar veniturile CSA nu sunt publice. Veniturile clubului nu sunt vărsate la bugetul de stat, ci sunt folosite exclusiv de CSA pentru activitățile sportive (prime, salarii adiționale, echipamente etc. ale sportivilor care nu sunt, sau nu, și angajați formal cu grade ai MApN). 

Se pare că pentru Talpan socoteala din târg nu s-a potrivit cu cea de acasă. Poate că CSA a primit acordul din parte MApN pentru acest proces, tocmai pentru că Talpan a dat asigurari că nu-i costă nimic. Nici măcar cheltuielile de judecată cu avocații, pentru că el este jurist CSA și plătit lunar de stat prin salariu.

Vom vedea ce va decide astăzi Tribunalul Bucureşti referitor la „reexaminare taxă de timbru”. Dacă o va menține, CSA va renunța la proces. E puțin  probabil că MApN își va da acordul riscând 370.000 de euro pe mâna lui Talpan. Chiar dacă, prin absurd, ar câștiga procesul cu prejudiciu, nu  va vedea 1 euro, că SC FCSB SA ar intra îmediat în insolvență și apoi faliment. Ar lua ca Bodu de la AFC. Nimic. Să pierzi 370.000 de euro din bani publici numai ca să dizolvi un club privat? Nu câștigă nimeni nimic. Dimpotrivă, pierd toți. Poate mai sunt prin MApN oameni cu scaun la cap. Dar mai știi? În România nu te mai miră nimic.

Vă ținem la curent prin update la acest articol!

X Ray

 

 

 


  • Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Class member could not be loaded (tried to load class-file /var/www/vhosts/fcsteaua.ro/httpdocs/wp-content/plugins/fcs.ipb.integration/lib/ipbwi/lib/member.php)' in /var/www/vhosts/fcsteaua.ro/httpdocs/wp-content/plugins/fcs.ipb.integration/lib/ipbwi/ipbwi.php:38 Stack trace: #0 /var/www/vhosts/fcsteaua.ro/httpdocs/wp-content/themes/fcs/fcs.comments.template.php(10): ipbwi->__get('member') #1 [internal function]: fcs_comments(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/vhosts/fcsteaua.ro/httpdocs/wp-includes/class-walker-comment.php(180): call_user_func('fcs_comments', Object(WP_Comment), Array, 1) #3 [internal function]: Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 0, Array) #4 /var/www/vhosts/fcsteaua.ro/httpdocs/wp-includes/class-wp-walker.php(146): call_user_func_array(Array, Array) #5 /var/www/vhosts/fcsteaua.ro/httpdocs/wp-includes/class-walker-comment.php(140): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #6 /var/www/vhosts/fcsteau in /var/www/vhosts/fcsteaua.ro/httpdocs/wp-content/plugins/fcs.ipb.integration/lib/ipbwi/ipbwi.php on line 38