FCSTEAUA.RO

Replica lui Dică: “Relaţia cu patronul e foarte bună. Eu decid echipa 100%!”

Miercuri, 4 octombrie, antrenorul Stelei, Nicolae Dică, a fost invitat în studioul emisiunii ”Digi Sport Special”, unde a răspuns unui tir de întrebări formulate de Vali Moraru, Decebal Rădulescu și suporterii steliști. Cu acest prilej, Dică a dat și o replică contestatarilor și cârcotașilor de serviciu.

Una dintre criticile care i s-au adus lui Dică a fost că face foarte des schimbări la pauză. S-a speculat că în spatele acestor decizii ar fi de fapt patronul echipei, o variantă infirmată de antrenorul de 37 de ani. “Am făcut şi înainte de pauză o schimbare. L-am schimbat pe Golofca, pentru că nu făcea ceea ce i-am cerut. La pauză, când nu merge echipa, încerci să găseşti soluţii de redresare. La fel făceam şi în liga a treia. Nu mi-e frică să fac acest lucru şi de multe ori mi-a ieşit”, a spus Nicolae Dică.

Răspunzând răutăților, Nicolae Dică a explicat şi cum decurge relaţia cu Becali, insistând că el e cel care decide echipa de start şi schimbările. “Eu decid 100%. Am discuţii cu patronul mereu, îi explic ce vreau să fac, dar eu răspund pentru rezultate. Relaţia cu patronul e foarte bună, discut mereu despre echipă, vorbim despre echipa de acum şi de cea pentru meciul următor. Dânsul cunoaşte foarte bine jucătorii, acum şi eu îi cunosc şi mereu ne consultăm”, a precizat tehnicianul vicecampioanei.

 • Cu ceva timp înainte, în cadrul emisiunii “Fotbal Club”, fostul mare jucător al Stelei, Gabi Balint, a spus că este convins că Becali dictează modificările la pauză în echipa lui Dică: “Cu schimbările noi ştim prea bine şi hai să nu o mai dăm pe la colţuri, că schimbările astea de la pauză, două schimbări, ştim de unde vin. De ce trebuie tot timpul să ocolim, pentru că ştim cum vin schimbările?”. Versiune susținută de Radu Naum, însă contestată de Duckadam, prezent și el la emisiune. Răutăcisme absolute, din moment ce toate schimbările operate la pauze au modificat în bine jocul echipei. Mai mult, cei doi (și nu numai ei) sunt în contrazicere totală cu ei însăși, pentru că au susținut până acum invers: Becali face primul 11 și Dică face corecții la pauză!
 • Video cu spusele lui Gabi Balint și reacția lui Duckadam (în prima parte a clipului).
 • În replică, Becali a intervenit telefonic în emisiunea moderată de Radu Naum şi a infirmat: “La Dică nu mă bag deloc, nu mai dau telefoane. Nu fac chestia asta când merge echipa bine. Ce treabă am cu omul când merge echipa bine? Când lucrurile nu merg bine, normal că mă bag. Dar de cinci meciuri nu m-am băgat deloc. Îmi place cum merge echipa, aşa că nu mă interesează, face omul bine treaba”, a precizat Gigi Becali.
 • Video cu replica lui Gigi Becali

Gigi Becali crede, mai mult în glumă și mai pentru moralul echipei, că Steaua poate câştiga trofeul Europa League. Asta pentru a atenua ironia-presiune a antrenorul liderului CFR Cluj, Dan Petrescu, care a emis primul această gogoriță. Însă Nicolae Dică rămâne cu capul pe umeri în privinţa şanselor roş-albaştrilor de a merge până la capăt în a doua competiţie continentală. “Eu sunt realist. Am câştigat doar două meciuri în grupă, nu suntem calificaţi încă în primăvara europeană. Dacă vom ajunge acolo, vom vedea ce va fi. Dar e foarte greu ca o echipă din România să câştige Europa League. Mai vin şi echipe din Champions League, e foarte greu”, a declarat Dică, la “Digi Sport Special”.

Dică a evidențiat momentul psihologic din timpul acestui mandat, cel care a schimbat moralul echipei! : ”După meciul cu Viitorul a fost cel mai greu moment. Am pierdut, nu am jucat foarte bine și a fost un moment mai greu. Multă lume ne-a criticat pe bună dreptate, am avut o evoluție foarte ștearsă. A doua zi, la antrenament, am făcut ședintă în care le-am spus ce am greșit și apoi a avut loc o discuție de o oră jumătate. Acolo s-au punctat anumite lucruri. Ei char au vorbit deschis, au spus ce nu le-a convenit, un lucru extraordinar, pozitiv pentru mine. După o oră și jumătate de discuţii nici n-am mai ieșit la antrenament. Am stat la bazin, unde am mai discutat. A fost pozitiv pentru că apoi am evut evoluții bune, am reușit 5 victorii și un egal cu CFR”, a spus Dică, în cadrul emisiunii Digi Sport Special.

 • Notă. O consecință a seriei bune este și rezolvarea defensivei. Din 2016, Steaua a investit 10 milioane €  în lotul echipei, însă nu și în centru defensivei. Abia la șfârșitul lui august a reușit să rezolve situația, după transferul lui Planić. De când Dică are cuplul de fundași centrali Bălașa – Planić, echipa a luat de 3 ori mai puține goluri! Steaua a încasat doar 3 goluri în cele 6 meciuri cu Bălașa – Planić titulari, și 8 goluri în ultimele 6 meciuri jucate până atunci! Mai mult, Steaua are acum cea mai bună apărare, cu 8 goluri primit, întrecând-o pe CFR Cluj, care are 9 goluri primite.

Pe scurt, Nicolae Dică a lămurit pentru presă și suporteri câteva probleme importante de la echipă.

 • De ce nu joacă 4-3-3: “În 4-3-3 Budescu nu dă randamentul pe care îl dă 4-2-3-1. Ori Budescu acum este într-o formă excelentă”, a zis Nicolae Dică la Digi Sport.
 • Cât la sută decide el din echipă și cât Gigi Becali: “Eu o decid 100%, pentru că eu răspund de rezultate”
 • De ce a renunțat la Jakolis: “Postul de mijlocaș dreapta era cel de sub 21 de ani. De asta am renunțat la Jakolis. El trebuia să joace, ori eu acolo aveam fotbaliști ca Dennis Man, Robert Grecu și alții”.
 • De ce îl folosește pe Enache fundaș dreapta: “Enache dă un randament mai bun ca fundaș dreapta, pentru că are o viteză bună, are forță. Pentru mine e important că ajunge acolo, în față, să dea centrări. Eu așa îl văd acum. De asta l-am ținut pe acel post”.
 • De ce nu schimbă sistemul: “La început am zis că dacă l-aș avea pe Nedelcu aș putea juca mai multe sisteme. Am considerat că în 4-2-3-1 am avut rezultate bune și nu am dorit să schimb sistemul doar de dragul de a-l schimba”.
 • Despre accidentarea lui Alibec: “Denis este accidentat în momentul acesta. Are o problemă la spate, sper ca în 3-4 zile să intre cu echipa. El a jucat în acest campionat numai cu pubalgie. Mulți l-au criticat, dar trebuie să ținem cont de această problemă. Eu îi cer să intre în careu, să fie mai mult acolo. Știu că e valoros și va marca mai mult”.
 • Despre Florin Tănase: “Mă bucur că Florin Tănase a avut evoluții bune în ultima perioadă. Am văzut o schimbare la el. Vine după o operație și această perioadă nu poate decât să mă bucure”

Videoclipuri cu răspunsurile date de Dică în emisiunea ”Digi Sport Special”

 • Dică răspunde la: Cât decizi tu echipa? De ce nu folosești 4-3-3? De l-ai dat pe Jakolis? De ce Enache fundaș dreapta? Mai intră De Amorim în planurile echipei? De ce încă nu merge încă jocul? Ce se întâmplă cu Alibec?

 • Dică răspunde la: Cel mai greu moment?, Surprize la meciul cu Lugano?, Probleme de vestiar?, Pubalgia lui Alibec?, Când veniți pe locul 1?, Schimbări, accidentați?

 • Dică răspunde la: Părere că De Amorim este dorit de Șumudică?, De ce nu ai început cu Man la Lugano? Care e echipa mai tare din Liga 1? …

Sursa: digisport via youtube

Notă: Trebuie să recunoaștem că Steaua este la 4 puncte de lider și pentru că CFR Cluj a avut un tur de excepție, cu 32 puncte în 13 etape, fără să fie implicată în competiții istovitoare europene!!!

Cum a fost situația Stelei de la sezonul cu primul titlu luat de Reghe (2012-2013) și până acum cu Dică după turul sezonului regulat (2017-2018):

2017-2018 – DICĂ tur (13 etape)- final ???
28 de puncte loc 2/ CFR 32 puncte loc 1
8 victorii
o singură înfrângere
22-8 golaveraj

2016-2017 – REGHECAMPF/ tur (13 etape)- final vicecampioană
27 de puncte loc 1/ CSU Craiova 25 puncte loc 2
8 victorii
2 înfrângeri
18-10 golaveraj

2015-2016 – RĂDOI/ tur (13 etape)- final vicecampioană
25 de puncte loc 2/ Astra 27 puncte loc 1 
7 victorii
2 înfrângeri
17-9 golaveraj

2014-2015 Gâlcă (după 13 etape)- final campioană
31 de puncte loc 1/ Astra 27 puncte loc 2
10 victorii
2 înfrângeri
30-8 golaveraj

2013-2014 – REGHECAMPF (după 13 etape) – final campioană
33 de puncte loc 1/ Astra 27 puncte loc 2
10 victorii
0 înfrângeri
32-8 golaveraj

2012-2013 – REGHECAMPF (după 13 etape)- final campioană
32 de puncte loc 1/ Pandurii 26 puncte loc 2
10 victorii
1 înfrângeri
28-10 golaveraj

X Ray