FCSTEAUA.RO

Născut la Paris, Harlem cucerește Franța la 29 ani în tricoul Stelei

Nominalizat la “stranierul” francez al lunii octombrie

Cu evoluția de excepție din ultimul timp în Liga 1 și Europa League, atacantul Stelei, Harlem Gnoherea, a intrat în atenția presei franceze, care l-a propus pentru titlul de stranierul lunii. “Bizonul” Eddy Gnohere a fost nominalizat de French Touch la titlul de “stranierul” francez al lunii octombrie.

Publicația French Touch l-a inclus pe golgheterul Ligii 1 pe o listă destul de selectă de jucători francezi ce impresionează în afara “Hexagonului”. Alături de Gnohere, au mai fost nominalizați Benjamin Pavard, de la Stuttgart, Geoffrey Kondogbia, de la Valencia, și Florian Taulemesse, de la AEK Larnaca.

“Dacă vreți să impresionați prin cunoștințe, cazul lui Gnohere o să vă intereseze. Atacantul în vârstă de 29 de ani este nimeni altul decît cel mai bun marcator al… campionatului României!  Să vă ajutam puțin: fostul jucător al lui Charleroi a marcat de șapte ori în patru meciuri jucate pentru Steaua în luna octombrie, el reușit un “hat-trick” și o “dublă” într-un interval de trei zile”, noteaza sursa citată.

Golgheterul Stelei a primit 8% din voturi în sondajul francezilor.

Interviu la emisiunea TV “Le Vestiaire”

Harlem Gnohere a profitat de mini-vacanța competițională și a plecat acasă, în Franța.
El a participat la emisiunea “Le Vestiaire” de la postul francez SFR Sport, unde a dialogat cu unele dintre legendele fotbalului francez, Frank Leboeuf, Emmanuel Petit și William Gallas.

Gnohere a răspuns franc unui set de întrebări, dar un moment spumos s-a petrecut încă din introul producţiei TV. Campion mondial cu Franţa în 1998 şi medaliat cu aur la Europeanul din 2000, Frank LeBouef (49 de ani), care a cochetat şi cu cinematografia, l-a ‘înţepat” pe Harlem, recunoscut pentru stilul său vestimentar casual-sport. “Geaca asta din România ţi-ai cumpărat-o?”, i s-a adresat fostul stoper de la Strasbourg, Chelsea şi Marseille. Gnohere a zâmbit încurcat, răspunsul i-a rămas pe vârful limbii, iar Petit a intervenit prompt pentru a salva situaţia.

Video. Discuția despre Blaise Matuidi, fostul coleg de echipă al Bizonului

Francezii au fost curiosi ce mananca Gnohere, remarcand poreclita pusa de romani acestuia: “Bizonul”.

”Eu și unul dintre frații mei avem un metabolism tare ciudat, astfel că dacă într-o zi mănânc un kebab, a doua zi am luat un kilogram și jumătate. Astfel că nu sunt gurmand de fel, dar dacă ajung să mănânc ceva gras se vede imediat”, a spus Gnohere pentru emisiunea Le Vestiaire de la postul francez SFR Sport.

Bizonul a făcut și confesiuni. Fotbalistul a vrut să sublinieze rolul pe care l-a avut tatăl său, decisiv în întreaga sa carieră. Harlem a spus că tatăl său poate fi considerat de asemenea un erou, dat fiind faptul că și-a crescut singur cei cinci copii ai săi. ”Fără tatăl meu, aș fi putut la fel de bine să fiu mort la ora asta. Tatăl meu și fotbalul m-au salvat”.

Invitatul emisiunii Le Vestiaire, golgheterul Ligii 1 a vorbit deschis despre perioada în care era doar un puști și deseori ajungea să aibă probleme. Atât el, cât și unul dintre cei patru frați ai lui erau implicați într-o gașcă, dar tatăl său l-a îndrumat spre fotbal, iar acest lucru avea să-i aducă doar de câștigat.

”Când eram puşti aveam o gaşcă de prieteni cu care pierdeam timpul. Deseori eram prins în fel şi fel de scandaluri şi tatăl meu era supărat pe mine. Şi eu şi un alt frate de al meu eram în gaşca asta. Tata a ştiut să ne ţină din scurt şi să ne ducă pe calea cea bună. M-a ajutat şi m-a îndrumat să îmi îndrept orizontul spre fotbal. Asta m-a salvat”

“Încă mai păstrez şi acum legătura, ocazional, cu vechea gaşcă, dar nimic mai mult. Când eşti negru trebuie să munceşti pentru toată familia, pentru fraţi, pentru verişori, trebuie să ne întreţinem”

 

Apoi Gnohere a vorbit despre rivalitatea Dinamo – Steaua și despre trecerea de la formația alb-roșie la echipa stelistă, dezvăluind că a primit amenințări.

Întrebat de Frank Leboeuf dacă ar face și el gestul făcut de Nabil Fekir în fața peluzei lui Dinamo, Gnohere a răspuns clar: “Nu. M-ar asasina. Eu am jucat la Dinamo, iar fanii m-ar asasina dacă aș face asta. Fanii lui Dinamo m-au huiduit și m-au făcut negru”.

Dialogul stelistului a continuat cu Petit. Fostul mijlocaș l-a întrebat despre trecerea la de la Dinamo la Steaua:
“Tu ai jucat la Dinamo și ai trecut la marea rivală? Ai primit amenințări cu moartea?”.

“Da, am primit amenințări. Și eu, și familia mea. Dar așa e fotbalul. Fanii sunt diferiți pe stadion, când sunt pe stradă nu se comportă așa”, a dezvăluit Gnohere.

Video. Discuția despre Nabil Fekir și transferul Bizonului de la Dinamo la marea rivală Steaua.

VIDEO cu traducere

Video. Alt dialog spumos: ” Imi place sa fiu fluierat, asta ma motiveaza”

Concluzie

Când simandicoasă presă franceză vorbește despre și cu un jucător al Stelei, poate fi un motiv de mândrie pentru suporterii roș-albaștri. Atacantul francez, în vârstă de 29 ani, a explodat sub culorile Stelei și a intrat în atenția unei prese obișnuită numai cu super-vedetele autohtone. Tot la Steaua a fost și prima participare a lui Harlem Gnohere în competițiile UEFA.
X Ray