home
09-02-09

Istorie Stelista (V)

NAÞIONALA STELISTă

Puþine echipe se pot mândri cu faptul cã jucãtorii lor au constituit aproape integral lotul Naþionalei Îtr-un meci oficial. Startul ediþiei 1956 Îfãþiºase o echipã militarã Îtr-o formã excelent: 1-0 la Oraºul Stalin cu Dinamo (actuala FC Bacau), 2-0 cu Flacãra (Petrolul) Ploieºti, 1-1 cu Locomotiva (Rapid) Bucureºti ºi mai ales un zdrobitor 4-0 cu campioana ediþiei precedente, Dinamo Bucureºti. Chiar ºi aºa, puþini se aºteptau ca pentru importantul meci de la Belgrad cu puternica echipã a Iugoslaviei, sã fie selecþionaþi 12 jucãtori ai CCA. ªi aveau sã joace 11!!!

Pe teren au intrat 9 "militari": portarul Ion Voinescu, apãrãtorii Vasile ZAVODA II ºi Alexandru Apolzan, mijlocaºii ªtefan ONISIE ºi Tiberiu BONE, atacanþii Gheorghe CACOVEANU, Francisc ZAVODA I, Ion Alecsandrescu ºi Nicolae TATARU, cãrora li se alãturaserã fundaºul stânga dinamovist Iosif SZÖKÖ ºi tunarul rapidist Nicolae GEORGESCU.Când, dupã numai o jumãtate de orã, Voinescu s-a accidentat, locul sãu a fost luat de bunul sãu prieten ºi rival Î poarta CCA, Costicã TOMA. ªi rezerva din acel meci a fãcut un meci mare, reuºind sã apere chiar ºi un penalty executat de vedeta "plavilor", Vukas, stricându-i aniversarea celui de-al 50-lea meci Î tricoul naþionalei vecinilor noºtri.

Jocul ofensiv al CCA se baza, Îdeosebi, pe tehnica interilor Feri Zavoda ºi Gicu Constantin, cel ce avea sã fie numit Profesorul, pe viteza ºi centrãrile precise ale celor douã extreme, Ghiþã Cacoveanu ºi Nae Tãtaru, pe impetuozitatea vârfului Alecsandrescu.

De data asta victoria a adus-o o acþiune mai puþin obiºnuitã. Constantin, intrat Î repriza a doua Î locul lui Tãtaru, a fost cel care a centrat ºi Cacoveanu a Îscris cu capul, din plonjon, cu câteva minute Îainte de final. Era 22 aprilie 1956 ºi "motocicleta" de pe aripa dreaptã κi fãcuse un frumos cadou pentru onomastica de a doua zi.

A fost unul dintre anii cei mai fructuoºi ai tinerei echipe care avea sã devinã simbolul fotbalului românesc: al patrulea titlu de campioanã, rãsunãtoarea victorie de la Bucureºti Împotriva lui Lutton Town , 5-1, precum ºi neuitatul turneu Î Anglia. Pãcat cã Îchistarea regimului nu a dat prilej de afirmare unor sportivi excepþionali, nevoiþi sã joace doar câteva meciuri internaþionale pe an, mai ales cu echipe din celelalte þãri comuniste. Alta ar fi fost istoria sportului românesc.

COMING OUT OF THE ICE

Cu 50 de ani Î urmã, sportul Î Republica Popularã Românã se rezuma la Îtâlniri cu reprezentanþii þãrilor aflate sub cizma bolºevicã. Moartea lui Stalin, Î 1953, pãrea cã aduce un uºor dezgheþ, iar vestea cã o echipã din patria fotbalului - Anglia - va sosi la Bucureºti a stârnit vâlvã mare.

În primãvara lui 1956, Luton Town tocmai Îtreprinsese un turneu Î URSS, unde bãtuse mãr cele mai tari echipe sovietice ale momentului: 3-0 cu Dinamo, 3-0 cu ÞSKA. La Îapoiere, englezii urmau sã-i Îveþe fotbal ºi pe desculþii de la Bucureºti. În primul meci, campioana - Dinamo - reuºise sã þinã piept onorabil "profesorilor" britanici: 1-2. ªi, iatã, pe 23 mai, pe nou-construitul stadion "23 August", urma meciul cu echipa clasatã pe locul 6 Î precedentul campionat, dar care domina clar ediþia 1956 (4-0 cu Dinamo Bucureºti ºi 8-0 cu Dinamo Bacãu, Î deplasare): echipa Armatei - CCA. Se spune cã pe gradenele stadionului se Îghesuiserã 120 000 de spectatori. ªi a meritat! Cãci militarii aveau sã Îvingã cu 5-1, dupã un meci strãlucitor. Drept care oaspeþii aveau sã invite Î bârlogul imperialismului britanic echipa unei armate comuniste.

16 octombrie. Arsenal - Red Star (numele sub care a jucat CCA) 1-1. Golul lui Constantin avea sã fie primul Îscris de un român Î patria fotbalului. Presa englezã nota: "CCA a arãtat ca este o echipã mare", Arsenal, Îtrecându-se pe sine, a scos un egal cu o redutabilã echipã româneascã. Doar practicând un joc Î forþã au reuºit "tunarii sa egaleze".

22 octombrie 1956. Primul meci Î nocturnã, cu Sheffield Wednesday. Pe biletele de meci echipa noastrã era CCA - national team of Rumania. Sã nu uitãm cã, Î primãvarã, Naþionala noastrã, alcãtuitã aproape exclusiv din steliºti Îvinsese Iugoslavia la Belgrad. Umor englezesc Îaintea meciului: "Ai noºtri nu sunt Îtr-o formã prea bunã. Abia i-au Îvins Î ultimul meci pe argentinienii de la San Lorenzo. 9-0. Dar, nu vã fie teamã, vouã n-o sã vã dãm atâtea". CCA a deschis repede scorul, ceea ce a declanºat furia englezilor, care, jucând extrem de dur, au rãsturnat scorul: 3-1. Dar n-a fost suficient. Victor Moldovan Îscrie douã goluri de senzaþie ºi e cât pe-aici sã aducã victoria Î ultimul minut. Doar 3-3, dar presa remarca: "O lecþie la lumina reflectoarelor", "Putem Îvãþa de la o echipã cu o astfel de Îaintare, "Jocul CCA apreciat de specialiºti".

25 octombrie. Pentru Luton Town era seara revanºei. Tribunele pline ochi, spectatori care arãtau spre români palma, cu cele cinci degete rãsfirate. ªi, Îtr-adevãr, 3-0 dupã o jumãtate de orã. Dar Constantin, Alecsandrescu, Onisie (mingea a rupt plasa!) ºi, din nou, Constantin uluiesc publicul: 3-4. Fair-play-ul englezesc e la el acasã, stadionul plin mai are puterea sã-i aplaude pe Îvingãtori. ªi presa care a scris: "Nu avem niciun motiv sa fim supãraþi. Ne-a Îvins o echipã excelentã, cu niºte jucãtori minunaþi."

Ultimul meci. Adversarii erau "lupii", "the Wolves", Wolverhampton Wanderers, . O echipã care reuºise sã batã Honved-ul lui Bozsik, Lorant, Kocsis, Puskas, Czibor. Bãieþii lui Billy Wright O echipã care nu concepea decât victoria. Cu orice preþ. Rezultat final: 5-0. Indignaþi de jaful evident, românii au fost cu greu convinºi sã participe la banchetul de dupã meci, dupã ce Billy Wright a promis o revanºã la Bucureºti. Revanºã care n-a mai avut loc. În Ungaria Îcepuse de câteva zile revoluþia. Rãzboiul rece devenise de gheaþã. Dar turneul in Anglia scrisese alte pagini ale glorioasei istorii a celei mai bune echipe româneºti.

PRIMUL PAS SPRE SEVILLA

Anul 1955 a Îsemnat debutul noii competiþii al cãrei trofeu care urma sã devinã cel mai râvnit de cãtre echipele de club europene - Cupa Campionilor Europeni. Prima ediþie a cuprins 16 echipe ºi a fost câºtigatã de Real Madrid. Întrucât campionatul românesc se disputa dupã sistemul primavarã-toamnã, la ediþia urmãtoare, 1956-57, Î care se Îscriseserã ceva mai multe echipe - 21, a participat campioana din 1955, Dinamo Bucureºti.

26 august 1956 este ziua primei participãri româneºti Î CCE. ªansa a fãcut ca adversarul dinamoviºtilor sã fie modesta (pe atunci) Galatasaray Istanbul. Dacã meciul de la Bucureºti a fost câºtigat uºor, cu 3-1, urmând un chef comun Î Herãstrãu cu mici ºi bere, românii au cam tremurat la Istanbul, unde au pierdut doar cu 1-2.

Urmãtoarea adversarã a fost echipa armatei bulgare, ÞDNA (actuala ÞSKA), la Sofia. 21 octombrie 1956 s-a dovedit a fi una din cele mai negre zile ale fotbalului dinamovist. Dupã nici jumãtate de orã, scorul era deja 3-0. ªi mãcelul a continuat, scorul oprindu-se la numai 8-1, dacã e sã luãm Î considerare numeroasele ocazii ale bulgarilor. Returul, desfãºurat Î Groapã, pe un ger de crãpau pietrele, pe 30 decembrie (!!!), a fost dominat tot de bulgari, care au stins motoarele la 2-1, permiþându-le dinamoviºtilor o victorie de palmares, 3-2.

În anul urmãtor s-a trecut la sistemul toamnã-primãvarã, astfel cã la ediþia CCE 1957-58 a participat campioana din 1956, CCA. Debutul steliºtilor a fost Î compania campioanei RFG, Borussia Dortmund. Campioana campioanei mondiale en-titre… ªi primul meci, la Dortmund, pe 28 noiembrie 1957, a stat sub semnul ghinionului, ambii portari, Voinescu ºi Toma, precum ºi legendarul stoper Apolzan fiind indisponibili. Cum alt portar nu era, CCA a introdus Î poartã un voleibalist, Boroº. Jucând eroic, militarii conduceau cu 2-1 Î min. 50, dupã golurile lui Feri Zavoda ºi ale lui "Corcodel" Constantin. Totuºi, maºina de fotbal germanã a Îtors rezultatul, profitând ºi de naivitatea portarului improvizat, 4-2.

La Bucureºti, dupã un gol al nemþilor, a urmat iureºul românilor: Tãtaru, Constantin ºi Alecsandrescu au fãcut ca scorul sã fie 3-1 la pauzã. Mai lipsea un gol. Care n-a mai venit. Dupã regulile de azi, golul Î deplasare le-ar fi adus calificarea steliºtilor. Numai cã atunci nu se þinea cont de acest aspect, astfel cã a avut loc al treilea meci, la Bologna, cu douã zile Îainte de Anul Nou. Pe un stadion unde suporterii români nu avuseserã cum sã ajungã, cu bravul fundaº Laci Zavoda accidentat din primele minute ºi strângând din dinþi sã termine meciul pe extrema dreaptã, jucãtorii noºtri au þinut piept o orã, Î care scorul a fost 1-1, dar au cedat Î final cu 1-3.

Un debut ratat, dar care avea sã fie urmat de multe alte confruntãri cu puternice echipe europene. Peste 200 de meciuri. Multe dintre ele aveau sã-i bucure nu numai pe suporterii steliºti, ci pe mulþi alþii, mândri de performanþele unei echipe româneºti. Borussia Dortmund "Îceputul drumului ce avea sã ducã la mirifica noapte de mai de la Sevilla"

VA URMA

Andrei SAVA

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE