home
22-08-14

Senor Costel

Gâlcă încearcă să facă o echipă mai bună din Steaua şi să rămînă civilizat. Este o încercare care merită încurajată
Mai ţineţi minte cum arătau antrenorii pe vremuri? Poate n-ar fi rău să ne amintim. Poate că ar fi bine să le spunem şi mai tinerilor noştri suferinzi în ale fotbalului, căci ei nu i-au apucat. Nu că ar fi pierdut ceva fundamental! Estetic vorbind, antrenorul ancestral era ceva între omul cavernelor şi maistrul din uzină căruia îi placea să-şi rîdă de inginerul picat în secţia lui. La noi cel puţin, respectivul era apelat cu “nea”, formulă de politeţe aproximativă. “Nea” se îmbrăca de regulă cu un trening ponosit din care ieşea în evidenţă burta post activitate competiţională. “Nea” vorbea simplu, dădea indicaţii de genul “Focu’ la ei!” sau “Să-i urcăm pe garduri!”. Cînd “elevii” nu răspundeau corect comenzilor primite, îi mai altoia. Ca semn al înţelepciunii şi autorităţii. “Nea” fuma înainte de meci, în timpul acestuia şi după, iar cînd stresul atingea cote paroxistice scuipa cu poftă şi înjura neaoş. Îşi făcea un titlu de glorie din ignoranţă. Nu ştia limbi străine, nu îl interesa adversarul. Se apăra cu deviza “Să ne facem jocul nostru”.

Trecem acum la noua generaţie. Am un prieten pe care îl deranjează eleganţa vestimentară cernită a lui Costel Gâlcă. Admite că se îmbracă bine, că este slim şi cad de minune hainele pe el, dar susţine şi că prea mult negru strică. Nu îi împărtăşesc revolta cromatică, din contră. Dar orice microbist ştie că pe Costel Gâlcă nu costumele Armani îl ţin în funcţie, ci rezultatele. Asta este o propoziţie-capcană, fiindcă dacă o considerăm sută la sută adevărată ajungem din nou la “nea”, cel cu trening şi burtă. Altceva mi se pare important. Indiferent în ce culori se îmbracă, încă noul antrenor al Stelei este un personaj de descoperit. Un om cu o personalitate mult mai puternică decît ai fi tentat să crezi la o privire fugară.

De aceea îl observ cu o atenţie vecină cu simpatia pe Costel Gâlcă. Este un interes profesional şi uman aici. Ziaristul are obligaţia să îşi cunoască şi să îşi înţeleagă personajele despre care scrie. Să reducă la minimum impresiile subiective şi umorile personale şi să maximizeze faptele. Iar faptele spun că Gâlcă propune un amestec de bun-simţ şi modestie acolo unde sălăşluiau aroganţa şi trufia. Din nou mi se va atrage atenţia că trufaşul şi arogantul Reghe a cîştigat două titluri, cu participări în grupele Champions League, iar succesorul care nu-şi bruftuluieşte interlocutorii la conferinţa de presă a cîştigat deocamdată doar admiraţia reporterilor cărora le-a strîns mîna la zona mixtă.

Apropo de conferinţa de presă de după meciul cu Ludogoreţ. Gâlcă a vorbit la superlativ despre jucătorii lui. Chit că ştie mai bine decît noi ce a mers şi ce nu. Pentru cei foarte atenţi la subtext şi la nuanţe, el a spus însă mult mai mult decît s-a auzit în microfoane. Între prestaţia “magnifică” a lui Sînmărtean şi cea “foarte bună” a lui Latovlevici există o mare diferenţă semantică. Antrenorul Stelei stăpîneşte o regulă de bază. Autoritatea în faţa jucătorilor nu ţi-o cîştigi beştelindu-i în public. Dar ceva îmi spune că zahărul de la apariţiile TV se metamorfozează în porţii mici de chinină în cantonamente. Acolo unde, de exemplu, golgeterul află că va fi sacrificat spre folosul echipei. Un tip slab şi influenţabil n-ar reuşi aşa ceva în veci.

Nu pariez pe succesul profesional al lui Gâlcă, dar pentru frumuseţea demonstraţiei mi-ar plăcea să-i iasă. Să dovedeşti că poţi avea rezultate şi, concomitent, să rămîi un om civilizat. Şi, pe cît posibil, să arăţi mai aproape de Arsene Wenger decît de nea…

Cristian GEAMBASU
Gazeta Sporturilor


Nota
In articolul Costel Galca, noul antrenor al Stelei, scris la numirea lui Costel Galca in functia de antrenor, am mentionat:
"In comparatie cu Reghecampt, Galca inspira seriozitate, modestie si bun-simt, atat in mass media, cat si in opinia tuturor oamenilor din fotbal si din afara lui. Pana acum nu am auzit macar unul sa fi avut ceva de reprosat sau insinuat din trecutul sau prezentul lui Costel Galca.

De asta, aducerea lui Galca, poate scoate imaginea Stelei la o lumina favorabila, din conul de umbra in care a fost impinsa intre 2006-2014. Nu stiu daca fotbalistic Steaua va continua seria de succese “en fanfare” ale “neamtului”, daca va lua titlul sau daca va intra in grupele Ligii campionilor, pentru ca sunt foarte multi factori de care depinde performanta, printre care si sansa, dar pot anticipa o normalizare si o civilizare a comunicarii club-restul lumii ...
Steaua are nevoie de un rebranding al imaginii actuale mai mult ca de un alt titlu sau grupele Champion’s League. "


Ma bucur ca nu m-am inselat! Daca si un filo-dinamovist ca Geambasu ii recunoaste calitatea de a relationa si a reprezenta civilizat clubul, insemna ca Galca a reusit deja sa schimbe ceva si in imaginea Stelei, serios sifonata de Becali, MM Stoica si uneori chiar de Reghecampf.

Mai mult, dupa 11 meciuri oficiale constat cu placere ca si antrenorul Galca se afla in grafic, desi problemele de lot, de comunicare cu decidentii, sunt incomparabil mai mari decat ale predecesorului. Daca va fi sprijinit corespunzator, Costel Galca pare a avea toate atuurile profesionale sa se incoroneze si cu laurii performantei ca "Noul Rege" din Ghencea.
Dar mai presus de toate are nevoie de noi suporterii, sa-i fim aproape si sa-l sustinem moral. Pe el si echipa!
De asta a avut parte si Reghecampf, ca una din cheile succesului lui.

XRay

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE