home
15-02-14

A incetat din viata Richard Moller Nielsen

Ieri 13 februarie 2014 a incetat din viata Richard Moller Nielsen. Avea 76 de ani si aceasta veste trista vine la nici doua saptamani de la decesul lui Luis Aragones (care avea cam aceeasi varsta), un alt castigator de campionat european ca antrenor.

Pt. cine nu cunoaste date suficiente despre cel care a fost danezul Richard Moller Nielsen, va voi comunica urmatoarele. Personal nu cred ca a fost un antrenor stralucit, dar istoria il va memora pe veci in arhive pt. ca a fost iubit de Zeita Fortuna si a fost omul potrivit la momentul potrivit. "A prins momentul" mai exact, moment pe care multi antrenori il asteapta o viata intreaga si nu-l ating ... antrenori poate mai valorosi.

Nu era usor sa castigi titlul european cu Danemarca, dar oricum o intoarcem, danezii au avut totusi cea mai puternica generatie din istorie. Surpriza nu cred ca a fost la fel de mare precum in cazul Greciei din 2004 din acest punct de vedere. Chiar daca s-a certat cu Michael Laudrup si nu l-a folosit pt. turneul final, i-a avut pe Brian Laudrup, Jon Jensen, Kim Wilfort, Henrik Larsen, Peter Schmeichel sau Flemming Polvsen. Noi romanii le cunosteam bine forta, dupa ce jucasem cu ei dubla din 1989 care ne-a dus pe noi la mondiale. Ne-au batut la Copenhaga cu 3-0, dar le-am intors-o acasa cu 3-1 in meciul decisiv unde ne trebuia doar victoria indiferent de scor. Aveam un punct mai mult decat ei.

Dupa ratarea mondialului, Federatia Daneza a avut incredere in Nielsen dandu-i comanda nationalei mari. Nu s-a calificat pe teren, terminand la un punct in spatele formidabilei reprezentative yugoslave. Daca yugoslavii ar fi ajuns in Suedia ar fi fost favoritii principali ai turneului. Scheletul echipei era format din cei care castigasera CCE cu Steaua Rosie ... deci e lesne de inteles de ce. Din cauza razboiului, Yugoslavia a primit interzis si danezii adunati in ultimul moment de pe plajele din vacante, le-au luat locul. O prima sansa ivita.

Nu cred ca s-au gandit serios ca ar putea castiga turneul, desi erau doar 8 participante atunci. Au mers insa pas cu pas. Au inceput cu un 0-0 contra Angliei, care era de multa vreme in declin. Nu degeaba a ratat apoi calificarea la CM 1994 si a avut un deceniu slab. A pierdut apoi cu 1-0 contra Suediei si avea nevoie de victorie in meciul decisiv cu Franta lui Papin (cel mai valoros fotbalist al momentului). Au castigat cu 2-1 si s-au dus in semifinale. Mare surpriza atunci desi Franta era de asemenea la pamant. Michel Platini se pricepea la orice numai nu la antrenorat si la a conduce federatii internationale. Mi-a parut rau de Papin atunci ... imi amintesc cum spunea "N-ai ce sa le faci, asta e fotbalul!" Nici Franta nu avea sa se califice mai apoi la CM 1994, ceea ce imi intareste ideea expusa mai sus.

Si Olanda schiopata serios. Era adversarul din semifinale. Van Basten incepea sa fie chinuit de accidentari, nu mai era jucatorul din urma cu 4 ani (Olanda era campioana Europeana din 1988), Gullit la fel, iar generatia Ajaxului lui Van Gaal condusa de Bergkamp era inca prea necoapta. A fost 2-2 si la penaltyuri au mers danezii in finala dupa ce unul din cei mari fotbalisti ai tuturor timpurilor Marco Van Basten si-a incheiat o seara neagra ratand si lovitura decisiva de la 11m.

In finala jucau cu nemtii. Dar si acestia sufereau serios. Aveau inca probleme interne dupa caderea Zidului, erau in plin proces de reorganizare interna. In grupe aveau o victorie cu Scotia, un egal cu Rusia si infrangere categorica cu Olanda. Danemarca a prins momentul si a profitat de el. A batut clar o Germanie apatica si a reusit!

Desi traseul a fost unul foarte greu, numai nume mari, toate erau insa in momente slabe. Important este insa sa stii cand sa profiti.

Cam asta e si unica reusita a lui Moller Nielsen. A ratat apoi calificarea la CM 1994 si a avut o prestatie modesta la EURO 1996. A mai avut incercari esuate insa de a califica la turnee finale nationalele Finlandei sau Israelului. Chiar a fost un fel de Toto Schilacci ... intelegeti aluzia. Nu-l poti compara cu Rehhagel (Antrenorul Greciei 2004) pt. ca neamtul era un stapan al miracolelor in fotbal peste tot pe unde se ducea.

Sa te odihnesti in pace Richard Moller Nielsen!

Lorimer

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AFC Astra

FC Steaua
Duminica 12 Apr 2015
Ora 19:30
Marin Anastasovici
Etapa a 26-a, Liga I
TV DigiSport1
TV LIVE